Μηδενική σοβαρότητα...

Τα καλύτερα μυαλά δεν είναι στην κυβέρνηση. Αν υπήρχαν τέτοια, οι εταιρείες θα τα προσλάμβαναν αμέσως.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κωστας Στουπας

1) Μηδενική σοβαρότητα...
Τα καλύτερα μυαλά δεν είναι στην κυβέρνηση. Αν υπήρχαν τέτοια, οι εταιρείες θα τα προσλάμβαναν αμέσως.

Ρόναλντ Ρήγκαν

Οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί στην Ελλάδα συνηθέστερα αποσκοπούν στην έστω και πρόσκαιρη διαχείριση της κοινής γνώμης και σπανιότερα στη βελτίωση της παραγωγής κυβερνητικού έργου.

Κατά συνέπεια ανάλογα με το ποια από τις δυο παραπάνω επιδιώξεις υπερτερεί της άλλης στη δοσολογία μπορεί κάποιος να βγάλει συμπεράσματα για το τι πιστεύει η κυβέρνηση σε κάθε συγκυρία για τον εαυτό της, τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και τις ανάγκες της χώρας.Υπό το πρίσμα αυτής της οπτικής γωνίας ο χθεσινός ανασχηματισμός μπορεί να μην ήταν σαρωτικός σε μέγεθος και αλλαγές προσώπων (όπου συνήθως κάποιος Μανωλιός απλά αλλάζει κοστούμι και όψη...) αλλά εμπεριέχει αρκετά μηνύματα...

Το βασικότερο ίσως εξ αυτών είναι πως η Πολιτική Προστασία από Γενική Γραμματεία στην αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης αναβαθμίστηκε αρχικά σε Υφυπουργείο και από χθες σε ξεχωριστό Υπουργείο.

Η ανάθεση του νέου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας στον κ. Ε. Αποστολάκη που επί προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε υπηρετήσει ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποτελεί ασυνήθιστη έκπληξη πρώτης γραμμής με πολλαπλά μηνύματα με πολλούς και ποικίλους αποδέκτες.Η περίπτωση Αποστολάκη δεν μοιάζει με τις περιπτώσεις των στελεχών του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ που μετά τη διάλυση τα στελέχη και οι ψηφοφόροι της εκσυγχρονιστικής κεντροαριστερής πτέρυγας βρίσκονται εγγύτερα της υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Αποστολάκης ήταν Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης, του κόμματος που σήμερα βρίσκεται στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και φιλοδοξεί να επιστρέψει στην κυβέρνηση.

Τούτο δεν είναι σύνηθες στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε έμπρακτα Υπόδειξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για πρόσωπο κοινής αποδοχής σε μια καίριας σημασίας θέση, αναλαμβάνοντας προφανώς ταυτόχρονα την ευθύνη για τη διαχείριση των πρόσφατων καταστρεπτικών πυρκαγιών...

Ανατροπή σκηνικού...
Το παραπάνω ήταν το σημερινό άρθρο όπως είχε ξεκινήσει να γράφεται χθες μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού...

Λίγη ώρα αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για αποστασία και ο κ. Αποστολάκης πήρε πίσω τη συγκατάθεση που είχε δώσει για την υπουργοποίησή του...

Τα πάντα ανατράπηκαν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

Στις 18 Αυγούστου εν μέσω της πύρινης λαίλαπας ο κ. Τσίπρας δήλωνε δημόσια:


"Ο κ. Μητσοτάκης έχει στο ακέραιο την ευθύνη. Αν ο κ. Μητσοτάκης είναι ικανοποιημένος από έναν υπουργό που την κρίσιμη ώρα που καίγεται η μισή Ελλάδα βγαίνει και δηλώνει ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί υποδειγματικά, είναι δικό του ζήτημα, δικό του πρόβλημα. Στο τέλος της ημέρας ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη."Εκτός του κάδρου των ευθυνών ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν άφησε και τους κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά...

..."Όταν έρθει η ώρα και αν έρθει αυτή η ώρα, θα είμαστε εδώ για να προτείνουμε πρόσωπα τα οποία κατά τη γνώμη μου μπορεί να τύχουν της κοινής εκτίμησης. Από εκεί και πέρα η ευθύνη και για τη συνεννόηση και για τις όποιες συναντήσεις είναι αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό... Αν βεβαίως ζητήσει συνάντηση, θα ανταποκριθώ" είπε, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας.Δυο εβδομάδες αργότερα ο κ. Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το πολιτικό κόστος, απομακρύνει και τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Χαρδαλιά, αναβαθμίζει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε Ανεξάρτητο Υπουργείο στο οποίο ορίζει επικεφαλής τον κ. Αποστολάκη που είχε υπηρετήσει ως Υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Το πλέον λογικό και αναμενόμενο θα ήταν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να βγουν και να μιλήσουν για δικαίωση της κριτικής που άσκησαν στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών.

Για τον κ. Τσίπρα που στρατηγικά πλέον στοχεύει να προσεγγίσει το μετριοπαθές κοινό της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου η επιλογή του κ. Αποστολάκη ως ενός προσώπου κοινής αποδοχής σε ένα κρίσιμο πόστο αποτελούσε άλλο ένα σημείο θετικής και υπεύθυνης συνεισφοράς.

Αντ΄ αυτού από το ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν και μίλησαν για αποστασία με αποτέλεσμα ο κατά τα άλλα "θρύλος" των ειδικών δυνάμεων να πάρει πίσω τη συγκατάθεσή του.

Παρεμπιπτόντως, αυτή η κριτική ικανότητα, η σταθερότητα και γενικότερα ο χαρακτήρας που επέδειξε ο κ. Αποστολάκης, ένα πρόσωπο που έχει διοικήσει από πολλές κρίσιμες θέσεις το ελληνικό στράτευμα, μας κάνουν να ανησυχούμε για την ποιότητα και το αξιόμαχο της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.Δεν είμαι σε θέση ακόμη να αξιολογήσω ποιος από τους δύο, Κυβέρνηση ή Αντιπολίτευση (Μητσοτάκης ή Τσίπρας), έχουν κάνει τα τραγικότερα λάθη στον χειρισμό του τελευταίου ανασχηματισμού σε σχέση με το αποτύπωμα που θα αφήσει στην κοινή γνώμη.

Σε μια-δυο εβδομάδες θα μάθουμε αν κάποιος "αυτοκτόνησε" πολιτικά ή όχι. Το βέβαιο είναι πως η χώρα δεν κέρδισε τίποτα από την πρόσφατη καταστροφή και τούτο ίσως αποδειχτεί πολύ χειρότερο καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα λαμβάνουν χώρα όλο και πιο συχνά.

2) Η "πυρηνική" έκρηξη...
Για όσους αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους και τις πιθανές συνέπειες που τα τεκταινόμενα μπορεί να έχουν στη ζωή τους η είδηση της χθεσινής ημέρας δεν είναι ο ανασχηματισμός αλλά η νέα βουτιά της απόδοσης των γερμανικών 10ετών ομολόγων κάτω από το μείον 4%.

Η αρνητική απόδοση στα σταθερής απόδοσης επενδυτικά προϊόντα που αποτελούν τη βάση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των αγορών και της οικονομίας ανεβάζει την "θερμοκρασία" του ενδιαφέροντος για τις εναλλακτικές επιλογές. Το "θερμικό" αυτό κύμα όμως μοιάζει με αυτό μιας πυρηνικής έκρηξης… όταν περάσει δεν θα έχει αφήσει τίποτα όρθιο πίσω του.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

14 Οκτ 2021 | 06:59

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

13 Οκτ 2021 | 06:51

Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

11 Οκτ 2021 | 07:07

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και απελπισίας Ερντογάν...

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικών προκλήσεων για την Ελλάδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες...

08 Οκτ 2021 | 07:02

Ο Ερντογάν και τα φληναφήματα της Αριστεράς...

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολες καθιστά τις επιδιώξεις της η παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και για αυτό προσπαθεί να την απομονώσει εκεί, υποστηρίζοντας πως βλάπτει τα συμφέροντα της Ε.Ε.

07 Οκτ 2021 | 06:51

Γιατί σηκώνει τους τόνους ο Βενιζέλος...

Έκπληξη προκάλεσαν σε αρκετούς τις τελευταίες μέρες οι ηχηρές αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο για ζητήματα που αφορούν την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας όσο και την τροπή που έχει λάβει το τέταρτο κύμα της πανδημίας...

06 Οκτ 2021 | 06:37

Απλή αναλογική και ηλεκτρισμός...

Το καλύτερο σενάριο των μελλοντικών εξελίξεων θέλει από το 2023 να επανέρχονται σταδιακά τα μέτρα του συμφώνου σταθερότητας που έχουν ανασταλεί λόγω επιδημίας.

05 Οκτ 2021 | 07:06

Ο πολύς ενθουσιασμός βλάπτει...

Οι προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να υποστηρίξει πως η χώρα αλλάζει σελίδα είναι οι επενδύσεις και είναι μετρήσιμο μέγεθος.

04 Οκτ 2021 | 06:42

Ο Ερντογάν ήταν δώρο για την Ελλάδα...

Το πρόσφατο δημοσίευμα του έγκυρου Foreign Policy περί μιας πιθανής ασθένειας του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να κρύβει για την Ελλάδα μεγαλύτερη σημασία από αυτή που του έχουμε αφιερώσει.

01 Οκτ 2021 | 07:31

Καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν αυτά που συμβαίνουν γύρω μας;

Μέχρι πριν δυο εβδομάδες οι ανησυχίες μας επικεντρώνονταν στη σφοδρότητα και την έκταση του τέταρτου κύματος της πανδημίας "Covid-19".

30 Σεπ 2021 | 07:42

Οι Γάλλοι, η Μήλος και οι "Παπαγάλοι"...

Αν πιστεύει κάποιος πως η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας είναι τέτοια όπου το συμφέρον της χώρας κλίνει προς τη μονομερή επιβολή των δικαίων ή αυθαιρέτων διεκδικήσεων ας το πει καθαρά...

29 Σεπ 2021 | 06:41

Από το "Αβέρωφ" στις Belharra...

Η σημασία της συμφωνίας για την αγορά των γαλλικών φρεγατών Belharra και εν συνεχεία των κορβέτων Gowind ξεπερνά κατά πολύ αυτή μιας απόφασης με στενά εξοπλιστικό χαρακτήρα σαν αυτές των τελευταίων δεκαετιών.

28 Σεπ 2021 | 06:41

Η Γερμανία μοιάζει με πρόβλημα όχι με λύση...

Το ουσιαστικότερο μήνυμα από το αποτέλεσμα των πρόσφατων γερμανικών εκλογών προκύπτει από τη μεταβολή του αθροίσματος των δυο μεγάλων κομμάτων από άνω του 90% πριν από 50 χρόνια τη δεκαετία του ’70 σε λιγότερο από 50% προχθές.

27 Σεπ 2021 | 07:38

O χειμώνας αναμένεται δυσκολότερος, Κυριάκο...

Πριν ένα χρόνο περίπου (στις 25 Νοεμβρίου του 2020) στην έρευνα της MRB η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου έφτανε στο 37,6%, σημειώνοντας μια διαφορά 15,9% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του οποίου ήταν στο 21,7%.