Καλά Χριστούγεννα ή καλό Καλοκαίρι…

Τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να φτάσουμε σε απώλειες και διασωληνωμένους τα υψηλά επίπεδα του περσινού Χειμώνα.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Καλά Χριστούγεννα ή καλό Καλοκαίρι...

Ένα μήνα περίπου πριν από τα Χριστούγεννα και αυτό που μοιάζει σαν πιθανότερο σενάριο είναι πως κινούμαστε προς τη λήψη αυστηρότερων μέτρων αποστασιοποίησης καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας μοιάζει εκτός ελέγχου και οι αντοχές του συστήματος Υγείας βρίσκονται σε οριακό σημείο...

Από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως όπως και τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα έτσι και όσα ακόμη χρειαστούν θα αφορούν τους ανεμβολίαστους. Το πιθανότερο είναι όμως πως η συνέχεια της πανδημίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις.

Το παράδειγμα της Αυστρίας που λίγες μέρες μετά το lockdown για τους περίπου δύο εκατομμύρια ανεμβολίαστους, έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που επέβαλε εκ νέου ολικό, εθνικό lockdown, το οποίο περιλαμβάνει και τους εμβολιασμένους πολίτες, δεν πρέπει να μας φαίνεται τόσο απίθανο.

Το ολικό lockdown της Αυστρίας θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες.

Τα νέα αυστηρά μέτρα περιορισμού αφορούν το σύνολο του πληθυσμού των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού ανέρχεται στο 66%, σύμφωνα με το AFP (στο 63,9% στις 17/11, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Politico)...

Αυστηροποίηση των μέτρων έχουμε σε Γερμανία και Βέλγιο ενώ στην Ολλανδία η κυβέρνηση έχει επιβάλει από τις 13 Νοεμβρίου μερικό lockdown εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.

Το νέο lockdown, σύμφωνα με το οποίο τα εστιατόρια και τα μπαρ υποχρεώνονται να κλείνουν στις 8 μμ., αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες

Οι επιστήμονες προτείνουν παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση των μολύνσεων μεταξύ των παιδιών που έχει οδηγήσει τα μισά σχολεία σε όλη τη χώρα να περάσουν στην τηλεκπαίδευση...

Αναφερθήκαμε αναλυτικά σε κάποιες περιπτώσεις χωρών και τα μέτρα που ελήφθησαν για να έχουμε μια ιδέα προς τα πού θα κινηθούμε στον βαθμό που θα συνεχιστεί η κλιμάκωση, κάτι που πλέον με βάση τη διασπορά που υπάρχει στον πληθυσμό μοιάζει με το πιθανότερο σενάριο.

Οι βασικότεροι λόγοι στους οποίους οφείλεται η έξαρση είναι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων σε κάποιες από τις χώρες, η φθίνουσα ανοσία των εμβολιασμένων και φυσικά η πτώση της θερμοκρασίας. Το Φθινόπωρο του 2021 όμως δεν είναι Άνοιξη ή Φθινόπωρο του 2020 καθώς τα σημάδια κόπωσης της κοινωνίας και της οικονομίας είναι πλέον ιδιαίτερα εμφανή και μαζί με αυτά τα φαινόμενα δυσαρέσκειας και έντασης των αρνητικών συμπεριφορών.

Στις 18 Νοεμβρίου του 2021 π.χ. στην Ελλάδα είχαμε 91 απώλειες και 575 διασωληνωμένους. Αν κοιτάξουμε τα στοιχεία ένα χρόνο νωρίτερα την ίδια μέρα στις 18/11/2020 είχαμε 54 απώλειες και 389 διασωληνωμένους.

Καλά Χριστούγεννα ή καλό Καλοκαίρι…

Τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να φτάσουμε σε απώλειες και διασωληνωμένους τα υψηλά επίπεδα του περσινού Χειμώνα. Η μοναδική διαφορά φέτος θα είναι πως οι 9 στους 10 περίπου θα προέρχονται από το 20-30% του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστο.

