
1) Ο άλλος πληθωρισμός...
Παλαιότερα οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο αποτελούσαν "διαβατήριο" για την κοινωνική και οικονομική ανέλιξη. Σήμερα δεν ισχύει το ίδιο καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχει μετατραπεί σε μηχανισμό εξυπηρέτησης πελατειακών παρασιτικών συμφερόντων.
Δεκάδες περιφερειακές, κυρίως, σχολές δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο λόγο πέραν της τόνωσης της τοπικής αγοράς ενοικίων, σίτισης και ψυχαγωγίας με τις δαπάνες νοικοκυριών που πιστεύουν πως προσπαθούν να εξασφαλίσουν το καλύτερο για το μέλλον των παιδιών τους και συνήθως επιτυγχάνουν το αντίστροφο.
Το τι έχει συμβεί στην ελληνική παιδεία, κοινωνία και οικονομία τα τελευταία 40-50 χρόνια το αποκαλύπτουν καλύτερα οι ίδιοι οι αριθμοί.
Το 1980 π.χ. έδωσαν εξετάσεις 84.911 υποψήφιοι και εισήχθησαν σε πανεπιστημιακές σχολές 25.149.
Λίγα χρόνια μεταπολιτευτικού "σοσιαλισμού" είχαν σαν συνέπεια την κατακόρυφη "βελτίωση" του επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Το 1984 οι υποψήφιοι ανέβηκαν στις 110.000 και οι εισαχθέντες έφτασαν τις 51.867.
Την ίδια περίοδο βέβαια είχε ξεκινήσει η αποξήλωση του παραγωγικού ιστού της χώρας και η διόγκωση του Δημοσίου. Το τι συνέβαινε είναι προφανές...
Το 2020 ο αριθμός των υποψηφίων ήταν περί τις 110 χιλ. και οι επιτυχόντες ξεπέρασαν τις 81 χιλ.
Πέρυσι, ο αριθμός των εισακτέων μειώθηκε καθώς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ως προϋπόθεση εισαγωγής η εξασφάλιση της βάσης στη βαθμολογία. Το 2021 συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 92.090 υποψήφιοι και εισήχθησαν 65.536 υποψήφιοι.
Από το 1980 μέχρι σήμερα δεν έχει διευρυνθεί τόσο η οικονομική βάση της χώρας ώστε να χρειάζεται ο τριπλασιασμός του επιστημονικού της δυναμικού. Αυτό που έχει συμβεί είναι ο πολλαπλασιασμός των θέσεων στο Δημόσιο.
Το 1980 ο στενός δημόσιος τομέας απασχολούσε 139.966 άτομα. Το ’84 ο αριθμός αυτός είχε ξεπεράσει τις 220 χιλ και το 2010 είχε ξεπεράσει τις 700 χιλ. άτομα.
Η προφανής αυτή σπατάλη πόρων από νοικοκυριά και δημόσιο δημιουργεί ένα ανυπέρβλητο βάρος που εμποδίζει την οικονομία να ορθοποδήσει και να σταθεί στα πόδια της.
Από την άλλη πλευρά δημιουργεί ένα διογκούμενο πλήθος δυσαρεστημένων χωρίς προοπτικές που αποτελεί υλικό επώασης του "μπαχαλακισμού" στα πανεπιστήμια και τους "ψεκασμένου" λαϊκισμού στην κοινωνία.
Αναφέραμε πριν μερικούς μήνες στη στήλη την αδυναμία εταιρειών πληροφορικής να βρουν προσωπικό με επαρκείς γνώσεις του αντικειμένου. Τούτο είναι φυσικό αφού σαν χώρα βγάζουμε περισσότερους... μαρξιστές θεολόγους από μηχανικούς πληροφορικής.
Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης κατά το ακαδημαϊκό έτος ’20-’21 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φοιτούσαν περί τις 794.107 φοιτητές.
Από αυτούς το 20,97% σπούδαζε σε κλάδους μηχανικών και κατασκευών. Το 20,66% σε κλάδους οικονομικών και νομικών και μόνο το 3,42% σε κλάδους της πληροφορικής...
Η χώρα μας πλήττεται από τη μετανάστευση ειδικευμένου προσωπικού, γιατί στο εξωτερικό βρίσκει καλύτερες ευκαιρίες αλλά και από τις στρεβλώσεις της αρτηριοσκληρωτικά δομημένης παιδείας.
Επιπλέον, η πολιτεία αδυνατεί να αντιληφθεί πως αν οι εταιρείες πληροφορικής, που μετά μεγάλων προσπαθειών και κόπων αποφάσισαν τα τελευταία χρόνια να επενδύσουν στην Ελλάδα, δυσκολευτούν να βρουν το προσωπικό που θέλουν θα ανακρούσουν πρύμναν...
Ο πόλεμος στην Ουκρανία π.χ. αναγκάζει χιλιάδες και Ουκρανούς και Ρώσους με γνώσεις στην πληροφορική να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό. Τα γερμανικά μέσα ανέφεραν χθες πως η Deutsche Bank έχει "προσηλυτίσει" εκατοντάδες Ρώσους "πληροφορηκάριους" που προσπαθούν να απομακρυνθούν από τη χώρα προσφέροντας θέσεις εργασίας στη Γερμανία.
Μια χώρα που ευελπιστεί να επιβιώσει στον αναδυόμενο κόσμο θα προσπαθούσε να προσελκύσει αυτού τους είδους του μετανάστες με κάθε μέσον...
2) Νέα βουτιά της λίρας...
Η δαπανηρή παρέμβαση για τη σωτηρία της τουρκικής λίρας πριν μερικούς μήνες, περί τα τέλη του 2021, κατάφερε μόνο για μερικούς μήνες να απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας άτακτης κατάρρευσης της ισοτιμίας.
Τις τελευταίες μέρες η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό... Με τον επίσημο πληθωρισμό περί το 70% και τον πραγματικό υπερδιπλάσιο τα πράγματα για κάποιους είναι πιο δύσκολα...
Πηγη: capital
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr