Κινδυνεύει η Ελλάδα;

Η επιτυχής διαχείριση της επιδημίας και ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης χρέους

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα διαχειριστήκαμε υποδειγματικά την επιδημία του "Covid-19". Αρκεί κάποιος να λάβει υπόψη την κατάταξη της χώρας όπου στους θανάτους ως ποσοστό του πληθυσμού βρισκόμαστε πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο και στους εμβολιασμούς ως ποσοστό του πληθυσμού βρισκόμαστε υψηλότερα από τον μέσο όρο.

Για μια χώρα σαν την Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν είναι αυτονόητο. Το αντίθετο ισχύει ως κανόνας. Η επιτυχής διαχείριση της επιδημίας όμως πέραν της αυτοπεποίθησης λίγα μπορεί να μας προσφέρει για τη συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά...

Στην αρχή αυτής της επιδημίας, πριν περίπου από ένα χρόνο, υπήρχαν αισιόδοξες εκτιμήσεις που την ήθελαν να τελειώνει μέσα στο Καλοκαίρι που πέρασε. Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν μεταξύ αυτών που καλλιεργούσαν αυτήν τη μυθολογία που αποδείχτηκε εγκληματική...

Πέρυσι τέτοιο καιρό οι εκτιμήσεις ήθελαν το 2021 σαν χρονιά που η οικονομία θα εκτινασσόταν σαν ελατήριο. Τώρα αισίως οδεύουμε προς το τέλος του πρώτου τριμήνου και δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Συγκρατημένες θα πρέπει να είναι οι εκτιμήσεις και για το δεύτερο τρίμηνο. Λογικά με τον εμβολιασμό να έχει προχωρήσει τα πράγματα θα αλλάξουν από το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο...

Τώρα οι ειδήμονες βλέπουν το ελατήριο να εκτινάσσεται το 2022.

Από τώρα μέχρι το ’22 όμως παρεμβάλλεται τεράστια χρονική απόσταση. Το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο είναι πως το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει διαμορφωθεί περί τα 160-165 δισ. το 2020 μετά την πτώση κατά 10% περίπου. Βέβαιο είναι πως και το δημόσιο χρέος της χώρας έχει φτάσει περί 345 δισ. ευρώ και τα 375 δισ. ευρώ αν προστεθούν και τα repos.

Βέβαιο είναι επίσης ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι η υψηλότερη στο... ηλικιακό σύστημα με την άμεση κρατική επιδότηση των συντάξεων να ξεπερνά το 13% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τάσος Γιαννίτσης σε ένα πρόσφατο συνέδριο για το ασφαλιστικό "...την περίοδο 2000-2018 οι συνολικές δαπάνες για συντάξεις αυξήθηκαν στη χώρα μας από 17,5 δισ. ευρώ σε 35 δισ. ευρώ ή από 12,7% σε 18,7% του ΑΕΠ, οι φόροι από τους οποίους το Δημόσιο χρηματοδοτεί τις συντάξεις αυξήθηκαν από 6,4 δισ. ευρώ σε 17 δισ. ευρώ, ενώ η σχέση συνολικών συντάξεων προς συνολικούς μισθούς αυξήθηκε από 41% σε 71%".

Αν χάριζαν σε κάποιον λογικό άνθρωπο τη διακυβέρνηση μιας χώρας με αυτά τα αριθμητικά δεδομένα θα προτιμούσε να μεταναστεύσει παρά να την αποδεχτεί...

Και όμως στην Ελλάδα διαγκωνίζονται να την κυβερνήσουν και να εργαστούν στο δημόσιο και να συνταξιοδοτηθούν από το δημόσιο (επί της ουσίας το δημόσιο καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων και του ιδιωτικού τομέα).

Υπάρχει πλέον ευρεία η πεποίθηση πως το 2021-22 δεν είναι 2010 όταν μόνο η Ελλάδα και δυο τρία άλλα "PIGS” αντιμετώπιζαν πρόβλημα χρέους και απειλούνταν με εξοβελισμό από την Ευρωζώνη. Τώρα μπορεί η Ελλάδα να έχει μετά την Ιαπωνία το υψηλότερο δημόσιο χρέος στον κόσμο αλλά είναι πλέον και πολλές ευυπόληπτες χώρες των οποίων το δημόσιο χρέος ξεπερνάει το 100% του ΑΕΠ.

Οι διεθνείς Οίκοι παριστάνουν πως δεν βλέπουν το βουνό του χρέους και αναφέρονται συνέχεια στα βήματα προόδου και τις πιθανές αναβαθμίσεις.

Κατά ένα ανάλογο τρόπο στα τέλη του 2008 και του 2009 δεν έβλεπαν αυτά που θα ακολουθούσαν το 2010 και μετά.

Στη διεθνή επικαιρότητα η υπόθεση του παγκόσμιου χρέους υποτιμάται λόγω των μηδενικών επιτοκίων. Αυτό ίσως αποδειχτεί λάθος. Πολύ περισσότερο μπορεί να αποδειχτεί λάθος για χώρες σαν την Ελλάδα με τεράστιο χρέος και αδύναμους θεσμούς...

Το κραχ του 2008 στις διεθνείς αγορές άλλαξε την κατεύθυνση του "ανέμου" σε όλον τον κόσμο. Τα διεθνή κεφάλαια άρχισαν να αποφεύγουν την ανάληψη υψηλού ρίσκου. Στην Ελλάδα το υψηλό αυτό "βαρομετρικό" έφτασε το 2010 με τον εξοβελισμό της από τις διεθνείς αγορές και τη χρεοκοπία.

Το sell-off στα ομόλογα διεθνώς τις τελευταίες εβδομάδες που ανέβασε την απόδοση του αμερικάνικου 10ετούς κοντά στο 1,5% μπορεί να σηματοδοτεί ακριβώς αυτή την αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου.

Μια νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη σε μια δεκαετία περίπου η οποία θα είναι μεγαλύτερη από την πρώτη, ενδεχομένως να δημιουργήσει νέα δεδομένα σε σχέση με τις υπαρξιακές της αναζητήσεις.

Η προηγούμενη δεκαετία αποδείχτηκε πολύ δύσκολη για την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις γιατί η τρέχουσα θα είναι καλύτερη. Το αντίθετο μάλιστα...

Εκτός αν πιστεύει κάποιος πως θα μας διαγράψουν το χρέος χωρίς νέους γύρους περικοπών. Πως δηλ. χώρες όπως αυτές της Ανατολικής Ευρώπης θα δεχτούν να αναλάβουν ελληνικό χρέος με τους πολίτες τους να εισπράττουν περί το 50% της μέσης σύνταξης στην Ελλάδα...

Στο ερώτημα λοιπόν αν κινδυνεύει η Ελλάδα η απάντηση είναι απλή...

2) Ακριβότερα τρόφιμα...

O παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων FAO παρουσίασε απότομη αύξηση από το φθινόπωρο.

Τους τελευταίους μήνες το φαγητό σε όλο τον κόσμο ακρίβυνε κατά 13,3% από τον μέσο όρο της περιόδου 2014-2016 ο οποίος λαμβάνεται σαν η βάση των 100 μονάδων.

Δείκτης τροφίμων

Οι τιμές των βασικών τροφίμων τον Ιανουάριο ήταν οι υψηλότερες τα τελευταία έξι χρόνια.

Για τα δημητριακά και τη ζάχαρη, η επιδείνωση των προοπτικών καλλιέργειας στις ΗΠΑ και την ΕΕ αύξησε τις τιμές, ειδικά για το καλαμπόκι.

Το ξηρό κλίμα στη Νότια Αμερική και η υψηλή ζήτηση καλαμποκιού στην Κίνα συνέβαλαν επίσης στην αύξηση των τιμών.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε επίσης στην αρχική επιδείνωση των τιμών των τροφίμων, καθώς πολλά εναλλακτικά καύσιμα, τα οποία κατασκευάζονται από αποθέματα τροφίμων, είδαν τη ζήτηση να πέφτει.

Καθώς η κρίση επιδεινώθηκε και οι χώρες άνοιξαν τουλάχιστον εν μέρει, η παγκόσμια ζήτηση και οι τιμές αυξήθηκαν ξανά το καλοκαίρι.

Μια αύξηση κατά 10-20% για τους πλούσιους λαούς της Δύσης που ξοδεύουν για τρόφιμα ένα κλάσμα του εισοδήματός τους δεν σημαίνει πολλά πράγματα.

Για χώρες όμως που οι δαπάνες για τρόφιμα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος σημαίνει αντίστοιχες ελλείψεις. Η αύξηση των τιμών των τροφίμων αυξάνει τις κοινωνικές και γεωπολιτικές εντάσεις και τις μεταναστευτικές πιέσεις…

3) Τραπεζικές μετοχές...

Το περασμένο Δεκέμβριο είχαμε αναφέρει πως οι τραπεζικές μετοχές ακόμη και να διπλασιάσουν τις τιμές δεν θα έχουν καταφέρει να εξέλθουν από το μακροπρόθεσμο καθοδικό κανάλι που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια.

Τραπεζικές μετοχές άρθρο

Ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να μειωθούν έστω και αργά τα "κόκκινα δάνεια" κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις επιβαρύνσεις από το πλήγμα της επιδημίας.

Σημαντικό πρόβλημα στις παραδοσιακές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσθέτουν και οι Fintechs, οι διαδικτυακές πλατφόρμες που προσφέρουν τραπεζικές υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος από τις παραδοσιακές τράπεζες.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ 10 Απρ 2021 | 18:11

Κορονοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός Ρομά Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι - Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Εφαρμογή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στον οικισμό Ρομά Νομισματοκοπείου του Δήμου Χαλανδρίου Αττικής.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ 10 Απρ 2021 | 17:57

Κορονοϊός: 1.350 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική - 391 στη Θεσσαλονίκη, 38 στην Αχαΐα, 53 στην Κοζάνη

Από τα 2.801 νέα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην χώρα το τελευταίο 24ωρο, τα 1.350 σημειώθηκαν στην Αττική.

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 10 Απρ 2021 | 17:35

Κορονοϊός: 2.801 νέα κρούσματα και 75 θάνατοι – Στους 781 οι διασωληνωμένοι

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.833 θάνατοι.

ΕΝΑΣ 84ΧΡΟΝΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥ 10 Απρ 2021 | 17:12

"Γονάτισε" την Μαλεσίνα ο κορονοϊός: Στους 16 έφτασε η μακάβρια λίστα των θυμάτων

Το βράδυ της Παρασκευής 9 Απριλίου, ένας 84χρονος από τη Μαλεσίνα δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις επιπλοκές στην υγεία του.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 10 Απρ 2021 | 15:08

Self tests: 11 ερωτήσεις & απαντήσεις για τη χρήση τους - Ολη η διαδικασία, τι κάνουμε αν βγει θετικό

Εντεκα ερωταπαντήσεις σχετικά με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα χαρακτηριστικά και τη χρήση των self tests.

ΑΣΠΙΔΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΙΟΥ 10 Απρ 2021 | 14:27

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Να δούμε το θέμα του εμβολιασμού σαν τοίχο προστασίας κατά του κορονοϊού"

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι "ιδιαίτερα εμείς οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, πρέπει να τρέξουμε για να εμβολιαστούμε".

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 10 Απρ 2021 | 14:16

"Βόμβα" Παπαευαγγέλου: Πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα

Ασχημα νέα για το Πάσχα από την Βάνα Παπαευαγγέλου - Πιθανό μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με χρόνο, να εμβολιάζονται παιδιά άνω των 12 ετών στην Ελλάδα.

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ 10 Απρ 2021 | 14:16

Θλίψη: Πέθανε από κορονοϊό ο φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Νίκος Μαγγίνας

Ο Νίκος Μαγγίνας ήταν επί σειρά ετών ο προσωπικός φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου και τον ακολουθούσε σε όλες τις επισκέψεις του ανά τον κόσμο.

ΠΩΣ ΚΟΛΛΗΣΕ 10 Απρ 2021 | 10:19

Ελεονώρα Μελέτη: "Έβαλα τα κλάματα μόλις έμαθα ότι έχω κορονοϊό" [βίντεο]

Η Ελεονώρα Μελέτη περιέγραψε τα συναισθήματα που ένιωσε όταν έμαθε ότι είναι θετική στον κορονοϊό.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ 09 Απρ 2021 | 19:36

Self tests: Έχουν διατεθεί πάνω από 246.700 τεστ σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και καθηγητές

Περισσότερα από 246.700 self tests από 9.941 φαρμακεία σε όλη την επικράτεια σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09 Απρ 2021 | 19:21

Παπαευαγγέλου: Αυξήθηκαν τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα - "Αγκάθι" η ενδοοικογενειακή μετάδοση

"Eίναι ξεκάθαρο ότι εάν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι, είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι", ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου

ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 09 Απρ 2021 | 18:28

Γιώργος Παπανδρέου: Έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού - Με διπλή μάσκα στο νοσοκομείο

Την είδηση γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, στέλνοντας το μήνυμά του.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΘ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 09 Απρ 2021 | 18:22

Κορονοϊός: 60 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ - Αναμονή από 2 έως 10 ημέρες

Σήμερα συνολικά 60 ασθενείς με κορονοϊό παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.