Με δεδομένο το στοιχείο πως 9 στους 10 περίπου απ’ όσους χρειάζονται νοσοκομειακή υποστήριξη και διασωλήνωση είναι ανεμβολίαστοι, είναι προφανές πως το ποσοστό εμβολιασμού που έχουμε φτάσει δεν επαρκεί να ανακόψει το τρίτο κύμα που κατά τις ενδείξεις φαίνεται πως θα εξελιχθεί και στο ισχυρότερο της πανδημίας.

Τούτο καταδεικνύει και την αποτελεσματικότητα των μέτρων αποστασιοποίησης αλλά και του βαθμού της επιτυχημένης εφαρμογής τους πέρυσι, όταν τα εμβόλια δεν είχαν κυκλοφορήσει ακόμη και το σύνολο του πληθυσμού ήταν ανεμβολίαστο.

Η εξέλιξη της πανδημίας σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αρχίζουν να εφαρμόζονται από σήμερα συν τα πιθανά μέτρα που θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα για την οικονομική δραστηριότητα την περίοδο των εορτών.

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και τις πληθωριστικές πιέσεις με αιχμή τις ενεργειακές τιμές, ο Χειμώνας δεν αναμένεται να είναι εύκολος τόσο για πολλές επιχειρήσεις που φέτος (εν αντιθέσει με πέρυσι) έχουν γεμίσει τις αποθήκες για την περίοδο των εορτών όσο και για τα νοικοκυριά.

Παρά την επιτάχυνση των εμβολιασμών όλων των δόσεων πλέον η εκτόνωση με επάνοδο στην κανονικότητα δεν αναμένεται πριν το τέλος του Χειμώνα, όπως συνέβη και με τα προηγούμενα δυο κύματα...

2) Εμβόλια - πιθανότητες - παραλογισμοί

Καλησπέρα,

Κατά τη γνώμη μου όλα είναι πιθανότητες. Και θεωρητικά ακολουθεί κάποιος αυτό που πιστεύει ότι του δίνει τις καλύτερες πιθανότητες.

Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το εξής:

Έγραψα στα σχόλια εφημερίδας (Π.Θ.) την εξής πρόταση:

"Άμεσα διαχωρισμός των κλινών ΜΕΘ για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αναλογικά με τον πληθυσμό. Είναι πχ 65% του πληθυσμού εμβολιασμένοι και 35% ανεμβολίαστοι; Μόνο 1 στα 3 κρεβάτια ΜΕΘ να δίνεται σε ανεμβολίαστους και τα άλλα ας μένουν άδεια. Δεν θα γεμίσουν οι ανεμβολίαστοι όλες τις ΜΕΘ και μετά οι λίγοι εμβολιασμένοι που κάτι δεν πήγε καλά να μην βρίσκουν κρεβάτι. Ο καθένας με την ομάδα του και με τα ποσοστά που επέλεξε. Και κανένα άλλο μέτρο."

Η μεγάλη πλάκα είναι από κάτω πολλοί συγχύστηκαν και έβριζαν! Φασίστα, ναζιστή, ηλίθιε, και δεν συμμαζεύεται. 😆

Θεωρητικά ένας που πιστεύει ότι τα εμβόλια δεν βοηθάνε ή ακόμα χειρότερα είναι και επιβλαβή, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Ίσες ή και καλύτερες οι πιθανότητες του, άρα που είναι το πρόβλημα;

Για να συγχύζονται και να βρίζουν, πάει να πει ότι μέσα στο μυαλό τους ξέρουν ότι οι πιθανότητες τους είναι χειρότερες, κι όμως παρόλα αυτά επιλέγουν για τη ζωή τους τις χειρότερες πιθανότητες και μετά βρίζουν τους άλλους που τους λένε να μοιραστούν τα κρεβάτια αναλογικά.

Υπάρχει σωτηρία για αυτήν τη χώρα;

Με εκτίμηση,

Α. Γ.

3) Ερώτημα οικονομικής διαχείρισης

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική αρθρογραφίας σας την οποία και διαβάζω πολλά χρόνια τώρα.

Είμαι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα (κατασκευαστικός κλάδος) και μένω στο ενοίκιο.

Πριν από λίγους μήνες πέρασε στα χέρια μου το πατρικό μου σπίτι στο οποίο δεν επιθυμώ να κατοικήσω και αποφάσισα να το πουλήσω (τώρα που οι τιμές ακινήτων ανεβαίνουν) ώστε με τα χρήματα που θα λάβω (περί τις 200.000€) να κάνω πολύ μειοψηφικές τοποθετήσεις σε 2 παραγωγικές επενδύσεις (μικρή συμμετοχή σε μικρό υδροηλεκτρικό και σε μονάδα ΣΗΘΥΑ) και 50.000€ να τις κρατήσω ως αποταμίευση (τα 20.000 σε χρυσό, τα υπόλοιπα τραπεζική κατάθεση). Τις μετοχές δεν τις ακουμπώ καθώς θεωρώ τη φούσκα δεδομένη.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις σας η προσέγγισή μου αποτελεί μια ορθολογική τοποθέτηση ή θα ήταν πιο σώφρον να μην ρευστοποιήσω τη μόνη μου ακίνητη περιουσία αλλά να την ενοικιάσω μέχρι την εποχή που οι τραπεζικές καταθέσεις δεν θα είναι τόσο ευάλωτες από τα απόδερα της έκρηξης της γιγαντιαίας φούσκας που έχει δημιουργηθεί;

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Παρακαλώ να μην δημοσιευθούν τα στοιχεία μου

Ά. Μ.

Απάντηση: Κατ’ αρχήν βρίσκω τους προβληματισμούς σας να κινούνται προς σωστές κατευθύνσεις. Το πρόβλημα με τις "φούσκες" είναι πως είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος πότε θα σκάσουν. Συνήθως "σκάνε" όταν όλοι έχουν πεισθεί για το αντίθετο.

Σε περιόδους πληθωρισμού οι μετοχές των εταιρειών που μπορούν να μετακυλήσουν την αύξηση των τιμών τα πάνε καλύτερα. Υπό αυτή την έννοια μια επένδυση σε ενεργειακή μονάδα μοιάζει ασφαλής. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αυτό είναι πως σε περιόδους ενεργειακής κρίσης πολλά νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν και φορτώνουν τα βάρη και στις επιχειρήσεις.

στου

Ένα άλλο σημείο που νομίζω πως χρειάζεται προσοχή είναι η πιθανότητα ο πληθωρισμός που κλιμακώνεται, ξαφνικά να μεταστραφεί σε αποπληθωρισμό λόγω ενός κύματος ύφεσης. Τούτο μπορεί να αποδειχτεί ακόμη χειρότερη εξέλιξη… καθώς κανένας δεν θα έχει κίνητρο να πληρώνει χρέη για περιουσιακά στοιχεία που θα μπορεί να αγοράσει φθηνότερα λόγω πτώσης των τιμών.

Είναι δύσκολο να συμβουλέψεις κάποιον πώς να επενδύσει ή να διασώσει τα περιουσιακά του στοιχεία, ειδικά σε περιόδους ακραίων καταστάσεων. Μια καλή συμβουλή που ισχύει πάντα είναι η μεγάλη διασπορά...

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 29 Νοε 2021 | 20:39

Μετάλλαξη Όμικρον - Επιχείρηση καθησυχασμού από τον Τζο Μπάιντεν: Οχι σε lockdown ή νέα περιοριστικά μέτρα

Ο Τζο Μπάιντεν επιδίωξε σήμερα να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να διαχειριστούν τη νέα παραλλαγή Όμικρον

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 29 Νοε 2021 | 20:37

Κορονοϊός: Συγκλονίζει καρκινοπαθής που έλαβε τα μονοκλωνικά - "Δεν ξέρω αν θα ζούσα χωρίς αυτά" [Βίντεο]

Θαυματουργά χαρακτηρίζει τα μονοκλωνικά ασθενής με κορονοϊό, από τους λιγοστούς ασθενείς που κατάφεραν να τα λάβουν

30 ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΗ 29 Νοε 2021 | 18:33

Κορονοϊός: Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ 38χρονη έγκυος, κόρη πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - Η έκκληση της οικογένειας

Η 38χρονη δεν είχε εμβολιαστεί αφού περίμενε, μετά την συμβουλή του γυναικολόγου της πρώτα να γεννήσει

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29 Νοε 2021 | 18:00

Κορονοϊός: "Ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον - Ασπίδα προστασίας ο εμβολιασμός"

"Η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις για τη μετάλλαξη Όμικρον - Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός - Από 20 Δεκεμβρίου, το νωρίτερο, το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 5 έως 11 ετών

ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ 29 Νοε 2021 | 17:58

ΠΑΟΚ - Άρης: Έρευνα για τα υγειονομικά μέτρα - Οι τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες δεν είχαν πιστοποιητικά εμβολιασμού

Από τους τέσσερις συλληφθέντες οπαδούς του ΠΑΟΚ για τα επεισόδια, μόνο ένας είχε πάνω του τα απαραίτητα έγγραφα για τον κορονοϊό, ώστε να μπορεί να μπει στο γήπεδο

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 29 Νοε 2021 | 17:49

Κορονοϊός: 1679 νέα κρούσματα στην Αττική και 1135 στη Θεσσαλονίκη - 13 περιοχές με τριψήφιο αριθμό

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα παραμένουν υψηλά, με την Αττική να κρατά την αρνητική πρωτιά

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ 29 Νοε 2021 | 17:44

Κορονοϊός: Πέθανε ο 75χρονος παιδίατρος Σταύρος Ξηρογιάννης - Εμβολιασμένος και χωρίς υποκείμενο νόσημα

Κατέληξε από κορονοϊό ο παιδίατρος Σταύρος Ξηρογιάννης, στο νοσοκομείο Καλαμάτας - Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ήταν εμβολιασμένος και δεν είχε υποκείμενο νόσημα

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ 29 Νοε 2021 | 17:41

Κορονοϊός: Θλιβερή άνοδος στο σύνολο των ενεργών κρουσμάτων - Στο διπλάσιο οι νοσηλείες ασθενών

Σύμφωνα με τα στοιχεία ανά περιφέρεια φαίνεται πως σε κάποιους δήμους όπως της Άρτας ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει δεκαπλασιαστεί.

ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 29 Νοε 2021 | 17:41

Κορονοϊός: Χαμόγελα για την αποσωλήνωση του δύο μηνών βρέφους στην Πάτρα - O Νεκτάριος νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση

Το μόλις δύο μηνών βρέφος που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ της Παιδιατρικής Κλινικής με κορονοϊό αποσωληνώθηκε και είναι σε σταθερή κατάσταση

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 29 Νοε 2021 | 17:36

Κορονοϊός: Ασχημα νέα με 104 θανάτους και 657 διασωληνωμένους - 6.677 τα νέα κρούσματα

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 526 (80.06%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 131 (19.94%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 29 Νοε 2021 | 15:57

Μόσιαλος: Όλα τα σενάρια για τη μετάλλαξη Όμικρον - Τι ξέρουμε και γιατί ανησυχούμε

Τι ξέρουμε, ποια είναι τα πιθανά σενάρια, τι θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες και τι να κάνουμε - Αναλυτικός "οδηγός" για τη μετάλλαξη Όμικρον από τον Η. Μόσιαλο.

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ 29 Νοε 2021 | 15:05

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη "σούπερ παραλλαγή" - Τα παράδοξα συμπεράσματα

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος Αμπντούλ Καρίμ αναμένει πάνω από 10.000 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον την ημέρα στη Νότια Αφρική, ως το τέλος της εβδομάδας.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ 29 Νοε 2021 | 14:37

Γιατί η μετάλλαξη Ομικρον ονομάστηκε Ομικρον και όχι Νι ή Ξι;- Ο ρόλος της Κίνας

Γιατί η μετάλλαξη Ομικρον ονομάστηκε Ομικρον, ενώ υπάρχουν άλλα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου που προηγούνται