Follow us

Νόμος, ηθική και ψήφος

Σκάνδαλα, "σκάνδαλα" και… σκανδαλάκια, κατακλύζουν την πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΕΤΡΟς ΛΑΖΟς
Πέτρος Λάζος

Τον τελευταίο καιρό, μια σειρά από σκάνδαλα, "σκάνδαλα" και… σκανδαλάκια, κατακλύζουν την πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας. Τελευταίο επεισόδιο, οι αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση. Ο κύριος Πάτσης έχει εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία αλλά πλέον προσμετράται ως ανεξάρτητος, μετά τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, με απόφαση Μητσοτάκη.

Αιτία της πρωθυπουργικής απόφασης οι επαγγελματικές δραστηριότητές του. Συμμετοχή σε εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, ιδιοκτησία άλλων εταιρειών εξωτερικού, κάποιες εκ των οποίων είχαν συναλλαγές με το Ελληνικό Δημόσιο και άρα ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του βουλευτή, οι δύο κυριότεροι λόγοι. Συν μια αίσθηση υποψίας, καθώς μερικές από τις συναλλαγές με το Δημόσιο (ΕΛΤΑ ΑΕ) δίνουν την εντύπωση πληρωμής υπερβολικών αμοιβών. Πολλοί προσθέτουν και τη διαδικασία απόκτησης των κόκκινων δανείων στα αποκαλούμενα "ύποπτα", αλλά σφάλλουν. Πρόκειται για κάτι συνηθισμένο, σε ανάλογες περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος Πάτσης ισχυρίζεται πως όλα ήταν γνωστά εδώ και χρόνια λόγω των δηλώσεων Πόθεν Έσχες και όχι μόνον (δημοσίευση συμβάσεων σε Διαύγεια κ.λπ.) και απολύτως νόμιμα. Η στήλη, λόγω της γνωστής διαστροφικής συνήθειας περί πραγματικότητας, διερεύνησε περαιτέρω τα διάφορα παρακλάδια του θέματος και με νομικούς.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να πούμε ότι τα "κόκκινα δάνεια" αφορούσαν ανείσπρακτες οφειλές προς τράπεζα (Πειραιώς - πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια) της περιόδου 1996-2004. Οφειλές οι οποίες είχαν κριθεί τελεσίδικα ως ανείσπρακτες από τα δικαστήρια και δεν υπήρχαν ούτε ελπίδες, ούτε ερείσματα είσπραξής τους. Που πάει να πει ότι κατά τον χρόνο εξαγοράς τους πλέον αποτελούσαν απλά "βαρίδι" για τον ισολογισμό, τίποτε περισσότερο! Αξιοσημείωτο και σημαντικό να σημειωθεί επίσης ότι η ίδια τράπεζα ήταν μέτοχος της εταιρείας η οποία αγόρασε τα ανείσπρακτα, κατά 42%! Αγορά που έγινε με χρηματοδότηση από την ίδια την τράπεζα. Όσο κι αν μοιάζει περίεργο όλο αυτό το αλισβερίσι, είναι απόλυτα νόμιμο και δεν τίθεται καν ηθικό θέμα, μιας και μιλάμε για οφειλές τελεσίδικα χαρακτηρισμένες ως ανείσπρακτες.

Δεν μπορούν όμως να ειπωθούν τα ίδια για τις συναλλαγές με το Δημόσιο αλλά και το ζήτημα του ασυμβίβαστου της συμμετοχής σε ξένες (ο Ελληνικός νόμος κακώς, τις χαρακτηρίζει εξωχώριες) εταιρείες. Οι πρώτες λογικά είναι νόμιμες και έχουν δημοσιευθεί. Ενώ οι δεύτερες είναι μεν παράνομες κατά τον Ελληνικό νόμο αλλά, αφενός δεν επιφέρουν ποινικές συνέπειες χωρίς την άρση ασυλίας από τη Βουλή και αφετέρου πολλοί υποστηρίζουν ότι εάν αμφισβητηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα χαρακτηριστούν νόμιμες, μιας και αφορούν συναλλαγές εντός ΕΕ. Όπως π.χ. είχε συμβεί με την περιβόητη ρύθμιση περί βασικού μετόχου, η οποία όλοι γνωρίζουμε που κατέληξε! Ο εξευτελισμός της χώρας διεθνώς, ακόμη και εκτός Ευρώπης, είναι ιστορικός και αποτελεί μαύρη σελίδα για τη χώρα.

Πέραν όμως του νομικού μέρους, το οποίο, πάντα με βάση τη λογική, θα κριθεί από την Δικαιοσύνη, Ελληνική και Ευρωπαϊκή, υπάρχει το πολύ σοβαρότερο ζήτημα της ηθικής τάξης του πράγματος.

Πώς είναι δυνατόν κάποιος που συμμετέχει στο νομοθετικό έργο να ελέγχει εταιρείες που επιλέγονται ως ανάδοχοι έργων του δημοσίου; Πώς κάποιος που έχει εμφανές κώλυμα εκλογιμότητας (τουλάχιστον κατά τον Ελληνικό νόμο) να βρίσκεται σε ψηφοδέλτιο κόμματος, χωρίς το παραμικρό συμβάν, την παραμικρή αντίδραση; Πώς είναι δυνατόν βουλευτής, δηλαδή εκπρόσωπος εκλεγμένος για να προασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών να συμμετέχει σε διαχείριση κόκκινων δανείων;

Τα ερωτήματα πολλά και εξαιρετικά σοβαρά. Και έχουν τεθεί όλα! Ή σχεδόν όλα. Διότι το σημαντικότερο όλων, δεν ακούστηκε καθόλου, πέντε ημέρες τώρα!

Αφού όλα τα παραπάνω (αν όχι όλα, σίγουρα τα περισσότερα) ήταν γνωστά, με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ανάμεσα στους συνυποψηφίους του και ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος υποψήφιος, από τους ψηφοφόρους;

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

22 Μαϊ 2024 | 07:14

Οι VIP ασθενείς του Στέφανου

Ο πρόεδρος κατάλαβε ότι η ανάλγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη, βρήκε ευκαιρία με τον τελικό του Conference League, να προσφέρει σε όσους μένουν στην Μεγάλη Βρετανία άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες του Ευαγγελισμού, στερώντας τη σειρά προτεραιότητας στους υπολοίπους...

22 Μαϊ 2024 | 07:14

Το ελληνικό ενεργειακό Ελντοράντο

Προς το παρόν η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροδότησης φέρνει αστάθεια και ζημιές. Στο μέλλον όμως υπό κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αναδείξει χώρες όπως η Ελλάδα σε ενεργειακό Ελντοράντο των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

20 Μαϊ 2024 | 09:49

Τι προμηνύει η μείωση των εξαγωγών

Η πτώση των ελληνικών εξαγωγών τον Μάρτιο δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο είδος μείωσης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, αλλά στην αλλαγή των γενικότερων διεθνών συνθηκών.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 07:34

Μην μας πάρουν και την Μπουμπουλίνα

Αν μας πάρουν και την Μπουμπουλίνα οι Αλβανοί, μετά το σπληνάντερο, δεν ξέρω τι θα μείνει πλέον όρθιο...

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ 15 Μαϊ 2024 | 07:32

Πατριδέμποροι και γιουσουφάκια

Πάγια στάση των συμμάχων και εταίρων σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές διαφορές, είναι η τύπου Πόντιου Πιλάτου σύσταση: "Βρείτε τα".

13 Μαϊ 2024 | 07:27

Τα προεκλογικά μηνύματα της Eurovision

Οι υψηλές θέσεις του Ισραήλ και της Ουκρανίας στο κοινό μάλλον αποτυπώνουν τις γεωπολιτικές ευαισθησίες καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται στη δίνη στρατιωτικών αναμετρήσεων.

13 Μαϊ 2024 | 07:27

Είμαι ηλίθιος

Ποιος στον κόσμο μας παραδέχεται, επικαλείται ευθέως τη βλακεία του;

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Μαϊ 2024 | 06:22

Τι θα ψηφίσει ο Χριστός;

Δεν μπορείς να εκμεταλλεύεσαι a la carte τον Χριστό· καλύτερα να τον αφήσεις στην ησυχία του.

11 Μαϊ 2024 | 16:41

Οι υπουργοί σκοτώνουν και ο Στέφανος ξεσκίζει

Και αν σας φαίνεται λίγο αιμοβόρος ξαφνικά ο πρόεδρος υπάρχει εξήγηση.

08 Μαϊ 2024 | 06:45

Ένας (ακόμα) καραμανλικός στον ΣΥΡΙΖΑ

Η προσχώρηση του κ. Σπηλιωτόπουλου στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, επανέφερε στον δημόσιο διάλογο τη φιλολογία για την καραμανλική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

08 Μαϊ 2024 | 06:40

Ο πόλεμος φέρνει επενδύσεις

Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις δημιουργούν ευκαιρίες για την Ελλάδα…

07 Μαϊ 2024 | 10:13

Νέα Υόρκη

Πιθανόν στη Νέα Υόρκη να δυστυχήσεις. Αποκλείεται να πλήξεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 06 Μαϊ 2024 | 08:03

Η εθνική μας ομφαλοσκόπηση

Υποφέρουν άραγε όλες οι χώρες από αντίστοιχο παλιμπαιδισμό;