Μια λύση: Follow the money

Η μάστιγα των διακινητών είναι η ρίζα της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μια λύση: Follow the money

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι σε περιόδους οξείας κρίσης, πρέπει να επικρατεί η λογική και η ψυχραιμία. Στην πορεία των τελευταίων δεκαετιών, μερικές από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, μου θυμίζουν τον γιατρό που κόβει το κεφάλι ασθενούς που έχει πονοκέφαλο.

Σήμερα, η ΕΥΡΩΠΗ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, στη νεότερη Ιστορία της. Εμείς οι Έλληνες, έχουμε την τύχη ή την ατυχία - δια μέσου χιλιετιών - να πρέπει να αντιμετωπίζουμε εχθρικούς ή ειρηνικούς εισβολείς του Ευρωπαϊκού χώρου. Η γεωγραφία, μας παραχώρησε τον κρίσιμο ρόλο της γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Για την αντιμετώπιση της παρούσας προσφυγικής και παράνομης Μετανάστευσης, η Ελλάδα είναι ιδανική περίπτωση για να αναδειχθεί σε αποδιοπομπαίο τράγο, και να τιμωρηθεί για την αδυναμία της να προστατέψει τα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Έλληνες με αντικειμενική κρίση, παραδεχόμαστε ότι πράγματι, κάτι λάθος κάνουμε. Όπως παραδεχόμαστε ότι φταίμε σε πολλά από τα προβλήματα που έχουμε φορτώσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τα τελευταία χρόνια. Δεν είμαι σε θέση να δώσω σαφείς εξηγήσεις για την αποτυχία της Ελληνικής πλευράς: Είναι μια αντικειμενική αδυναμία έλλειψης πόρων ή είναι άλλη μια πολιτική ιδεοληψίας της Ελληνικής Κυβέρνησης; Είμαι όμως σε θέση να κρίνω ότι από την αρχή, όλοι οι εμπλεκόμενοι για την επίλυση της κρίσης, πήρανε λάθος αποφάσεις.

Το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στην ρίζα του, που είναι οι διακινητές. Η βασική αρχή είναι να ακολουθήσει κανείς, την πορεία του χρήματος που ρέει σε αυτή την υπόθεση FOLLOW THE MONEY! Από την αρχή, θα έπρεπε να συσταθεί Ομάδα Δράσης κατά των διακινητών, με την σύμπραξη του ΟΗΕ. Η Τουρκική πλευρά θα έπρεπε να δεσμευτεί υπεύθυνα και με κυρώσεις ότι θα εμπλακεί σοβαρά στο θέμα.

Όλοι ξέρουμε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα όπου επικρατεί Νόμος και Τάξη, που επιβάλλονται με μεγάλη αυστηρότητα, όταν υπάρχει πολιτική βούληση (καμιά φορά ο Νόμος και η Τάξη επιβάλλονται και χωρίς σοβαρή αιτία, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

Θα έπρεπε επίσης, να εξετάσουμε τις μεθόδους που υιοθέτησε η Παγκόσμια Κοινότητα για την αντιμετώπιση της Πειρατείας στις Θάλασσες. Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ των δυο προβλημάτων. Από αυτή την εμπειρία, μπορούμε να οδηγηθούμε σε δοκιμασμένα, επιτυχημένα μέτρα και συναφή σχήματα Διεθνών συνεργασιών.
Το να ενοχοποιείται η Ελλάδα για την κρίση, επειδή αδυνατεί να διαφυλάξει χιλιάδες μέτρα ακτοσυνόρων, είναι παράλογο αλλά και αναποτελεσματικό. Οι πρόσφυγες, οι λαθρομετανάστες και ιδιαίτερα οι εν δυνάμει τρομοκράτες, θα βρουν την διέξοδο τους μέσα από τους Ευρωπαϊκούς φράχτες. Η Ευρώπη πρέπει να εντοπίσει τον δρόμο του χρήματος των διακινητών, και να προχωρήσει σε δραστική εξάρθρωση των δικτύων τους.

Μας ζητάνε να απωθήσουμε βίαια τα σκάφη που μεταφέρουν ανθρώπινες ψυχές κάθε ηλικίας. Αν το κάνουμε, εμείς οι Έλληνες πρέπει να οδηγούμε καθημερινά σε πνίξιμο τουλάχιστον το 70% των απεγνωσμένων. Αυτή είναι η Ευρώπη που όλοι ονειρευτήκαμε; Ποιός θα είναι υπεύθυνος γι’ αυτούς τους θανάτους;

Δεν πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ, ο Πρόεδρος Σουλτζ, ή ο αγαπητός μου πρώην συνάδελφος Ευρωβουλευτής ‘Ελμαρ Μπρόκ συμφωνούν να μετατραπεί το Αιγαίο σε πολυεθνικό Νεκροταφείο στην εποχή μας. Αυτοί καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τους οποίους συνεργάστηκα όταν ήμουν Ευρωβουλευτής, ακολουθούν αρχές και αξίες για ρεαλιστικές λύσεις και κοινωνική δικαιοσύνη που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Και είμαι σίγουρη ότι θέλουν να χαράξουν αποτελεσματικούς οδικούς χάρτες ενδεδειγμένης δράσης.

Συμπερασματικά, η έκκληση μου σε αυτούς, στα κέντρα αποφάσεων είναι: Μην κόβετε το κεφάλι για να θεραπεύσετε τον πονοκέφαλο του. Ίσως θα είναι η αρχή ενός απρόβλεπτου τέλους με ανυπολόγιστες συνέπειες! Να βοηθήσετε και να απαιτήσετε τη σύλληψη και την σκληρή τιμωρία των διακινητών.Πρέπει να διευκολύνετε την Ελληνική και Τουρκική πλευρά να συμμορφωθούν με λογικούς κανόνες, που θα τιμούν τις υποχρεώσεις τους στις Ευρωπαϊκές συνθήκες, αρχές και αξίες.

Η διακίνηση ανθρώπων είναι ντροπή για την ανθρωπότητα. Η επιτυχία μας σε αυτόν τον αγώνα είναι καθοριστική για την Ευρώπη.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
02 Δεκ 2020 | 08:15

"Μερσεντές" ή "Ντάτσουν";

Αν και το κλίμα εναντίον της Τουρκίας έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν πρέπει να περιμένουμε δραστική αλλαγή της στάσης απέναντι στην Τουρκία.

02 Δεκ 2020 | 08:13

Από το "φιάσκο, φιάσκο" στη βόλτα στην Πάρνηθα

Η αρχή ήταν όντως δύσκολη, αλλά δεν θα μπορούσε ίσως να γίνει και διαφορετικά.

01 Δεκ 2020 | 08:52

Δυστυχώς η χώρα δεν έχει αλλάξει πορεία...

Αυτό που δεν κατάφερε η Ελλάδα τη δεκαετία που πέρασε μετά τη χρεοκοπία του 2010 είναι να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

30 Νοε 2020 | 08:36

Μην κοιτάς τα μαύρα χέρια, κοιτά τα άσπρα στα κεμέρια

Το να σε αποκαλούν "μάστορα" λογιζόταν κάποτε η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση. Είθε να ξαναγίνει.

30 Νοε 2020 | 08:33

Κυριάκο, δεν επιστρέφω...

Η απουσία κάθε είδους και έννοιας αξιολόγησης και ανταμοιβής της προσπάθειας έχει οδηγήσει στον αφελληνισμό της χώρας.

29 Νοε 2020 | 20:05
27 Νοε 2020 | 08:31

Εμαθα με το ζόρι τι σημαίνει αναμονή

Τα ακμάζοντα νιάτα και τα τιμημένα, μεσόκοπα, με τσαγανό, παιδαρέλια αλλά και οι σοφότεροι βράζουν στο ζουμί τους. Όλοι. Κι η ζωή περνά.

27 Νοε 2020 | 08:16

Πού πας, καημένε Πισσαρίδη!

Στην έκθεση τονίζεται ότι η υπέρμετρη επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας από φόρους και εισφορές, ειδικά στη μεσαία εισοδηματική κλίμακα, έχει αρνητικές συνέπειες.

25 Νοε 2020 | 08:45

Πότε τελείωσε η χούντα;

Η προσπάθεια όμως του ΣΥΡΙΖΑ να συνδέσει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη χούντα, δεν αποκαλύπτει πολλά για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

25 Νοε 2020 | 08:43

Μπορεί και να τρίβουμε τα μάτια μας...

Κίνητρα έχουν ήδη ψηφιστεί για εύπορους αλλοδαπούς αλλά και συνταξιούχους από το εξωτερικό που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

24 Νοε 2020 | 08:23

Κίνδυνος για κρατικοποιήσεις...

Υπάρχει ο ορατός κίνδυνος σε λίγα χρόνια να βρεθούμε πιο πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε...

23 Νοε 2020 | 08:59

Η πιο δύσκολη εβδομάδα...

Θα έλεγα λοιπόν ότι τo καθολικό lockdown είναι τοξικό από κάθε άποψη. Είναι μια προσέγγιση του στυλ "Πονάει χέρι, κόβει χέρι", επειδή δεν έχουμε επαρκή αριθμό ΜΕΘ για τους βαριά πάσχοντες.

23 Νοε 2020 | 08:54

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Εκατομμύρια άνθρωποι μπροστά σε εκατομμύρια οθόνες αποχαυνώνονται.