Κυριάκο, δεν πάμε καλά...

Η Ελλάδα δεν έχει χρηματιστήριο γιατί έχει πελατειακό και παρασιτικό κράτος.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Ενώ στη διαχείριση της κρίσης με την Τουρκία και την επιδημία τα πάμε σχετικά καλά, η εικόνα της οικονομίας παραμένει απογοητευτική.

Η αλήθεια είναι πως η ελληνική οικονομία κατά την περίοδο της επιδημίας και μετά από αυτήν παρουσίασε συντριπτικά μεν πλήγματα αλλά τα πήγε καλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μην παίρνουν τα μυαλά σας αέρα, τούτο δεν έγινε γιατί οι μεταρρυθμίσεις μετά τη χρεοκοπία του 2010 θωρακίσανε την ελληνική οικονομία. Τούτο έγινε γιατί οι κρατικές δαπάνες αναπλήρωσαν μέρος των απωλειών του κλειδώματος της οικονομίας. Αυτό δεν είναι καλό.

Δεν είναι τυχαίο που ολόκληρος ο Δημόσιος Τομέας ζητεί "κλείδωμα" διαρκείας αφού είτε εργάζεται, είτε δεν εργάζεται ο μισθός πέφτει ολόκληρος. Για τηλεργασία και άλλες "διαβολικές" δραστηριότητες είναι αστείο να μιλάμε στο ελληνικό Δημόσιο (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).

Το Δημόσιο όμως από ένα σημείο δαπανών και πέρα ξοδεύει αυτά με τα οποία ο ιδιωτικός τομέας θα έκανε επενδύσεις και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Με λίγα λόγια σκάβει τον λάκκο μας και φυσικά και τον ίδιο του το λάκκο.

Αν κοιτάξει κάποιος στο portal της Τραπέζης της Ελλάδος θα διαπιστώσει με ακρίβεια όλα τα παραπάνω και τον λόγο που έχουμε βάλει πλώρη για μια νέα χρεοκοπία (ουσιαστικά ποτέ δεν απομακρυνθήκαμε από τη δίνη της τελευταίας).

Τον Ιούλιο του 2020 λοιπόν, το σύνολο της τραπεζικής χρηματοδότησης ήταν περί τα 192 δισ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τα 188,7 δισ. ευρώ του αντίστοιχου Ιουλίου του 2019.

Στον ίδιο πίνακα όμως η τραπεζική χρηματοδότηση της Γενικής Κυβέρνησης έχει εκτιναχθεί στα 44,5 δισ. ευρώ από 28,4 δισ. πέρυσι. Στο ίδιο διάστημα η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα έχει συρρικνωθεί από τα 160,3 δισ. ευρώ στα 147,3 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια προς επιχειρήσεις έχουν μειωθεί από 75 σε 73,4 δισ. ευρώ και προς ελεύθερους επαγγελματίες από 11 σε 8,6 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα στοιχεία υπάρχουν στο πίνακα που ακολουθεί.

Πιστεύω πως οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί του τι συμβαίνει στην οικονομία. Το σύνολο των τραπεζικών χορηγήσεων και η κατανομή τους είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικά αν λάβει κανείς υπόψη πως η ελληνική οικονομία είναι τραπεζοκεντρική καθώς το 90% των χρηματοδοτήσεων προκύπτει από τις τράπεζες.

Η Ελλάδα δεν έχει χρηματιστήριο (αυτό που έχει είναι για τα πανηγύρια) κατά συνέπεια το κύριο βάρος της χρηματοδότησης της οικονομίας περνάει μέσα από τις τράπεζες. Αν η Ελλάδα είχε χρηματιστήριο, ένα μεγάλο μέρος των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων θα ήταν σε μετοχές μεταξύ άλλων σαν του Τιτάνα, της 3Ε, των ΕΛΠΕ, της Μοτορ Οιλ, του Μυτιληναίου, του ΟΤΕ, της Jumbo και δεν θα είχαν υποστεί καμιά συνέπεια από τη χρεοκοπία του 2010.

Η Ελλάδα δεν έχει χρηματιστήριο γιατί έχει πελατειακό και παρασιτικό κράτος. Το κράτος για να βρίσκει εύκολα χρηματοδότηση να "ταΐζει" τους πελάτες ανάγκαζε τα ασφαλιστικά ταμεία να αγοράζουν κυρίως ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Τα ασφαλιστικά ταμεία και η επαγγελματική διαχείριση κεφαλαίων είναι που εξασφαλίζουν βάθος, σταθερότητα και αξιοπιστία σε μια αγορά. Τούτο συμβαίνει γιατί είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν κανόνες και ως εκ τούτου οι κινήσεις τους είναι προβλέψιμες.

Το αποτέλεσμα ήταν μια "ψοφοδεής" χρηματιστηριακή αγορά που αντί αποταμιευτών προσελκύει κυρίως εγχώριους και ξένους κερδοσκόπους.

