Κεντροαριστερά: Μετά τις εκλογές τι;

Η υπόθεση της μεγάλης Κεντροαριστεράς μόλις τώρα ξεκίνησε.

Κεντροαριστερά: Μετά τις εκλογές τι;

Ας βάλουμε κάτω τα αριθμητικά δεδομένα και ας επιχειρήσουμε μια πρόχειρη σύγκριση. Στις εκλογές της κεντροαριστεράς ψήφισαν περίπου 210 χιλιάδες πολίτες. Κάτι παραπάνω δηλαδή από το 50% όσων είχαν ψηφίσει στις εσωκομματικές της ΝΔ προ διετίας. Στον δε β’ γύρο η αποχή κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν αναλογιστούμε ότι η ΝΔ αποτελούσε την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, ενώ η ΔΗΣΥ με το Ποτάμι αθροιστικά συγκέντρωναν ποσοστά χαμηλότερα του 10%, μπορούμε να συμπεράνουμε τα εξής: πρώτον, πως υπάρχει μια σημαντική μερίδα κόσμου που παρά τον κατακερματισμό και τις ατελέσφορες διεργασίες των τελευταίων χρόνων, παρά τις αστοχίες του παρόντος και τις αμαρτίες του παρελθόντος εξακολουθεί να τοποθετείται ή έστω να ενδιαφέρεται έντονα για τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Το αφήγημα, συνεπώς, ότι η βάση της Δημοκρατικής Παράταξης έχει μετακομίσει οριστικά κατά κύριο λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως στη ΝΔ καταρρέει. Και δεύτερον, πως ένας πολιτικός φορέας που επιτυγχάνει τέτοια μαζικότητα σε μια εσωτερική διαδικασία δεν μπορεί να έχει ως στόχο απλώς την κατάκτηση της τρίτης θέσης.

Προτού αναφέρουμε οτιδήποτε άλλο ας αναρωτηθούμε: εάν το κυβερνόν κόμμα διεξήγαγε εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας θα ψήφιζε τόσος κόσμος; Αμφίβολο. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Ένας χώρος που παραδοσιακά κυριαρχούσε στην ελληνική πολιτική σκήνη και επιτέλους αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις του, ένας χώρος με πληθώρα στελεχών ανά τη χώρα και ισχυρά οργανωτικά ερείσματα, οφείλει να ασκεί «πρωταθλητισμό». Ιδίως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ φθείρεται ραγδαία και η ΝΔ αδυνατεί να διεμβολίσει αποτελεσματικά τον μεσαίο χώρο λόγω συντηρητικών εμμονών και βαριδίων του χθες.

Βεβαίως, όσο ευοίωνη κι αν φαντάζει η σημερινή πολιτική πραγματικότητα για την κεντροαριστερά, υπάρχουν κι ορισμένοι αστερίσκοι: αρχικά, είναι αναγκαία μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική προγραμματική πλατφόρμα που θα δίνει ανάσες στη μεσαία τάξη και στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, η οποία ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί –τουλάχιστον πλήρως. Εκτός αυτού όμως, χρειάζονται και άτομα ικανά και άφθαρτα που θα επικοινωνήσουν τις θέσεις του νέου φορέα, ώστε να περιορισθεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στον κόσμο. Και για να είμαστε ειλικρινείς, η προσπάθεια να βγουν στο προσκήνιο φρέσκα πρόσωπα συχνά υπονομεύεται από τις επιλογές ορισμένων παλαιών πρωταγωνιστών που αντιμετωπίζουν δυστυχώς την ανανέωση ως «χαρτί αποστρατείας» και όχι ως μονόδρομο για να ξαναμεγαλώσει η παράταξη, γεγονός που θα διευκολύνει και τη δική τους ιστορική και πολιτική δικαίωση.

Το συμπέρασμα; Η υπόθεση της μεγάλης Κεντροαριστεράς μόλις τώρα ξεκίνησε. Είναι σίγουρα θετικό πως έπειτα από πολλά χρόνια η παράταξη έχει απτή προοπτική ουσιαστικής διεύρυνσης. Ωστόσο, απομένουν πολλά τολμηρά βήματα, προκειμένου ο χώρος να πρωταγωνιστήσει ξανά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Ιαν 2022 | 06:52

Μπορεί να έχουμε εκπλήξεις

Πριν λίγες μέρες ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατέθεσε στη Βουλή τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τη σημαντικότερη να αφορά στην αναθεώρηση του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης.

26 Ιαν 2022 | 06:47

Ηταν ένα φιάσκο και δεν αρκεί η συγνώμη

Προφανώς και η διαχείριση ήταν ένα φιάσκο. Οταν εκατοντάδες οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι για σχεδόν 24 ώρες στην Αττική Οδό, προφανώς κάτι δεν πήγε καλά. Καθόλου καλά. Και δεν ήταν μόνο η Αττική Οδός.

24 Ιαν 2022 | 07:22

Τα κεφάλια μέσα λοιπόν...

Οι εκτιμήσεις στην αρχή του χρόνου πως περί τα τέλη του πρώτου μήνα θα είχαμε αποκλιμάκωση της πανδημίας αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες.

24 Ιαν 2022 | 07:19

Ο παθός μαθός;

Τα όσα επιχειρήθηκαν κατά την πενταετία 2015-2019, η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος, το μοίρασμα της πίττας σε "φίλους επιχειρηματίες", η κατασκευή σκανδάλων που θα καθήλωναν τους πολιτικούς αντιπάλους στο εδώλιο των κατηγορουμένων, έχουν ασφαλώς ξανασυμβεί.

22 Ιαν 2022 | 12:17

Ο Στούπας, ο "μακαρίτης δημοσιογράφος" και η διαφήμιση

Προφανώς όμως, δεν είναι μόνο η μικρή αγορά που ευνοεί τέτοιου είδους "δημοσιογραφία" και τέτοιους εκδότες.

21 Ιαν 2022 | 07:25

Φθηνό χρήμα τέλος...

Υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση, ακόμη και σε επισήμους εντός και εκτός Ελλάδας, πως στη χώρα μας μετά τη χρεοκοπία του 2010 έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πως αυτή έχει απομακρυνθεί από το επίκεντρο του κινδύνου.

20 Ιαν 2022 | 07:36

Ήταν δημοσιογράφος ο μακαρίτης;

Οι παλαιότεροι στο επαγγελματικό μας "συνάφι" λέγανε πως καλός δημοσιογράφος είναι αυτός που στην κηδεία του δεν πατάει κανένας πλην του στενού κύκλου των συγγενών του...

19 Ιαν 2022 | 07:16

Η ενεργειακή καταιγίδα

Έχει πλέον αρχίσει να γίνεται κατανοητό από όλους, ειδικούς και μη, ότι το "κύμα ακρίβειας" που σαρώνει τις πραγματικές οικονομίες όλου του πλανήτη, έχει σαν κύρια και πρωταρχική αιτία την πανδημία.

19 Ιαν 2022 | 07:14

Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία…

Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα.

19 Ιαν 2022 | 07:12

Η δίωξη Βαξεβάνη, το σκάνδαλo και ο Μητσοτάκης

Είναι "η δημοσιογραφία στο απόσπασμα και η δημοκρατία στο ράφι", όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος στον σκάνδαλο της σκευωρίας Παπαγγελόπουλου, δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης;

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

17 Ιαν 2022 | 07:08

Ο Πολάκης στην ταβέρνα

Εάν εξαιρέσουμε τις ολέθριες αντιεμβολιαστικές παρεμβάσεις του, ο Παύλος Πολάκης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός.

15 Ιαν 2022 | 13:31

Τραμπούκοι στα ΑΕΙ

Παρά τα όσα τραγικά έχουν συμβεί στο παρελθόν (και θα ξανασυμβούν στο μέλλον), η βία των τραμπούκων που εξουσιάζουν τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζεται ακόμα ως "ελαφρά βία".