Follow us

Μπορεί να έχουμε εκπλήξεις

Πριν λίγες μέρες ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατέθεσε στη Βουλή τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τη σημαντικότερη να αφορά στην αναθεώρηση του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Μπορεί να έχουμε εκπλήξεις
Πριν λίγες μέρες ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατέθεσε στην ελληνική Βουλή τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τη σημαντικότερη εξ αυτών να αφορά στην αναθεώρηση του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης.

Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μ. Βολουδάκης ζητά να δοθεί παράταση στη ζωή λιγνιτικών μονάδων καθώς λόγω της υπερβολικής αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου η παραγωγή από λιγνίτη έχει καταστεί ανταγωνιστική ακόμη και με το υψηλό κόστος των ρύπων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ακόμη και η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. εκτιμά ότι η παρούσα κρίση μπορεί να κρατήσει 2 ή 3 χρόνια.

Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που πριν δύο μήνες έλεγαν ότι προσδοκούν αποκλιμάκωση των τιμών την άνοιξη.

Τους καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα, ανέφερε ο βουλευτής προσθέτοντας ότι "γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές ….

Πρόκειται για τη σημαντικότερη διαφοροποίηση κυβερνητικού βουλευτή σε σχέση με μια στρατηγική επιλογή της παρούσας κυβέρνησης αλλά και του συνόλου των κομμάτων εξουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου, η οποία είναι πλήρως ταυτισμένη με αυτή της Ε.Ε.

Τούτο αποτελεί ενδεχομένως μια προειδοποίηση για ένα από τα σημαντικότερα υπόγεια ρεύματα δυσαρέσκειας το οποίο πηγάζει από την ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και εν μέρει οφείλεται στις δογματικές προσηλώσεις μιας σημαντικής μερίδας της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ελίτ της Δύσης ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.

Σε ανύποπτο χρόνο, πριν από περίπου ένα έτος στη στήλη είχαμε επισημάνει τους κινδύνους αναζωπύρωσης του "εθνολαϊκισμού" και εξ αιτίας της προχειρότητας και ταχύτητας με την οποία σχεδιάστηκε η ενεργειακή μετάβαση τα τελευταία χρόνια.

Καθώς ο Χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται στο μέσον του το κόστος της ενεργειακής κρίσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις διευρύνεται και οι κοινωνίες αρχίζουν να προβληματίζονται.

Περί το μέσο της Άνοιξης νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν μια πρώτη δόση του κόστους που μπορεί να τους στοιχήσει η ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια.

Είναι προφανές πως η παρέμβαση του βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας προέκυψε ως αποτέλεσμα των κοινωνικών πιέσεων και ωσμώσεων που έχουν αρχίσει ήδη να κυοφορούνται στην κοινωνία.

Ανάλογες διεργασίες πρέπει να λαμβάνουν χώρα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτήν την περίοδο. Αν δεν προσεχθούν στις επικείμενες εκλογές σε χώρες όπως η Γαλλία και Ιταλία μπορεί να έχουμε εκπλήξεις...


2) Κόστος ενέργειας και κόστος παραγωγής...
Στα εσπεριδοειδή χρησιμοποιούμε ηλεκτρικούς ανεμομείκτες για την αντιπαγετική τους προστασία.

Συγκρίνω τιμές και σχεδόν παρόμοια κατανάλωση.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019 κατανάλωση 1280 Kw/h με συνολικό κόστος ρεύματος 121 ευρώ, δηλ. κόστος 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021 κατανάλωση 1320 kw/h με συνολικό κόστος 431 ευρώ δηλ. κόστος 0,32 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Από τα 431 ευρώ το κράτος επιδοτεί τα 106 ευρώ και έτσι το κόστος κατέρχεται στο επίπεδο των 0,24 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Δηλ. σχεδόν τριπλάσιο κόστος από το 2019.

Με βάση τα δεδομένα της κακοκαιρίας που είχαμε φέτος τον Ιανουάριο του 2022, όποια πορτοκάλια επιβιώσουν, θα πρέπει να πωλούνται 0,50 ευρώ το κιλό στο χωράφι, από 018-0,20 που έχουν σήμερα για να μπορεί να συνεχιστεί η καλλιέργεια τους.

Τα δε λιπασματα-φυτοφαρμακα έχουν αυξηθεί από 80-300% σε σχέση με το 2021.

Απορώ ποιοι θα έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να καλλιεργούν σ αυτήν την χώρα...

Λύσεις δεν έχω, απλά σας ενημερώνω πως έχει η κατάσταση.

Δημ. Μητσόπουλος

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

05 Μαϊ 2022 | 07:35

Πληρώστε περισσότερα...

"Ακούω γκρίνια από τους εργοδότες ότι δεν βρίσκουν υπαλλήλους" δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, "Η απάντησή μου είναι πληρώστε περισσότερο".

04 Μαϊ 2022 | 07:56

Επιδείνωση συνθηκών

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις όταν οι συνθήκες του οικονομικού κλίματος μοιάζουν να επιδεινώνονται ραγδαία.

03 Μαϊ 2022 | 06:59

Αρτέμη, ζεις, εσύ μας οδηγείς...

Η προσφυγή της ολομέλειας δικηγορικών συλλόγων στη δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κατανοητή. Τη δουλειά τους κοιτάνε οι άνθρωποι...

23 Μαϊ 2022 | 07:38

Το δόγμα Πούτιν, Ερντογάν…

Οι "αναθεωρητές" του status quo προετοιμάζουν επί μακρόν την κοινή γνώμη των κοινωνιών τους πάνω κάτω με τους ίδιους τρόπους.

19 Μαϊ 2022 | 08:02

Ο "έρωτας" με τον Ερντογάν...

Αυτό που υποστηρίζει ο κ. Σκουρλέτης με απλά λόγια είναι πως οι Αμερικάνοι και η υπόλοιπη υφήλιος δεν κατάλαβαν για τον αναθεωρητισμό ποιων ομιλούσε ο κ. Μητσοτάκης και πως οι μόνοι που το αντελήφθησαν είναι οι Τούρκοι.

18 Μαϊ 2022 | 07:40

Ελλάδα-Τουρκία σημειώσατε 1

Στον τομέα της ασφάλειας η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία και πλέον απραξίας η οποία την είχε αφήσει πολύ πίσω εξοπλιστικά έναντι της Τουρκίας, έχει αποκτήσει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

16 Μαϊ 2022 | 08:45

Η επάνοδος των χρεοκοπιών...

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όπως και αρκετοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές πως επίκειται ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν λόγω των απειλητικών διαθέσεων του πληθωρισμού.

11 Μαϊ 2022 | 08:18

Προσοχή με τις επιδοτήσεις...

Πρόσφατα άκουσα για την περίπτωση ζεύγους συνταξιούχων που εξεπλάγη δυσάρεστα όταν είδε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού πριν μερικούς μήνες.

09 Μαϊ 2022 | 07:18

Τα χειρότερα πίσω;

H διεθνής χρηματιστηριακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη διαθέτει πολλές προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα για ένα οικονομικό κραχ με απροσδιόριστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.

05 Μαϊ 2022 | 07:35

Πληρώστε περισσότερα...

"Ακούω γκρίνια από τους εργοδότες ότι δεν βρίσκουν υπαλλήλους" δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, "Η απάντησή μου είναι πληρώστε περισσότερο".

04 Μαϊ 2022 | 07:56

Επιδείνωση συνθηκών

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις όταν οι συνθήκες του οικονομικού κλίματος μοιάζουν να επιδεινώνονται ραγδαία.

03 Μαϊ 2022 | 06:59

Αρτέμη, ζεις, εσύ μας οδηγείς...

Η προσφυγή της ολομέλειας δικηγορικών συλλόγων στη δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κατανοητή. Τη δουλειά τους κοιτάνε οι άνθρωποι...

26 Μαϊ 2022 | 07:59

Το Ρωσικό παράδοξο

Πώς όμως έχει δημιουργηθεί αυτό το παράδοξο; Ποιο είναι το κόλπο; Βρήκαν μήπως οι Ρώσοι τον τρόπο να κινούν την οικονομία κατά τις επιθυμίες τους;