Βέβαια η μείωση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα έχει να κάνει και με τη δομή της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομία μας απαρτίζεται από πολλές μικρές επιχειρήσεις και χαρακτηρίζεται από μεγάλη φοροδιαφυγή λόγω υψηλής φορολογίας.

Όταν δεν υπάρχουν ισολογισμοί, οι τράπεζες δεν ρισκάρουν να χρηματοδοτήσουν μικρές επιχειρήσεις γιατί όποιος το κάνει κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος. Νομίζουν πως το κράτος έστω και χρεοκοπημένο επί της ουσίας έχει μεγαλύτερη πιστωτική αξιοπιστία, γιατί στο τέλος όλο και κάποια Μέρκελ ή κάποιος Μακρόν ή Ντράγκι βρίσκεται να το ξελασπώσει...

Αυτή είναι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και είναι φανερό πως Κυριάκο, δεν πάμε καλά...

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ 30 Οκτ 2020 | 11:15

Δημοσκόπηση GPO: Οι πολίτες ζητούν και άλλα μέτρα αλλά όχι lockdown - Σταθερό προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, οι πολίτες κρίνουν θετικά τους συνολικούς χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία (58,3%) και θεωρούν ότι έλαβε έγκαιρα τα μέτρα (52,9%).

ΒΟΥΤΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ 20 ΜΟΝΑΔΕΣ 29 Οκτ 2020 | 11:55

Καταρρέει το Χρηματιστήριο λόγω κορονοϊού- Βουτιά πάνω από 4%

Ο φόβος ενός νέου lockdown λόγω κορονοϊού οδηγεί σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940. 28 Οκτ 2020 | 12:41

Στο "Κατσώνης" ο Μητσοτάκης: Ευγνωμοσύνη για τις "αόρατες και αθόρυβες ασπίδες" [Εικόνες-Βίντεο]

Το υποβρύχιο "Κατσώνης" στη Σούδα επισκέφτηκε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 28 Οκτ 2020 | 10:18

Κορονοϊός: Η Μέρκελ θα προτείνει κλείσιμο όλων των εστιατορίων και μπαρ, γράφει η Bild

Η καγκελάριος Μέρκελ θέλει να κλείσουν όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με την Bild

ΕΡΩΤΗΜΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 28 Οκτ 2020 | 08:15

Ερντογάν: Οι ύβρεις στον Μακρον "ξεκλειδώνουν" επιτέλους τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Ιδιαιτέρως βαρύ είναι το κλίμα στην Ε.Ε. για τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τις προσωπικές επιθέσεις και τις προσβολές εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Οκτ 2020 | 20:30

Συνάντηση Μητσοτάκη με ισραηλινό ΥΠΕΞ - Στο τραπέζι οι τουρκικές προκλήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Gabi Ashkenazi αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία

ΠΙΘΑΝΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ 22 Οκτ 2020 | 07:30

Κορονοϊός - Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό με τους Περιφερειάρχες θα έχει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Το απόγευμα ανακοινώνονται νέα μέτρα.

«Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΗΛΘΕ ΝΑ ΟΞΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ» 21 Οκτ 2020 | 20:24

Μητσοτάκης για ενδοοικογενειακή βία: Κατακόρυφη αύξηση τις ημέρες της καραντίνας

Χαιρετισμός Μητσοτάκη σε εκδήλωση για τον ρόλο και το πλαίσιο λειτουργίας των θεσμικών μηχανισμών για την ισότητα εν μέσω κορονοϊού.

21 Οκτ 2020 | 13:00

Προφανώς είχε δίκιο ο Γεραπετρίτης

Πώς θα επιλέγαμε τη θερμή σύγκρουση με τον τουρκικό στόλο, σε θαλάσσια περιοχή -που στην παρούσα φάση- είναι ακόμα διεθνή ύδατα;

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 20 Οκτ 2020 | 07:54

Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Μητσοτάκης: Ζητήμα ημερών οι ανακοινώσεις

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές προκλήσεις, ο ανασχηματισμός θα είχε ήδη γίνει.

19 Οκτ 2020 | 11:21

Μην πυροβολείτε τον Τραμπ

Ο Τραμπ είναι δίχως αμφιβολία η πιο λάθος, η πιο επιφανειακή, η πιο εξυπνακίστικη, η πιο κακόγουστη απάντηση.

ΣΤΙΣ 10.30Π.Μ. 19 Οκτ 2020 | 07:23

Κορονοϊός - Ενίσχυση των ΜΕΘ με 50 νέες κλίνες στο "Σωτηρία": Εγκαίνια από τον Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στα εγκαίνια της μεγαλύτερης σε μέγεθος μονάδας ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 16 Οκτ 2020 | 16:36

Μακρόν: Δεν θα κάνουμε πίσω στις τουρκικές προκλήσεις- Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο

Ο Μακρόν επανέλαβε πάντως την προθυμία της ΕΕ να μιλήσει με την Τουρκία σχετικά με διαφιλονικούμενες θαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο.