Μην βιαστείτε να πετάξετε τις μάσκες...

Πρόσκαιρα τουλάχιστον η αισιοδοξία επιστρέφει...

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Μην βιαστείτε να πετάξετε τις μάσκες...

Η υποχώρηση της επιδημίας στη χώρα μας βαίνει κλιμακούμενη με τους ημερήσιους θανάτους να έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες κάτω από τους 20, γεγονός που οδηγεί στις αισιόδοξες εκτιμήσεις πως περί τα μέσα Ιουλίου οι καμπύλες των κρουσμάτων και των θανάτων θα ισοπεδωθούν.

Τούτο αναμένεται να στηρίξει την προσπάθεια διάσωσης για φέτος μέρους της τουριστικής κίνησης η οποία αποτελεί και την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Πρόσκαιρα τουλάχιστον η αισιοδοξία επιστρέφει...

Αν θέλουμε όμως να σχεδιάζουμε τις κινήσεις μας με ορίζοντα τουλάχιστον 6-12 μηνών δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τις ανησυχίες που προκαλεί η αναζωπύρωση της επιδημίας σε δύο χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού όπως είναι το Η. Β. και η Χιλή. Σε αμφότερες το ποσοστό εμβολισμού κινείται περί το 60%, που είναι υπερδιπλάσιο του ποσοστού των εμβολιασμένων στη χώρα μας.

Το Η.Β. όπως και εμείς βρίσκεται στο Βόρειο Ημισφαίριο όπου ήδη το Καλοκαίρι ξεκίνησε και το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον είναι της Astra Zeneca.

Η Χιλή ανήκει στο Ημισφαίριο όπου τώρα ξεκινά η Χειμερινή περίοδος και θα πρέπει να έχουμε υπόψη πως ως επί το πλείστον έχει χρησιμοποιηθεί το κινέζικο εμβόλιο.

Η παρακολούθηση της πορείας των κρουσμάτων και των θανάτων στις χώρες αυτές αλλά και κάποιες άλλες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ που προηγούνται στον ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού, μαζί με την παρακολούθηση των δικών μας στοιχείων φυσικά, είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουμε μια εικόνα για τις πιθανότητες επανάκαμψης από το Φθινόπωρο ενός τέταρτου κύματος το οποίο αν και λιγότερο ισχυρό από το τελευταίο θα μπορούσε να παρατείνει τις αναταράξεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Η επάνοδος ενός τέταρτου κύματος το φθινόπωρο που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να επαναφέρει κάποια από τα μέτρα δεν σημαίνει επάνοδο στο σημείο μηδέν, όπως συνέβη το Φθινόπωρο του 2020, αλλά ταιριάζει περισσότερο με ένα σενάριο σταδιακής απεμπλοκής από την επιδημία και τις συνέπειές της.

Τούτο είναι το καλύτερο σενάριο γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιες μεταλλάξεις του "Covid-19" μπορεί να προκύψουν τα επόμενα χρόνια από χώρες του τρίτου κόσμου όπου ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να φτάσει στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών.

Ήδη, η ινδική μετάλλαξη που ευθύνεται κυρίως για την αναζωπύρωση στο Η.Β. παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις εμβολιασμού ή ενδεχομένως μικρότερη απόκριση σε κάποια από τα εμβόλια.

Το πιθανότερο είναι βέβαια πως το ερχόμενο Φθινόπωρο η έλευση ενός τέταρτου κύματος θα μας απασχολεί λιγότερο σε σχέση με το φθινόπωρο του 2020 καθώς υπάρχουν ενδείξεις στην οικονομική δραστηριότητα πως ενδέχεται να προκύψουν άλλοι "πονοκέφαλοι" ισχυρότεροι...

Τέτοιοι "πονοκέφαλοι" για πολίτες αλλά και για τις κυβερνήσεις αναμένεται να αναδειχτούν τόσο ο πληθωρισμός όσο και οι ελλείψεις που παρατηρούνται ήδη σε πολλά προϊόντα καθώς κατά την περίοδο της επιδημίας έχουν διαταραχθεί οι εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά επιταχύνθηκε και ανάδυση δομικών ζητημάτων όπως η δημογραφική γήρανση αλλά και οι γεωπολιτικές αναδιατάξεις δυνάμεων.

Όποιος θέλει να πάρει μια γεύση του κλίματος που επικρατεί στην αγορά θα πρέπει να ανατρέξει σε αναφορές ανθρώπων της αγοράς όπως αυτές που έκανε ο επικεφαλής της ελληνικής πολυεθνικής λιανεμπορικής αλυσίδας Jumbo κ. Α. Βακάκης κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Ο επικεφαλής της εταιρείας μίλησε για διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους, εξελίξεις που αναγκάζουν τη διοίκηση της εταιρείας σε αλλαγή του πλάνου των αγορών της για τους επόμενους μήνες, αλλά και στο πάγωμα του σχεδίου λειτουργίας νέων καταστημάτων...

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα μια καρέκλα η οποία πωλούνταν στην αγορά προς 39,99 ευρώ και σήμερα πωλείται προς 150 ευρώ. Η τιμή για ένα λούτρινο αρκουδάκι έχει τετραπλασιαστεί από 50 ευρώ στα 200 ευρώ, η τιμή στο σίδηρο που χρησιμοποιείται στις οικοδομές έχει αυξηθεί κατά 60%, ενώ οι τιμές των ραφιών που χρησιμοποιούνται στα καταστήματα έχουν διπλασιαστεί, ανέφερε ο ίδιος.

"Η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει αλλάξει και το προϊοντικό μίγμα της αλυσίδας. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Jumbo τα προϊόντα που είναι μεγάλα σε όγκο και μικρά σε αξία επιβαρύνονται με ανατιμήσεις της τάξεως του 200-300% και αυτό οδηγεί το συγκεκριμένο προϊόν εκτός του χαρτοφυλακίου. "Είναι αυτονόητη η αλλαγή του προϊοντικού μείγματος, για να μην αγοράζουμε προϊόντα εις το όνομα των εφοπλιστών."

Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη αυτό το περιβάλλον ανατρέπει ισορροπίες ετών, δημιουργώντας την εκτίμηση ότι -αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή- το 2021, πιθανόν και το 2022, να αποδειχθούν επίσης "χαμένες χρονιές".

Ανάλογες επισημάνσεις μπορεί να διακρίνει κάποιος και πίσω από όσα είπαν τα στελέχη του ομίλου Φουρλή για τις αλυσίδες ΙΚΕΑ και Intersport παρά τις προσπάθειες για ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης, κάτι που δεν φαίνεται να συμμερίζεται η πορεία της μετοχής προς το παρόν.

Ο συνδυασμός των εξελίξεων αυτών με το ενδεχόμενο της αναζωπύρωσης της επιδημίας με ένα τέταρτο κύμα το Φθινόπωρο ίσως περιπλέξει τα ζητήματα σε σχέση με την περιρρέουσα αισιοδοξία για τον προσωρινό χαρακτήρα των πληθωριστικών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία και τις προσδοκίες για δυναμική ανάπτυξη.

Μην βιαστείτε λοιπόν να πετάξετε τις μάσκες, ειδικά όσοι δεν έχετε ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς...

2) Έθεσαν όρους και περιμένουν...

Παρά την υποχωρητικότητα και το καλό πνεύμα που προσπάθησε να επιδείξει ο Τούρκος πρόεδρος προς τη Δύση στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου συνάντησε μετά από πολλές προσπάθειες και τον πρόεδρο Μπάιντεν, η τουρκική λίρα δεν εμφανίζει σημάδια πως κάτι έχει αλλάξει.

Η ισοτιμία της λίρας συνέχισε να πέφτει, σημειώνοντας νέα χαμηλά εν μέρει χάρη στην ανορθόδοξη πολιτική των χαμηλών επιτοκίων προκειμένου να στηριχτεί η ανάκαμψη αλλά και προς τιμήν της ισλαμικής παράδοσης όπου ο τόκος θεωρείται "αμαρτωλός"...

Ο επίσημος πληθωρισμός της Τουρκίας υπολογίζεται περί το 16% αλλά πολλοί διεθνείς οικονομολόγοι τον υπολογίζουν να κινείται σε επίπεδα υπερδιπλάσια.

Η πορεία της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος δείχνει πως παρά την εικόνα του θετικού κλίματος που εξέπεμψαν οι συναντήσεις η ουσία της στάσης της Δύσης απέναντι στο καθεστώς της Άγκυρας δεν έχει αλλάξει...

Οι αγορές εκτιμούν πως οι δυτικοί έθεσαν όρους και περιμένουν...

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑ 23 Ιουλ 2021 | 08:41

Απογοητευτικά στοιχεία: Μόνο το 1,4% των κατοίκων της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως για τον κορονοϊό

Μόλις το 1,4% των κατοίκων της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19.

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ 22 Ιουλ 2021 | 15:14

Τα στοιχεία που δείχνουν τη μείωση των εμβολιασμών- Από τις 100.000 την ημέρα, πέσαμε στις 62 χιλιάδες

Τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν την μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών

"ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ" 22 Ιουλ 2021 | 13:43

Πικραμμένος: Ανθρωπιστικό καθήκον ο εμβολιασμός - Τα δικαστήρια θα κρίνουν την συνταγματικότητα της υποχρεωτικότητας

"Κατά πόσο είναι συνταγματικώς ορθό (ο υποχρεωτικός εμβολιασμός), θα το κρίνουν εν τέλει τα δικαστήρια", σημειώνει ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

"ΠΑΡΟΤΡΥΝΩ ΚΑΘΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ" 22 Ιουλ 2021 | 12:41

Κικίλιας: Σήμερα ξεπερνάμε τα 10 εκατ. εμβολιασμούς - Καλύφθηκε το 53% του πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση

"Έχουμε ήδη καταφέρει να χορηγήσουμε 9.950.000 δόσεις εμβολίου και σήμερα ξεπερνάμε τους 10.000.000 εμβολιασμούς", τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 22 Ιουλ 2021 | 12:12

Αποκάλυψη Χατζηδάκη: Ανεμβολίαστοι παραμένουν πάνω από τους μισούς εργαζόμενους σε δομές Υγείας

Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στις δομές Υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή, στα νοσοκομεία υπάρχουν 26.000 ανεμβολίαστοι

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 22 Ιουλ 2021 | 11:59

Σύρος: Χαμός με αρνήτρια που διαδήλωνε και τραυματίστηκε - Αρνήθηκε να φορέσει μάσκα μέσα στο νοσοκομείο

Μία γυναίκα που ζήτησε τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Σύρου αρνήθηκε να φορέσει μάσκα.

22 Ιουλ 2021 | 08:34

Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος...

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις τώρα άρχισαν να αντιλαμβάνονται την απελπισία που εκπέμπουν τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων ήδη από το 2016 για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

"ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΑΠΟ ΤΟΝ PAHO 21 Ιουλ 2021 | 21:45

Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας: Είμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία ανεμβολίαστων - Ποιες χώρες δεν έχουν εμβολιάσει ούτε το 1%

Έκκληση του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας σε χώρες με αρκετές δόσεις να τις διανείμουν όσο το δυνατόν ταχύτερα προς χώρες που τις έχουν ανάγκη.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ 21 Ιουλ 2021 | 15:02

"Τι θα μου συμβεί με το εμβόλιο μετά από 4 χρόνια;"- Ο καθηγητής Βασιλακόπουλος εξηγεί

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θόδωρος Βασιλακόπουλος εξηγεί τι θα συμβεί μετά από χρόνια από τον εμβολιασμό

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 500.000 ΝΕΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΑΝ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ 21 Ιουλ 2021 | 12:44

Γεωργαντάς: 109.000 αιτήσεις για το Freedom pass σε μία μέρα

Ο Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε πως οι αιτήσεις για την απόκτηση του Freedom Pass έφτασαν τις 109.000 σε μία μέρα.

21 Ιουλ 2021 | 06:43

Ένα μήνυμα για τον Ταγίπ...

Η Τουρκία του 2020 όμως δεν είναι η Κεμαλική Τουρκία του 1950. Έχει πληθυσμό πάνω από 80 εκατ. έχει αποκτήσει βιομηχανική υποδομή και κυρίως δεν ελέγχεται από τους φιλοδυτικούς Κεμαλιστές.

ΕΝΩ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 20 Ιουλ 2021 | 19:13

Γαλλία: Τέλος οι μάσκες για τους πολίτες που διαθέτουν υγειονομικό πιστοποιητικό

Κινηματογράφοι, μουσεία και αθλητικές εγκαταστάσεις: η χρήση της μάσκας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική στη Γαλλία με την επίδειξη υγειονομικού πιστοποιητικού