Μουντιάλ και Βραζιλία

Το Μουντιάλ ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Βραζιλία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μουντιάλ και Βραζιλία

Το 2007, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο έπεσε στην αγκαλιά της Βραζιλίας, η «έκρηξη Λούλα» ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Η ανάπτυξη, οι εξαγωγές καθώς και τα εισοδήματα ήταν σε αύξηση. Κάτω από την ηγεσία του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, η Βραζιλία απέκτησε μια νέα παρουσία στην παγκόσμια διπλωματική σκηνή και το πετρέλαιο είχε ανακαλυφθεί στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού. Πρώτα το Παγκόσμιο Κύπελλο και μετά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο θα έβαζαν τη σφραγίδα τους σε αυτή τη σαφή πρόοδο.

Τα προβλήματα στις προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν αναδείξει πολλά από τα πιο σημαντικά προβλήματα της σύγχρονης Βραζιλίας

Κατά μία έννοια, η μέγα-εκδήλωση διπλωματίας της Βραζιλίας δούλεψε, γιατί έστρεψε την παγκόσμια προσοχή σ' αυτή. Αλλά δεν έχει στείλει το μήνυμα που θα ήθελε. Αντίθετα, τα σοβαρά προβλήματα στις προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν αναδείξει πολλά από τα πιο σημαντικά προβλήματα της σύγχρονης Βραζιλίας: ανεύθυνες ελίτ, διαδεδομένες συγκρούσεις συμφερόντων, διαφθορά, υπεξαιρέσεις και περιφρόνηση για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των φτωχών και της μεσαίας τάξης.

Τώρα, παραμονές του τουρνουά, δεν βρίσκεται σε κίνδυνο μόνο η αφήγηση για τον εκσυγχρονισμό της Βραζιλίας. Οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία πρόκειται να γίνουν τον Οκτώβριο. Η νυν πρόεδρος, Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία υπηρετεί για μια δεύτερη θητεία, παρακολουθεί, στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, τις αξιολογήσεις για την οικονομία της Βραζιλίας και τη δημοτικότητά της να κατρακυλούν. Ετσι, έχει αναδείξει τη σημασία του παγκοσμίου κυπέλλου. Οι αντίπαλοί της δεν μπορούν να ελπίζουν ανοιχτά ότι η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου θα αποτύχει, αλλά είναι έτοιμοι να επωφεληθούν από ένα καταστροφικό τουρνουά.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, βαθιά ενοχλημένη από το ρυθμό των προετοιμασιών, έχει εγκατασταθεί στο Ρίο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν, μέχρι στιγμής, ξεπεράσει την αργοπορία της Αθήνας το 2004, τις διαδηλώσεις στο Βανκούβερ το 2010, και, στο Σότσι το 2014, τις αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα που τους φιλοξένησε λόγω της ανοχής της στην ομοφοβία και, αργότερα, λόγω της προσάρτησης ξένου εδάφους. Αλλά το Ρίο το 2016 μπορεί να είναι ένας ανέφικτος στόχος.

Το πόσο μεγάλο θα είναι το κύμα των διαμαρτυριών βρίσκεται στα χέρια των πολιτών της Βραζιλίας

Η FIFA, η διεθνής οργάνωση ποδοσφαίρου, έφτασε στη Βραζιλία με μειωμένο κύρος το οποίο έχει διαβρωθεί ακόμη περισσότερο από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την ανάθεση στο Κατάρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022 και το διαδεδομένο στήσιμο αγώνων στη Νότια Αφρική. Δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των εισοδημάτων της εξαρτάται από αυτό το γεγονός, η επιβίωση της FIFA εξαρτάται από την ήρεμη και λειτουργική διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το πόσο μεγάλο θα είναι το κύμα των διαμαρτυριών βρίσκεται στα χέρια των πολιτών της Βραζιλίας. Πέρυσι, μια ισχνή πλειοψηφία ενέκρινε το εγχείρημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τώρα μόνο μια μειοψηφία το υποστηρίζει. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στο Ρίο έδειξε ότι το 11% του ενήλικου πληθυσμού έχει την πρόθεση να διαμαρτυρηθεί κατά τη διάρκεια του κυπέλλου. Αν αυτό συμβεί στην πραγματικότητα, το κίνημα εναντίον του Παγκοσμίου Κυπέλλου υπολογίζει ότι μπορεί να προσελκύσει στους δρόμους μέχρι και μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Αν μόνο μόνο το 1/10 από αυτούς πορευτούν στο Στάδιο Μαρακάνα του Ρίο, η παρουσία τους θα γίνει αισθητή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η αγανάκτηση και ο θυμός των πολιτών παραμένει ακόμα ζωντανός

Μια ακόμα ένδειξη της διάθεσης στη Βραζιλία ήταν η έξαρση των διαδηλώσεων τον περασμένο μήνα: η στρατιωτική αστυνομία αποχώρησε στο Σαλβαδόρ και στο Ρεσίφε, οι οδηγοί λεωφορείων πραγματοποίησαν 24ωρες απεργίες στο Σάο Πάολο και στο Ρίο και οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται σε εθνικό επίπεδο. Το Κίνημα Αστέγων Εργαζομένων έχει οργανώσει μαζικές καταλήψεις άδειων οικοπέδων κοντά στο νέο στάδιο Arena Corinthian στο Σάο Πάολο. Η Comite Popular, το κύριο συντονιστικό όργανο των διαδηλωτών κατά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κήρυξε μια ημέρα δράσης τον Μάιο κατά την οποία οργανώθηκαν διαδηλώσεις σε 50 πόλεις. Τα Black Blocs, που αποτελούνται από νέους αναρχικούς, έχουν κάνει περισσότερες εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης από ό,τι στο δρόμο, αλλά αναμφίβολα θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν την αντίδραση της αστυνομίας κάτι που, μέχρι σήμερα, δεν ήταν και πολύ δύσκολο.

Τον Ιούνιο του 2013, οι διαμαρτυρίες μετατράπηκαν σε έκρηξη λόγω της βιαιότητας της αστυνομίας. Διαδηλώσεις, που είχαν προσελκύσει μόλις μερικές χιλιάδες σε μερικές πόλεις, άρχισαν να προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες, ξεπερνώντας τον παραδοσιακό πυρήνα των ακτιβιστών και φέρνοντας στους δρόμους σε όλη την χώρα νέους, μορφωμένους, προηγουμένως απολιτικούς Βραζιλιάνους. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η αγανάκτηση και ο θυμός παραμένει ακόμα ζωντανός, και η άποψη ότι η αστυνομία θα διαχειριστεί την κατάσταση χωρίς κάποιο είδος καταστροφικής μετάδοσης σε παγκόσμιο επίπεδο φαντάζει δονκιχωτική. Παρά τις συζητήσεις για επανεκπαίδευση της αστυνομίας για να αντιμετωπίσει τις δημοκρατικές διαμαρτυρίες, η έμφαση δόθηκε αλλού. Οι αστυνομικοί έχουν εξοπλιστεί με αντι-διαδηλωτικά εργαλεία της τελευταίας τεχνολογίας και η αστυνομία και ο στρατός ουσιαστικά έχουν καταβάλει πολλές από τις «φαβέλες» του Ρίο - τεράστιες αστικές παραγκουπόλεις - όπου τα προγράμματα ειρήνευσης έχουν καταρρεύσει.

Οπως έδειξαν τα γεγονότα του τελευταίου μήνα, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων εξακολουθεί να είναι έτοιμος να βγει στο δρόμο

Το αντίθετο σενάριο είναι ότι το τουρνουά θα εξελιχθεί σχετικά ομαλά. Θα υπάρξει μια μικρή αναταραχή από τους διαδηλωτές αλλά η αστυνομία θα διαχειριστεί την κατάσταση χωρίς μεγάλη ανικανότητα ή βαρβαρότητα. Οι παραγκουπόλεις θα παραμείνουν ήσυχες καθώς οι άνθρωποι θα είναι προσηλωμένοι στις τηλεοράσεις τους και η ομάδα της Βραζιλίας θα παίξει καλά και θα πετύχει. Ωστόσο, όπως έδειξαν τα γεγονότα του τελευταίου μήνα, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων εξακολουθεί να είναι έτοιμος να βγει στο δρόμο. Και κάποιος πρέπει να υποθέσει ότι ακόμα δεν έχουν δείξει το πραγματικό τους χέρι.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καθόλου ιδεώδες ότι τόσο μεγάλη επιρροή πάνω στην προεδρία της Βραζιλίας και την τύχη αυτού του σούπερ αθλητικού γεγονότος φαίνεται να έχει μια κατακερματισμένη συμμαχίας κοινωνικών κινημάτων και μια αστυνομική δύναμη που εξακολουθεί να λειτουργεί κάτω από στρατιωτικό νόμο. Αλλά αυτό είναι το σημείο στο οποίο μας έφεραν οι ελίτ της Βραζιλίας και οι εταίροι τους FIFA και ΔΟΕ. Στο τέλος της ημέρας, η ευρύτερη κοινωνία της Βραζιλίας θα είναι αυτή που θα καθορίσει την πορεία των γεγονότων. Οι αρχές φαίνεται να τους φοβούνται ως όχλο, γι 'αυτό πρέπει να ελπίζουμε στη σοφία του πλήθους.

*Ο Ντέϊβιντ Γκολντμπλάτ είναι αρθρογράφος της Boston Globe και της Guardian και συγγραφέας του βιβλίου «Futebol Nation: The Story of Brazil through Soccer» (2014).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ 27 Νοε 2020 | 08:02

Μαραντόνα: Kηδεία με χιλιάδες κόσμου στους δρόμους για το συγκινητικό τελευταίο αντίο [εικόνες και βίντεο]

Στην τελευταία του κατοικία ο θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα με χιλιάδες κόσμο να τον αποχαιρετά. Τάφηκε στο κοιμητήριο που βρίσκονται και οι σοροί της μητέρας και του πατέρα του.

ΜΕ 171.460 ΝΕΚΡΟΥΣ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ 27 Νοε 2020 | 06:48

Βραζιλία- Μπολσονάρου: Δε θα εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ο πρόεδρος της χώρας

Στη Βραζιλία καταγράφεται ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στον πλανήτη.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ COVID-19 26 Νοε 2020 | 21:33

Premier League: Οι ομάδες που θα φιλοξενούν κόσμο από τις 2/12

Οι ομάδες που βρίσκονται σε περιοχές με πολύ υψηλό επίπεδο επικδυνότητας 3

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΑ ΤΕΣΤ 26 Νοε 2020 | 16:39

Κορονοϊός - Πάτρα: Γέννα 16χρονης έβαλε σε καραντίνα 10 γιατρούς και νοσηλευτές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Συναγερμός έχει σημάνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου καθώς σε καραντίνα μπήκαν 10 γιατροί και νοσηλευτές μετά από μία γέννα 16χρονης με κορονοϊό.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 26 Νοε 2020 | 12:53

Μαραντόνα: Τα ιστορικά πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου - Στο πάνθεον των ποδοσφαιρικών ηρώων

Ο Μαραντόνα αποχαιρέτησε αυτόν τον κόσμο σε ηλικία μόλις 60 ετών και τα διεθνή πρωτοσέλιδα είναι αφιερωμένα σε αυτόν.

"ΕΦΥΓΕ" ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 25 Νοε 2020 | 22:52

Ντιέγκο Μαραντόνα: Ο Θεός πήρε πίσω το... χέρι του - Οι κορυφαίες στιγμές ενός θρύλου

Τα κατορθώματα του Ντιέγκο Μαραντόνα έχουν γράψει ιστορία και θα μείνουν ανεξίτηλα για πάντα - Το "Χέρι του Θεού", το καλύτερο γκολ που έχει μπει ποτέ και το αξέχαστο Μουντιάλ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 25 Νοε 2020 | 20:26

Τραγωδία στη Βραζιλία: 41 νεκροί μετά από σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό [Βίντεο]

Σοκ στη Βραζιλία από το τραγικό τροχαίο που προκάλεσε τον θάνατο σε 41 ανθρώπους

ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ 1994 25 Νοε 2020 | 19:53

Ντιέγκο Μαραντόνα: Το φοβερό ξέσπασμα με την Εθνική Ελλάδας όταν έβαλε το τελευταίο του γκολ με την Αργεντινή [Βίντεο]

Απέναντι στην Ελλάδα, ο Μαραντόνα είχε έναν από τους πιο διάσημους πανηγυρισμούς γκολ στον Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ 2016 25 Νοε 2020 | 19:45
ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ 25 Νοε 2020 | 18:27

Σοκ στον πλανήτη: Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Παγκόσμια θλίψη - Ο ποδοσφαιρικός θρύλος, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, έφυγε από τη ζωή στα 60 του χρόνια από ανακοπή καρδιάς

24 Νοε 2020 | 15:20

Οι 10 κορυφαίες ταινίες για το ποδόσφαιρο

Όταν ο βασιλιάς των σπορ κατακτά τη μεγάλη οθόνη.

ΣΕ 14 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 24 Νοε 2020 | 11:43

Κορονοϊός: Θετικός ο Τζον Φαν’τ Σχιπ, προπονητής της Εθνικής Ελλάδος

Ο κορονοϊός χτύπησε την πόρτα της Εθνικής και δη του προπονητή ,Τζον Φαν’τ Σχιπ.

ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΑΤΑΛΑΝΟΣ 19 Νοε 2020 | 17:07

Γκουαρδιόλα: "Πολίτης" για ακόμα τρία χρόνια - Συμφώνησε με τη Μάντσεστερ Σίτι μέχρι 2023

Έως και το 2023 θα παραμείνει στη Μάντσεστερ Σίτι ο Πεπ Γκουαρδιόλα καθώς συμφώνησε στην επέκταση του συμβολαίου του