Καλώς διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ ο Άρης Πορτοσάλτε;

Γιατί ο Άρης Πορτοσάλτε διεγράφη οριστικά, ενώ άλλοι συνάδελφοι, που επίσης αρνήθηκαν να απεργήσουν, διεγράφησαν προσωρινά;

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Ο συνάδελφος δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Άρης Πορτοσάλτε, διεγράφη και μάλιστα οριστικά από την Ένωση Συντακτών, με αφορμή την άρνησή του να συμμετάσχει στην απεργία του σωματείου των δημοσιογράφων στις 10 Ιουνίου του 2021, σε ένδειξη αντίδρασης στο νομοσχέδιο τότε, νόμος σήμερα, του Κωστή Χατζηδάκη, για τα εργασιακά. Ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση;

Μια πρώτη απορία είναι γιατί ο Άρης Πορτοσάλτε διεγράφη οριστικά, ενώ άλλοι συνάδελφοι, που επίσης αρνήθηκαν να απεργήσουν, διεγράφησαν προσωρινά. Να ήταν άραγε το γεγονός, ότι ο συνάδελφος- δημοσιογράφος, όχι μόνο αρνήθηκε να απεργήσει, αλλά επιχειρηματολόγησε μάλιστα σε διάφορες εκπομπές, γιατί δεν συμφωνεί με την απεργία και γιατί δεν προτίθεται να απεργήσει; Να ήταν ότι κατηγόρησε την ΕΣΗΕΑ ότι πολιτικολογεί και κάνει αντιπολίτευση; Η ακόμα και ότι έχει αλωθεί από την "αριστερίλα”, όπως είναι η αγαπημένη έκφραση του δημοσιογράφου;

Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει- γιατί το σκεπτικό της απόφασης παραμένει ακόμα απόρρητο, άγνωστο για πιο λόγο- η απόφαση, όχι απλώς είναι λάθος, αλλά δείχνει και μια εμπάθεια του πειθαρχικού οργάνου, γεγονός προφανώς απαράδεκτο. Όχι μόνο γιατί η κρίση οφείλει να είναι αμερόληπτη και να μην εμφιλοχωρούν συναισθήματα. Αλλά και γιατί δεν είναι δυνατόν ένα θεσμικό όργανο των δημοσιογράφων- των επαγγελματιών που αυτονόητα είναι οι πιο φανατικοί υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας του λόγου και της ελεύθερης έκφρασης- να τιμωρούν έναν συνάδελφό τους για την παρρησία του. Αυτή είναι η άποψή του και αυτή υπερασπίζεται. Και πολύ καλά κάνει.

Να σημειώσουμε ότι η απεργία των δημοσιογράφων έγινε σε ένδειξη αντίδρασης για τις προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, αν και οι ρυθμίσεις του νόμου δεν αφορούν το επάγγελμα των δημοσιογράφων. Άλλωστε, ακόμα και αν κάποιος πιστεύει ότι ο νόμος "καταργεί το 8ωρο”, όπως ήταν η θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, όπως είναι γνωστό στη δημοσιογραφία δεν υπάρχει ωράριο, Συνεπώς η απεργία ήταν κατά βάση πολιτική, όπως άλλωστε το ομολογούσε και η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών:

"Τα Δ.Σ. των Ενώσεων, υπογραμμίζουν εν μέσω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, με την επιδείνωση των καθημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας για κάθε εργαζόμενο, τη σημασία της συλλογικής αλληλεγγύης και της μάχιμης εγρήγορσης απέναντι στις συνέπειες που φέρνει αυτή η "χαριστική βολή" αποδόμησης των δικαιωμάτων μας.” Η απεργία ήταν δηλαδή σε ένδειξη αλληλεγγύης με τα άλλα συνδικάτα και τους άλλους εργαζόμενους, που θεωρούσαν καλώς ή κακώς, ότι πλήττονται τα δικαιώματά τους.

Είναι όμως η συμμετοχή σε μια απεργία και μάλιστα με πολιτικό περιεχόμενο και όχι αυστηρά συντεχνιακό, υποχρεωτική; Αυτό είναι το γενικότερο ερώτημα που θέτει η υπόθεση της διαγραφής του Άρη Πορτοσάλτε από την ΕΣΗΕΑ. Και η απάντηση είναι προφανώς και όχι.

Καμία απόφαση, κανενός συνδικάτου δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν εργαζόμενο σε πολιτική στράτευση, που είναι ενάντια στις πεποιθήσεις του. Και το γεγονός ότι η απόφαση για απεργία ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία, δεν αλλάζει τα πράγματα.

Αλλά υπάρχει και ένα δεύτερο πρόβλημα. Η ΕΣΗΕΑ δε είναι ένα απλό σωματείο. Είναι το μοναδικό σωματείο των δημοσιογράφων και το θεσμικό όργανο το οποίο προασπίζεται το αγαθό της ελεύθερης διατύπωσης της γνώμης. Δεν υπάρχει πράσινη και γαλάζια ΕΣΗΕΑ, ούτε ΑΝΤΙ- ΕΣΗΕΑ, ώστε να μπορεί να γραφτεί εκεί και να είναι μέλος της, ένας δημοσιογράφος που διαφωνεί με τις θέσεις του σωματείου.

