Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...
Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

Το ίδιο ισχύει ενδεχομένως και για αρκετά είδη πρώτων αναγκών της θέρμανσης μη εξαιρουμένης.

Εκτός του σοκ της αύξησης στις τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου που οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους, υπάρχει και το μεταπανδημικό σοκ των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Οι παρατηρητικοί θα έχουν προσέξει ήδη τις ελλείψεις που υπάρχουν σε πολλά ράφια του λιανεμπορίου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν κενά ράφια αλλά λιγότεροι κωδικοί προϊόντων από πριν.

Πρόσφατα πολυεθνικές όπως η Nike και η Adidas ενημέρωσαν τους αναλυτές και επενδυτές πως περιμένουν μείωση των πωλήσεων λόγω της διαταραχής των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Στελέχη μιας άλλης εταιρείας αθλητικών ειδών, της New Balance, ανέφεραν στο Barron’s πως τα εργοστάσιά της στο Βιετνάμ θα μπορούσαν να ανεβάσουν την παραγωγική δυναμικότητα στο 60% έως 70% μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, έναντι 30% έως 40% σήμερα.

Το Βιετνάμ πλήττεται από αναζωπύρωση του κύματος της πανδημίας με αποτέλεσμα πολλές παραγωγικές μονάδες να σταματάνε την παραγωγή.

Μην κοιτάμε όμως μακριά, οι πρόσφατες αναφορές του ομίλου της Jumbo είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

"Για "χαοτικές καταστάσεις" στην τροφοδοτική αλυσίδα κάνει λόγο ο όμιλος Jumbo σε ενημέρωσή του για την πορεία των πωλήσεων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι "οι πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος διατηρούνται σε ιστορικά απαράδεκτα επίπεδα".

Κατά το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρόνου -συνήθως- ο Όμιλος Jumbo πραγματοποιεί το 35% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Ωστόσο:

- Τα προβλήματα στην τροφοδοτική αλυσίδα όχι μόνον δεν έχουν την τάση να επιλυθούν αλλά οι καταστάσεις συχνά γίνονται χαοτικές.

- Το κόστος της Ενέργειας συνεχίζει την ανοδική πορεία.


- Οι πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος διατηρούνται σε ιστορικά απαράδεκτα επίπεδα.

Το πρόβλημα οξύνεται περαιτέρω, στις χώρες των Βαλκανίων όπου το διαθέσιμο εισόδημα είναι παραδοσιακά χαμηλό.

Επιπλέον, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές αυξάνεται οδηγώντας τις αρχές σε λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις βαλκανικές αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, λαμβάνονται για πρώτη φορά φέτος, μέτρα περιορισμού στην κίνηση της αγοράς κάτι που δεν συνέβη εκτεταμένα το 2020...".

Τα ίδια συμβαίνουν παντού: "Είναι ένας εφιάλτης, ένας παγκόσμιος εφιάλτης", λέει στο Barron's για τις καθυστερήσεις ο Isaac Larian της MGA Entertainment η οποία κατασκευάζει τις κούκλες Bratz. "Σαράντα τρία χρόνια ασχολούμαι με την επιχείρηση. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο".

Όλα αυτά συγκλίνουν πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά (...όχι καλύτερα). Ας ελπίσουμε κατά την περίοδο της Ανάστασης να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους στις μεταφορές σε συνδυασμό με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τις αναταράξεις στην παραγωγή και τις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί να ακυρώσει τις προσδοκίες για εκτίναξη της οικονομίας ως πιεσμένου ελατηρίου...

Ας μην είμαστε αφελείς, υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα με κρατικοδίαιτες οικονομίες θα είναι αυτές που θα πληρώσουν το υψηλότερο κόστος.

2) Πληθωρισμός
O πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπέρασε πάλι τις προβλέψεις έστω και οριακά φτάνοντας το 5,4% έναντι 5,3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή από το 2008. Χωρίς τρόφιμα και καύσιμα η μεταβολή είναι στο 4%.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Οκτ 2021 | 07:28

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις...

Είναι προφανές πως κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράζει "φιλική" μεταχείριση από τα Μέσα Ενημέρωσης και να παρουσιάζει τις δημοσκοπήσεις όπως τη βολεύουν.

20 Οκτ 2021 | 06:50

Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Ασφαλείς ή αφελείς...

Αρκετοί αναρωτιούνται αν οι συμφωνίες αυτές μπορούν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα αλλά και την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων σε αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...

19 Οκτ 2021 | 07:36

Γιατί τόση αισιοδοξία;

Κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος αν λαός και πολιτική ηγεσία είχαν καταλάβει εγκαίρως τι και γιατί συνέβη το 2010 και στη χειρότερη περίπτωση μετά από 2-3 χρόνια η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, είχε εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και είχε υπερκαλύψει τις απώλειες.

18 Οκτ 2021 | 07:10

Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

15 Οκτ 2021 | 06:14

Το ενεργειακό Βατερλό Νο 2...

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά" που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

13 Οκτ 2021 | 06:51

Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

11 Οκτ 2021 | 07:07

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και απελπισίας Ερντογάν...

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικών προκλήσεων για την Ελλάδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες...

08 Οκτ 2021 | 07:02

Ο Ερντογάν και τα φληναφήματα της Αριστεράς...

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολες καθιστά τις επιδιώξεις της η παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και για αυτό προσπαθεί να την απομονώσει εκεί, υποστηρίζοντας πως βλάπτει τα συμφέροντα της Ε.Ε.

07 Οκτ 2021 | 06:51

Γιατί σηκώνει τους τόνους ο Βενιζέλος...

Έκπληξη προκάλεσαν σε αρκετούς τις τελευταίες μέρες οι ηχηρές αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο για ζητήματα που αφορούν την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας όσο και την τροπή που έχει λάβει το τέταρτο κύμα της πανδημίας...

06 Οκτ 2021 | 06:37

Απλή αναλογική και ηλεκτρισμός...

Το καλύτερο σενάριο των μελλοντικών εξελίξεων θέλει από το 2023 να επανέρχονται σταδιακά τα μέτρα του συμφώνου σταθερότητας που έχουν ανασταλεί λόγω επιδημίας.

05 Οκτ 2021 | 07:06

Ο πολύς ενθουσιασμός βλάπτει...

Οι προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να υποστηρίξει πως η χώρα αλλάζει σελίδα είναι οι επενδύσεις και είναι μετρήσιμο μέγεθος.

04 Οκτ 2021 | 06:42

Ο Ερντογάν ήταν δώρο για την Ελλάδα...

Το πρόσφατο δημοσίευμα του έγκυρου Foreign Policy περί μιας πιθανής ασθένειας του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να κρύβει για την Ελλάδα μεγαλύτερη σημασία από αυτή που του έχουμε αφιερώσει.