Κουβέντες πολλές, αβέρτα γιορτές για πες μας τι κρύβεις…

Η εκτόξευση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης που βιώνουμε εμείς και όλος ο κόσμος είναι αντίδραση στη βουτιά που προηγήθηκε λόγω των λοκντάουν σε συνδυασμό με τη βοήθεια που προσέφερε η πλημμυρίδα ρευστότητας που κατέκλυσε τα πάντα.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

Κουβέντες πολλές, αβέρτα γιορτές για πες μας τι κρύβεις...
Το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά το 3ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 13,4%. Τούτη είναι η μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ στην Ε.Ε.


Την ίδια μέρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία για το ΑΕΠ έγινε γνωστό πως η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ευρώπη στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Αμφότερες αποτελούν θεαματικές επιδόσεις και αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας πως ενδεχομένως κάτι έχει αρχίσει να λειτουργεί αποδοτικά στη χώρα μας...

Πάντα όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαβάζει κάποιος τις ειδήσεις.

Π.χ. αν κρατήσετε το κεφάλι κάποιου για αρκετή ώρα μέσα στο νερό μόλις τον αφήσετε να βγάλει τη μύτη και το στόμα του έξω, θα αρχίσει να ρουφάει αέρα με βαθιές ανάσες, όπως κάνει ένας δρομέας ή κολυμβητής ο οποίος βρίσκεται στα μισά ενός αγώνα ταχύτητας...

Αυτό δεν σημαίνει πως έχει γίνει Βελερί Μπορζώφ ή Γιουσέιν Μπόλτ και τρέχει με 65 χιλ. την ώρα. Αυτό που συμβαίνει είναι πως παραμένει ακίνητος και προσπαθεί να επιβιώσει...

Ποια από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις ισχύει για την ελληνική οικονομία;

Η εκτόξευση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης που βιώνουμε εμείς και όλος ο κόσμος είναι αντίδραση στη βουτιά που προηγήθηκε λόγω των λοκντάουν σε συνδυασμό με τη βοήθεια που προσέφερε η πλημμυρίδα ρευστότητας (με αλματώδη αύξηση τους χρέους) που κατέκλυσε τα πάντα.

Και γιατί είναι κακό το χρέος, με ρωτούσε κάποιος προχθές. Δημιουργεί ευημερία και πρόοδο...

Δεν διαφωνώ καθόλου. Όταν πάρεις ένα δάνειο και το ξοδεύεις ο ίδιος διασκεδάζεις και μαζί σου περνάνε καλά και όσοι μετατρέπουν το δικό σου δάνειο σε δικό τους εισόδημα.

Τα προβλήματα με τα χρέη ξεκινούν όταν σταματάνε να σε δανείζουν και σου ζητούν να επιστρέψεις πίσω τα δανεικά.

Το ερώτημα είναι λοιπόν πότε θα συμβεί αυτό και όχι αν θα συμβεί. Γι’ αυτό των φρονίμων τα παιδιά πρέπει να... μαγειρεύουν πριν πεινάσουν.

Η μεγάλη εικόνα...
Άπασες οι απόψεις λοιπόν συγκλίνουν στην εκτίμηση πως βρισκόμαστε σε μια φάση ανάπτυξης του V.


Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε σχέση με το 2019 το σχήμα μοιάζει με V.

Σε σχέση με το 2009 όμως μοιάζει περισσότερο με L όπως ακριβώς μοιάζουν και τα γραφήματα του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου και των μετοχών των τραπεζών.

Καλό είναι λοιπόν να κοιτάμε και τη μεγάλη εικόνα.

Η πραγματική εικόνα...
Αν θυμάμαι καλά πρόσφατα τα τελευταία στοιχεία από το τραπεζικό ρεπορτάζ έλεγαν πως οι τράπεζες ενώ έχουν ρευστότητα δεν βρίσκουν αξιόχρεες επιχειρήσεις να δανείσουν.

"Σχεδόν το 75% των απορρίψεων οφείλεται σε αρνητικά οικονομικά μεγέθη και σε μη βιώσιμα παραγωγικά μοντέλα, ενώ το υπόλοιπο 25% σε αρνητική συναλλακτική συμπεριφορά. Μάλιστα, από το 75%, το 60% αφορά σε ζητήματα κερδοφορίας, υπερδανεισμού, χαμηλού τζίρου, μικρής ή αρνητικής λειτουργικής κερδοφορίας, πολλών ζημιογόνων χρήσεων κ.α ..."

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνη Κοντολέων, οι επιχειρήσεις της μέσης τάσης υπολογίζεται ότι επωμίζονται το τελευταίο διάστημα κόστος ηλεκτρικής ενέργειας 150 εκατ. ευρώ τον μήνα σε σχέση με τις αρχές του έτους, όταν η τιμή του φυσικού αερίου ήταν 20 ευρώ η μεγαβατώρα και σήμερα βρίσκεται στα 90 ευρώ...

Απ’ όσα διαβάζω οι υψηλές τιμές δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα.

Μια ψύχραιμη εκτίμηση της κατάστασης αναφορικά με τα αποτελέσματα του ΑΕΠ του 3ου τριμήνου διάβασα σε μια δημοσιοποίηση που έκανε ο Δρ Τάσος Αναστασάτος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank:

"… Επομένως, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που έχουν προβλεφθεί από τους επίσημους φορείς για το επόμενο έτος είναι εφικτοί, δεδομένης όμως και της απόσυρσης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, θα πρέπει να βασιστούν στις μακροχρόνιες διαρθρωτικές προσδιοριστικές παραμέτρους της ανάκαμψης.

Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει μία σημαντική επιτάχυνση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης…"

Η κατάσταση λοιπόν παραμένει αρκετά περίπλοκη και καλό είναι να είμαστε εγκρατείς στους πανηγυρισμούς και αποφασιστικοί στις μεταρρυθμίσεις που θα αναδείξουν νέες οικονομικές δυνάμεις που θα είναι ικανές να μετασχηματίσουν την ελληνική οικονομία έτσι ώστε στα επόμενα 10-20 χρόνια να επιτύχει μια καλύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, από αυτή που διαμορφώθηκε τα τελευταία 20-30 χρόνια κατά τη φθίνουσα πορεία μετά την εκτόξευση των δεκαετιών ’50, ’60 και ’70 που έφερε την Ελλάδα στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου...

*Κουβέντες πολλές αβερτά γιορτές… στίχος από το παλιό ελληνικό ροκ τραγούδι "Σκόνη πέτρες λάσπη" από το δίσκο Μεταφοραί Εκδρομαί "ο Μήτσος" του Δ. Πουλικάκου...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Ιαν 2022 | 06:52

Μπορεί να έχουμε εκπλήξεις

Πριν λίγες μέρες ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατέθεσε στη Βουλή τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τη σημαντικότερη να αφορά στην αναθεώρηση του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης.

24 Ιαν 2022 | 07:22

Τα κεφάλια μέσα λοιπόν...

Οι εκτιμήσεις στην αρχή του χρόνου πως περί τα τέλη του πρώτου μήνα θα είχαμε αποκλιμάκωση της πανδημίας αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες.

22 Ιαν 2022 | 12:17

Ο Στούπας, ο "μακαρίτης δημοσιογράφος" και η διαφήμιση

Προφανώς όμως, δεν είναι μόνο η μικρή αγορά που ευνοεί τέτοιου είδους "δημοσιογραφία" και τέτοιους εκδότες.

21 Ιαν 2022 | 07:25

Φθηνό χρήμα τέλος...

Υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση, ακόμη και σε επισήμους εντός και εκτός Ελλάδας, πως στη χώρα μας μετά τη χρεοκοπία του 2010 έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πως αυτή έχει απομακρυνθεί από το επίκεντρο του κινδύνου.

20 Ιαν 2022 | 07:36

Ήταν δημοσιογράφος ο μακαρίτης;

Οι παλαιότεροι στο επαγγελματικό μας "συνάφι" λέγανε πως καλός δημοσιογράφος είναι αυτός που στην κηδεία του δεν πατάει κανένας πλην του στενού κύκλου των συγγενών του...

19 Ιαν 2022 | 07:14

Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία…

Οι ειδήσεις που ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τύχη της χώρας μακροπρόθεσμα.

17 Ιαν 2022 | 07:21

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

12 Ιαν 2022 | 08:11

Τα 12 μίλια στο "τραπέζι"...

Τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται μια στρατηγικής σημασίας μετατόπιση της στάσης με την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις τουρκικές προκλήσεις, ενδεχομένως και τις διαφορές με την Τουρκία γενικότερα.

11 Ιαν 2022 | 07:11

Δυο "διαμαρτυρημένες" επιταγές για τον κ. Τσίπρα...

Πέραν της περίπτωσης του ατυχήματος η αδυναμία μιας κοινωνίας να διακρίνει μεταξύ σοβαρού και αστείου συνιστά στοιχείο παρακμής και σήψης της.

10 Ιαν 2022 | 07:15

Μπορεί να "σκάσει" πρώτα η Τουρκία...

Τώρα ο πληθωρισμός περνάει και στο καλάθι της νοικοκυράς και το πρόβλημα τείνει να υπερκεράσει τα όρια αντοχής της οικονομίας και της κοινωνίας...

07 Ιαν 2022 | 06:23

Αιχμάλωτοι του χρέους

Τι άλλο μπορεί να σημαίνουν τα μηδενικά ονομαστικά και αρνητικά πραγματικά επιτόκια από το γεγονός πως το χρήμα έχει μηδενική και αρνητική αξία;

04 Ιαν 2022 | 07:02

Ένα παράθυρο ευκαιρίας για τον Κυριάκο...

Οι προεκλογικές περίοδοι όμως στο... Νότο και ακόμη περισσότερο στην Ανατολή της Ευρώπης "παραλύουν" τον κρατικό μηχανισμό και "μουδιάζουν" την οικονομική δραστηριότητα.

03 Ιαν 2022 | 06:19

Τα κεφάλια μέσα ξανά…

Μετά την ανάσα της περιόδου των εορτών, τα "κεφάλια" ξανά "…μέσα λοιπόν!".