Κι όμως (δεν) γυρίζει...

Μπορεί ακόμα η κυβέρνηση να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα;

Κι όμως (δεν) γυρίζει...

Μπορεί ακόμα η κυβέρνηση να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα;

Εδώ και μήνες, και πάντως σίγουρα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ακούγεται όλο και εντονότερα –άλλοτε ως ευχή και άλλοτε ως ανησυχία- η εξής σκέψη: «η ελληνική οικονομία μοιάζει με ελατήριο που έχει συμπιεσθεί τόσο, ώστε η εκτόξευσή του να φαντάζει περίπου προδιαγεγραμμένη. Αυτό δεν μπορεί παρά να το καρπωθούν πολιτικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Την πεποίθηση αυτή μάλιστα – τουλάχιστον ως προς το πρώτο της σκέλος- φαίνεται να την ασπάζεται και σημαντικό κομμάτι της αγοράς: το χρηματιστήριο ανεβαίνει, η χώρα κατόρθωσε έπειτα από 3 χρόνια να ξαναδανειστεί από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η θεωρία περί αυτονόμησης της Οικονομίας από την παραπαίουσα Πολιτική έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και σε μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης.

Υπάρχουν, βέβαια, πολλά βάσιμα αντεπιχειρήματα: η όποια εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι συγκυριακή και ευνοείται από τον διεθνή παράγοντα εν όψει γερμανικών εκλογών. Η υπερφορολόγηση, τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής Διοίκησης και η εχθρική στάση πολλών κυβερνητικών στελεχών απέναντι στο επιχειρείν, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που γεννά η αδυναμία αυτής της κυβέρνησης να πείσει για την αποφασιστικότητά της να ολοκληρώσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα το υπάρχον πρόγραμμα, «σκοτώνουν» κάθε σοβαρή αναπτυξιακή δυναμική. Συν τοις άλλοις, η δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μοιάζει μάλλον ασύμβατη με τους ιδιαίτερα φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους, η επίτευξη των οποίων είναι απαραίτητη για να «βγει» το πρόγραμμα και να μην επιδεινωθεί η δυναμική του χρέους. Το αποτέλεσμα; Τυχόν υστέρηση είναι πολύ πιθανό να σημάνει λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων τα οποία εκ των πραγμάτων θα υπονομεύσουν την αναπτυξιακή προοπτική.

Παρολαυτά, το ενδεχόμενο η οικονομία να αρχίσει έστω και δειλά να ανακάμπτει έπειτα από τόσα χρόνια συνέχους βύθισης θα ήταν μάλλον παράλογο να αποκλεισθεί. Ειδικά, αν αναλογισθεί κανείς πως η Ελλάδα συγκριτικά με τις γειτονικές χώρες αποτελεί όαση σταθερότητας και προσήλωσης στο δυτικό στρατόπεδο, γεγονός που λειτουργεί ευεργετικά για το οικονομικό κλίμα.

Εφόσον, λοιπόν, το σενάριο αυτό επαληθευτεί, δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει σε ανατροπή του πολιτικού παιχνιδιού; Για να απαντήσουμε θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε: πρώτον, η όποια ανάκαμψη θα προλάβει να γίνει αισθητή στην «τσέπη» του πολίτη; Με βάση την παραδοχή ότι η βελτίωση των αριθμών προηγείται χρονικά της βελτίωσης της πραγματικότητας και ότι η ανάκαμψη λογικά θα επηρεάσει αρχικά κοινωνικά στρώματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιαίτερα ερείσματα, ακόμα και αν υποθέσουμε πως οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν τα 2 χρόνια αρκούν για να καταστεί αντιληπτή η διαφορά στο σύνολο του εκλογικού σώματος.

Δεύτερον, το αφήγημα της αντιπολίτευσης πως αν δεν είχε μεσολαβήσει η περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑ, η ανάπτυξη θα ήταν πιο ισχυρή και θα είχε επιστρέψει πολύ νωρίτερα, βρίσκει ευήκοα ώτα στην κοινωνία; Κατά βάση ναι. Κι αυτό όχι γιατί ο κόσμος είναι ικανοποιημένος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε προφανώς γιατί θέλει να «γυρίσει στα παλιά»· αλλά επειδή η διαχειριστική ανεπάρκεια, οι στρατηγικές αστοχίες και η καθολική διάψευση των προσδοκιών των πολιτών ακόμη και σε ζητήματα προνομιακά για ένα κόμμα δίχως κυβερνητικό παρελθόν –όπως διαφάνεια, καταπολέμηση της διαφθοράς και της κομματοκρατίας, σεβασμός στους θεσμούς- έχουν οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης στο εξής απλό συμπέρασμα: «μέχρι κι οι προηγούμενοι καλύτερα θα τα κατάφερναν».

Εξάλλου, είναι ορατό πως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο. Έχει απογοητεύσει, έχει εξοργίσει, στην καλύτερη των περιπτώσεων έχει κουράσει. Ως εκ τούτου, ακόμα και όταν παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα, αυτά πολύ γρήγορα αμφισβητούνται, απαξιώνονται και συχνά διακωμωδούνται από την συντριπτική πλειονότητα του κόσμου.

Το συμπέρασμα; Πέρα από όσους ευνοούνται άμεσα από την κυβέρνηση –πολλοί εκ των οποίων είναι πιθανό να την εγκαταλείψουν μόλις οσμιστούν «αλλαγή φρουράς»- και κάποιες συντεχνίες που εύλογα αισθάνονται πως προστατεύονται πιο αποτελεσματικά με το υπάρχον status quo, το ακροατήριο αυτών που είναι διατεθείμενοι έστω να «ακούσουν» το όποιο κυβερνητικό αφήγημα είναι απελπιστικά μικρό. Ακόμα κι αν αυτή την φορά το αφήγημα είναι πολύ πιο κοντά στην αλήθεια από ό,τι τις προηγούμενες.

Είναι λοιπόν η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο τραγική; Όχι ακριβώς. Διότι η εντύπωση πως πάρα τα λάθη και το επιπρόσθετο κόστος κουτσά - στραβά τα καταφέραμε δεν επαρκεί μεν για πλήρη αλλαγή του κακού κλίματος, μπορεί όμως άνετα να εδραιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτικό πόλο εξουσίας. Ιδίως, από τη στιγμή που και η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κι επώδυνη κατάσταση. Και ιδίως από τη στιγμή που ο προοδευτικός χώρος, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει τη δυνατότητα να εκτοπίσει οριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ από το δίπολο εξουσίας, επιλέγει να παλεύει με φαντάσματα κι εμμονές αντί να αξιοποιήσει την ιστορική ευκαιρία για ολική επαναφορά.

Όσοι επομένως επιθυμούν να «τελειώσουν» πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ας κοιτάξουν πώς θα προσφέρουν στον κόσμο κάτι σαφώς πιο ελκυστικό: σε πρόσωπα, σύμβολα και ιδεολογική – προγραμματική πλατφόρμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2020 | 12:30

Ξεπέρασε και τον Βελόπουλο η Τζάκρη: Ο Μητσοτάκης είναι... άπατρις και διεθνιστής

Ιδιαίτερα σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό επεφύλαξε η θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ), χαρακτηρίζοντάς τον άπατρι και διεθνιστή.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 19 Σεπ 2020 | 19:29

Τσίπρας ΔΕΘ: Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία - Σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τρεις παραδοχές-βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

"ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ" 18 Σεπ 2020 | 10:47

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ παίζει στα ζάρια τη δημόσια υγεία - Αιχμές κατά Γεωργιάδη για τις μάσκες

Αυστηρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: Η Ν.Δ. επιλέγει να παίξει στα ζάρια τη δημόσια υγεία.

TΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 17 Σεπ 2020 | 20:27

Δημοσκόπηση Alco: Διαφορά 16,9% ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - "Νταμπλ σκορ" Μητσοτάκη επί Τσίπρα για καταλληλότερος πρωθυπουργός

Tα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν τη ΝΔ να λαμβάνει 39,1%, έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ 17 Σεπ 2020 | 16:01

ΝΔ: Ζητά τη διαγραφή Λιάκου από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις "απαράδεκτες" δηλώσεις για τη Μόρια

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λιάκου εξαπέλυσε η ΝΔ, καλώντας τον κ. Τσίπρα να τον διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 17 Σεπ 2020 | 14:30

Ο Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ) απαντά στον Λιάκο: "Εγω πάντως δεν θα έβαζα φωτιά στη Μόρια..."

Απάντηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στον καθηγητή Λιάκο που δήλωσε ότι και αυτός θα έβαζε φωτιά στη Μόρια

"ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ" 17 Σεπ 2020 | 10:59

Αίσθηση από ανάρτηση του καθηγητή Λιάκου: Κι εγώ θα έβαζα φωτιά στη Μόρια - Πρέπει να υπερασπιστούμε τους νεαρούς Αφγανούς

Ο Αντώνης Λιάκος είναι καθηγητής και μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λιάκος τάσσεται υπέρ των αλλοδαπών που κατηγορούνται για τη φωτιά στη Μόρια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Σεπ 2020 | 14:25

ΝΔ: Το brand της πολιτικής απάτης το έχει κατοχυρώσει αμετάκλητα ο ΣΥΡΙΖΑ

Κανένας δεν πρόκειται να πάρει το brand της πολιτικής απάτης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει η ΝΔ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ 16 Σεπ 2020 | 13:40

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικά "Μακεδονομάχος", σήμερα "Βορειομακεδονομάχος" ο κ. Μητσοτάκης

Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη "στον ρεαλισμό που πραγματικά συμβάλλει στη σταθερότητα και ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 16 Σεπ 2020 | 11:58

Το τερμάτισε ο Μπογδάνος: Το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει 17 Νοέμβρη, κλείνει το μάτι σε δολοφόνους

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Κ. Μπογδάνος παραλλήλισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τρομοκράτες.

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Σεπ 2020 | 15:02

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί έβγαλε τα γυαλιά ο Νάσος Ηλιόπουλος στην νέα on camera δήλωσή του

Χωρίς γυαλιά εμφανίστηκε στη νέα δήλωση μπροστά στην κάμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος

"ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ" 15 Σεπ 2020 | 14:05

Ηλιόπουλος για το φιάσκο με τις μάσκες: Να παραιτηθούν Κεραμέως - Θεοδωρικάκος

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Παιδείας και στον πρωθυπουργό από τον Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ.