ΝΔ: Πολύ σκληρή για να πεθάνει….

Φαίνεται ότι η «παραδοσιακή δεξιά» έχει ανθεκτικότερες ρίζες παρά τις διασπάσεις

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΝΔ: Πολύ σκληρή για να πεθάνει….

Όταν ένα κόμμα εξουσίας που επί δεκαετίες συγκέντρωνε δυνάμεις της τάξης του 42-45%, αγωνίζεται σήμερα να διασφαλίσει ποσοστό άνω του 3% και ένα άλλο κόμμα , το παραδοσιακά «αντίπαλο» του με τα ίδια τυπικά χαρακτηριστικά , ανάλογη πορεία και πρόσφατη συμπόρευση ,παραμένει εν δυνάμει κυβέρνηση, τότε καλό είναι να σκύψει κανείς και να κοιτάξει προσεκτικά τι ακριβώς συνέβη σε σχέση με την κοινωνική τους αντιστοίχιση: Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και Νέα Δημοκρατία το πράσινο και το γαλάζιο κόμμα που εξέφρασαν μεταπολιτευτικά τον κεντροαριστερό και κεντροδεξιό χώρο σε ένα σταθερό στο χρόνο δίπολο εξουσίας όπως στις ΗΠΑ τη Γαλλία , τη Μ. Βρετανία , τη Γερμανία κ.α Παρά τα εκ των υστέρων αναθέματα και κατάρες, όχι δεν κατέστρεψαν κυβερνώντας επί 40 χρόνια τη χώρα, απλά δεν την έσωσαν από τον χείριστο εαυτό της τον λαϊκιστικό και ανεύθυνο , τον μικροπολιτικό και διεφθαρμένο , τον διχαστικό και εμπαθή. Ναι σε αυτό απέτυχαν ή ακόμη χειρότερα ,συνέβαλαν αρνητικά λιγότερο ή περισσότερο. …

Όταν ένα κόμμα εξουσίας που επι δεκαετίες συγκέντρωνε δυνάμεις της τάξης του 42-45% αγωνίζεται να διασφαλίσει ποσοστό άνω του 3% και ένα άλλο με ανάλογη πορεία παραμένει εν δυνάμει κυβέρνηση τότε καλό είναι να σκύψει κανείς και να κοιτάξει τι ακριβώς συνέβη.

Η οικονομική κρίση του 2008 έφερε την πολιτική κρίση κι αυτή πήρε χαρακτηριστικά Νέμεσης με ορόσημο τις πρώτες εκλογές του 2012 όταν το ψηφίο 1 αντικατέστησε σαν πρώτο στο διψήφιο ποσοστό, το 4 ή το 3 και τα δύο κόμματα είδαν με φρίκη 14% και 18% στις κάλπες. Η συγκυβέρνηση ήταν υπό μία έννοια η «τιμωρία» τους για τις πολυετείς απίθανες και ανόητες, ατελέσφορες και εθνικά επιζήμιες κόντρες τους με έπαθλο την εξουσία. Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε δραματικά και η ΝΔ άντεξε πεισματικά. Γιατί; Πολυπαραγοντική η εξήγηση. Θα σταθώ όμως σε έναν από αυτούς τους παράγοντες, την κοινωνική αντιστοίχιση. Αποδεικνύεται ότι η «παραδοσιακή δεξιά» έχει ανθεκτικότερες ρίζες παρά τις υπολογίσιμες διασπάσεις και τις διαρροές κυρίως προς τα δεξιά της. Από το πρώτο χτύπημα του 1977 με την Εθνική Παράταξη ως το πρόσφατο των ΑΝΕΛ οι απώλειες ήταν πρόσκαιρες, χωρίς αντοχή στον χρόνο. Μπορεί να στερούσαν νίκες ή να προκαλούσαν ήττες αλλά δεν δημιούργησαν ποτέ ένα μικρό πλην παγιωμένο δεξιό κόμμα. Ούτε ο Α. Σαμαράς ούτε ο Γ. Καρατζαφέρης ούτε ο Π. Καμμένος για να είμαστε συγκεκριμένοι, ρίζωσαν . Το προσωποπαγές αυτών των κομμάτων, βοήθησε μεν στην πετυχημένη εκλογικά ίδρυση τους αλλά στη συνέχεια αποδείχτηκε μπούμερανγκ.

Αντίθετα κανένα από τα κόμματα που δημιουργήθηκαν προς τον ας πούμε «κεντρώο» χώρο, είχε οποιαδήποτε άξια λόγου ανταπόκριση. Από τη ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου ως τη Δράση του Στέφανου Μάνου οι προσπάθειες δημιουργίας ενός κόμματος με νεοφιλελεύθερη ατζέντα στην Οικονομία και πιο προοδευτική κοινωνικά στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών φιλελεύθερων κομμάτων, απέτυχε χαρακτηριστικά παρότι οι ιδρυτές τους ήταν σημαντικές προσωπικότητες. Να θυμίσουμε ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη ούτε καν κατέβηκαν σε εκλογική αναμέτρηση, επέστρεψαν στη ΝΔ.

Σήμερα, παρά τα ασυγχώρητα εσωκομματικά λάθη του Α. Σαμαρά, η κληρονομιά της κυβερνητικής διαχείρισης κρίσης αποδεκνύεται θετική για τη ΝΔ και όχι επαχθής.

Σήμερα, παρά τα ασυγχώρητα εσωκομματικά λάθη του Α. Σαμαρά , η κληρονομιά της κυβερνητικής διαχείρισης κρίσης αποδεικνύεται θετική για τη ΝΔ και όχι επαχθής όπως νόμιζαν κάποιοι τον Ιανουάριο. Ο πρωθυπουργός Σαμαράς ήταν συγκριτικά ο καλύτερος πρωθυπουργός της εξαετούς εθνικής τραγωδίας, ο μόνος που έφτασε ένα βήμα πριν το τέλος της ασφυκτικής λιτότητας και της άγριας κηδεμόνευσης. Δεν πέτυχε τον τελικό στόχο αλλά δεν απέτυχε και δη παταγωδώς όπως ο διάδοχος του στο Μαξίμου. Κι αυτή είναι μια αλήθεια που δεν μπορεί να αλλοιωθεί , είναι η θετική κληρονομιά της ΝΔ που λειτουργεί σαν αντίβαρο στην επαχθή , δηλαδή τα αντιλαϊκά μέτρα, τις σκληρές πολιτικές, το γκρίζο κυβερνητικό πρόσωπο, τη φθορά του παλιού κλπ. Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι είτε το ομολογούν είτε όχι , το γνωρίζουν. Όπως γνωρίζουν ότι η ύπαρξη ενός πόλου κι όχι δύο- τριών μικρότερων όμορων κομμάτων , είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική όχι για το χώρο αλλά για τη χώρα. Η αλλαγή ηγεσίας έστω και με τον τρόπο και τον χρόνο που έγινε, εξυπηρετεί την επανασυσπείρωση καθώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ο ιδανικός πολιτικά «καμβάς» που επιτρέπει στους πάντες να αποτυπώσουν τις ιδέες και τις απόψεις τους. Η «πολύ σκληρή για να πεθάνει» ΝΔ δεν είναι ιδεατή πολιτική οντότητα αλλά είναι εξαιρετικά ανθεκτική διότι εκφράζει τελικά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ένα σημαντικό , ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν έχει ενθουσιώδες ρεύμα αλλά έχει βαθύτατες ρίζες….

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 13 Οκτ 2021 | 18:08

47 χρόνια ΝΔ - Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της"

Σύσσωμη η ΝΔ έδωσε το παρών στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος - Ομιλίες Μητσοτάκη και Καραμανλή - Παρών ο Αντώνης Σαμαράς

ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ 13 Οκτ 2021 | 13:48

Εκδήλωση ενότητας για τα 47 χρόνια της ΝΔ: Ομιλίες Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή μετά από καιρό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα αναφερθούν μεταξύ άλλων και στην πορεία της κεντροδεξιάς παράταξης.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 12 Οκτ 2021 | 13:55

Καραμανλής: Οι ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη ΝΔ - Μήνυμα ενότητας η εκδήλωση της Τετάρτης

"Δεν ανήκουν οι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία", δήλωσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

ΥΠΕΡ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 12 Οκτ 2021 | 07:25

Ρελάνς της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει διεύρυνση της Εξεταστικής για τις δημοσκοπήσεις από το 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης που θα ερευνήσει η Εξεταστική από το 2015, δηλαδή από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟ 06 Οκτ 2021 | 13:17

Αιχμές Σκέρτσου για Μπογδάνο: Δεν είμαστε πιο σημαντικοί από αυτό που υπηρετούμε

"Δεν είμαστε εμείς πιο σημαντικοί από αυτό που υπηρετούμε" τόνισε ο Άκης Σκέρτσος για τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ 06 Οκτ 2021 | 12:28

Τι απάντησε ο Γεραπετρίτης για το εάν θα επιστρέψει στη ΝΔ ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος- Ολα ανοιχτά

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τοποθετήθηκε για τη διαγραφή του Κ. Μπογδάνου από τη ΝΔ.

06 Οκτ 2021 | 12:21

Μαύρος (MRB): Υπάρχει περιθώριο για νέο κόμμα στα δεξιά της ΝΔ- Πόσοι ψηφίζουν την άκρα δεξιά στα γκάλοπ

"Υπάρχει ο ενισχυτής και ένα πολύ καλό cd player, αλλά δεν υπάρχουν τα σωστά "ηχεία" στο στερεοφωνικό που λέγεται ακροδεξιά έκφραση".

ΜΕΤΑ ΤΟ «ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ 05 Οκτ 2021 | 20:49

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Τα 7 "θανάσιμα αμαρτήματα" που προκάλεσαν τη διαγραφή από τη ΝΔ

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έπαιζε συνεχώς με τη "φωτιά" και αρκετές φορές είχε βρεθεί αρνητικά στο προσκήνιο - Είχε προειδοποιηθεί από το Μαξίμου

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 04 Οκτ 2021 | 13:21

Μητσοτάκης για 47 χρόνια ΝΔ: Υπηρετούμε το έθνος πάνω από παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς

Για μια "ΝΔ που γιορτάζει στην Ελλάδα που αλλάζει" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 04 Οκτ 2021 | 12:05

ΝΔ: Θα απαντήσει ο Τσίπρας στις βαριές καταγγελίες του Πάνου Καμένου περί εξαγοράς βουλευτών;

"Θα απαντήσει ο κ. Τσίπρας; Θα διαψεύσει τον πρώην συγκυβερνήτη του;", ρωτά η Νέα Δημοκρατία τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Π. Καμμένο.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ 28 Σεπ 2021 | 09:07

Νέα καρφιά Τζαβάρα κατά Μητσοτάκη: Μας ψήφισαν για κυβέρνηση ΝΔ, όχι για να διορίζουμε κηπουρούς [βίντεο]

Ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας καυτηρίασε τον πρωθυπουργό για τις επιλογές του σε κυβερνητικά πόστα.

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ 26 Σεπ 2021 | 08:29

Πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα βέλη Σαμαρά εναντίον Μητσοτάκη - Ουδέν σχόλιο από Μαξίμου

Τις υποδείξεις του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για τον ανασχηματισμό, τη διεύρυνση και τα εθνικά θέματα εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση του Μαξίμου.