
Δεν χρειάζονταν τα πρόσφατα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου (Βήμα, Δημοκρατία) για να προβληματιστούμε σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Ο Νοέμβριος του 2020 έγινε ο φονικότερος –μέχρι στιγμής- στη σύγχρονη ιστορία της χώρας με 1.780 συνανθρώπους μας να χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό.
Κάθε μέρα πεθαίνουν περίπου 100 άνθρωποι, αριθμός αντίστοιχος με μια πτώση επιβατικού αεροσκάφους την ημέρα.
Ανατριχιαστικά στοιχεία που πλέον τα έχουμε ενσωματώσει στην καθημερινότητά μας, σα να μη συμβαίνει τίποτα. Ένα ημερήσιο δελτίο θανάτου που αντιμετωπίζεται ως ρουτίνα. Αδιαφορία, αμηχανία, φόβος ή όλα μαζί σε διαφορετική δοσολογία.
Είναι επίσης προφανές ότι η πετυχημένη διαχείριση του πρώτου διαστήματος δεν είχε συνέχεια. Η καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού και "νίκης" είχε βαρύ κόστος με την ευθύνη να βαραίνει πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση που φάνηκε να πέφτει θύμα της ίδιας της προπαγάνδας της, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες που φάνηκε να αδιαφόρησαν για τη ζωή τη δική τους και των συνανθρώπων τους.
Είναι όμως μόνο αυτό; Τα πρόσφατα δημοσιεύματα, αλλά και ειδικοί όπως η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού, υποστηρίζουν ότι επί της ουσίας τα στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων δεν είναι σωστά, γιατί πολύ απλά δεν γίνονται ούτε αρκετά τεστ ούτε είναι σωστά κατανεμημένα.
Άλλωστε, μια σύντομη ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα εμφανώς υποκαταγράφονται.
Παραθέτω ενδεικτικά ημερήσια στοιχεία από τον διαδραστικό πίνακα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με χώρες κοντινές στην Ελλάδα είτε σε μέγεθος είτε σε αριθμό νεκρών.
Πορτογαλία (17/11) κρούσματα 8.371 νεκροί 91
Βέλγιο (28/10) κρούσματα 22.212 νεκροί 132
Σερβία (28/11) κρούσματα 7.780 νεκροί 57
Γερμανία (29/11) κρούσματα 14.611 νεκροί 158
Αυστρία (13/11) κρούσματα 10.368 νεκροί 37
Ιταλία (25/10) κρούσματα 19.640 νεκροί 151
Γαλλία (30/11) κρούσματα 9.670 νεκροί 198
Ισπανία (27/11) κρούσματα 8.332 νεκροί 147
Στον αντίποδα, αυτές είναι οι τελευταίες τέσσερις ημέρες στην Ελλάδα:
(1/12) κρούσματα 2.199 νεκροί 111
(30/11) κρούσματα 1.193 νεκροί 98
(29/11) κρούσματα 1.747 νεκροί 121
(28/11) κρούσματα 1.981 νεκροί 101
Από τα παραπάνω προκύπτουν μόνο τρεις εκδοχές:
1. Στην Ελλάδα εντοπίζεται αυξημένη θνητότητα στον κορονοϊό, αναλογικά με τα κρούσματα, φαινόμενο μοναδικό στον πλανήτη.
2. Κάποιοι κρύβουν τα κρούσματα, είτε επειδή είναι "πετσωμένοι" είτε επειδή θέλουν να μας προστατέψουν από το 5G και το τσιπάκι που θα κρύβεται μέσα στο εμβόλιο.
3. Εννιά μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το ελληνικό κράτος ακόμη δεν έχει καταφέρει να κάνει επαρκή τεστ σε όλη την επικράτεια και να καταγράφει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την εξέλιξη της διασποράς.
Επειδή τα δύο πρώτα δεν συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες, δε χρειάζεται να είναι κανείς επιδημιολόγος ή στατιστικολόγος για να διαπιστώσει το πρόβλημα. Πιθανότατα εκεί εντοπίζεται και η εξήγηση για το πώς τον Οκτώβριο βγήκε εκτός ελέγχου η πανδημία στη μισή χώρα και οι αρχές αντέδρασαν με πρωτοφανή καθυστέρηση, κάτι που παραδέχτηκε γενναία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ στην ιστοσελίδα έχει "καταχωνιασμένα" τα στοιχεία για τα τεστ, π.χ. στο τέλος ενός εγγράφου και χωρίς να φαίνονται με ακρίβεια οι αριθμοί.
Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί εντύπωση με γυμνό μάτι είναι η κατακόρυφη μείωση των τεστ το Σαββατοκύριακο, γι’ αυτό και τα κρούσματα ειδικά την Κυριακή και τη Δευτέρα είναι πολύ μακριά από το να είναι αντιπροσωπευτικά και παρασύρουν σε πρόωρους πανηγυρισμούς.
Γι’ αυτό και –πάλι- με καθυστέρηση η κυβέρνηση ανακοινώνει προσπάθειες για δημιουργία ελληνικού rapid test. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά ο καιρός περνάει και ο ιός εξαπλώνεται, ενώ άλλες χώρες, όπως π.χ. η Γαλλία, τον έθεσαν και πάλι υπό έλεγχο.
Κατά συνέπεια, για την αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς στα παγκόσμια χρονικά υγειονομικής κρίσης, δεν αρκεί μόνο η επικοινωνία, χρειάζεται και –τουλάχιστον- διαχειριστική επάρκεια.
Με άλλα λόγια, να είμαστε "υπέρκομψοι", αλλά να κάνουμε και κανένα τεστ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr