Μέσα πάμε καλά, αλλά...

Υπενθυμίζω ότι ο προϋπολογισμός 2022 στηρίζεται σε ανάπτυξη της τάξης του 6%! Και αυτή αναθεωρημένη επί το καλύτερο, από το 5,5%.

Πέτρος Λάζος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Οι ανακοινώσεις των προσωρινών στοιχείων του ΑΕΠ, τη Δευτέρα από την ΕΛΣΤΑΤ, αποτέλεσαν μία αρκετά ευχάριστη έκπληξη, για όσους εξακολουθούν να ενδιαφέρονται στενά για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Έντονα ανοδικές τάσεις ανάκαμψης από τα τάρταρα των δεινών της πανδημίας, σε συνδυασμό με εξαιρετικές επιμέρους επιδόσεις οι οποίες, κατά το μάλλον ή ήττον, δημιουργούν μια δικαιολογημένη αισιοδοξία.

Ετήσιος ρυθμός τριμήνου ΥοΥ (Year on Year) 13,4% και 2,7% QoQ (Quarter on Quarter), με εκρηκτική ώθηση από τις επενδύσεις (+18,1% ΥοΥ!), τις εξαγωγές (τόσο υπηρεσιών, όσο και αγαθών, + 84,6% και 9,2% ΥοΥ αντίστοιχα - πραγματική έκπληξη), τις εισαγωγές (τι περίεργο;) +21,7% ΥοΥ και (φυσικά, για την Ελλάδα μιλάμε) την κατανάλωση με +7,3% ΥοΥ! Τρομερές επιδόσεις μεγεθών που φέρνουν τον ετήσιο ρυθμό του 2021 για τα τρία πρώτα τρίμηνα στο εξωφρενικό (sic) 9,2%! Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβούν πράγματα και θαύματα στο τρέχον τρίμηνο, για να δούμε την τελική αναπτυξιακή επίδοση της οικονομίας, να πέφτει κάτω από το 8%.

Υπενθυμίζω ότι ο προϋπολογισμός 2022 στηρίζεται σε ανάπτυξη της τάξης του 6%! Και αυτή αναθεωρημένη επί το καλύτερο, από το 5,5%...

Οι παραπάνω ανακοινώσεις συνοδεύτηκαν και από μία ακόμη καλή είδηση, την απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει τόσο την επιστροφή μιας ακόμη δόσης των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ομόλογα SMP & ANFA, όσο και την πρόωρη αποπληρωμή των υπολοίπων δανείων προς το ΔΝΤ (περί τα €1,8 δισ.) και του 10% των διακρατικών του Α’ Μνημονίου (περί τα €5,2 δισ). Μια έγκριση που αυξάνει ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ένα χρέος το οποίο, αφενός είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ και, όπως και να το δει κανείς, δεν είναι το πλέον θετικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας.

Γενικότερα μιλώντας, η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, μπορεί να χαρακτηριστεί από θετική έως εξαιρετική. Το μοναδικό πρόβλημα που εμφανίζεται σε ένα έμπειρο μάτι, είναι η αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου. Όπου βρεθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, εκφράζουν μια αισιοδοξία η οποία βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις θετικές αλλά συγκρατημένες εκτιμήσεις που τοποθετούν στο χαρτί όταν π.χ. καταρτίζουν τον προϋπολογισμό. Αυτή η δισυπόστατη στάση τους, θυμίζει το περιβόητο "η οικονομία είναι ψυχολογία" κάποιων προκατόχων τους, το οποίο όλοι γνωρίζουμε που ακριβώς κατέληξε...

Πέρα όμως από το φαίνεσθαι και την ορθότητα ή μη της επικοινωνιακής τακτικής, υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος ανησυχίας, ο πληθωρισμός. Λόγος σοβαρός, απτός και πραγματικός τον οποίο όμως, τόσο το οικονομικό επιτελείο, όσο και οι συνάδελφοί τους στην Ευρώπη, θεωρούν… "παροδικό φαινόμενο"! Μία άποψη που κάλλιστα θα μπορούσε να αποδειχθεί σωστή αλλά, προς ώρας τουλάχιστον, απέχει παρασάγγας από το να μπορεί να θεωρηθεί βεβαιότητα. Ενώ και τα όσα έχουν συμβεί από το καλοκαίρι, όταν έγινε ουσιαστικά αισθητή η πιθανότητα σοβαρών πληθωριστικών πιέσεων, δεν συνάδουν με την "παροδικότητα" του φαινομένου που ευαγγελίζονται οι πολιτικοί και πολλά από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα…

Στην Ελλάδα, λόγω της (λίγο έως πολύ) ορθής οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε κατά την πανδημία αλλά και του αποπληθωρισμού που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα, τα πράγματα μοιάζουν κάπως καλύτερα. Όμως ποσοστό πληθωρισμού 3,4%, που είχαμε τον Οκτώβριο, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό μπορεί να είναι. Εάν η ανακοίνωση για τον Νοέμβριο (την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου) ξεφύγει από αυτά τα επίπεδα και φτάσει ή ξεπεράσει τα επίπεδα του 4%, θα υπάρχει ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα για τον πληθωρισμό.

Μέτρα τα οποία δεν μπορούν να είναι προς την προσφιλή κατεύθυνση των πολιτικών για "ενίσχυση των εισοδημάτων". Απλούστατα διότι θα μεγεθύνουν το πρόβλημα αντί να το περιορίσουν. Που πα’ να πει ότι θα πρέπει να προβούν σε μειώσεις εμμέσων φόρων, οι οποίες με την σειρά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε (σοβαρή ή μη, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες) μείωση εσόδων. Σοβαρή μείωση εσόδων, σημαίνει περικοπές στις δαπάνες. Και περικοπές στις δαπάνες, σημαίνουν μειωμένη ανάπτυξη.

Καταλαβαινόμαστε, νομίζω...

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ 17 Ιαν 2022 | 14:03

Διεθνή ΜΜΕ: Εγκώμια στην Ελλάδα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό- Έφερε αποτελέσματα, άνοιξε το δρόμο και για άλλες χώρες

Θετικές αναφορές στον διεθνή Τύπο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 στη χώρα μας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 17 Ιαν 2022 | 13:49

Σκέρτσος: Αποδίδει η πολιτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού - Σε 45 ημέρες εμβολιάστηκαν 220.000 άνω των 60 ετών

"Τις τελευταίες 45 ημέρες 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών, ακριβώς λόγω της πολιτικής μας για υποχρεωτικό εμβολιασμό, έκαναν την πρώτη δόση ή ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό".

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 99% ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 17 Ιαν 2022 | 12:03

Εκθεση Oxfam: Εν μέσω πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διπλασίασαν την περιουσία τους

"Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας", κατήγγειλε η MKO Oxfam.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ FIGARO 17 Ιαν 2022 | 11:55

Άλμπερτ Μπουρλά για την πανδημία: Την άνοιξη θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Το μεγάλο αφεντικό της Pfizer εκφράζεται με αισιοδοξία για την έκβαση της πανδημίας και το πότε θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Η ΟΜΙΚΡΟΝ 15 Ιαν 2022 | 14:06

Κορονοϊός: Οι τρεις προϋποθέσεις για το τέλος της πανδημίας - Αποκλιμάκωση μέχρι τον Μάρτιο βλέπουν οι επιστήμονες

Ποιες είναι οι τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με τον κορονοϊό. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την αποκλιμάκωση της πανδημίας.

ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 14 Ιαν 2022 | 12:30

Σαρηγιάννης: Σε φάση αποκλιμάκωσης η πανδημία - Μετά το Φεβρουάριο θα γίνει ενδημικός ο ιός

Την εκτίμηση ότι είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 14 Ιαν 2022 | 10:12

Νέα έρευνα για τον κορονοϊό: Ο ένας στους δέκα μπορεί να τον μεταδίδει και μετά από δέκα ημέρες λοίμωξης

Μετά από δέκα ημέρες από το θετικό τεστ το 13% των ατόμων είχαν ακόμη επίπεδα του κορονοϊού στο σώμα τους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 14 Ιαν 2022 | 09:46

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι γιατί δεν πρέπει να κολλήσουμε ώστε να αποκτήσουμε φυσική ανοσία

Τι απαντά η επιστημονική κοινότητα για το εάν είναι λύση η εσκεμμένη νόσηση με κορονοϊό.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 14 Ιαν 2022 | 09:31

Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων: Αναστολές εργασίας και πληρωμών φόρων- Ποιους αφορούν

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 14 Ιαν 2022 | 07:33

Μητσοτάκης: Προς αποκλιμάκωση η Όμικρον - Δεν θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Μέχρι πότε θα ισχύουν τα μέτρα

Τριπλό "όχι" του πρωθυπουργού σε εκλογές, ανασχηματισμό και συνεργασίες. Η ιδιαίτερη αναφορά στην στοχοποίηση του γιου του από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή νόσησε από τον κορονοϊό.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 13 Ιαν 2022 | 11:36

Νέα μέτρα στήριξης: "Ζεστό χρήμα" σε ανέργους- χαμηλόμισθους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ- Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα επιδιώξει η κυβέρνηση να στηρίξει την άμυνα των νοικοκυριών απέναντι στο πληθωριστικό κύμα που "επελαύνει".

ΣΤΟ 12,3% ΤΟ ΚΙΝΑΛ 13 Ιαν 2022 | 10:49

Δημοσκόπηση Interview: 10,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Το 57,4% διαφωνεί με το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές

Σταθερό προβάδισμα Ν.Δ έναντι ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνία με Τσίπρα στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, σταθερή δυναμική του ΚΙΝΑΛ. Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Interview.

ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΑΡΩΝ 12 Ιαν 2022 | 15:02

Τώρα ζητά συγγνώμη ο Τζόνσον για τα πάρτι μέσα στο lockdown: Εξοργισμένοι οι Τόρις, ποιοι θέλουν την παραίτησή του

Ενώ οι Τόρις είναι οργισμένοι με τον Μπόρις Τζόνσον, ο ίδιος αναγκάζεται να παραδεχθεί δημόσια συγγνώμη για τη συμμετοχή του σε πάρτι εν μέσω lockdown.