Συνεπώς όχι μόνο πρέπει το σωματείο να είναι προσεκτικό στη διατύπωση πολιτικών θέσεων, αφού αυτές μπορεί να μην απηχούν τις απόψεις όλων των μελών του, αλλά τίθεται και ένα σοβαρό θέμα, κατά πόσον μπορεί να αποφασίζει απεργιακές κινητοποιήσεις και να υποχρεώνει μάλιστα τα μέλη του σε συμμετοχή. Ακόμα χειρότερα να τα διαγραφεί, εάν διαφωνούν με τις αποφάσεις του. Τέτοιου είδους αποφάσεις κάνουν την ΕΣΗΕΑ να μοιάζει με κομματικό "γκρουπούσκολο" και δεν βοηθούν καθόλου στο κύρος της και στον θεσμικό της ρόλο ως υπερασπιστή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

Υ.Γ. Η επίκληση του καταστατικού του σωματείου και των προβλέψεών του περί "απόλυτης!!! πειθαρχίας των μελών του στις αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις”, προφανώς και δεν απαντάει στο ερώτημα, αν ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση. Η απόφαση ήταν λάθος, όπως είναι λάθος και η σχετική αναφορά στο καταστατικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ΝΤΕΛΙΒΕΡΑ 04 Νοε 2021 | 11:12

Οι οπαδοί του Ηρακλή επιτέθηκαν στον Άρη Πορτοσάλτε: Τι έγραψαν σε πανό [εικόνα]

Τα σχόλια του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις. Οπαδοί του Ηρακλή σήκωσαν πανό στο Ιβανόφειο.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 01 Νοε 2021 | 11:08

Πορτοσάλτε για θάνατο ντελιβερά: Υπάρχει θέμα με τη συμπεριφορά των διανομέων - Η σύσταση της Αναστασοπούλου on air [βίντεο]

Με αφορμή το τραγικό περαστικό, ο Άρης Πορτοσάλτε είπε: "Τώρα βέβαια υπάρχει και μια συγκεκριμένη συμπεριφορά των διανομέων, για να τα λέμε, Θεός σχωρέστον…".

24 Νοε 2021 | 06:58

Οι δημοσκοπήσεις, το ΚΙΝΑΛ και ο ΓΑΠ

Αν έχουν δίκιο οι δημοσκοπήσεις για το ΚΙΝΑΛ, οι εσωκομματικές εκλογές εξελίσσονται σε ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη και ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται τρίτος.

20 Νοε 2021 | 10:42

Ο Αλέξης Τσίπρας και θέλει και μπορεί, λέει

Προτείνει ο κ. Τσίπρας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας;

17 Νοε 2021 | 06:56

Η πιο λάθος δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου

Η πιο λάθος δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου στην πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές ήταν ότι ούτε προγραμμάτιζε ούτε καν σκεφτόταν να θέσει υποψηφιότητα. Η πιο απίθανη είναι η δήλωση για την απώλεια του Σήφη Βαλυράκη.

13 Νοε 2021 | 20:52

Η Ολλανδή δημοσιογράφος

Τι είναι η "κατάχρηση ναρκισσισμού"; Ομολογώ δεν έχω ιδέα αν και είναι μία από τις σοβαρές κατηγορίες που εκτόξευσε η Ολλανδή δημοσιογράφος Ιngeborg Beugel εναντίον του πρωθυπουργού.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 10 Νοε 2021 | 15:29

Είχε δίκιο ή άδικο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εκνευρίστηκε με την Ολλανδή δημοσιογράφο;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκνευρίστηκε όταν η Ολλανδή δημοσιογράφος Ιngeborg Beugel κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει pushbacks

10 Νοε 2021 | 07:03

Και τώρα τι κάνουμε;

Και τώρα που τα κρούσματα έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ τι κάνουμε; Τώρα που το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, ποιο είναι το επόμενο βήμα;

07 Νοε 2021 | 15:52

Ανήκομεν στην ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία

Όλες οι δραστηριότητες και οι ελευθερίες προστατεύονται από το Σύνταγμα. Γιατί εξαιρέθηκαν ειδικά οι εκκλησίες;

03 Νοε 2021 | 07:19

Στην ταβέρνα του Ζιώγα

Στην Ελλάδα όμως, όλα είναι διαφορετικά. Ολα παίρνουν διαστάσεις πολιτικές. Και έτσι φθάσαμε στο hashtag "Ολοι στην ταβέρνα του Ζιώγα".

30 Οκτ 2021 | 12:58

38 σφαίρες στον Ρομά στο Πέραμα

Για άλλη μια φορά έχουμε την εργαλειοποίηση μιας τραγικής ιστορίας, για προφανή μικροπολιτικά οφέλη.

26 Νοε 2021 | 07:01

Η επιστροφή του περιβάλλοντος δραχμής...

Στις 17 Νοεμβρίου, η United Auto Workers μετά από μεγάλη και δυναμική απεργία, ανακοίνωσε πως 10.000 μέλη της επικύρωσαν μια νέα εξαετή συμφωνία με την Deere & Co.

25 Νοε 2021 | 07:08

Κυριάκο, ιδού η ευκαιρία...

Η αλήθεια είναι πως επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft, της Pfizer και της Amazon, της Cosco ή της Volkswagen στην Αστυπάλαια αποτελούν θετικές εξελίξεις για το οικονομικό προφίλ της χώρας μας, αλλά απέχουν από το να αποτελέσουν ποσοτικά και ποιοτικά κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε τη δεκαετία του ’60.