Με την ατζέντα Μακρόν για την προστασία της δημοκρατίας

Για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας της Δημοκρατίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Με την ατζέντα Μακρόν για την προστασία της δημοκρατίας

Η ψήφος στις επικείμενες ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ποιότητα της δημοκρατίας συνολικά στην Ευρώπη. Οι δυνάμεις του εκφασισμού, του λαϊκισμού και των άκρων είναι προ των πυλών, έτοιμες να επιβάλλουν τις δικές τους επικίνδυνες αντιλήψεις και ατζέντες. Σε όλα αυτά η Ε.Ε. μπορεί να ορθώσει προστατευτικά αναχώματα, αν οι πολίτες αναδείξουν στην Ευρωβουλή δυνάμεις που υπηρετούν τα δημοκρατικά ιδεώδη και κλείσουν την πόρτα στους νεοναζί και τους λαϊκιστές.

Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν είναι ο μόνος που έχει καταθέσει μια σαφή πρόταση για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Στην ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε σε εφημερίδες των 28 κρατών της ΕΕ, ο Μακρόν πρότεινε μεταξύ άλλων την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα νέο όργανο της ΕΕ που θα παρακολουθεί τον τρόπο που πολιτεύονται οι κυβερνήσεις των κρατών μελών και θα παρεμβαίνει, στο πλαίσιο φυσικά της ενοποίησης (όχι με στρατό!), σε περιπτώσεις αποκλίσεων.

Αυτή η πρόταση σημαίνει ότι η δημοκρατία θα καταστεί επίσημα ένα μετρήσιμο μέγεθος από την Ε.Ε., πέρα από τα ενταξιακά κριτήρια της Κοπεγχάγης (για τα οποία είναι αρμόδια η Κομισιόν) και πέρα από τα θέματα των στενά ατομικών δικαιωμάτων (για τα οποία είναι αρμόδιος ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ).

Σίγουρα θα μετράνε αυτά, σε καθοριστικό βαθμό, αλλά ο Μακρόν προφανώς εννοεί ότι θέλει να μετριούνται και άλλα πράγματα, όπως η λειτουργία της Δίκαιοσύνης και των δημοκρατικών θεσμών στα κράτη μέλη, οι σχέσεις τους με καθεστώτα, το πολιτικό χρήμα, η μεταναστευτική πολιτική, η πολυφωνία του τύπου και η λειτουργία των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών. Μερικά μόνο από τα κριτήρια με τα οποία «μετριέται» ο ουσιαστικός δημοκρατικός χαρακτήρας ενός κράτους. Οι «κυρώσεις» δεν μπορούν να είναι παρά πολιτικές και οικονομικές.

Αυτόν τον νέο Ευρωπαϊκό Οργανισμό θα τον οικοδομήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Το Ποτάμι είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που έχει συνταχθεί πλήρως με την ατζέντα Μακρόν και συνεργάζεται με στελέχη του κόμματος του Γάλλου προέδρου. Ο σκοπός είναι η συνεργασία να συνεχιστεί και μέσα στην Ευρωβουλή.

Είναι κρίσιμο οι ευρωπαίοι πολίτες να στηρίξουμε την θεσμική καινοτομία που εκπροσωπεί το Ποτάμι, ώστε να χτίσουμε τις αντιστάσεις που χρειάζονται. Για να αποτρέψουμε ένα εφιαλτικό μέλλον και να διασφαλίσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

*O Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι .

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

16 Οκτ 2020 | 11:49

Το "παράθυρο" ευκαιρίας του Ερντογάν...

Μετά την κρίση του 2008 έχουμε εισέλθει στη φάση της εκτύπωσης χρήματος και των αρνητικών επιτοκίων.

15 Οκτ 2020 | 10:15

Γιατί βιάζεται ο Ερντογάν...

Η "ψυχρή" αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας, κατέδειξε κάποια από τα δυνατά, αλλά και τα αδύναμα σημεία της κάθε πλευράς...

14 Οκτ 2020 | 18:22
14 Οκτ 2020 | 09:33

Ο Ερντογάν στα βήματα του Σαντάμ...

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ερντογάν όποιος και αν είναι, συνεχίζει να υλοποιείται.

13 Οκτ 2020 | 12:07

Τέρατα και καραγκιόζηδες...

Η υπόθεση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και του χειρισμού της υπόθεσης από τον κ. Τσίπρα αναδεικνύει τον οπορτουνισμό και τη ρηχότητά του ως πολιτικού.

12 Οκτ 2020 | 13:49

Ώρα ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ -είναι πρόδηλο- ούτε μπορεί ούτε θέλει να υπερβεί τις παθογένειές του.

12 Οκτ 2020 | 10:34

Η "Χρυσή Αυγή" και το φως στο τούνελ...

Η καταδίκη της "Χρυσής Αυγής" ως εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί σταθμό για την ελληνική δικαιοσύνη και τη μεταπολιτευτική μας δημοκρατία.

08 Οκτ 2020 | 09:18

Το "εθνικόν τυφέκιον", ο Γερμανός και ο Αμερικάνος...

Αυτό που έκανε τα Windows αυτό που είναι σήμερα, είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός.

07 Οκτ 2020 | 11:07

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή και οι πλατείες των Αγανακτισμένων

Ποιος θα διαφωνήσει με το δημοκρατικό τείχος στους νεοναζί; Με την ανάγκη να προστατεύσουμε το δημοκρατικό πολίτευμα από τους νεοναζί εγκληματίες;

07 Οκτ 2020 | 11:07

Η Τουρκία είναι ξανά στο στόχαστρο...

Παρά τις αντιρρήσεις των χωρών που την υποστηρίζουν, η Τουρκία μπαίνει όλο και βαθύτερα στο στόχαστρο της Δύσης και όχι μόνο.

06 Οκτ 2020 | 14:03

Ένα κλικ αισιοδοξίας...

Στο 7,1% προβλέπει την ανάπτυξη για το 2021 το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός των Οικονομικών.