Ο Αλέξης Τσίπρας και θέλει και μπορεί, λέει

Προτείνει ο κ. Τσίπρας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας;

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Η εμφάνιση και το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ήταν μια έκπληξη. Θετική έκπληξη, αφού τα ποσοστά εμβολιασμού των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν ότι η πίεση στους ανεμβολίαστους και οι περιορισμοί αποδίδουν. Τα ραντεβού για την πρώτη δόση έχουν ξεκολλήσει. Θετική έκπληξη, αφού οι πληροφορίες μέχρι και λίγο πριν από το διάγγελμα, ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να περιορίζεται σε συστάσεις και να αποφεύγει και πάλι να ζορίσει τους ανεμβολίαστους. Τα μέτρα ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσουν και η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να επιβάλει τον εμβολιασμό, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις. Καιρός ήταν.

Η αντίδραση αντίθετα του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν έκπληξη. Και πώς να είναι έκπληξη, αφού πριν ακόμα ανοίξει το στόμα του ο πρωθυπουργός, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει το διάγγελμα μια παράσταση αυτοθαυμασμού, μια κοροϊδία και μας είχε ανακοινώσει πομπωδώς, ότι θα κάνει δημόσια δήλωση (sic), αμέσως μετά, σε όλα τα ΜΜΕ.

Αν και η "δημόσια δήλωση" αμέσως μετά, άργησε μια ώρα και 17 λεπτά, αναζήτησα το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για τα μέτρα περαιτέρω περιορισμού των ανεμβολίαστων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Δεν ήθελα να πιστέψω, ότι η δήλωση είχε ήδη γραφεί, πριν καν ακούσουν στην Κουμουνδούρου τι θα πει ο πρωθυπουργός. Όπως συμβαίνει στη Βουλή με τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και την απάντηση στην πρωτομιλία του πρωθυπουργού, που κυκλοφορούν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πριν καν ανέβει στο βήμα ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν βρήκα καμία αναφορά. Η για την ακρίβεια βρήκα μια αναφορά, αλλά δύσκολα διακρίνεις αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί ή διαφωνεί.

"Σήμερα ανακοίνωσε λοκνταουν για τους ανεμβολίαστους", σχολίασε για τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορά που θυμίζει εκείνο το "είναι ρατσιστικό να μιλάμε για πανδημία ανεμβολίαστων". Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι "ένα διαρκές μπρος πίσω και μέτρα που τις περισσότερες φορές δεν έχουν αντίκρισμα" πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Η έμφαση είναι άραγε στο διαρκές μπρος- πίσω ή στο ότι δεν θα έχουν αντίκρισμα; Μήπως ο κ. Τσίπρας ζητά περισσότερα και πιο αυστηρά μέτρα, εκτός από τα κλασσικά αριστερά που λέει κάθε φορά, για ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών (βεβαίως βεβαίως);

Θα μπορούσε να το υποθέσει κανείς αν κρίνει από τη θετική του αντίδραση, προφανώς, στο μέτρο της επιβολής των rapid test έξω από τις εκκλησίες, πρόταση άλλωστε του ΣΥΡΙΖΑ, "Χρειάστηκε να θρηνήσουμε 1.137 νεκρούς μέσα στο Νοέμβρη και να υπάρξει γενική κατακραυγή, για να εξαγγείλει σήμερα αυτό που προτείναμε και καταθέσαμε μάλιστα ως τροπολογία που καταψήφισε, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνει δηλαδή υποχρεωτικό το τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων στις εκκλησίες." Να δούμε ποιος θα επιβάλει τα τεστ και επανερχόμαστε…

Θα μπορούσε να το υποθέσει κανείς, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα, αλλά ο ίδιος απέφυγε να πάρει σαφή θέση. Από αντιπολιτευτική εμμονή.

Παράδειγμα: Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι "δεν τολμά να συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο στην Εκκλησία και στα Σώματα Ασφαλείας".

Ο ίδιος λοιπόν που το τολμά, ζήτησε "να προχωρήσει άμεσα και με αυστηρότερα μέτρα για τον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας και το Στρατό. Είναι αδιανόητο να σου ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ένας μη εμβολιασμένος αστυνομικός.". Δεν έχει και άδικο.

Ορισμένοι έπευσαν να ανακοινώσουν ή να ερμηνεύσουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των αστυνομικών και των ένστολων. Είναι όμως έτσι; Η διατύπωση είναι διαφορετική. "Αυστηρότερα μέτρα για τον εμβολιασμό”, ζήτησε ο κ. Τσίπρας. Τι άραγε σημαίνει αυτό; Θα είναι συνοφρυωμένοι όσοι κάνουν τα εμβόλια στους αστυνομικούς και τους ένστολους; Θα μιλούν απότομα σε όσους δεν εμβολιάζονται;

Προτείνει ο κ. Τσίπρας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας; Αν το σκέφτεται, αν το υπονοεί, σίγουρα απέφυγε να το δηλώσει. Και κάτι ακόμα. Τι θα γίνει με όσους αρνηθούν; Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή θα κατέβει πάλι σε διαδήλωση συμπαράστασης των ανεμβολίαστων αστυνομικών, η γνωστή παρέα Παύλου Πολάκη, Ραλλίας Χρηστίδου, Χαράς Καφαντάρη και των υπολοίπων συγγενών;

Είναι πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να πίστεψε τις διαρροές από το κυβερνητικό περιβάλλον, ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα και βρέθηκε απροετοίμαστος. Επανέλαβε τις γνωστές δηλώσεις και τις γνωστές κατηγορίες, ενώ για όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προτίμησε μια ετοιματζίδικη απάντηση τύπου, ναι μεν αλλά, και άργησε και θα είναι και αναποτελεσματικά και να γίνουν προσλήψεις και να γίνουν και επιτάξεις. Α ναι και να βάλει κλιματιστικά στο Μετρό.

Μια από τα ίδια δηλαδή; Όχι ακριβώς.

Αν αφαιρέσεις τα κομματικά στολίδια, τις ασάφειες, φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας εγκαταλείπει τουλάχιστον τον κλεφτοπόλεμο και είναι θετικό ότι παίρνει θέση και πιέζει, έστω και με ασάφειες, έστω και εμμέσως, για πιο αυστηρά μέτρα. Δημιουργεί μια δυναμική, που η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει.

Αυτή ήταν άλλωστε και η αφοπλιστική κατάληξη της δήλωσής του: "Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί ή αν δεν θέλει, τότε, ας αφήσει χώρο σε εμάς που και θέλουμε και μπορούμε". Ο Μητσοτάκης είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί. Ο Αλέξης Τσίπρας και θέλει και μπορεί. Υπο μία φυσικά προϋπόθεση. Οτι θα του αφήσει τον χώρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέχρι στιγμής ευτυχώς, o Μητσοτάκης δεν έχει δείξει τέτοια σημάδια…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 27 Νοε 2021 | 17:57

Καλές σπουδές, καλή δουλειά, καλή ζωή το τρίπτυχο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα γενιά [εικόνες]

Με τρεις φράσεις "καλές σπουδές, καλή δουλειά, καλή ζωή" ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνόψισε την πολιτική της Κυβέρνησης για τη νέα γενιά.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 27 Νοε 2021 | 10:56

ΝΔ: Με απόφαση Μητσοτάκη αναβάλλεται το Συνέδριο του κόμματος - Ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε τη μετάθεση του Συνεδρίου της ΝΔ για το πρώτο τρίμηνο του 2022 εξαιτίας του κλίματος που επικρατεί λόγω της πανδημίας

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΚΑΚΚΑΒΙΑ 26 Νοε 2021 | 23:14

Ιωάννινα - Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο"

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από τα Ιωάννινα πως "η δυνατότητα να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε, είναι αυτό το οποίο μας κάνει να ξεχωρίζουμε, ως κυβέρνηση"

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ 26 Νοε 2021 | 19:35

Μητσοτάκης: "Δίκαιη μετάβαση και ανάπτυξη για όλους" - 7 δισ. το σχέδιο απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως οι πόροι που θα διατεθούν για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και τη δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ 26 Νοε 2021 | 14:43

Τσίπρας: Μέτρα τώρα για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα, με εκατόμβη νεκρών και καταστροφικό lockdown

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το νοσοκομείο του Βόλου, κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα "για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα".

«ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΡΔΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ» 26 Νοε 2021 | 14:38

Μητσοτάκης: Ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2021-2027, παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΗ 26 Νοε 2021 | 13:32

Επεισόδια και χημικά στην Κοζάνη: Ένταση πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη [βίντεο]

Ενταση, επεισόδια και χρήση χημικών έλαβαν χώρα στην Κοζάνη πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη.

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:39

Αθηνά Λινού: Η υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής που πρότεινε ο Τσίπρας είναι τελικά ΠΑΣΟΚ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έκλεψε την παράσταση στη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου, αφού έδωσε το παρών κρατώντας μία σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ 26 Νοε 2021 | 07:25

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ 26 Νοε 2021 | 06:55

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Κοζάνη και Ιωάννινα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Κοζάνη και τα Ιωάννινα.

ΣΤΙΣ 11,4 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2021 | 21:19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διψήφιο προβάδισμα σε Νέα Δημοκρατία, τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ 25 Νοε 2021 | 16:20

Βόλος: Ο Αλέξης Τσίπρας σνόμπαρε τον Αχιλλέα Μπέο και δεν θα τον συναντήσει- Τον είχε αποκαλέσει "κοπρίτη"...

Πρόσκληση για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο τον Βόλο, απευθύνει ο Αχιλλέας Μπέος- Ξέχασε ότι τον είχε αποκαλέσει κοπρίτη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2021 | 15:22

Μητσοτάκης για την εξάλειψη της βίας στις γυναίκες: "Το τραύμα κάθε γυναίκας είναι το τραύμα κάθε κοινωνίας, κάθε χώρας"

Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών