Κυριάκο, ούτε βήμα πίσω...

Αντί κάποιος να απευθύνεται στις ατέλειωτες ουρές του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ (ΕΦΚΑ τώρα) να μπορεί να πάει σε ένα πιστοποιημένο ιδιωτικό γραφείο.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Κυριάκο, ούτε βήμα πίσω...

Είναι γνωστό πως κάποιος στην Ελλάδα από τη στιγμή που φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης και υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα πρέπει να περιμένει, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και αρκετά χρόνια, μέχρι να αρχίσει να εισπράττει τη σύνταξή του.

Κανένας αρμόδιος ή αναρμόδιος δεν ασχολήθηκε ποτέ για ον τρόπο με τον οποίο βιοπορίζονται αυτοί οι άνθρωποι μέχρι να αρχίσει να καταβάλλεται η σύνταξή τους.

Είναι παρήγορο που η κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού κ. Χατζηδάκη προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα, αλλά φαίνεται πως βρίσκει... "τοίχο" στο μέτωπο της απρόσωπης γραφειοκρατίας, της δημοσιοϋπαλληλικής αδιαφορίας και της πελατειακής διαφθοράς.

Προκειμένου να βραχυκυκλώσει το "καρκίνωμα" της απραξίας η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δυνατότητα πιστοποιημένοι ιδιώτες (λογιστές, νομικοί) κλπ. να μπορούν να αξιολογούν τα διάφορα δικαιολογητικά και να εγκρίνουν την έκδοση συντάξεων με βάση τα κριτήρια και την επίβλεψη της Πολιτείας.

Αντί κάποιος να απευθύνεται στις ατέλειωτες ουρές του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ (ΕΦΚΑ τώρα) να μπορεί να πάει σε ένα πιστοποιημένο ιδιωτικό γραφείο το οποίο θα μπορεί να συγκεντρώσει και να αξιολογήσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και σε λίγες εβδομάδες να μπορεί να δώσει εντολή να εκδοθεί η όποια σύνταξη...

Βέβαια από ηθικής αλλά και αποδοτικής πλευράς, αφού η δημόσια γραφειοκρατία στην περίπτωση του ΕΦΚΑ δεν μπορεί να φέρει σε πέρας και τη στοιχειωδέστερη λειτουργία για την οποία αμείβεται πλουσιοπάροχα, σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα, το λογικό θα ήταν να σταματήσει να αμείβεται και να απολυθεί...

Στην Ελλάδα, όμως, ακόμη η απόλυση παντελώς ανεπαρκών ή αδιάφορων είναι έννοια η οποία αποτελεί "ταμπού" για το κράτος της κομματικής πελατοκρατίας. Καμία κυβέρνηση δεν τολμά να θέσει θέμα απομάκρυνσης όσων δεν είναι σε θέση ούτε στοιχειωδώς να φέρουν σε πέρας την εργασία για την οποία πληρώνονται.

Δεν τολμά να το διανοηθεί ούτε η παρούσα κυβέρνηση η οποία απλά επιλέγει να "βραχυκυκλώσει" το πρόβλημα, δίνοντας λύση στους δεκάδες χιλιάδες οι οποίοι πρέπει να περιμένουν χρόνια για να πάρουν σύνταξη χωρίς να πειραχτούν οι αμοιβές και οι θέσεις όσων δεν κάνουν τη δουλειά για την οποία πληρώνονται.

Τούτο σημαίνει πως το κόστος για τον φορολογούμενο και τον συνταξιούχο αυξάνεται καθώς από τη μια θα συνεχίσει να πληρώνει τον ανίκανο ή τεμπέλη που δεν κάνει τη δουλειά και από την άλλη θα πληρώνει και κάποιον ιδιώτη για να την κάνει.

Προκειμένου να λυθεί ένα ακανθώδες πρόβλημα στην απουσία ανταποδοτικών υπηρεσιών του ελληνικού κράτους, ας αποδεχτούμε πως τούτο συνιστά βήμα προόδου.

Το άκρον άωτον της αυθαιρεσίας και του παραλογισμού, όμως, είναι πως οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ αντιδρούν στη λύση του προβλήματος και αν πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν μπορούν να λύσουν οι ίδιοι...

Ο λόγος που αντιδρούν μοιάζει να είναι προφανής. Η ανάθεση της δουλειάς σε ιδιώτες στερεί σε κάποιους από αυτούς τα "γρηγορόσημα". Κάποιοι συνταξιούχοι προκειμένου να γίνει η δουλειά τους είναι γνωστό πως έβρισκαν πλάγιους τρόπους να επιταχύνουν τη διαδικασία δια του "λαδώματος" της μηχανής.

Οι συνδικαλιστές του Δημοσίου λοιπόν χωρίς καμία αιδώ και απολογία για την αδυναμία τους να ανταποκριθούν σε αυτό για το οποίο πληρώνονται κινητοποιούνται εναντίον της απόφασης ανάθεσης της έκδοσης συντάξεων σε ιδιώτες.

Το πλέον αστείο είναι πως αιτιολογούν τη στάση τους αυτή γιατί, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, π.χ. θέλουν:

α) Να προασπίσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι μετατρέπονται σε "πελάτες" λογιστικών και δικηγορικών γραφείων...

β) Να διαφυλάξουν το κύρος του δημόσιου ασφαλιστικού μας συστήματος

γ) Να περισώσουν τον φορέα, από την κατασπατάληση εκατομμυρίων χρημάτων, τα οποία προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων μας αλλά και το υστέρημα των φορολογουμένων της χώρας

Βλέπε: Στο ΣτΕ οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ κατά της εμπλοκής ιδιωτών στην έκδοση συντάξεων

Το σκηνικό μοιάζει σαν ο Ηρώδης να διαμαρτύρεται για την απομάκρυνση της εποπτείας των παιδικών σταθμών από τον ίδιο...

Αν δεν κάνω λάθος η απόφαση του Υπουργείου δεν αφαιρεί από τις υπηρεσίες του δημοσίου τη διαδικασία να εκδίδουν συντάξεις αφού ελέγξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ας προσπαθήσουν λοιπόν να πείσουν τους υποψήφιους συνταξιούχους να προτιμήσουν αυτούς για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, προσφέροντάς τους εφάμιλλες ή και καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος.

Κύριε Χατζηδάκη και κ. Πρωθυπουργέ, ούτε βήμα πίσω... (ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς…)

2) Ποτέ δεν είναι διαφορετικά...

Ο δείκτης τιμή προς πωλήσεις είναι ένας από αυτούς που σηματοδοτούν τον βαθμό υποτίμησης ή υπερτίμησης μια αγοράς με βάση τις ιστορικές συγκρίσεις. Αυτήν την περίοδο ο δείκτης Price /Sales έχει ξεπεράσει και τα υψηλά της "φούσκας" του 2000.

Πάντα όταν βρίσκεται σε μια ακραία θέση και παραμένει εκεί για καιρό αναπτύσσεται μια επιχειρηματολογία η οποία σε γενικές γραμμές υποστηρίζει τη θέση πως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά ώστε να δικαιολογούν την υπερβολή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Σεπ 2021 | 21:20
ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΕΝΤΟΝΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ 23 Σεπ 2021 | 21:05

Μητσοτάκης: Ακυρώθηκε η ξενάγηση με τον Ελπιδοφόρο στο Ground Zero, μετά τη δυσαρέσκεια της Αθήνας

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ενοχλημένη από τις κινήσεις του Ελπιδοφόρου - Δεν θα πραγματοποιηθεί η ξενάγηση Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 23 Σεπ 2021 | 20:25

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft - Το ενδιαφέρον της εταιρείας για την Αρχαία Ολυμπία [Εικόνες]

Η προώθηση των επενδύσεων της Microsoft στην Ελλάδα, στο επίκεντρο της συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Brad Smith

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 76ΗΣ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ 23 Σεπ 2021 | 16:44

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Υπάρχει τρόπος να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία και τους το έχουμε πει

"Έχουμε πει στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε τις διαφορές μας χωρίς την αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ FIFA 23 Σεπ 2021 | 08:00

Νέα Υόρκη: Ο Ινφαντίνο έδωσε στον Μητσοτάκη τη φανέλα με το Νο9

Συνάντηση με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο είχε στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτός από απόψεις, οι δυο άνδρες αντάλλαξαν και δώρα.

23 Σεπ 2021 | 07:38

Ανάλυση των δημοσκοπήσεων: Η διψήφια διαφορά και ο λόγος που ο Τσίπρας δεν ζητά πρόωρες εκλογές

Κυρίαρχος στον χώρο του Κέντρου ο Μητσοτάκης σε σχέση με τον Τσίπρα. Κολλημένα τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

23 Σεπ 2021 | 06:50

Δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία…

Ειλικρινά δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία για τη δυναμική επάνοδο της οικονομίας τους τελευταίους μήνες και κυρίως τη συνέχειά της.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 22 Σεπ 2021 | 21:30

Δημοσκοπήσεις Pulse και MRB: Ο Μητσοτάκης κέρδισε τον Τσίπρα στη ΔΕΘ - Γενικό lockdown βλέπει το 40% - Το προφίλ των αρνητών

Προηγείται και στις δύο δημοσκοπήσεις η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 22 Σεπ 2021 | 20:57

Η συνεργασία ΕΕ και Αφρικής στο "μενού" του δείπνου του Σαρλ Μισέλ με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δείπνο διοργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν το ενεργό ενδιαφέρον της Ελλάδος για την Αφρική

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 22 Σεπ 2021 | 13:19

Το παρασκήνιο με τον σάλο για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο: Οι φιλοδοξίες να γίνει Πατριάρχης και ο Μιχάλης Ιγνατίου

Τι απαντά το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στη δυσφορία που προκάλεσε σε Λευκωσία και Αθήνα η παρουσία του στη φιέστα Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 22 Σεπ 2021 | 11:12

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου στη σκιά των αντιδράσεων για την παρουσία του στη φιέστα Ερντογάν

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, στο Ground Zero στη Νέα Υόρκη, θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 22 Σεπ 2021 | 10:38

Παρέμβαση Τσίπρα για το θέμα Κούλογλου: Το τηλεφώνημα για να τα... μαζέψει και το παρασκήνιο της σφαγής στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του τηλεφώνησε για εξηγήσεις, οφείλεται η μερική αναδίπλωση στην οποία υποχρεώθηκε ο Στέλιος Κούλογλου, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος αργά το βράδυ της Τρίτης.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 22 Σεπ 2021 | 08:30

Σε "καραντίνα" ο Ελπιδοφόρος μετά τον σάλο: Μητσοτάκης - Αναστασιάδης ακύρωσαν τα ραντεβού τους στη Νέα Υόρκη

Εντονες αντιδράσεις για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του "Τουρκικού Κέντρου" στη Νέα Υόρκη.