Follow us

Ο Αλέξης Τσίπρας και θέλει και μπορεί, λέει

Προτείνει ο κ. Τσίπρας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας;

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Καψής

Η εμφάνιση και το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ήταν μια έκπληξη. Θετική έκπληξη, αφού τα ποσοστά εμβολιασμού των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν ότι η πίεση στους ανεμβολίαστους και οι περιορισμοί αποδίδουν. Τα ραντεβού για την πρώτη δόση έχουν ξεκολλήσει. Θετική έκπληξη, αφού οι πληροφορίες μέχρι και λίγο πριν από το διάγγελμα, ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να περιορίζεται σε συστάσεις και να αποφεύγει και πάλι να ζορίσει τους ανεμβολίαστους. Τα μέτρα ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσουν και η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να επιβάλει τον εμβολιασμό, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις. Καιρός ήταν.

Η αντίδραση αντίθετα του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν έκπληξη. Και πώς να είναι έκπληξη, αφού πριν ακόμα ανοίξει το στόμα του ο πρωθυπουργός, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει το διάγγελμα μια παράσταση αυτοθαυμασμού, μια κοροϊδία και μας είχε ανακοινώσει πομπωδώς, ότι θα κάνει δημόσια δήλωση (sic), αμέσως μετά, σε όλα τα ΜΜΕ.

Αν και η "δημόσια δήλωση" αμέσως μετά, άργησε μια ώρα και 17 λεπτά, αναζήτησα το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για τα μέτρα περαιτέρω περιορισμού των ανεμβολίαστων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Δεν ήθελα να πιστέψω, ότι η δήλωση είχε ήδη γραφεί, πριν καν ακούσουν στην Κουμουνδούρου τι θα πει ο πρωθυπουργός. Όπως συμβαίνει στη Βουλή με τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και την απάντηση στην πρωτομιλία του πρωθυπουργού, που κυκλοφορούν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πριν καν ανέβει στο βήμα ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν βρήκα καμία αναφορά. Η για την ακρίβεια βρήκα μια αναφορά, αλλά δύσκολα διακρίνεις αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί ή διαφωνεί.

"Σήμερα ανακοίνωσε λοκνταουν για τους ανεμβολίαστους", σχολίασε για τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορά που θυμίζει εκείνο το "είναι ρατσιστικό να μιλάμε για πανδημία ανεμβολίαστων". Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι "ένα διαρκές μπρος πίσω και μέτρα που τις περισσότερες φορές δεν έχουν αντίκρισμα" πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Η έμφαση είναι άραγε στο διαρκές μπρος- πίσω ή στο ότι δεν θα έχουν αντίκρισμα; Μήπως ο κ. Τσίπρας ζητά περισσότερα και πιο αυστηρά μέτρα, εκτός από τα κλασσικά αριστερά που λέει κάθε φορά, για ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών (βεβαίως βεβαίως);

Θα μπορούσε να το υποθέσει κανείς αν κρίνει από τη θετική του αντίδραση, προφανώς, στο μέτρο της επιβολής των rapid test έξω από τις εκκλησίες, πρόταση άλλωστε του ΣΥΡΙΖΑ, "Χρειάστηκε να θρηνήσουμε 1.137 νεκρούς μέσα στο Νοέμβρη και να υπάρξει γενική κατακραυγή, για να εξαγγείλει σήμερα αυτό που προτείναμε και καταθέσαμε μάλιστα ως τροπολογία που καταψήφισε, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνει δηλαδή υποχρεωτικό το τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων στις εκκλησίες." Να δούμε ποιος θα επιβάλει τα τεστ και επανερχόμαστε…

Θα μπορούσε να το υποθέσει κανείς, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα, αλλά ο ίδιος απέφυγε να πάρει σαφή θέση. Από αντιπολιτευτική εμμονή.

Παράδειγμα: Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι "δεν τολμά να συγκρουστεί με το εκλογικό του ακροατήριο στην Εκκλησία και στα Σώματα Ασφαλείας".

Ο ίδιος λοιπόν που το τολμά, ζήτησε "να προχωρήσει άμεσα και με αυστηρότερα μέτρα για τον εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας και το Στρατό. Είναι αδιανόητο να σου ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ένας μη εμβολιασμένος αστυνομικός.". Δεν έχει και άδικο.

Ορισμένοι έπευσαν να ανακοινώσουν ή να ερμηνεύσουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των αστυνομικών και των ένστολων. Είναι όμως έτσι; Η διατύπωση είναι διαφορετική. "Αυστηρότερα μέτρα για τον εμβολιασμό”, ζήτησε ο κ. Τσίπρας. Τι άραγε σημαίνει αυτό; Θα είναι συνοφρυωμένοι όσοι κάνουν τα εμβόλια στους αστυνομικούς και τους ένστολους; Θα μιλούν απότομα σε όσους δεν εμβολιάζονται;

Προτείνει ο κ. Τσίπρας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας; Αν το σκέφτεται, αν το υπονοεί, σίγουρα απέφυγε να το δηλώσει. Και κάτι ακόμα. Τι θα γίνει με όσους αρνηθούν; Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή θα κατέβει πάλι σε διαδήλωση συμπαράστασης των ανεμβολίαστων αστυνομικών, η γνωστή παρέα Παύλου Πολάκη, Ραλλίας Χρηστίδου, Χαράς Καφαντάρη και των υπολοίπων συγγενών;

Είναι πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να πίστεψε τις διαρροές από το κυβερνητικό περιβάλλον, ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα και βρέθηκε απροετοίμαστος. Επανέλαβε τις γνωστές δηλώσεις και τις γνωστές κατηγορίες, ενώ για όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προτίμησε μια ετοιματζίδικη απάντηση τύπου, ναι μεν αλλά, και άργησε και θα είναι και αναποτελεσματικά και να γίνουν προσλήψεις και να γίνουν και επιτάξεις. Α ναι και να βάλει κλιματιστικά στο Μετρό.

Μια από τα ίδια δηλαδή; Όχι ακριβώς.

Αν αφαιρέσεις τα κομματικά στολίδια, τις ασάφειες, φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας εγκαταλείπει τουλάχιστον τον κλεφτοπόλεμο και είναι θετικό ότι παίρνει θέση και πιέζει, έστω και με ασάφειες, έστω και εμμέσως, για πιο αυστηρά μέτρα. Δημιουργεί μια δυναμική, που η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει.

Αυτή ήταν άλλωστε και η αφοπλιστική κατάληξη της δήλωσής του: "Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί ή αν δεν θέλει, τότε, ας αφήσει χώρο σε εμάς που και θέλουμε και μπορούμε". Ο Μητσοτάκης είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί. Ο Αλέξης Τσίπρας και θέλει και μπορεί. Υπο μία φυσικά προϋπόθεση. Οτι θα του αφήσει τον χώρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέχρι στιγμής ευτυχώς, o Μητσοτάκης δεν έχει δείξει τέτοια σημάδια…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 01 Δεκ 2022 | 14:52

Μητσοτάκης: Στρατηγικής συνεργασίας οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ - Ενεργειακός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον νέο Εκτελεστικό Διευθυντή της Οργάνωσης "American Jewish Committee", Ted Deutch.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 01 Δεκ 2022 | 14:52

Αλέξης Τσίπρας σε ΝΔ: Το νομοσχέδιο για τη Υγεία δείχνει πόσο υποκριτές υπήρξατε τις ημέρες της πανδημίας

"Πέρασε μια ολόκληρη πανδημία από πάνω μας[...]Αλλά εσείς δεν έχετε πάρει χαμπάρι τίποτα" αναφέρει ο Αλεξης Τσίπρας

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 01 Δεκ 2022 | 07:35

Τελικά... δεν "μυρίζει" πολύ εκλογές: Μαζεύει η κυβέρνηση τα σενάρια για κάλπες μέσα στον χειμώνα

Δύο στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Γιάννης Οικονόμου και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με συνεντεύξεις τους δεν άφησαν κανένα ενδεχόμενο ανοιχτό για εκλογές.

ΕΚΛΟΓΕΣ 30 Νοε 2022 | 23:51

Μητσοτάκης: "Εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη- Ξεκάθαρη η σύγκριση με τον Τσίπρα"

Παρέστη σε συνάντηση με τον Διευθυντή του Boston Consulting Group Βασίλη Αντωνιάδη, σε εκδήλωση των Συλλόγων Αποφοίτων των Πανεπιστημίων Georgetown και Harvard στην Ελλάδα.

ΓΙΑ ΤΟ STAR 30 Νοε 2022 | 21:13

Δημοσκόπηση GPO: Μπροστά με 6,8 μονάδες η ΝΔ - Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών

Το 43,2% θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Το 70,8% θεωρεί ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ 30 Νοε 2022 | 20:03

Αλέξης Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα συνεχίσει η αδικία ή αν θα επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη

Ο Τσίπρας προανήγγειλε ότι πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα πρέπει να εγκρίθεί ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και το προεκλογικό πρόγραμμα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 30 Νοε 2022 | 20:00

Μητσοτάκης για τη δωρεά οργάνων από τους γονείς της Εμμας: "Η δύναμη και το μεγαλείο ψυχής τους, πηγή ελπίδας για όλους μας"

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους γονείς της άτυχης κοπέλας για την απόφασή τους να δωρίσουν τα όργανα της νεκρής κόρης τους σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη

ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΗΣ 30 Νοε 2022 | 14:01

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μελόνι: Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση και το μεταναστευτικό

Μητσοτάκης και Μελόνι προχώρησαν σε μια σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ έδωσαν έμφαση στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ LNG 30 Νοε 2022 | 11:00

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας - Η κρίση αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη

"Η κρίση αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής", τόνισε ο πρωθυπουργός.

"ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ" 30 Νοε 2022 | 10:49

Γαιτάνης: Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη

Η ανάρτηση του Τάσου Γαϊτάνη για τον Αλέξη Τσίπρα και την ακρίβεια.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 30 Νοε 2022 | 07:24

Τα τρία σενάρια για τον χρόνο των εκλογών: Αποφάσεις Μητσοτάκη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων

Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι περιοδείες που πραγματοποιεί τους τελευταίους δύο μήνες σε όλη τη χώρα, έχουν βάλει φωτιά στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 29 Νοε 2022 | 16:43

Γιάννης Οικονόμου για Τσίπρα: Του πήρε μήνες να παραδεχτεί ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη - Στην ώρα τους οι εκλογές

"Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα από τα 3 μεγαλύτερα στην Ευρώπη προγράμματα στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων" λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ 29 Νοε 2022 | 15:45

Daily Mail: Τι συζήτησαν ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- Το σχέδιο για το Τατόι και τα σχόλια για το φόρεμα της Μαρέβας

Ως πολύ προσωπική υπόθεση του Βασιλιά Καρόλου περιγράφεται η τύχη που θα έχει το Τατόι - Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρονται στον συμβουλευτικό ρόλο που έχει αναλάβει προσωπικά.