Μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα

Τα τελευταία 6 χρόνια όλοι μας περιμένουμε ένα θαύμα. Αλλά ποιός θα το κάνει;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα

Στην πορεία της Ιστορίας, εκατοντάδες λαοί, βρέθηκαν πάνω στα συντρίμμια της εθνικής τους καταστροφής. Όσοι από αυτούς τους λαούς, εξέλαβαν την καταστροφή τους ως μοιραία, όσοι από αυτούς ήσαν άβουλοι, σβήστηκαν από τον χάρτη της παγκόσμιας Ιστορίας.

Τον τελευταίο μήνα, διαπιστώνω ότι εμείς οι Έλληνες, μπροστά σ’ αυτή την πρωτοφανή οικονομική καταστροφή της τελευταίας 6ετίας, νοιώθουμε μοιραίοι, αλλά είμαστε προπαντός άβουλοι. Άβουλοι ως πολιτική εξουσία και πολιτικό προσωπικό στην συντριπτική του πλειοψηφία. Άβουλοι ως λαός, να αντιδράσουμε, να παλέψουμε, να αγωνιστούμε για να ορθοποδήσουμε. Τα τελευταία 6 χρόνια όλοι μας περιμένουμε ένα θαύμα.

Αυτό το θαύμα, πότε το κάνουν οι Γερμανοί, πότε οι Αμερικάνοι, πότε οι Ρώσοι, πότε οι Κινέζοι, πότε η Μέρκελ, ο Γιούνκερ, πρόσφατα ο Ολάντ. Πότε μερικοί εγχώριοι, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Αλέξης Τσίπρας κ.λπ.

Τελικά, το θαύμα της τρέχουσας διάσωσής μας, το κάνει ο Ελληνικός λαός, ο οποίος συνεχώς καλείται να πληρώνει ότι είδους εισφορά μπορεί να εφεύρει ο ανθρώπινος νους. Το θέμα της αυτόνομης οικονομικής μας ανάπτυξης, ούτε το είδαμε, και έτσι όπως πάμε, ούτε που θα το δούμε.

Τους τελευταίους 10 μήνες, δεν έχει προχωρήσει καμία επένδυση. Καμία. Η κάθε μία για τον δικό της (;;) λόγο, έχει «κολλήσει». Το προσπάθησε φιλότιμα ο Αντώνης Σαμαράς. Για να μην κατηγορηθώ ότι του πλέκω το εγκώμιο, ξεκαθαρίζω ότι σε προσωπικό επίπεδο, ως πολιτικός, αδικήθηκα από τον τέως Πρωθυπουργό.

Αντικειμενικά, πιστεύω ότι η ιστορία θα αναδείξει τον Αντώνη Σαμαρά, ως τον καλύτερο Πρωθυπουργό της Ελληνικής οικονομικής κρίσης. Η διαχρονική λυσσαλέα αντίδραση των «αντιμνημονιακών» δυνάμεων (που τώρα πια είναι βαθιά μνημονιακοί), σκότωσαν κάθε μεταρρυθμιστική δράση και την πολιτική τόλμη του τέως Πρωθυπουργού και κάποιων τολμηρών Υπουργών του.

Όλοι ξέρουμε πια ότι τέσσερις είναι οι τομείς της ελληνικής ανάπτυξης: Τουρισμός, Ενεργειακά, Μεταφορές, Ψηφιακά δίκτυα.

Πόσο δύσκολο είναι να αναπτυχθεί η Ελλάδα; Το γεωγραφικό μέγεθός της χώρας, είναι πλεονέκτημα για μια ορθολογική ανάπτυξη. Η Ελλάδα χρειάζεται 8 – 10 MEGA Projects, διάσπαρτα από την Θράκη μέχρι την Κρήτη. Αυτά τα έργα, πρέπει να γίνουν οι πυρήνες ανάπτυξης, μιας ή περισσότερων περιφερειών. Και γύρω από αυτά (και αυτών των έργων συμπεριλαμβανομένων) να «οικοδομηθούν» οι οποιεσδήποτε υποδομές των Περιφερειών. Με τα χρήματα των Διαρθρωτικών Ταμείων, με τα χρήματα του Αγροτικού Ταμείου, με τις Ιδιωτικές επενδύσεις που στηρίζει το πακέτο Γιούνκερ.

Η ανεργία, είναι το κυρίαρχο θέμα της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας. Όταν λέμε ανεργία στην Ελλάδα, αναφερόμαστε κυρίως στην Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου είναι συγκεντρωμένο το 65% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Η Αττική χρειάζεται 4 – 5 γιγαντιαία έργα, εντάσεως εργασίας αλλά και ιδιωτικού κεφαλαίου, για να καλύψει σε καλό βαθμό τις ανάγκες της σε θέσεις εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης. Αυτά τα έργα είναι υπαρκτά και βρίσκονται σε κάποιο στάδιο ωρίμανσης. Το λιμάνι του Πειραιά, με μια ιδιωτική επένδυση (πακέτο Γιούνκερ) να φτιάξει υποδομές για να γίνει home – port για κρουαζιερόπλοια. Η επένδυση της Cosco να προχωρήσει. Το Ελληνικό να ξεκολλήσει, Το παράκτιο μέτωπο, να υιοθετηθεί και να προχωρήσει και αυτό. Η Θεσσαλονίκη να γίνει home – port για κρουαζιέρες, να προχωρήσει το χρηματιστήριο φυσικού αερίου, ο ΟΛΘ, να εξορθολογήσουμε τις καινούργιες απαιτήσεις μας για τον ΤΑΡ.

Πόσα χρόνια, πόσοι Έλληνες πολιτικοί τρέχαμε σε διεθνή κέντρα, να ματαιωθεί ο αγωγός Nabucco (μέσω Τουρκίας) και να υιοθετηθεί ο ΤΑΡ. Και μας αποδόθηκε ο ΤΑΡ. Που τώρα βρίσκεται στο έλεος του εκάστοτε Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και του κάθε τοπικού άρχοντα. Τόσο δύσκολο είναι να μπει στην σειρά, το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο (αυτή την περίοδο) στον κόσμο;

Τόσο δύσκολο είναι να μπει στην σειρά το Ελληνικό, το μεγαλύτερο τουριστικό έργο στην Ευρώπη; Οι επενδύσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, που πάνω σ’ αυτή κρεμόμαστε πια ως πηγή ανάπτυξης.

Και ποίοι είναι αυτοί, που θεωρούν ευκολότερο να μας βάζουν χαράτσια, εισφορές, να κόβουν συντάξεις, να αφανίζουν το ασφαλιστικό μας σύστημα, να εξαθλιώνουν την δημόσια υγεία, να γιγαντώνουν την ανθρωπιστική κρίση, από το να προχωρήσουν 10 επενδύσεις στην Ελλάδα;

Μπορεί αυτοί να είναι άβουλοι αλλά όχι και εμείς, οι πολίτες. Πρέπει να ρωτήσουμε ποιος και γιατί καθυστερεί ή απορρίπτει έργα που θα αντισταθμίσουν αυτά που όλοι υφιστάμεθα;

Ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ορίστηκε υπεύθυνος για την προώθηση της αξιοποίησης των υπό ιδιωτικοποίηση έργων. Πιστεύω ότι η εκπόνηση διαδικασιών για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ Fast Track, έπρεπε να είναι η ύψιστη προτεραιότητα του. Να επιλέξουν αυτά τα 10 γιγαντιαία έργα σε όλη την χώρα. Να μελετηθούν τα αίτια που κάνουν τα έργα αυτά να λιμνάζουν. Να αλλάξουν νόμους, να δημιουργηθούν νέοι νόμοι. Να λειτουργήσουμε με «τόλμη και αρετή», να ξεπεράσουμε ιδεοληψίες, συμφέροντα συντεχνιακά, να υπερβούμε όλοι τα καθιερωμένα όρια μας.

Η μόνη σωτηρία για την χώρα είναι η ισχυρή βούληση για απελευθέρωση των επενδύσεων, από τα δεσμά της μίζερης, άσχετης, υστερόβουλης νομοθεσίας που διέπει τις επενδύσεις στην χώρα μας.

Μπορώ να αναφερθώ σε δεκάδες παραδείγματα και τις λύσεις τους. Δεν επιτρέπει ο χώρος.Αλλά, προτρέπω όλους όσους έχουμε βήμα για δημόσιο λόγο, να ξεσηκωθούμε ζητώντας συγκεκριμένα, ταχύτατα μέτρα για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αλλιώς, ας περιμένουμε μοιραία και άβουλα, τη νομοτελιακή πολιτική αστάθεια και μια άτακτη χρεοκοπία. Αυτή η λύση εξαρτάται από εμάς και είναι το ταχύτερο που μπορεί να γίνει. Όλα τα άλλα, μείωση χρέους, ισοδύναμα κ.λπ. θέλουν χρόνο. Και μέχρι τότε, η Ελλάδα θα έχει καταρρεύσει πλήρως.

Τώρα, σ’ αυτή την έσχατη πια ώρα, όποιος αναλάβει το θέμα της ταχύτατης ανάπτυξης της χώρας μέσα από 8 – 10 τεράστια έργα, πρέπει να υπερβεί τον εαυτό του και το υπάρχον πλαίσιο.

* Η Νίκη Τζαβέλα είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
23 Νοε 2020 | 08:54

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Εκατομμύρια άνθρωποι μπροστά σε εκατομμύρια οθόνες αποχαυνώνονται.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ 22 Νοε 2020 | 13:38

"Κοράκια" made in SYRIZA

Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, "επενδύει" στους θανάτους.

19 Νοε 2020 | 08:40

Με αυτά τα νούμερα δεν βγαίνει τετραετία...

Μια σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης παρά τις όποιες διαψεύσεις και απογοητεύσεις παραμένει "μπετοναρισμένη" στην αυλή της Νέας Δημοκρατίας.

18 Νοε 2020 | 08:45

Πριν πεινάσουν... εξοπλίζονται

Όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έναν λήθαργο παρόμοιο με αυτό που βρίσκονταν οι Δυτικοί τη δεκαετία του ’30 απέναντι στον Χίτλερ.

18 Νοε 2020 | 08:22

Εδώ Πολυτεχνείο: Όλα λάθος

Όσοι επέμειναν να κάνουν πορεία, όχι απλά δεν τίμησαν το Πολυτεχνείο, αλλά προσέβαλαν τόσο τον απλό πολίτη που τηρεί τα μέτρα "φυλακισμένος" στο σπίτι του, όσο και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει.

17 Νοε 2020 | 08:16

Εμπόριο αριστεροσύνης...

Κανείς δεν περίμενε κάτι περισσότερο από τα κόμματα της αριστεράς… Άλλωστε σε αυτή τη χώρα ποτέ δεν έβαλαν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το κομματικό.

17 Νοε 2020 | 08:15

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αγκαλιά του Βαρουφάκη

Γενικώς, κανείς δεν μπορεί να συνεννοηθεί με κανέναν. Ούτε καν με τον εαυτό τους ορισμένοι.

16 Νοε 2020 | 08:26

Όλες οι "στραβές" στη βάρδια μας...

Το εγχείρημα καταπάτησης αμφισβητούμενων θαλάσσιων περιοχών στη Ν.Α. Μεσόγειο έχει βάλει την Τουρκία στο στόχαστρο της Δύσης.

16 Νοε 2020 | 08:25

Το V της επόμενης μέρας

Ο εφιάλτης μιας επόμενης πανδημίας θα μας ευαισθητοποιήσει περιβαλλοντολογικά.

11 Νοε 2020 | 08:35

Συγκρατήστε την αχαλίνωτη αισιοδοξία...

Οι εταιρείες τώρα θα περιμένουν περί τους 2 μήνες για να διαπιστώσουν αν θα υπάρξουν τυχόν παρενέργειες σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

11 Νοε 2020 | 08:35

Ο κορονοϊός, το εμβόλιο και η Αυγή

Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης, η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτέλεσε αντικείμενο τέτοιου ύφους κομματικού καυγά;

10 Νοε 2020 | 08:27

Γιατί απέτυχε ο Τραμπ...

Ο Τραμπ ως λαϊκιστής εκμεταλλεύτηκε και αύξησε αυτό το ρεύμα απομονωτισμού των ΗΠΑ.