Κατά[θ]ληψη

Τα γεγονότα με πληγώνουν. Συχνά και οι λέξεις που τα συνοδεύουν με τα δίκοπα νοήματα/μηνύματα...

Γράφει ο Γιάννης Πανούσης: Δεν γνωρίζω αλλά σκιάζομαι

Πορεύομοι με ό,τι δεν κατανοώ

Βασίλης Φαϊτάς, Ενσαρκωμένο άπειρο

Τα γεγονότα με πληγώνουν. Συχνά και οι λέξεις που τα συνοδεύουν με τα δίκοπα νοήματα/μηνύματα. Είτε η γενιά μας συνέβαλε, είτε όχι στ’ ακραία "σημεία των καιρών", αυτό δεν μας εμποδίζει να κρίνουμε το τι συμβαίνει στον πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο στο επίπεδο της αξιακής αφυδάτωσης.

1. Όσο η τεχνολογία αντικαθιστά τον χαμένο έρωτα των αγκαλιασμένων σωμάτων, άλλο τόσο η πολιτική υποκαθιστά τη χαμένη Ατλαντίδα των προσδοκιών του κάθε πολίτη. Δηλαδή, καθόλου.

Όσο οι γενίτσαροι και οι γενι-τσαρίνες των παρασκηνίων νομίζουν ότι έχουν ανακαλύψει το σπρέυ που διαλύει τη δυσοσμία, άλλο τόσο οι μηχανισμοί των κομμάτων νομίζουν ότι -καταγγέλοντας τους άλλους- πείθουν για τα ηθικά τους πλεονεκτήματα. Δηλαδή, καθόλου.

Στα κενά έχει εν τω μεταξύ δημιουργηθεί ένα είδος παρακοιμώμενου[;] διαπαραταξιακού υπόκοσμου, ο οποίος κινείται στα σκοτάδια της "κακομιλίας", ήγουν των συναναστροφών διαπλοκής. Κι όμως ουδείς προτείνει την επαναφορά της ποινής της Ατιμίας, της στέρησης της δυνατότητας απόκτησης δημοσίου αξιώματος από τέτοιους πολιτικούς. Αυτός ο εξοστρακισμός πρέπει να συνοδεύεται και από καταδίκη μνήμης (damnation memoriae) για τους επίορκους και ριψάσπιδες.

Η κατάληψη εξ-ουσίας από ανάξιους να τιμωρείται ως ιδιώνυμο.


2. Αν από τη μία πλευρά η τύχη μικρού μέρους του πανεπιστημιακού κατεστημένου είναι επίπεδη (κι ατιμώρητη;), ενώ η μοιρολατρία του μεγαλύτερου μέρους των διδασκόντων είναι κεκλιμένη (και υποτακτική;) κι αν από την άλλη πλευρά το "έθιμο" (sic) γενικής καταστροφής (και κατά πάντων αποστροφής;) γίνεται αποδεκτό από την κοινότητα, τότε όλα τα προβλήματα των ΑΕΙ μπορεί να λυθούν ακαριαίως κι αυτομάτως με την απλή χρήση μιάς αλυσίδας κι ενός πανώ. Με την αλυσίδα εμποδίζουμε την ελευθερία των άλλων και με το πανώ εξηγούμε τι εννοούμε εμείς ως ελευθερία.

Κι όμως η συγ-κάλυψη απ-ουσίας δεν αποτελεί διδακτέα ύλη.

Για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Είμαι υπέρ του να ρυθμίζουν τα ζητήματα παραβιάσεων κάθε είδους και μορφής μόνα τους τα Πανεπιστήμια. Η όποια εκ των έξω ρύθμιση (από τον γραφειοκράτη νομοθέτη μέχρι τον επιβλέποντα αστυνόμο) προσβάλλει την ιδέα της ανεξάρτητης universitas και κυρίως υποβαθμίζει την αξία της συμμετοχικής δημοκρατίας. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι όσοι έχουν την αρμοδιότητα, έχουν και την ευθύνη πράξεων και παραλείψεων με βλαπτικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά η αυτοδιοίκηση θα συνιστούσε πρόσχημα και άλλοθι που δεν θα τιμούσε κανέναν (γι’ αυτό και η "αυτοεξορία" από τα αξιώματα δεν θα έβλαπτε μερικούς μόνιμους αξιωματούχους των ΑΕΙ).

Κατά τη γνώμη μου οι "παραβάτες ειρήνης" προς ίδιον όφελος εντός της εθνικής προσπάθειας κατά της Πανδημίας ούτε κατανοούνται, ούτε συγχωρούνται. Συνεπώς οι "καταλήψεις" εξουσίας (πολιτικών και ομάδων) μόνο καταθλίψεις προκαλούν.

ΥΓ. Στο Πανοπτικόν του Μπένθαμ προβλεπόταν ένα δίχτυ (αποφυγής) αυτοκτονιών. Μήπως και στους σημερινούς θεσμούς πρέπει να προβλεφθεί ένα δίχτυ (ασφαλούς για τη Δημοκρατία) οδικού χάρτη;

ΥΓ2 . "Ένας παράξενος πλανόδιος
χωρίς σκοπό, χωρίς καθήκον" (Αντρέας Τιμοθέου, Πρίγκιπας του πουθενά)

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

16 Ιουν 2021 | 06:56

Αναβαθμίστηκε ο Ερντογάν;...

Η επόμενη μέρα της τελευταία συνόδου του ΝΑΤΟ δεν άλλαξε ιδιαίτερα την τροχιά των εξελίξεων σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

15 Ιουν 2021 | 08:51

Μητροπολίτες Γονιμότητας

Οι γυναίκες δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για το αν και πότε θα κάνουν παιδιά.

15 Ιουν 2021 | 08:49

Άστους να χαίρονται…

H κυρίαρχη άποψη είναι πως η παρούσα "έκρηξη" του πληθωρισμού διεθνώς είναι προσωρινή, τονίζει ο Κώστας Στούπας.

14 Ιουν 2021 | 06:43

Ο ναρκισσισμός των απολιθωμάτων

Σταυρώνοντας τα δάχτυλα, δαγκώνοντας τη γλώσσα μας για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος εξαιτίας των μεταλλάξεων και της αντιεμβολιαστικής δυστροπίας, νιώθουμε πάντως βαθιά ανακουφισμένοι.

14 Ιουν 2021 | 06:32

Φόβοι για νέο κύμα το Φθινόπωρο...

Είναι προφανές πως χώρες με μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού κινδυνεύουν να παρουσιάσουν επιθετικότερες αναζωπυρώσεις.

12 Ιουν 2021 | 19:14

Συμεών Βαρουφάκης

Του Νίκου Φίλη δεν του άρεσε η μεταγραφή του Συμεών Κεδίκογλου. Γιατί όμως; Γιατί, με αφορμή την προσχώρηση του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει ότι "δεν συμφωνεί με την ιστορία των μεταγραφών";

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ 11 Ιουν 2021 | 15:21

Είναι η απεργία υποχρέωση ή δικαίωμα;- Με αφορμή την απεργία της ΕΣΗΕΑ και τον Σκάι

Με αφορμή την απεργία της Πέμπτης και την άρνηση ορισμένων δημοσιογράφων να απεργήσουν

11 Ιουν 2021 | 13:52

Έγιναν οι G7 αριστεροί;

Η Συμφωνία των G7 είναι ένα πρώτο θετικό βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν.

11 Ιουν 2021 | 06:33

Τούμπα, Καμπότζη... Ρολάν Γκαρός...

Οι σημαντικές αθλητικές διακρίσεις (όπως και άλλες διακρίσεις...) τονώνουν την αυτοπεποίθηση ενός λαού, δηλαδή της κοινότητας την οποία αφορούν.

09 Ιουν 2021 | 06:44

Τα "γιουσουφάκια" του Ερντογάν και οι γερμανικές απαιτήσεις...

Τόσο ο Ερντογάν όσο και το τουρκικό καθεστώς έχουν δώσει σαφή δείγματα γραφής εδώ και αρκετά χρόνια σε σχέση με τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις υλοποίησής τους...

08 Ιουν 2021 | 07:06

Η επέλαση των κρατιστών...

Η αρχική πρόθεση του Λευκού Οίκου ήταν η μεθόδευση της επιβολής ενός ελάχιστου φόρου περί το 21%, αλλά επειδή αυτό κρίθηκε πως δεν θα γίνει ευρύτερα αποδεκτό προτιμήθηκε το 15%.

08 Ιουν 2021 | 06:37

Η ελευθερία δεν είναι προνόμιο

Το δίλημμα δεν είναι "εμβόλιο ή όχι", αλλά "εμβόλιο ή εντατική και θάνατος". Τόσο σκληρό, αλλά τόσο απλό.

07 Ιουν 2021 | 06:57

Το κερασάκι και η τούρτα

Ο Πέτρος Κωστόπουλος πρόκειται να εκδώσει ξανά το "Νίτρο". Η αναγγελία, που έγινε από τον ίδιο, ξεσήκωσε ορυμαγδό σχολίων. Πολλά εξ’ αυτών αρνητικά, χλευαστικά, δηλητηριώδη.