Μια λύση: Follow the money

Η μάστιγα των διακινητών είναι η ρίζα της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μια λύση: Follow the money

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι σε περιόδους οξείας κρίσης, πρέπει να επικρατεί η λογική και η ψυχραιμία. Στην πορεία των τελευταίων δεκαετιών, μερικές από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, μου θυμίζουν τον γιατρό που κόβει το κεφάλι ασθενούς που έχει πονοκέφαλο.

Σήμερα, η ΕΥΡΩΠΗ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, στη νεότερη Ιστορία της. Εμείς οι Έλληνες, έχουμε την τύχη ή την ατυχία - δια μέσου χιλιετιών - να πρέπει να αντιμετωπίζουμε εχθρικούς ή ειρηνικούς εισβολείς του Ευρωπαϊκού χώρου. Η γεωγραφία, μας παραχώρησε τον κρίσιμο ρόλο της γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Για την αντιμετώπιση της παρούσας προσφυγικής και παράνομης Μετανάστευσης, η Ελλάδα είναι ιδανική περίπτωση για να αναδειχθεί σε αποδιοπομπαίο τράγο, και να τιμωρηθεί για την αδυναμία της να προστατέψει τα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Έλληνες με αντικειμενική κρίση, παραδεχόμαστε ότι πράγματι, κάτι λάθος κάνουμε. Όπως παραδεχόμαστε ότι φταίμε σε πολλά από τα προβλήματα που έχουμε φορτώσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τα τελευταία χρόνια. Δεν είμαι σε θέση να δώσω σαφείς εξηγήσεις για την αποτυχία της Ελληνικής πλευράς: Είναι μια αντικειμενική αδυναμία έλλειψης πόρων ή είναι άλλη μια πολιτική ιδεοληψίας της Ελληνικής Κυβέρνησης; Είμαι όμως σε θέση να κρίνω ότι από την αρχή, όλοι οι εμπλεκόμενοι για την επίλυση της κρίσης, πήρανε λάθος αποφάσεις.

Το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στην ρίζα του, που είναι οι διακινητές. Η βασική αρχή είναι να ακολουθήσει κανείς, την πορεία του χρήματος που ρέει σε αυτή την υπόθεση FOLLOW THE MONEY! Από την αρχή, θα έπρεπε να συσταθεί Ομάδα Δράσης κατά των διακινητών, με την σύμπραξη του ΟΗΕ. Η Τουρκική πλευρά θα έπρεπε να δεσμευτεί υπεύθυνα και με κυρώσεις ότι θα εμπλακεί σοβαρά στο θέμα.

Όλοι ξέρουμε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα όπου επικρατεί Νόμος και Τάξη, που επιβάλλονται με μεγάλη αυστηρότητα, όταν υπάρχει πολιτική βούληση (καμιά φορά ο Νόμος και η Τάξη επιβάλλονται και χωρίς σοβαρή αιτία, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

Θα έπρεπε επίσης, να εξετάσουμε τις μεθόδους που υιοθέτησε η Παγκόσμια Κοινότητα για την αντιμετώπιση της Πειρατείας στις Θάλασσες. Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ των δυο προβλημάτων. Από αυτή την εμπειρία, μπορούμε να οδηγηθούμε σε δοκιμασμένα, επιτυχημένα μέτρα και συναφή σχήματα Διεθνών συνεργασιών.
Το να ενοχοποιείται η Ελλάδα για την κρίση, επειδή αδυνατεί να διαφυλάξει χιλιάδες μέτρα ακτοσυνόρων, είναι παράλογο αλλά και αναποτελεσματικό. Οι πρόσφυγες, οι λαθρομετανάστες και ιδιαίτερα οι εν δυνάμει τρομοκράτες, θα βρουν την διέξοδο τους μέσα από τους Ευρωπαϊκούς φράχτες. Η Ευρώπη πρέπει να εντοπίσει τον δρόμο του χρήματος των διακινητών, και να προχωρήσει σε δραστική εξάρθρωση των δικτύων τους.

Μας ζητάνε να απωθήσουμε βίαια τα σκάφη που μεταφέρουν ανθρώπινες ψυχές κάθε ηλικίας. Αν το κάνουμε, εμείς οι Έλληνες πρέπει να οδηγούμε καθημερινά σε πνίξιμο τουλάχιστον το 70% των απεγνωσμένων. Αυτή είναι η Ευρώπη που όλοι ονειρευτήκαμε; Ποιός θα είναι υπεύθυνος γι’ αυτούς τους θανάτους;

Δεν πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ, ο Πρόεδρος Σουλτζ, ή ο αγαπητός μου πρώην συνάδελφος Ευρωβουλευτής ‘Ελμαρ Μπρόκ συμφωνούν να μετατραπεί το Αιγαίο σε πολυεθνικό Νεκροταφείο στην εποχή μας. Αυτοί καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τους οποίους συνεργάστηκα όταν ήμουν Ευρωβουλευτής, ακολουθούν αρχές και αξίες για ρεαλιστικές λύσεις και κοινωνική δικαιοσύνη που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Και είμαι σίγουρη ότι θέλουν να χαράξουν αποτελεσματικούς οδικούς χάρτες ενδεδειγμένης δράσης.

Συμπερασματικά, η έκκληση μου σε αυτούς, στα κέντρα αποφάσεων είναι: Μην κόβετε το κεφάλι για να θεραπεύσετε τον πονοκέφαλο του. Ίσως θα είναι η αρχή ενός απρόβλεπτου τέλους με ανυπολόγιστες συνέπειες! Να βοηθήσετε και να απαιτήσετε τη σύλληψη και την σκληρή τιμωρία των διακινητών.Πρέπει να διευκολύνετε την Ελληνική και Τουρκική πλευρά να συμμορφωθούν με λογικούς κανόνες, που θα τιμούν τις υποχρεώσεις τους στις Ευρωπαϊκές συνθήκες, αρχές και αξίες.

Η διακίνηση ανθρώπων είναι ντροπή για την ανθρωπότητα. Η επιτυχία μας σε αυτόν τον αγώνα είναι καθοριστική για την Ευρώπη.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

02 Δεκ 2021 | 06:57

"Γουσουφάκια" και "τουρκοφάγοι"...

Η είδηση που μετέδωσαν τα πρακτορεία προχθές ήταν σαφής: "Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Turkstat...".

01 Δεκ 2021 | 06:57

ΠΑΣΟΚ, αχ ωραία χρόνια

Το ερώτημα είναι όμως, αν η επιστροφή στο παρελθόν, η νοσταλγία και η επίκληση των ωραίων χρόνων της δεκαετίας του '80, συνιστούν πολιτική πρόταση.

01 Δεκ 2021 | 06:43

Ο επόμενος πρωθυπουργός…

Η εναλλαγή κομμάτων και προσώπων περιορίζει τα καθεστωτικά φαινόμενα, τη στασιμότητα και καθιστά το σύστημα περισσότερο αξιοκρατικό, ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις εξελίξεις.

30 Νοε 2021 | 07:13

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

29 Νοε 2021 | 08:21

Κεντροαριστερά: Αμυντικά ή επιθετικά αντανακλαστικά

Τη στιγμή που το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό ήταν παγιωμένο η εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ είναι αντικείμενο ευρύτερων συζητήσεων, πέρα από το στενό ακροατήριό του.

29 Νοε 2021 | 06:59

Ζητείται ηγέτης

Πού αναζήτησε καταφύγιο ο λαός του ΠΑΣΟΚ εκτός από λίγους ορκισμένους, οι οποίοι δεν το εγκατέλειψαν ούτε στις πιο μαύρες ώρες του; Στα αριστερά και στα δεξιά του.

29 Νοε 2021 | 06:53

Το 2021 από την αρχή

Όταν χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας, όπως η Γερμανία, αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς "Covid-19" στο εξωτερικό λόγω πληρότητας των Μονάδων Εντατικής ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πάλι...

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

26 Νοε 2021 | 07:01

Η επιστροφή του περιβάλλοντος δραχμής...

Στις 17 Νοεμβρίου, η United Auto Workers μετά από μεγάλη και δυναμική απεργία, ανακοίνωσε πως 10.000 μέλη της επικύρωσαν μια νέα εξαετή συμφωνία με την Deere & Co.

25 Νοε 2021 | 07:08

Κυριάκο, ιδού η ευκαιρία...

Η αλήθεια είναι πως επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft, της Pfizer και της Amazon, της Cosco ή της Volkswagen στην Αστυπάλαια αποτελούν θετικές εξελίξεις για το οικονομικό προφίλ της χώρας μας, αλλά απέχουν από το να αποτελέσουν ποσοτικά και ποιοτικά κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε τη δεκαετία του ’60.

24 Νοε 2021 | 12:56

Ηθοποιός, αντιεμβολιαστής και νέος "λαϊκός ήρωας"

Ο κ. Σερβετάλης επέλεξε να τερματίσει μια καλλιτεχνική και επιχειρηματική δραστηριότητα, αυτήν μιας θεατρικής παράστασης. Γιατί; Διότι, λέει, δεν θέλει να παίζει μόνο για εμβολιασμένους θεατές αλλά για όλους.

24 Νοε 2021 | 06:58

Οι δημοσκοπήσεις, το ΚΙΝΑΛ και ο ΓΑΠ

Αν έχουν δίκιο οι δημοσκοπήσεις για το ΚΙΝΑΛ, οι εσωκομματικές εκλογές εξελίσσονται σε ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη και ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται τρίτος.

24 Νοε 2021 | 06:58

Ερντογάν, Τένγκ ή Βαρουφάκης;

Οι χθεσινές εξελίξεις με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας στις αγορές συναλλάγματος καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την επιτάχυνση της φθοράς της τουρκικής οικονομίας.