Μπορεί και να τρίβουμε τα μάτια μας...

Κίνητρα έχουν ήδη ψηφιστεί για εύπορους αλλοδαπούς αλλά και συνταξιούχους από το εξωτερικό που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Πάγια άποψη αυτής της στήλης, από τότε που υπέγραφε ως "Καγκελάριος" στα τέλη του περασμένου... αιώνα, ήταν πως οι ειδήσεις που μπορεί να αποδειχτούν καταλυτικές για το αύριο συχνά βρίσκονται στα μονόστηλα του σήμερα.

Μονόστηλα -για τους νεότερους- στη διάλεκτο των ανθρώπων που εξέδιδαν εφημερίδες, ένα βασικό μέσο ενημέρωσης τους 2-3 τελευταίους αιώνες,- ήταν μια είδηση μερικών δεκάδων λέξεων λόγω της μικρής της σημασίας που καταλάμβανε μια μικρή στήλη. Το αντίθετο ενός μονόστηλου είναι ένας πρωτοσέλιδος οκτάστηλος τίτλος με ένα ρεπορτάζ μερικών εκατοντάδων ή και χιλιάδων λέξεων να ακολουθεί.

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν εντόπισα δυο ρεπορτάζ τα οποία τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις της χώρας.

Οι ευκαιρίες...

Τα δυο θέματα που αφορούν στα ρεπορτάζ είναι: Τα μέτρα που προτείνονται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Κεφαλαιαγοράς και του rebranding του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και η μείωση της φορολογίας κατά 50% για επτά χρόνια σε όσους μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.

Η αποτελεσματική υλοποίηση των δυο σχεδίων θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος ο οποίος θα συνεισφέρει τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία περισσότερες μονάδες ανάπτυξης, με ό,τι αυτό σημαίνει για θέσεις εργασίας, φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, από ότι θα συνεισφέρει η μόχλευση των 32 δισ. Ευρώ του προγράμματος NextGeneration.

Η στήλη πάντα είναι επιφυλακτική σε κρατικές επιδοτήσεις και επιδόματα καθώς θεωρεί πως μακροπρόθεσμα η ζημιά είναι μεγαλύτερη από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη που προσφέρουν.

Το χρηματιστήριο…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο Capital.gr η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για φυσικά πρόσωπα σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη επένδυση-αποταμίευση στο χρηματιστήριο.

Προς την κατεύθυνση αυτή προβλέπεται η δημιουργία ειδικών επενδυτικών λογαριασμών −Αποταμιευτικός Επενδυτικός Λογαριασμός (ΑΠΕΛ)− και προϊόντων συλλογικών επενδύσεων που εξασφαλίζουν συμμετοχή σε δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες με την αναγκαία διασπορά κινδύνου.

Κατά το ρεπορτάζ: "Τα ποσά που θα επενδύει κάθε φυσικό πρόσωπο στις δύο κατηγορίες ΑΠΕΛ κατ’ έτος, προαιρετικά και ανάλογα με την εκάστοτε οικονομική του ευχέρεια, θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα του συγκεκριμένου έτους μέχρι το ανώτατο όριο, π.χ., των 6.000 ευρώ ετησίως (ή μέχρι το ανώτατο όριο ενός ποσοστού, π.χ. 30%, του δηλωθέντος εισοδήματος).

Επίσης, ως εναλλακτικά κίνητρα για τον ειδικό αποταμιευτικό επενδυτικό λογαριασμό προτείνονται:

1) Απαλλαγή από τον φόρο μερισμάτων (αν πρόκειται για μετοχές) ή φόρο τόκων (αν πρόκειται για ομόλογα) που παρακρατείται κατά την πληρωμή.

2) Απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος της υπεραξίας, σε περίπτωση δημιουργίας κεφαλαιακών κερδών από την πώληση της συμμετοχής των κινητών αξιών της εισηγμένης εταιρείας (ΜμΕ ή fund), μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος (π.χ. 3 ή 5 έτη).

3) Απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς, σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου φυσικού προσώπου…"

Βλέπε: Κοσμογονία αλλαγών για το Χρηματιστήριο

Η μεταφορά έδρας…

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης στο Bloomberg, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφέρει έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια σε όσα φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα κίνητρα έχουν ήδη ψηφιστεί για εύπορους αλλοδαπούς αλλά και συνταξιούχους από το εξωτερικό που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

Βλέπε: Bloomberg: Μισός φόρος εισοδήματος για όσους μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα..

Το κίνητρο αυτό στην μετά Covid εποχή καθώς λόγω της επιδημίας η τηλε- απασχόληση έχει αποκτήσει εκρηκτική αύξηση, μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό για μια χώρα με την ποιότητα ζωής και το κλίμα της Ελλάδας. Πόσο μάλλον που τα δίκτυα 5G αλλά και η πρόσβαση με υψηλές ταχύτητες στον παγκόσμιο ιστό μέσω του δικτύου δορυφόρων που θα είναι έτοιμο στα επόμενα 2-3 χρόνια θα βελτιώσουν σημαντικά την ταχύτητα πρόσβασης από όλα τα σημεία της επικράτειας.

Τα κρατικά έσοδα και τα οφέλη της οικονομίας από τα κίνητρα αυτά μπορεί να εκπλήξουν την κυβέρνηση και να αποτελέσουν έναυσμα για επέκταση της μείωσης της φορολογίας χρονικά αλλά και στο σύνολο το φορολογούμενων. Οι πρώτες πληροφορίες για το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μετά το δημοσίευμα του Bloomberg είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Τα φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο μπορεί να συνεισφέρουν στην απόκτηση του αναγκαίου βάθους που χρειάζεται η ελληνική αγορά προκειμένου να εξελιχτεί σε βραχίονα χρηματοδότησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αμφότερα τα σχέδια μπορεί να μας κάνουν να τρίβουμε τα μάτια σε λίγα χρόνια…

2) Κρατικοποίηση ζημιών και ιδιωτικοποίηση κερδών

Καλό μεσημέρι κύριε Στούπα,

Ονομάζομαι Γεωργάς Γεώργιος και παρακολουθώ καθημερινά τις δημοσιεύσεις σας με μεγάλο ενδιαφέρον.

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, επιστήμονας της σωματικής άσκησης, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ. Προτού προχωρήσω θέλω να σας πω ότι αναγνωρίζω πλήρως τους περιορισμούς του αντικειμένου που έχω σπουδάσει όσον αφορά την ικανότητα μου να σχολιάζω οικονομικά και πολιτικά θέματα.

Με αφορμή το σημερινό άρθρο σας σχετικά με τις εξελίξεις σε Aegean και Πειραιώς παραθέτω τα εξής ερωτήματα:

1) Όντας ελεύθερος επαγγελματίας από το 2009 γνωρίζω πολύ καλά ότι συνδυασμός ατυχίας και λανθασμένων επιλογών συνεπάγεται στην καλύτερη των περιπτώσεων διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησής μου.

Τι είναι αυτό που με υποχρεώνει να ''αιμοδοτώ'' την εκάστοτε ιδιωτική επιχείρηση όταν αυτή βρεθεί αντιμέτωπη με ατυχία και λανθασμένες επιλογές;

Χωρίς να ξέρω πολλά, οι τελευταίες εξελίξεις σε Aegean και Πειραιώς δεν θυμίζουν σε τίποτα καπιταλισμό και ελεύθερη οικονομία.

2) Δυσκολεύομαι να καταλάβω για ποιό λόγο η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου οι διοικήσεις των εν λόγω εταιρειών να μείνουν στα χέρια των ιδιωτών. Η ανικανότητα των κρατικών διοικήσεων δεν αναιρεί την εκ του αποτελέσματος ανικανότητα - αναποτελεσματικότητα των ιδιωτικών διοικήσεων.

''Δεν αμφιβάλω πως ούτε άλλη διέξοδος υπήρχε, ούτε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να μείνουν οι εταιρείες που χρειάζονται κρατική βοήθεια υπό ιδιωτικό έλεγχο, γιατί αυτός είναι περισσότερο αποτελεσματικός και αποδοτικός για την οικονομία και την κοινωνία.''

Χωρίς να παρεξηγηθώ και με καλή πρόθεση, η παραπάνω πρόταση με παραπέμπει στην αυτοσκοπό, δογματική ιδιωτικοποίηση. Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ ότι είμαι υπέρ της κρατικής διοίκησης. Είμαι υπέρ των αποδοτικών διοικήσεων ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων και της προέλευσης των μελών της.

3) Η περίπτωση της Aegean φαίνεται να σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την ατυχία. Δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο και για την Πειραιώς. Η εκτίμηση μου είναι ότι ανεξάρτητα από την πανδημία η πορεία της Πειραίως ήταν προδιαγεγραμμένη.

Κρατικοποίηση ζημιών και ιδιωτικοποίηση κερδών = Επιλεκτικός καπιταλισμός.

Με εκτίμηση

Απάντηση: Σε γενικές γραμμές είμαι της όσον το δυνατόν μικρότερης εμπλοκής του κράτους στην οικονομία. Η δημιουργία εταιρειών "ζομπι" μέσω μηδενικών επιτοκίων ή κρατικών εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο δεν θα μας βγει σε καλό.
Σε συνθήκες πολέμου ή πανδημίας όμως τα δεδομένα αλλάζουν...

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

12 Ιαν 2021 | 08:30

Ας ξυπνήσουμε πριν είναι αργά...

Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει για το 2020 ύφεση περί το 10% η οποία θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και αρκετά χρόνια.

11 Ιαν 2021 | 08:41

Το τρίτο και χειρότερο κύμα...

Με αυτό το πιθανό σενάριο ίσως θα πρέπει να σχεδιάσουμε και τις πιθανές διακοπές το ερχόμενο Καλοκαίρι και κυρίως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

07 Ιαν 2021 | 10:12

Το "τσαλάκωμα" του Ερντογάν

Το 2020 αποδείχτηκε μια από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών για την Ελλάδα.

05 Ιαν 2021 | 13:25

Ο "Θύμιος" στο Ντουμπάι…

Μεταξύ των βασικότερων κινήτρων μιας φιλοπρόοδης κοινωνίας και οικονομίας είναι η προστασία της περιουσίας και η δίκαιη ανταμοιβή μέσω, κυρίως των κανόνων της αγοράς, του ρίσκου, της εργασίας και της δημιουργικότητας.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ 04 Ιαν 2021 | 20:31

Ευφορία στις χρηματιστηριακές αλλά και στις αγορές: "Ποδαρικό" με το δεξί στα ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς κυμαίνονταν στο 0,625, του 5ετούς στο 0,09% και του 15ετούς στο 0,89%.

04 Ιαν 2021 | 08:58

Τα κεφάλια μέσα…

Η σπουδή της κυβέρνησης να επαναφέρει τα σκληρά μέτρα "κλειδώματος" από την επομένη της Πρωτοχρονιάς, καταδεικνύει και την ανησυχία που τη διέπει με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών που τη συμβουλεύουν.

30 Δεκ 2020 | 08:37

Αλβανοί "τουρίστες" και Έλληνες "επενδυτές"...

Οι επιχειρηματίες μοιάζουν με τις μέλισσες.

29 Δεκ 2020 | 08:10

Αχαλίνωτο σεξ, αθεΐα και πληθωρισμός...

Προκειμένου να υπάρξει ένα αποτελεσματικό τείχος ανοσίας, ο εμβολιασμός θα πρέπει να φτάσει στο 70% του πληθυσμού σύμφωνα με τους ειδικούς.

22 Δεκ 2020 | 09:17

Τα εύσημα του Τούρκου...

Το μήνυμα του υπουργού των Εξωτερικών της Τουρκίας προς τον Έλληνα ομόλογό του είναι αποκαλυπτικό του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η γειτονική χώρα.

21 Δεκ 2020 | 09:31

Κανένας δεν βλέπει τι έρχεται...

Για την περίοδο του Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 18.313 εκατ. ευρώ...

18 Ιαν 2021 | 11:49

Η επόμενη ημέρα ίσως καθυστερήσει...

Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν αναμενόμενη. Η ύφεση το 2020 που υπολογίζεται περί το 10% θα έχει και συνέχεια απ’ ό,τι φαίνεται τουλάχιστον στο α' τρίμηνο.

13 Ιαν 2021 | 10:14

Μόνο οι νεκροί δεν έχουν τίποτα να χάσουν...

Η Ελλάδα πάει σε διερευνητικές επαφές για διμερή διάλογο με στόχο αν αυτός δεν καταλήξει σε κάποια συμφωνία, οι συγκεκριμένες διαφορές να παραπεμφθούν στο διεθνές δικαστήριο.