Κάποιος πρέπει να τους μαζέψει...

Δεν υπάρχει μέρα που το καθεστώς της Άγκυρας δεν καταφέρεται πλέον εναντίον της Ελλάδας ή δεν προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Κάποιος πρέπει να τους μαζέψει…

Δεν υπάρχει μέρα που το καθεστώς της Άγκυρας δεν καταφέρεται πλέον εναντίον της Ελλάδας ή δεν προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες.

Η Τουρκία μέσω του ισλάμ όπως και η Ρωσία μέσω της ενεργειακής εξάρτησης έχουν βάλει σαν στόχο την φαλκίδευση και αποδόμηση της Ευρώπης. Για την Τουρκία η Ελλάδα βρίσκεται στην "αυλή" της και ως εκ τούτου αποτελεί ένα από τα πρώτα αναγκαία βήματα διεύρυνσης της ισχύος της.

Πριν λίγες μέρες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Ελλάδα για ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και διαταράσσουν την περιφερειακή ειρήνη.

Αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας ο ίδιος ανέφερε το πρωτοφανές πως οι ελληνικές προσπάθειες "είναι άδικος κόπος".

Αποτελεί πρωτοφανές γεγονός ένας επίσημος αξιωματούχος μιας χώρας να καταφέρεται με αυτόν τον τρόπο για γειτονική και σύμμαχο χώρα, η οποία κινούμενη εντός των πλαισίων της διεθνούς νομιμότητας πράττει όσα θεωρεί αναγκαία προκειμένου να εξασφαλίσει την αμυντική της θωράκιση.

Στις διεθνείς εξελίξεις τέτοιου είδους δηλώσεις που αφορούν την αμυντική θωράκιση μιας χώρας είχαμε να ακούσουμε από τη δεκαετία του ’30 όταν τα ναζιστικά και φασιστικά καθεστώτα της εποχής επιβουλεύονταν εδάφη σε γειτονικές χώρες.

Με ανάλογο ύφος ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν (ΑKP), Ομέρ Τσελίκ, καταδίκασε τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου στο "Φόρουμ Φιλίας", κάνοντας λόγο για "μαξιμαλιστικά σχέδια", αλλά και κατηγόρησε τη χώρα μας ότι... βυθίζει βάρκες με μετανάστες ως συνήγορος του ρεύματος της "ισλαμοριστεράς" που κονιορτοποιεί τη συνοχή των δυτικών κοινωνιών.

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα πως ύστερα από την προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μέσω των διερευνητικών επαφών του Ιανουαρίου, ότι η Άγκυρα θα μετατρέψει "σε εφιάλτες τα όνειρα των Ελλήνων".

"Εκφράσαμε τη σωστή αξιολόγησή μας για την έναρξη των συμβουλευτικών συνομιλιών σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Έγινε μια συνάντηση με την επωνυμία ''Φόρουμ Φιλίας''. Το ερώτημα είναι: γιατί η Τουρκική Δημοκρατία, μια χώρα της Μεσογείου στο επίκεντρο αυτών των προβλημάτων, δεν προσκλήθηκε σε αυτήν τη συνάντηση; Γιατί δεν υπήρχε εκεί η ''ΤΔΒΚ'' όπου ήταν παρούσα η Ελληνοκυπριακή πλευρά;..."

Μοιάζει προφανές πως η Τουρκία δεν περίμενε τη διπλωματική και αμυντική αντίδραση της Ελλάδας (και των άλλων χωρών της περιοχής) απέναντι στα σχέδια του Ερντογάν για ανασύσταση της οθωμανικής κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή από τον Καύκασο μέχρι την Κεντρική Αφρική με το Αιγαίο και τη Ν.Α. Μεσόγειο να καθίστανται υπό τουρκική επικυριαρχία...

Το καθεστώς Ερντογάν υπολόγιζε πως η διαφορά ισχύος θα "παρέλυε" την Ελλάδα, η οποία θα αποδεχόταν υποτακτικά, μέσω συνεχών υποχωρήσεων σε συνέργεια με γερμανικές πιέσεις, την τουρκική επικυριαρχία σε μια χώρα της Ε.Ε.

Οι δεσμοί που έχει αναπτύξει η Ελλάδα και η Κύπρος με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σ. Αραβία και τα Εμιράτα ακυρώνουν τις βλέψεις του Ερντογάν για απόκτηση επιρροής και ισχύος στις περιοχές που άλλοτε απλωνόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Παρά την παρουσία στη Συρία και τη Λιβύη που βρίσκονται σε κατάσταση εμφυλίου, τα κέρδη της Τουρκίας στην Αλβανία και το Αζερμπαϊτζάν είναι πενιχρά αφού η χώρα βρίσκεται περισσότερο απομονωμένη από ποτέ στην περιοχή της αλλά και από τη Δύση της οποίας αποτελούσε μακρύ στρατιωτικό και οικονομικό μοχλό στην περιοχή.

Η απομόνωση της Τουρκίας από τον περίγυρο των φιλοδυτικών χωρών της περιοχής την αποδυναμώνει σαν πόλο ισχύος της Δύσης. Η Γερμανία και οι ΗΠΑ αν επιμείνουν να κάνουν τα "στραβά μάτια" σε σχέση με τις επιδιώξεις της Τουρκίας κινδυνεύουν να χάσουν την εμπιστοσύνη των άλλων συμμάχων της περιοχής όπως είναι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος...

Το μέτωπο του "Φόρουμ της Φιλίας" (για το οποίο υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης) αποτελεί ένα σαφές μήνυμα και προς τη Δύση για τα όρια των υποχωρήσεων απέναντι στην Τουρκία.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση της γείτονος, όπου το ψωμί έχει αρχίσει να γίνεται σπάνιο αγαθό για τα φτωχά στρώματα, έχουν εκνευρίσει το καθεστώς με αποτέλεσμα να κλιμακώνει συνεχώς την επιθετική του ρητορική.

Τούτο φυσικά κρύβει τον κίνδυνο μιας ανάφλεξης η οποία πολύ σύντομα και εύκολα θα προκαλούσε αλυσιδωτές και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.

Οι Τούρκοι έχουν κόψει την άλυσο... όπως ο λυσσασμένος σκύλος που τριγυρίζει γρυλίζοντας και δαγκώνοντας.

Κάποιος πρέπει να τους μαζέψει...

2) Το υψηλότερο "βουνό"...

To παγκόσμιο χρέος το 2020 αυξήθηκε κατά 24 τρισ. δολ. και αισίως έφτασε τα 281 τρισ. δολ. ή στο 355% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Παρά το γεγονός πως πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει υπάρξει ποτέ δεν ανησυχεί πολλούς και τούτο γιατί υπάρχει μια ψευδαίσθηση πως οι Κεντρικές Τράπεζες θα καταφέρουν να διατηρήσουν τα επιτόκια σε αρνητικά επίπεδα ή πέριξ του μηδενός στο διηνεκές...

Κάποιος πρέπει να τους μαζέψει...

3) Η ΔΕΗ υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας!!!

Αξιότιμε κ. Στούπα,

Διάβασα το ακόλουθο άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Κεφάλαιο και δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου!!!

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3527273/ligei-i-prothesmia-stis-diapragmateuseis-dei-biomixanias-gia-ta-timologia

Αντί η ΔΕΗ να φέρεται πατριωτικά και να μειώνει περαιτέρω τις τιμές ενεργειακού κόστους στη Βιομηχανία, θέλει να τις αυξήσει 50%!!! Έχοντας ζήσει, κάνει μεταπτυχιακά και δουλέψει τα τελευταία 18 χρόνια σε έξι χώρες στο Εξωτερικό (ΗΠΑ 8 έτη, Ηνωμένο Βασίλειο 5 έτη, Ιαπωνία 6 μήνες, Ν Κορέα 6 μήνες, Ουγγαρία 3.5 έτη, Κύπρο 6 μήνες) μπορώ μετά παρρησίας να σας βεβαιώσω ότι σε όλες αυτές τις έξι χώρες οι ενεργειακές εταιρείες θα προέτασαν το εθνικό συμφέρον ( που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η εθνική βιομηχανική παραγωγή) πάνω από το συντεχνιακό και ατομικό τους!!! Αντί να καταλάβουμε ότι η Εθνική Οικονομία δεν είναι δυνατόν να έγκειται μόνο σε παροχές υπηρεσιών ασχολούμαστε με το βραχυπρόθεσμο ατομικό και συντεχνιακό μας συμφέρον!!! Θλίβομαι!!!

Με τιμή,

Α.Σ.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 Φεβ 2021 | 07:53

Η Άγκυρα αποφεύγει τον διάλογο - Αφορμή ψάχνει για να δημιουργήσει ένταση στο Αιγαίο

Η επιστροφή του ωκεανογραφικού Τσεσμέ και οι 35 παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα νησιά πυροδοτούν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών

26 Φεβ 2021 | 17:09

Η Τουρκία "ψάχνεται για καυγά"- Βγάζει το "Τσεσμέ" στο Αιγαίο, ξανάρχισε τις υπερπτήσεις

"Η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα το σύνδρομο Παβλόφ", δήλωσε ο Νίκος Δένδιας- Μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο.

"Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ" 26 Φεβ 2021 | 13:01

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, ενώ συγχρόνως ανέφερε πως η Ελλάδψα θα ήθελε η ΕΕ να είναι πιο αυστηρή έναντι της Τουρκίας.

ΚΟΣΤΟΣ 11 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ 26 Φεβ 2021 | 11:53

Στα άκρα η κόντρα Ιμάμογλου - Ερντογάν για τη φαραωνική νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα Ερντογάν - Ιμάμογλου για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, κόστους 11 δισ. δολαρίων

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 26 Φεβ 2021 | 11:40

Απασφάλισε πάλι ο Ακάρ: Η Ελλάδα δεν φέρεται σαν καλός γείτονας– Θα προστατεύσουμε τη "Γαλάζια Πατρίδα"

"Η συμπεριφορά της Ελλάδας δεν είναι η κατάλληλη για μία καλή γειτνίαση" είπε ο Ακάρ και τα έβαλε πάλι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ» 25 Φεβ 2021 | 16:05

Το... βιολί του ο Τσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι φταίνε για μη λύση στο Κυπριακό

Λίγο πριν τις άτυπες συνομιλίες για το Κυπριακό ο Τσαβούσογλου χρεώνει την αποτυχία στο Κραν Μοντανά στους Έλληνες.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 25 Φεβ 2021 | 15:33

Αποχώρησε το "Τσεσμέ" - Δεν έχει ακόμη βγει στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος για την άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα"

Το "Τσεσμέ" πλέον βρίσκεται στον κόλπο της Σμύρνης. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο τουρκικός στόλος δεν έχει βγει ακόμη στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

ΝΕΑ «ΠΥΡΑ» ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ 24 Φεβ 2021 | 16:31

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Οι κάτοικοι της Σμύρνης γνωρίζουν καλά από εισβολή και ομαδικές σφαγές

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον τούρκο πρόεδρο να αναφέρεται και πάλι στη Σμύρνη

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 24 Φεβ 2021 | 15:24

Κομισιόν: Πάνω από 11 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας το 2021

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021 θα φτάσουν το 6,5% του ΑΕΠ

ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΑ 24 Φεβ 2021 | 14:53

Προπάγανδα από τα τουρκικά ΜΜΕ: "Η Ελλάδα θέλει πόλεμο; Οι πιλότοι της έχουν μεγαλώσει με εχθρότητα για την Τουρκία"

Η προπαγάνδα της Τουρκίας περί παρενόχλησης του ερευνητικού σκάφους "Τσεσμέ" από ελληνικά F-16 συνεχίζεται μέσω τουρκικών ΜΜΕ,

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟΥ 24 Φεβ 2021 | 10:51

Ο Ερντογάν με κοστούμι εκτέλεσε πέναλτι και ο βουλευτής - τερματοφύλακας το "έφαγε" χαλαρά [βίντεο]

Σε νέο στάδιο στη Σμύρνη ο Ερντογάν εκτέλεσε πέναλτι με τερματοφύλακα βουλευτή του.

24 Φεβ 2021 | 08:08

Ο πόλεμος των πολιτισμών…

Μια ΜΚΟ δεν είναι παρά μια από τις εκατοντάδες ΜΚΟ και μπορεί να πιστεύει και να ισχυρίζεται ό,τι θέλει.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΚP 23 Φεβ 2021 | 22:59

Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Τσελίκ: Η Ελλάδα προκαλεί – Θα αποσταθεροποιηθούν οι σχέσεις μας

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, με φόντο τις διερευνητικές επαφές και το "Τσεσμέ", διά στόματος Τσελίκ.