Μητροπολίτες Γονιμότητας

Οι γυναίκες δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για το αν και πότε θα κάνουν παιδιά.

Χάρης Ιωάννου
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ
Χάρης Ιωάννου

H υπόθεση φαινόταν από την αρχή. "Συνέδριο Γονιμότητας" με ένα προσβλητικό σεξιστικό σποτ για το τι "έπρεπε" να κάνουν οι γυναίκες. Ενα πρόγραμμα συνεδρίου που έκανε έμμεσες συστάσεις να κάνουν παιδιά και να μην ασχολούνται με σπουδές και καριέρες και ένα πλήθος ομιλητών άσχετων με το αντικείμενο.

Υπουργοί, υφυπουργοί, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, δημοσιογράφοι, Μητροπολίτες, Πρωτοσύγγελοι. Τα πάνελ συμπληρώνονταν και από "μικροποσότητα" γυναικολόγων.

Η συμμετοχή γυναικών ελάχιστη, η παρουσία γυναικείων οργανώσεων μηδενική. Ευτυχώς υπήρχαν αρκετοί θρησκευτικοί παράγοντες, φανερά εξειδικευμένοι στο αντικείμενο: Οι –κατά δήλωσή τους- single Μητροπολίτες και ο διοικητής του Αγίου Όρους, μιας από τις ελάχιστες περιοχές του πλανήτη που απαγορεύει την είσοδο στις γυναίκες.

Με άλλα λόγια, σαν να ρωτάς τον ταξιτζή για τις παρενέργειες των εμβολίων ή να διορίζεις τον Άκη Τσοχατζόπουλο πρόεδρο σε επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς.

Λογικό και επόμενο μια εκδήλωση με άρωμα υπερσυντηρητισμού να προκαλέσει σάλο και τελικά να ακυρωθεί. Ολο το πολιτικό φάσμα ξεσηκώθηκε και προσπάθησε να δώσει διαπιστευτήρια προοδευτικότητας, αλλά κάπου χάθηκε για άλλη μια φορά το πραγματικό ζήτημα.

Δεδομένο πρώτο: Η χώρα έχει πρόβλημα υπογεννητικότητας; Σαφώς, όπως και αρκετές προηγμένες χώρες, αλλά αυτό δεν θα το λύσουν οι γυναικολόγοι και οι Μητροπολίτες.

Δεδομένο δεύτερο: Οι γυναίκες δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για το αν και πότε θα κάνουν παιδιά.

Δεν βρισκόμαστε πλέον στην εποχή όπου η γυναίκα είχε το ρόλο της μόνιμης νοικοκυράς με καθήκοντα την τεκνοποίηση και τις δουλειές του σπιτιού. Ούτε χρειάζεται να είναι μηχανή αναπαραγωγής για νέα εργατικά χέρια στα χωράφια. Μετά από αιώνες καταπίεσης, η γυναίκα σήμερα διεκδικεί ισότιμο ρόλο στα πράγματα. Σπουδάζει, δουλεύει, είναι οικονομικά ανεξάρτητη, ψηφίζει, κάνει καριέρα, μετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων και αποδεικνύει στην πράξη το πόσο παρωχημένες ήταν οι σεξιστικές αντιλήψεις που κυριαρχούσαν μέχρι πριν λίγες δεκαετίες.

Όλα αυτά, μαζί με τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη Δύση, έχουν επηρεάσει τους δημογραφικούς δείκτες στις ανεπτυγμένες χώρες. Η προσωπική και συλλογική ευμάρεια συχνά δεν δίνουν κίνητρο για τεκνοποίηση, "η ζωή είναι ωραία" και χωρίς παιδιά σήμερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Κοντά σε αυτό, υπάρχουν και τα οικονομικά προβλήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς είναι δύσκολο ένα νέο ζευγάρι με δύο εργαζόμενους των 700 ευρώ που μένει στο νοίκι να σχεδιάζει πολύτεκνη οικογένεια.

Θα απαντούσε κάποιος ότι βιολογικά δεν είναι ό,τι καλύτερο η προσπάθεια τεκνοποίησης σε μεγαλύτερη ηλικία, π.χ. 40. Σωστά, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια τη γυναίκα, ούτε σήμερα είναι απαγορευτικό, ειδικά με τη βοήθεια της επιστήμης.

Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη επί μέρους ζητήματα που έχουν όμως καθοριστική σημασία: Την πρακτική αδυναμία κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ του κόστους της εξωσωματικής γονιμοποίησης ύψους χιλιάδων ευρώ, την συχνή δυσκολία εύρεσης εργασίας για γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών που θέλουν αλλά δεν έχουν κάνει ακόμη παιδιά σε επιχειρήσεις με νοοτροπία "άστην, μην μπλέξουμε" και πολλά ακόμη ζητήματα, "αόρατα" στη δημόσια συζήτηση.

Όσοι λοιπόν νοιάζονται για την υπογονιμότητα ή το δημογραφικό, ας φροντίσουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες, σχεδιάζοντας σωστές οικογενειακές πολιτικές σε έναν κρίσιμο τομέα που επηρεάζει πολλούς άλλους, π.χ. το ασφαλιστικό.

Διαφορετικά, ας λύσουν το δημογραφικό με τους Μητροπολίτες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ 23 Ιουλ 2021 | 13:50

Φανζίνς: Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες οκτώ γυναικών που έπεσαν θύματα trafficking - "Μετά από κάθε καταιγίδα βγαίνει ο ήλιος"

Τα δέκα φανζίνς που δημιούργησαν οκτώ γυναίκες θύματα trafficking, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αποκατάστασης και Ενσωμάτωσης.

"ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΡΩΤΑ" 23 Ιουλ 2021 | 13:20

Συναγερμός για τη μετάλλαξη "Δέλτα" - Αυξάνονται οι νοσηλείες παιδιών με κορονοϊό

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Εύη Μιχαηλίδου.

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 23 Ιουλ 2021 | 08:48

Νέα μελέτη: Παιδιά και έφηβοι με κορονοϊό οδηγούν στο νοσοκομείο τους ενήλικες συγγενείς τους

Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους. Τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΖΑΝΗΣ 22 Ιουλ 2021 | 11:24

Παιδίατρος Μαζάνης: Σύντομα το εμβόλιο θα γίνεται στα παιδιά από 12 ετών και στην Ελλάδα

Ο παιδίατρος συμβουλεύει τους γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά, για να μπορέσουν, όπως είπε, να γυρίσουν στον φυσικό τους χώρο.

22 Ιουλ 2021 | 10:43

15 παιδιά ξένων και Ελλήνων celebrities που έχουν απίστευτη ομοιότητα με τους διάσημους γονείς τους

Όταν η φράση "σαν δύο σταγόνες νερό" βρίσκει την απόλυτη ερμηνεία της.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 22 Ιουλ 2021 | 08:45

Μπάιντεν: Τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν από τέλη Αυγούστου - Νόσησαν πάνω από 4 εκατ.

Σχεδόν 4,09 εκατομμύρια παιδιά προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ. Τώρα ο Μπάιντεν ανοίγει τον εμβολιασμό τους από τον Αύγουστο.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Ιουλ 2021 | 07:54

Το ολίσθημα του Νίκου Φίλη για τα παιδιά της Νίκης Κεραμέως και η συγγνώμη που δεν είπε

Ο κ. Φίλης δεν έχει συνηθίσει σε τέτοια χτυπήματα κάτω από τη μέση, έστω κι αν ο ίδιος έχει δεχθεί στο παρελθόν.

ΑΚΟΜΠΛΕΞΑΡΙΣΤΗ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ 20 Ιουλ 2021 | 14:03

Η ακομπλεξάριστη Σοφία Μουτίδου χορεύει και στέλνει μήνυμα προς όλα τα κορίτσια που ντρέπονται

Η Σοφία Μουτίδου κάνει την αρχή και δίνει μήνυμα προς όλες τις γυναίκες που ντρέπονται για το σώμα τους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 20 Ιουλ 2021 | 10:12

Κεραμέως: Εχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 74% των εκπαιδευτικών - Πιθανόν μόνο εμβολιασμένοι φοιτητές στα αμφιθέατρα

"Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία", τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ 20 Ιουλ 2021 | 08:41

Γυναικοκτονίες και έμφυλη βία: Ανησυχητική αύξηση των περιστατικών - Η "μάχη" ξεκινά από την παιδική ηλικία

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, ενισχύει την επιμόρφωση παιδιών και νέων.

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 19 Ιουλ 2021 | 14:15

Περιοδεία Μητσοτάκη στη Μεσσηνία: Η επίσκεψη στο φράγμα της Χριστιανούπολης και στον εντυπωσιακό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Το δικαίωμα της επιλογής στους γονείς σχετικά με το αν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους άνω των 12 χρονών με κάποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια για την πρόληψη του κορονοϊού, επισήμανε ο Πρωθυπουργός

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΛΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ 19 Ιουλ 2021 | 12:00

Τόλης Βοσκόπουλος: Γιος μανάβη με 11 αδελφές - Λάτρεψε τις γυναίκες και το θέατρο, αλλά τον "έκλεψε" το τραγούδι

Η κινηματογραφική ζωή του Τόλη Βοσκόπουλου: Ο πατέρας που τον ήθελε στη λαχαναγορά, αλλά τον έγραψε στη δραματική σχολή, για να μην του πει μια μέρα ότι "εγώ θα γινόμουν κάτι κι εσύ με εμπόδισες".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 19 Ιουλ 2021 | 08:57

Μελέτη ΕΚΠΑ για σχολεία: Η χρήση μάσκας είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης

Υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι όταν το προσωπικό των σχολείων και οι καθηγητές φορούν μάσκα, μειώνονται τα κρούσματα COVID-19 κατά 37%.