Κι όμως (δεν) γυρίζει...

Μπορεί ακόμα η κυβέρνηση να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα;

Κι όμως (δεν) γυρίζει...

Μπορεί ακόμα η κυβέρνηση να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα;

Εδώ και μήνες, και πάντως σίγουρα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ακούγεται όλο και εντονότερα –άλλοτε ως ευχή και άλλοτε ως ανησυχία- η εξής σκέψη: «η ελληνική οικονομία μοιάζει με ελατήριο που έχει συμπιεσθεί τόσο, ώστε η εκτόξευσή του να φαντάζει περίπου προδιαγεγραμμένη. Αυτό δεν μπορεί παρά να το καρπωθούν πολιτικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Την πεποίθηση αυτή μάλιστα – τουλάχιστον ως προς το πρώτο της σκέλος- φαίνεται να την ασπάζεται και σημαντικό κομμάτι της αγοράς: το χρηματιστήριο ανεβαίνει, η χώρα κατόρθωσε έπειτα από 3 χρόνια να ξαναδανειστεί από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η θεωρία περί αυτονόμησης της Οικονομίας από την παραπαίουσα Πολιτική έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και σε μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης.

Υπάρχουν, βέβαια, πολλά βάσιμα αντεπιχειρήματα: η όποια εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι συγκυριακή και ευνοείται από τον διεθνή παράγοντα εν όψει γερμανικών εκλογών. Η υπερφορολόγηση, τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής Διοίκησης και η εχθρική στάση πολλών κυβερνητικών στελεχών απέναντι στο επιχειρείν, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που γεννά η αδυναμία αυτής της κυβέρνησης να πείσει για την αποφασιστικότητά της να ολοκληρώσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα το υπάρχον πρόγραμμα, «σκοτώνουν» κάθε σοβαρή αναπτυξιακή δυναμική. Συν τοις άλλοις, η δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μοιάζει μάλλον ασύμβατη με τους ιδιαίτερα φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους, η επίτευξη των οποίων είναι απαραίτητη για να «βγει» το πρόγραμμα και να μην επιδεινωθεί η δυναμική του χρέους. Το αποτέλεσμα; Τυχόν υστέρηση είναι πολύ πιθανό να σημάνει λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων τα οποία εκ των πραγμάτων θα υπονομεύσουν την αναπτυξιακή προοπτική.

Παρολαυτά, το ενδεχόμενο η οικονομία να αρχίσει έστω και δειλά να ανακάμπτει έπειτα από τόσα χρόνια συνέχους βύθισης θα ήταν μάλλον παράλογο να αποκλεισθεί. Ειδικά, αν αναλογισθεί κανείς πως η Ελλάδα συγκριτικά με τις γειτονικές χώρες αποτελεί όαση σταθερότητας και προσήλωσης στο δυτικό στρατόπεδο, γεγονός που λειτουργεί ευεργετικά για το οικονομικό κλίμα.

Εφόσον, λοιπόν, το σενάριο αυτό επαληθευτεί, δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει σε ανατροπή του πολιτικού παιχνιδιού; Για να απαντήσουμε θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε: πρώτον, η όποια ανάκαμψη θα προλάβει να γίνει αισθητή στην «τσέπη» του πολίτη; Με βάση την παραδοχή ότι η βελτίωση των αριθμών προηγείται χρονικά της βελτίωσης της πραγματικότητας και ότι η ανάκαμψη λογικά θα επηρεάσει αρχικά κοινωνικά στρώματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιαίτερα ερείσματα, ακόμα και αν υποθέσουμε πως οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν τα 2 χρόνια αρκούν για να καταστεί αντιληπτή η διαφορά στο σύνολο του εκλογικού σώματος.

Δεύτερον, το αφήγημα της αντιπολίτευσης πως αν δεν είχε μεσολαβήσει η περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑ, η ανάπτυξη θα ήταν πιο ισχυρή και θα είχε επιστρέψει πολύ νωρίτερα, βρίσκει ευήκοα ώτα στην κοινωνία; Κατά βάση ναι. Κι αυτό όχι γιατί ο κόσμος είναι ικανοποιημένος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε προφανώς γιατί θέλει να «γυρίσει στα παλιά»· αλλά επειδή η διαχειριστική ανεπάρκεια, οι στρατηγικές αστοχίες και η καθολική διάψευση των προσδοκιών των πολιτών ακόμη και σε ζητήματα προνομιακά για ένα κόμμα δίχως κυβερνητικό παρελθόν –όπως διαφάνεια, καταπολέμηση της διαφθοράς και της κομματοκρατίας, σεβασμός στους θεσμούς- έχουν οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης στο εξής απλό συμπέρασμα: «μέχρι κι οι προηγούμενοι καλύτερα θα τα κατάφερναν».

Εξάλλου, είναι ορατό πως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο. Έχει απογοητεύσει, έχει εξοργίσει, στην καλύτερη των περιπτώσεων έχει κουράσει. Ως εκ τούτου, ακόμα και όταν παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα, αυτά πολύ γρήγορα αμφισβητούνται, απαξιώνονται και συχνά διακωμωδούνται από την συντριπτική πλειονότητα του κόσμου.

Το συμπέρασμα; Πέρα από όσους ευνοούνται άμεσα από την κυβέρνηση –πολλοί εκ των οποίων είναι πιθανό να την εγκαταλείψουν μόλις οσμιστούν «αλλαγή φρουράς»- και κάποιες συντεχνίες που εύλογα αισθάνονται πως προστατεύονται πιο αποτελεσματικά με το υπάρχον status quo, το ακροατήριο αυτών που είναι διατεθείμενοι έστω να «ακούσουν» το όποιο κυβερνητικό αφήγημα είναι απελπιστικά μικρό. Ακόμα κι αν αυτή την φορά το αφήγημα είναι πολύ πιο κοντά στην αλήθεια από ό,τι τις προηγούμενες.

Είναι λοιπόν η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο τραγική; Όχι ακριβώς. Διότι η εντύπωση πως πάρα τα λάθη και το επιπρόσθετο κόστος κουτσά - στραβά τα καταφέραμε δεν επαρκεί μεν για πλήρη αλλαγή του κακού κλίματος, μπορεί όμως άνετα να εδραιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτικό πόλο εξουσίας. Ιδίως, από τη στιγμή που και η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κι επώδυνη κατάσταση. Και ιδίως από τη στιγμή που ο προοδευτικός χώρος, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει τη δυνατότητα να εκτοπίσει οριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ από το δίπολο εξουσίας, επιλέγει να παλεύει με φαντάσματα κι εμμονές αντί να αξιοποιήσει την ιστορική ευκαιρία για ολική επαναφορά.

Όσοι επομένως επιθυμούν να «τελειώσουν» πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ας κοιτάξουν πώς θα προσφέρουν στον κόσμο κάτι σαφώς πιο ελκυστικό: σε πρόσωπα, σύμβολα και ιδεολογική – προγραμματική πλατφόρμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

10 Μαϊ 2021 | 07:44

Το πρόβλημα του ακούει στο όνομα Τσίπρας...

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεταπολίτευσης, εκτός από την ευημερία με δανεικά που οδήγησε στη χρεοκοπία, ήταν το ισχυρό δικομματικό σύστημα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΜΙΑ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 09 Μαϊ 2021 | 19:55

Η καθηγήτρια Βάσω Κιντή απαντά στην Αχτσιόγλου για την ατομική ευθύνη για την κανονικότητα

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση της Εφης Αχτσιόγλου για την ατομική ευθύνη και τον ατομικισμό

09 Μαϊ 2021 | 19:39

ΣΥΡΙΖΑ: "Προσχηματική η συγγνώμη του Πατέλη για τα διδακτορικά - Η κυβέρνηση μισεί και φοβάται τους νέους"

Προσχηματική χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συγγνώμη που ζήτησε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σχετικά με τη δήλωση για όσους κάνουν διδακτορικό.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 09 Μαϊ 2021 | 15:21

Πελώνη: Η κ. Αχτσιόγλου αντί της συγγνώμης απέναντι στην κοινωνία, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Η κ. Αχτσιόγλου επέλεξε αντί της συγγνώμης απέναντι στην κοινωνία που δίνει μάχη, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα" τόνισε η κα Πελώνη.

ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΒΟΛΕΣ 09 Μαϊ 2021 | 11:51

Κόντρα Λιβάνιου – Ζαχαριάδη στο twitter για το Ευρωβαρόμετρο

Με αναρτήσεις τους στο twitter ο Θόδωρος Λιβάνιος και ο Κώστας Ζαχαριάδης εκτόξευσαν εκατέρωθεν βολές για την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σχετικά με την αισιοδοξία των Ελλήνων για την κατάσταση στην χώρα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 09 Μαϊ 2021 | 10:32

Ν.Δ: Δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με 2,5 - 3 εκατ. εμβολιασμούς είναι κοντά το τέλος της πανδημίας

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει ότι με 2,5-3 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα, το τέλος της πανδημίας, έρχεται όλο και πιο κοντά κι αυτό δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Μαϊ 2021 | 20:12

ΝΔ: Kυνική ομολογία Αχτσιόγλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία

"Ο ΣΥΡΙΖΑ χαίρεται με κάθε αρνητική είδηση και λυπάται σε κάθε θετική", σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις δηλώσεις της Ε. Αχτσιόγλου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 07 Μαϊ 2021 | 20:26

ΝΔ: Αδιανόητη δήλωση του Πέτρου Κόκκαλη - Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί τη χώρα με κάθε ευκαιρία

Η απάντηση της ΝΔ στη δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κόκκαλη, που είπε ότι "Δεν είναι και πολύ σοβαρό να λέμε στους τουρίστες να έρθουν αυτή τη στιγμή με την πανδημία"

ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ 07 Μαϊ 2021 | 12:06

Παραλογισμός: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και ζητά…την υποχρεωτική εφαρμογή του

Παραλογισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ που ζητά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ενώ την καταγγέλλει

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ 06 Μαϊ 2021 | 23:37

Μεϊμαράκης για τα γεγονότα του 2015: "Καμία συμφωνία για συγκυβέρνηση - Ο Τσίπρας έκανε κωλοτούμπα"

"Δεν υπήρξε καμία συμφωνία για συγκυβέρνηση όπως κάποιοι θέλουν να λένε, γιατί εμείς παρασύραμε τον Τσίπρα - Αυτός έκανε την κωλοτούμπα" τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμάράκης

REUNION 06 Μαϊ 2021 | 16:51

ΠΑΣΟΚ για πάντα: Ο Τσίπρας διαδήλωσε αγκαλιά με Τζουμάκα, Ξενογιαννακοπούλου και Σπίρτζη

Μαζί με στελέχη από το βαθύ ΠΑΣΟΚ διαδήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 06 Μαϊ 2021 | 15:11

Αλήθειες και ψέματα για το εργασιακό νομοσχέδιο- Η απάντηση Χατζηδάκη στον ΣΥΡΙΖΑ για το 8ωρο

Για fake news κάνει λόγο στην απάντησή του στον ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο ο Κωστής Χατζηδάκης

ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 06 Μαϊ 2021 | 13:56

Πατέντες εμβολίων - Μαξίμου: Πρώτος ο Μητσοτάκης το στήριξε - ΣΥΡΙΖΑ: Αυτογελοιοποιείται, να το θέσει στην Κομισιόν

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε στηρίξει την πρόταση Μόσιαλου από τις 6 Απριλίου του 2020 ώστε το εμβόλιο να είναι παγκόσμιο αγαθό.