Και τώρα υπομονή!

Xρειάζεται υπομονή μέχρι να ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πέτρος Λάζος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών της Κυριακής, δεν επεφύλασσε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Όποιος παρακολουθούσε προσεκτικά τις μετρήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, ανέμενε αυτήν τη σειρά των κομμάτων, λίγο ως πολύ.

Σαφέστατα έπαιξε τεράστιο ρόλο η πανδημία, καθώς οι επιστολικές ψήφοι έφθασαν σε πρωτοφανείς αριθμούς, ενώ δεν επηρεάστηκαν από την αντεπίθεση που εξαπέλυσαν οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές του CDU/CSU, τις τελευταίες ημέρες.

Μεγαλύτερος κερδισμένος φυσικά το Σοσιαλδημοκρατικό SPD που, μετά την επί 16 χρόνια μονοκρατορία της Ανγκέλα Μέρκελ, ξανακερδίζει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Γερμανών ψηφοφόρων στην Ομοσπονδιακή κάλπη.

Θετικό το αποτέλεσμα επίσης για τους οικολόγους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους του FDP.

Μεγάλοι χαμένοι, εκτός των συντηρητικών της Ένωσης CDU/CSU, η Αριστερά του Die Linke που κερδίζει την είσοδο στο Κοινοβούλιο εξαιτίας των ιδιομορφιών του Γερμανικού εκλογικού συστήματος (δεν έλαβε στο σύνολο των ψήφων το "κατώφλι" του 5%, αλλά κέρδισε 3 από τις λεγόμενες "απευθείας έδρες" που δίνουν στο κόμμα να εκπροσωπηθεί πλήρως) και το Ακροδεξιό AfD.

Αυτή η υποχώρηση των άκρων, είναι ένα από τα θετικότερα μηνύματα της κάλπης σίγουρα, αλλά "αντισταθμίζεται από την πάρα πολύ κακή κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η κεντροδεξιά των Χριστιανοδημοκρατών, η οποία θα περάσει περίοδο μεγάλων ανακατάξεων και αλλαγών εσωτερικά (μόνιμο πρόβλημα όταν από έναν χώρο αποχωρεί μια κυρίαρχη προσωπικότητα) μέχρι να κάνει την εμφάνιση του ένας νέος, πραγματικός ηγέτης.

Ζητούμενο βέβαια, οι εξελίξεις από εδώ και πέρα. Οι συνδυασμοί που δίνουν (άνετη) πλειοψηφία στην Bundestag είναι πολλοί και καμία περίπτωση δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί. Τις λιγότερες πιθανότητες (λόγω προϊστορίας μεταξύ Die Linke και SPD κυρίως αλλά όχι μόνο) συγκεντρώνει μια συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς, η οποία θα ήταν και η πλέον επίφοβη από πλευράς σταθερότητας, τόσο στην Γερμανία όσο και στην ΕΕ.

Δεύτερη λιγότερο πιθανή περίπτωση συμμαχίας, είναι η αποκαλούμενη "Τζαμάικα" (λόγω χρωμάτων των κομμάτων που θα την αποτελούσαν) μεταξύ Χριστιανοδημοκρατοκοινωνιστών (μαύρο), Πρασίνων και Φιλελευθέρων (κίτρινο). Πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί καθώς αφενός δεν θα συμμετέχει το πρώτο κόμμα, αφετέρου οι μετρήσεις δείχνουν πως εκείνοι που την επιθυμούν οι "πιστοί" του Άρμιν Λάσετ (μεταξύ αυτών η νυν καγκελάριος) και ο ίδιος. Κανείς άλλος...

Πιθανότερη συμμαχία διακυβέρνησης φαντάζει σήμερα η επιλεγόμενη "φανάρι" (της Τροχαίας) με τους Σοσιαλδημοκράτες (κόκκινο), τους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους. Αν επικρατήσει όμως σαν λύση, δεν θα είναι τόσο εύκολα όσο δείχνουν τα πράγματα με την πρώτη ματιά.

Υπάρχουν σημαντικότατες διαφορές θέσεων μεταξύ των τριών πιθανών εταίρων και εκεί είναι Βορράς. Εάν ένα κόμμα "προδώσει" τις αρχές και θέσεις του, πέρα από το αποδεκτό όριο για έναν συμβιβασμό υπερ της κυβερνησιμότητας της χώρα, θα εισπράξει τεράστια αποδοκιμασία στην επόμενη κάλπη.

Ευτυχώς, οι προφανείς ρυθμιστές Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες (Φιλελεύθεροι) έχουν ήδη ξεκινήσει τις μεταξύ τους συζητήσεις και έχουν γίνει γνωστές οι βασικές απαιτήσεις αλλά και υποχωρήσεις τους. Γεγονός που θα διευκολύνει πολύ μία ευτυχή κατάληξη των τριμερών διαπραγματεύσεων, όταν αυτές ξεκινήσουν.

Πόσο εύκολο όμως θα είναι π.χ. για τον νυν υπουργό Οικονομικών και μελλοντικό (θεωρητικά) Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να παραχωρήσει αυτό το υπουργείο στους Φιλελευθέρους; Οι οποίοι παρουσιάζονται ανένδοτοι και ανυποχώρητοι σε αυτό το σημείο; Αυτή δε η απαίτηση του FDP, δεν αναμένεται να είναι το μοναδικό πρόβλημα στις συνεννοήσεις. Θα υπάρξουν και άλλα "αγκάθια", ενώ τα τελικά "προϊόντα" θα χρειαστεί να τεθούν στην κρίση του εκάστοτε κομματικού ακροατηρίου, με κάλπη.

Φυσικά όλες οι διεργασίες θα απαιτήσουν χρόνο. Χρόνο ο οποίος δεν θα κοστίσει ιδιαίτερα στην Γερμανία, αλλά οπωσδήποτε θα έχει επιπτώσεις στην Ευρώπη καθώς τίποτε σημαντικό δεν θα μπορεί ν’ αποφασιστεί στις Βρυξέλλες, εάν δεν υπάρξει σταθερή κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Αλλά κάτι διαφορετικό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Οπότε χρειάζεται υπομονή μέχρι να ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ό,τι άλλο είναι ουτοπικό…

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΙ 27 Σεπ 2021 | 11:43

Γερμανικές εκλογές: 'Εχω εντολή για να ηγηθώ της επόμενης κυβέρνησης, δηλώνει ο Ολαφ Σολτς

"Οι ψηφοφόροι μίλησαν πολύ καθαρά. Είπαν ποιος πρέπει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση", ανέφερε ο νικητής των γερμανικών εκλογών Όλαφ Σολτς.

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ 27 Σεπ 2021 | 11:42

Γερμανικές εκλογές: Οι Σοσιαλδημοκράτες νίκησαν, αλλά ο δρόμος μέχρι την Καγκελαρία είναι μακρύς - Ολα τα σενάρια

Η Γερμανία, πόλος σταθερότητας στην εποχή της Μέρκελ, εισέρχεται σε μια πολύ πιο απρόβλεπτη φάση με δύσκολες διαβουλεύσεις, για να σχηματισθεί η επόμενη κυβέρνηση.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 27 Σεπ 2021 | 07:53

Γερμανικές εκλογές: Γιατί Φιλελεύθεροι και Πράσινοι έχουν ρόλο ρυθμιστή

Οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι τα δύο κόμματα που προτιμούν οι νεότερης ηλικίας ψηφοφόροι στη Γερμανία, αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

«ΓΡΙΦΟΣ» Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 27 Σεπ 2021 | 06:43

Γερμανικές εκλογές: Οριστική νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς - Προς κυβέρνηση "Φανάρι" ή "Τζαμάικα"

Στις 2 μονάδες η διαφορά των Σοσιαλδημοκρατών από τους Χριστιανοδημοκράτες - 8 μονάδες κάτω το CDU από τις εκλογές του 2017 - Θρίαμβος για τον Όλαφ Σολτς, που κατόρθωσε να "ξεκολλήσει" το SPD.

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ 27 Σεπ 2021 | 06:07

Εκλογές στη Γερμανία: Αυτά είναι τα πιθανότερα σενάρια για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης

Το CDU/CSU κλείνει το μάτι για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση "Τζαμάικα" (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP), ενώ ο Όλαφ Σολτς μιλά για κυβέρνηση "φανάρι" (SPD, Πράσινοι, FDP).

ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ 26 Σεπ 2021 | 22:17

Γερμανικές εκλογές: Θρίλερ με οριακό προβάδισμα Σολτς - Τα μετεκλογικά σενάρια για κυβέρνηση συνασπισμού

Οριακό προβάδισμα του SPD στις γερμανικές εκλογές και σενάρια για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. "Έχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης" λέει ο Όλαφ Σολτς.

ΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 26 Σεπ 2021 | 20:13

Γερμανικές εκλογές - Τα πρώτα exit poll: Πανηγυρισμοί στο στρατηγείο του Σολτς [βίντεο]

Με πανηγυρισμούς δέχθηκαν τα αποτελέσματα των πρώτων exit poll, οι συνεργάτες και υποστηρικτές του Όλαφ Σολτς.

26 Σεπ 2021 | 19:16
Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟ ΝΗΜΑ 26 Σεπ 2021 | 15:23

Γερμανικές εκλογές: Τα πιθανά μετεκλογικά σενάρια μιας αμφίρροπης αναμέτρησης

Τα πιο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού

ΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ 26 Σεπ 2021 | 13:28

Γερμανικές εκλογές - Τι ψηφίζουν οι βενιαμίν ψηφοφόροι: Πρώτη φορά στις κάλπες και πρώτη φορά χωρίς Μέρκελ

Σχεδόν τρία εκατομμύρια νέοι ψηφίζουν για πρώτη φορά σήμερα. Μεγάλωσαν με την Άνγκελα Μέρκελ καγκελάριο και πολλοί ανυπομονούν για μία μεγάλη αλλαγή.

ΑΜΦΙΡΡΟΠΗ ΜΑΧΗ 26 Σεπ 2021 | 09:19

Γερμανικές εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες που θα καθορίσουν την μετά Μέρκελ εποχή - Στο 40% οι αναποφάσιστοι - Στις 19:00 τα πρώτα exit poll

Αβέβαιο το αποτέλεσμα των εκλογών. Το 40% των 60,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στη Γερμανία παραμένει αναποφάσιστο. Στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) η ανακοίνωση των πρώτων exit poll.

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ 25 Σεπ 2021 | 20:20

Γερμανικές εκλογές: Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά SPD-CDU στην πιο αμφίρροπη αναμέτρηση

H ποσοστιαία διαφορά των δύο πολιτικών δυνάμεων κινείται εντός του στατιστικού λάθους στο παρά πέντε της εκλογικής μάχης στη Γερμανία. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες.