Μνημόνιο τέλος; Και τώρα τι;

Οι Έλληνες μπορούν θαύματα. Είναι απολύτως αναγκαία όμως η «Εθνική Συνεννόηση».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μνημόνιο τέλος; Και τώρα τι;

Οι βαθύτερες αιτίες και τα δεδομένα της εξέλιξης είναι κρίσιμα στοιχεία για την κατανόηση ενός προβλήματος. Η ανάλυση, η ιστορική αλήθεια και βέβαια η εμπειρία είναι τα βασικά εργαλεία της επίλυσης για τα εξαιρετικά σύνθετα πολιτικά ζητήματα, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα.

Η αποδυνάμωση της Ελλάδας από τους δανειστές, η συρρικνούμενη κυριαρχία, η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, η οικονομική καχεξία, η ανεργία, το δημογραφικό και το μεταναστευτικό, διαμορφώνουν εφιαλτικά απειλητικό σκηνικό. Είναι εμφανές πως η Τουρκία αισθάνεται την Ελλάδα αποδυναμωμένη και θεωρεί ότι δημιουργείται ευκαιρία για να προωθήσει τις πάγιες επιδιώξεις της σε βάρος μας.

Από την άλλη, οι δανειστές με την μονόπλευρη προσήλωση τους στην λιτότητα και έχοντας την Ελλάδα σε ιδιότυπη ομηρία, επιβάλουν τους όρους τους. Δεν επιθυμούν, με τη λήξη της δανειακής σύμβασης, την Ελλάδα ελεύθερη. Σκαρφίζονται «Εργαλεία Ενισχυμένης Επιτήρησης» και «Μεταμνημονιακή Εποπτεία», για την περίοδο μετά τις 20 Αυγούστου που λήγει το τρέχον πρόγραμμα.

Η Δημόσια Περιουσία μας έχει ήδη δεσμευθεί για 99 χρόνια και έχομε εκβιαστεί σε επαχθή πρωτογενή πλεονάσματα για χρόνια μετά την λήξη των «Μνημονίων». Η συμβατική υποχρέωση όμως των δανειστών, για την ουσιαστική ελάφρυνση του Χρέους μας εκκρεμεί. Η Γερμανία εκμεταλλευόμενη την ανάγκη για την «βιωσιμότητα του χρέους», μεθοδεύει νέα επώδυνα «μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα» και μας επιβάλλει λιτότητα μέχρι το 2060.

«Ή Ελλάδα θα εξαλείψει το χρέος, ή το χρέος θα καταστρέψει την Ελλάδα». Έλεγε προφητικά ο Ανδρέας Παπανδρέου (1993). Η αποτελεσματική στρατηγική που εφάρμοσε, παραμένει επίκαιρη. Απαντούσε με επιτυχία στα ζητήματα που αντιμετώπιζε τότε η Ελλάδα και που έχουν ευθεία αναλογία με το σήμερα.

«Το θέμα της ασφάλειας και εδαφικής ακεραιότητας, αποτελεί κυρίαρχο στόχο μας» (Πάντειος 12 Μαρτίου 1990). «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» έλεγε. Η επιτυχία της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής του Α. Παπανδρέου ανάδειξε την Ελλάδα, ισότιμο παίκτη στη διεθνή σκακιέρα και οδήγησε την και τότε επιθετική Τουρκία, σε υποχώρηση.

Ο Α. Παπανδρέου παράλαβε ως πρωθυπουργός το 1981 από την Νέα Δημοκρατία (Γ. Ράλλης), ύφεση, ελλείμματα και χρεοκοπία, (Έκθεση Αβέρωφ).

Το 1981, το δημόσιο χρέος πράγματι ήταν χαμηλό (34,5% ΑΕΠ). Το χρέος τότε, το κρύβαμε, σαν «μαγική εικόνα» και «κάτω από το χαλί». Πρώτον, γιατί τυπωνόταν άπλετο χρήμα από το νομισματοκοπείο στο Χολαργό, που δημιουργούσε πληθωρισμό πάνω από 25%. Δεύτερον, γιατί δίνονταν αφειδώς άτοκα, χαριστικά δάνεια από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων (έτσι χρεοκόπησαν τα ασφαλιστικά ταμεία). Τρίτον, γιατί οι τράπεζες, κυρίως η εθνική τράπεζα, έδιναν δάνεια με εξευτελιστικά επιτόκια, με πολιτικές αποφάσεις της νομισματικής επιτροπής του Υπουργείο Συντονισμού. Το αποτέλεσμα, ήταν πλήρης χρεοκοπία στο τραπεζικό σύστημα.

Ο Α. Παπανδρέου σταθεροποίησε τα δημοσιονομικά. Επέβαλε άλλο οικονομικό μοντέλο στην ελληνική οικονομία και δρομολόγησε ανάπτυξη. Κατάργησε τον εσωτερικό κρυφό δανεισμό και εξασφάλισε διαφανή δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Προώθησε παραγωγικές επενδύσεις και παρέδωσε το πρώτο εξάμηνο του 1989 ανάπτυξη (5%), ελεγχόμενο χρέος (67% του ΑΕΠ) και μηδενικό εξωτερικό δανεισμό για τα δύο τελευταία χρόνια. (εθνικοί λογαριασμοί, εξέλιξη χρέους)

Τέσσερα χρόνια αργότερα το 1993, με κλονισμένη υγεία, ο Α. Παπανδρέου, με υπουργό συντονισμού τον Γ. Γεννηματά, παρέλαβε και πάλι ως πρωθυπουργός, από την Νέα Δημοκρατία (Κ. Μητσοτάκης), βαθιά ύφεση και χρεοκοπία, με υπερδιπλάσιο δημόσιο χρέος από αυτό που παρέδωσε το 1989 (Υπ. Συμβούλιο Δεκέμβριος 1993).

Καταφέρνει με τιτάνια προσπάθεια, να οδηγήσει ξανά την ελληνική οικονομία σε σταθεροποίηση και ανάκαμψη. Χωρίς να διαταραχθεί η οικονομική ζωή της χώρας και χωρίς η ελληνική κρίση να γίνει αισθητή από τις διεθνείς αγορές.

Είναι όμως γεγονός πως, η νεοφιλελεύθερη εμμονή, της συντηρητικής παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας και η δημοσιονομική κακοδιαχείριση, οδήγησε την χώρα μας σε χρεοκοπία, σε τρεις περιόδους 1981 (Γ. Ράλλης), 1993 (Κ. Μητσοτάκης) και 2009 (Κ. Καραμανλής).

Η Ελλάδα βρισκόταν το 2004 (Κ. Σιμήτης) στην 30η θέση στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα. Η διεθνής αξιολόγηση ανάμεσα σε 140 χώρες (World Economic Forum), κατατάσσει την Ελλάδα σήμερα στην 87η θέση ανταγωνιστικότητας. (12 θέσεις πίσω από την Αλβανία).

Ενώ υπάρχει πιεστική ανάγκη για θέσεις εργασίας και ταχύρυθμη ανάπτυξη, οι μεν δανειστές επιμένουν σε υφεσιακά μέτρα συμπίεσης της πραγματικής οικονομίας και εμείς παραπαίουμε, ανάμεσα στην απουσία στρατηγικής και στις λάθος πολιτικές που αποτέλεσαν την γενεσιουργό αιτία του σημερινού προβλήματος.

Το ζήτημα αφορά το κράτος και την «παραγωγικότητα των Θεσμών», την «ευφυή» παραγωγικότητα. Χρειάζεται μακρόπνοος σχεδιασμός και είναι αναγκαία η στενή συνεργασία και ο συντονισμός Δημόσιου, Ιδιωτικού και Κοινωνικού τομέα. Αν δεν αλλάξει η στρατηγική μας σε αυτό τον πεδίο, είναι αδύνατον να προκύψει ανάπτυξη. Η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας θα παραμείνει χαμηλή. Το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, θα μένει ανεκμετάλλευτο και θα διαρρέει στο εξωτερικό.

Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τους εγωισμούς, το ανόητο και αδιέξοδο, συγκρουσιακό πολιτικό κλίμα. Να εξορκίσουμε την κατάρα του μίζερου «δεν γίνεται». Η Ελλάδα έχει γεωστρατηγικό πλεονέκτημα και μοναδικές, ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Οι Έλληνες μπορούν θαύματα. Είναι απολύτως αναγκαία όμως η «Εθνική Συνεννόηση». Να διαπραγματευτούμε σε άλλη, εθνική βάση, με τους δανειστές, εταίρους, και συμμάχους μας. Να συγκροτήσουμε αποτελεσματική στρατηγική αποτροπής απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα και να χαράξωμε αξιόπιστη «Εθνική Στρατηγική», για την έξοδο της χώρας μας από τη κρίση που μας ταλανίζει τόσα χρόνια.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 18 Οκτ 2021 | 14:43

Η ανάρτηση της Φώφης Γεννηματά μέσα από το νοσοκομείο για την επέτειο της Αλλαγής- "Ξεχυθήκαμε στους δρόμους"

"Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια ο λαός πίστεψε στην Αλλαγή και άλλαξε τη μοίρα του", σημειώνει σε ανάρτησή της η Φώφη Γεννηματά.

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 18 Οκτ 2021 | 08:21

Σαν σήμερα: 40 χρόνια από την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ με 48% το 1981

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με 48% αναδεικνύεται νικητής των βουλευτικών εκλογών το 1981.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΟΣ 06 Οκτ 2021 | 13:55

Δήμητρα Λιάνη: Μετά τον Ανδρέα έκλεισα ως γυναίκα - Κανείς υποψήφιος δεν είναι ικανός να γίνει αρχηγός του ΚΙΝΑΛ

Η Δήμητρα Λιάνη μίλησε για την προσωπική της ζωή αλλά και τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς.

22 Οκτ 2021 | 07:53

Ποιος ποντάρει στον Γιώργο...

Η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ αρχικά προκάλεσε θυμηδία, μετά ενδεχομένως λύπη αλλά στο τέλος μάλλον επικράτησε η αμηχανία.

21 Οκτ 2021 | 10:51

Τελικά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Πολλοί εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως του πόσοι υποψήφιοι θα παραμείνουν τελικά, οι εκλογές θα είναι μια σκληρή μονομαχία μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Νίκου Ανδρουλάκη.

21 Οκτ 2021 | 07:28

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις...

Είναι προφανές πως κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράζει "φιλική" μεταχείριση από τα Μέσα Ενημέρωσης και να παρουσιάζει τις δημοσκοπήσεις όπως τη βολεύουν.

20 Οκτ 2021 | 06:57

Η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου

Ακόμα και η "ανακοίνωση" της υποψηφιότητάς του είχε το γνωστό στιλ του Παπανδρέου.

20 Οκτ 2021 | 06:50

Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Ασφαλείς ή αφελείς...

Αρκετοί αναρωτιούνται αν οι συμφωνίες αυτές μπορούν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα αλλά και την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων σε αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...

19 Οκτ 2021 | 07:36

Γιατί τόση αισιοδοξία;

Κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος αν λαός και πολιτική ηγεσία είχαν καταλάβει εγκαίρως τι και γιατί συνέβη το 2010 και στη χειρότερη περίπτωση μετά από 2-3 χρόνια η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, είχε εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και είχε υπερκαλύψει τις απώλειες.

18 Οκτ 2021 | 07:10

Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

18 Οκτ 2021 | 07:04

Μιχάλης Κακογιάννης εναντίον Bachelor

Το ομολογώ. Σπανίως βλέπω τηλεόραση. Για την ενημέρωσή μου προτιμώ τις εφημερίδες και τους έγκυρους ιστότοπους. Για την -μέσα στο σπίτι- οπτικοακουστική ψυχαγωγία μου τις ψηφιακές πλατφόρμες.

ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ; 17 Οκτ 2021 | 16:43

Καλώς διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ ο Άρης Πορτοσάλτε;

Γιατί ο Άρης Πορτοσάλτε διεγράφη οριστικά, ενώ άλλοι συνάδελφοι, που επίσης αρνήθηκαν να απεργήσουν, διεγράφησαν προσωρινά;

15 Οκτ 2021 | 06:14

Το ενεργειακό Βατερλό Νο 2...

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά" που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.