Με αυτά τα νούμερα δεν βγαίνει τετραετία...

Μια σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης παρά τις όποιες διαψεύσεις και απογοητεύσεις παραμένει "μπετοναρισμένη" στην αυλή της Νέας Δημοκρατίας.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Η πρόθεση ψήφου της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Opinion Poll για το Political μεταξύ του Νοέμβρη του 2019 και του Νοέμβρη του 2020 έχει πέσει από το 40,5% στο 37,5%. Τουτέστιν κατά 3 μονάδες σε ένα χρόνο.

Εκείνο που έχει όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως στην ίδια έρευνα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, η πρόθεση ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει κατά 4,2 μονάδες και από 23% έχει βρεθεί στο 18,8%.

Την ίδια περίοδο όλα τα κόμματα παρουσιάζουν πτώση του ποσοστού τους πλην του ΚΙΝΑΛ που παρουσιάζει μικρή αύξηση από το 5,3% στο 6,5%.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Marc κατά τους τελευταίους 12 μήνες η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία έχει πέσει κατά 3,7% από το 42,9% στο 39,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει 5,3% από το 24,8% στο 19,5%.

Ενώ για τη Νέα Δημοκρατία οι απώλειες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως φυσιολογική φθορά λόγω νομής της εξουσίας, η μεγαλύτερη φθορά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει να προβληματίζει την Κουμουνδούρου, στην οποία πίστεψαν πως μετά το "ατύχημα" του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία που πέρασε είχαν εξασφαλίσει a priori το εισιτήριο για τον ρόλο του ενός πόλου εξουσίας στον νέο δικομματισμό που υποτίθεται πως θα διαμορφωνόταν.

Προς το παρόν δεν φαίνεται σκηνικό νέου δικομματισμού στον ορίζοντα καθώς δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο σκηνικό όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει διπλάσιο ποσοστό από το δεύτερο και όλα τα υπόλοιπα δεν αθροίζουν ούτε το ποσοστό του δεύτερου κόμματος.

Άλλη μια παρατήρηση που αξίζει προσοχής είναι πως στην έρευνα της Opinion όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αθροίζουν ποσοστό 36,2% στην πρόθεση ψήφου το οποίο είναι μικρότερο από το 37,5% που συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα…

Τούτο, στον βαθμό που αποτυπωθεί ανάλογα σε εκλογικό αποτέλεσμα τηρουμένων των αναλογιών, έχει να συμβεί από το 54% του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης, όταν είναι προφανές πως για μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης το δίλημμα ήταν Καραμανλής ή τανκς...

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση έχει χειριστεί με σχετική επάρκεια την κρίση στον Έβρο, την τουρκική προκλητικότητα στη Ν.Α. Μεσόγειο και την επιδημία. Οι χειρισμοί στα περισσότερα από τα παραπάνω ζητήματα βρίσκουν σύμφωνη την πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει είναι αυτές που συγκεντρώνουν την ευρεία υποστήριξη της κοινής γνώμης όπως στην παιδεία, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες και σε ζητήματα δημόσιας ασφάλειας.

Βέβαια δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις που θα μείωναν και θα αναδομούσαν το κράτος που είναι και η μεγάλη "πληγή" της χώρας μας. Όσοι το επιχείρησαν αυτό κατά το παρελθόν απομακρύνθηκαν από τη εξουσία κακήν-κακώς και αυτό είναι προφανές πως το γνωρίζουν στην κυβέρνηση. Χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις και ριζικές αλλαγές στο μοντέλο η χώρα είναι δύσκολο να μπει σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης. Τούτο σημαίνει πως μόλις αλλάξει λίγο κατεύθυνση η φορά του ανέμου στη διεθνή οικονομία και οι αγορές δεν δανείζουν χρεοκοπημένες χώρες με δημόσιο χρέος πάνω από 200%, θα βρεθούν πάλι σε απόσταση αναπνοής από το παγόβουνο, όπως και το 2010.

Τα καλά νέα…

Η εικόνα του πολιτικού σκηνικού όπως τη διαμορφώνουν οι έρευνες της κοινής γνώμης της τρέχουσας περιόδου καταγράφουν με κραυγαλέο τρόπο την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συνθέσει συσχετισμούς σε τροχιά εξουσίας.

Η απουσία προοπτικής εξουσίας συνήθως έχει καταλυτική διαλυτική επίδραση σε ένα κόμμα πολύ περισσότερο όταν αυτό δεν έχει "ρίζες" στην κοινωνία και μοιάζει με το συνονθύλευμα του κόμματος του κ. Τσίπρα.

Προφανές είναι πλέον πως η περιπέτεια της περασμένης δεκαετίας μετά τη χρεοκοπία του 2010 και η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει τρομοκρατήσει τους εκτός εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύσει τους εντός τόσο, που έχουν δημιουργήσει μια "υγειονομική ζώνη" γύρω από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τούτο φαινόταν ήδη από τον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μια σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης παρά τις όποιες διαψεύσεις και απογοητεύσεις παραμένει "μπετοναρισμένη" στην αυλή της Νέας Δημοκρατίας. Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει από τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας έχει αρχίσει να απομακρύνει όλο και περισσότερες καιροσκοπικές ψήφους. Αυτό δείχνουν οι μεταβολές στις έρευνες της κοινής γνώμης τους τελευταίους μήνες.

Όπως δείχνουν τα νούμερα σε τροχιά εξουσίας μπορεί να τεθεί μόνο όποιος μπορέσει να αποσπάσει ψήφους κατευθείαν από τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη. Το πρόσωπο που θα αποσπάσει ψήφους από την Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη δεν φαίνεται να είναι ο κ. Τσίπρας…

Όσο νωρίτερα το καταλάβουν στην αντιπολίτευση αυτό τόσο λιγότερο θα κυβερνήσει ο κ. Μητσοτάκης…

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΑΝΟΙΓΕΙ - ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΑ 24 Νοε 2020 | 07:26

Παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown – Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις -   Σενάριο για άνοιγμα των δημοτικών στις 7 Δεκεμβρίου

Πιθανότατα την Παρασκευή και ανάλογα με τα στοιχεία που θα υπάρξουν θα ανακοινωθεί η παράταση του lockdown.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 23 Νοε 2020 | 22:09

Σχολεία: "Στο τραπέζι" σχέδιο για άνοιγμα όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου - Πληροφορίες για νέο διάγγελμα Μητσοτάκη

Σκέψεις για να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί, την ίδια μέρα και σε όλη την χώρα.

«ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ» 23 Νοε 2020 | 20:57

Μητσοτάκης για Έκθεση Πισσαρίδη: Δεν "μασάει" τα λόγια της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να γίνει επενδυτικός προορισμός χαμηλού κόστους, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Νοε 2020 | 19:48

Επιτροπή Πισσαρίδη: Ολόκληρη η έκθεση - Οι 20 προτάσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός για την οικονομία

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη η ολοκληρωμένη αναπτυξιακή μελέτη της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια της επιτροπής Πισσαρίδη.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 23 Νοε 2020 | 16:08

Οριστικό: Παρατείνεται το lockdown και την επόμενη εβδομάδα- Σκέψεις για περιορισμό των ατόμων στα "ρεβεγιόν"

Οι πληροφορίες λένε ότι το lockdown είναι δεδομένο ότι θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου ενώ οι ανακοινώσεις για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς καθυστερούν

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΕΤΣΑ 23 Νοε 2020 | 13:53

Κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ στην Aegean - Τι προβλέπει το σχέδιο

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι δρομολογείται σχέδιο στήριξης της Aegean που πλήττεται εξαιτίας της πανδημίας.

23 Νοε 2020 | 08:59

Η πιο δύσκολη εβδομάδα...

Θα έλεγα λοιπόν ότι τo καθολικό lockdown είναι τοξικό από κάθε άποψη. Είναι μια προσέγγιση του στυλ "Πονάει χέρι, κόβει χέρι", επειδή δεν έχουμε επαρκή αριθμό ΜΕΘ για τους βαριά πάσχοντες.

23 Νοε 2020 | 08:54

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Εκατομμύρια άνθρωποι μπροστά σε εκατομμύρια οθόνες αποχαυνώνονται.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 22 Νοε 2020 | 19:24

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο η παρουσίαση του σχεδίου Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο στις 17:30, θα συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση του Σχεδίου της Επιτροπής Πισσαρίδη.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΕΥΡΑΥΝΩΝΕΙ 21 Νοε 2020 | 16:08

Η Έλενα Ακρίτα "γκρεμίζει" την Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Τα 2 εκατ. ευρώ που της έδωσε ο Μίκης, τι τα έκανε;

Η κόρη του Μίκη είναι η κόρη του Μίκη. Τίποτα παραπάνω, γράφει η Ελενα Ακρίτα, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, αν είχε θελήσει να κάνει μια δική της δουλειά...

"ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ" 21 Νοε 2020 | 12:56

Το tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: "Μας κάνετε περήφανους"

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 21 Νοε 2020 | 10:29

Μητσοτάκης στις εθελόντριες νοσηλεύτριες: "Σπίτι σας όλη η Ελλάδα - Σας είμαι βαθιά υπόχρεος" [Βίντεο]

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με 17 εθελόντριες νοσηλεύτριες και έναν εθελοντή νοσηλευτή που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη