Ο αμφιλεγόμενος κ. Ντράγκι

Πώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραβιάζει τους τύπους που ο ίδιος επικαλείται.

Ο αμφιλεγόμενος κ. Ντράγκι

Είναι αλήθεια, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η τράπεζα των τραπεζών των χωρών του Ευρωσυστήματος, διέπεται από κανόνες λειτουργίας, που αποτυπώνονται στο καταστατικό της, αλλά και στις αποφάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου, οι οποίες όμως δεν πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με αυτό.

Στο πλαίσιο των κανόνων αυτών απαγορεύεται και η άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση κρατών, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που παρουσιάζουν. Απόδειξη, είναι η επαναλαμβανόμενη άρνηση του κ. Ντράγκι να αυξήσει το όριο αγοράς εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου από τις εμπορικές τράπεζες πάνω από τα 15 δις Ευρώ. Ποια είναι τώρα η λογική αυτού του μεγέθους, ουδέποτε μας εξηγήθηκε. Δηλαδή, γιατί τα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για αγορά εντόκων γραμματίων μέχρι 15 δις να μην αποτελούν έμμεση χρηματοδότηση του κράτους, ενώ πάνω από τα 15 δημιουργούν πρόβλημα;

Υποκριτική είναι εξάλλου η άποψη αυτή, αφού και το ίδιο το σημαντικό κατά τα άλλα μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) του 1,1 τρις Ευρώ, αποτελεί έμμεση χρηματοδότηση των κρατών. Με αυτή τη σημαντική παρέμβαση, η ΕΚΤ επιδιώκει δύο πράγματα. Από τη μια να ενισχύσει το γενικό επίπεδο των τιμών κοντά στο 2% για να αντιμετωπισθεί ο διαφαινόμενος αποπληθωρισμός, όπως και να δοθεί μια επενδυτική ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία δείχνει σημάδια κόπωσης που την εμποδίζουν να ανακάμψει, από την άλλη.

Δυστυχώς η ΕΚΤ καθυστέρησε τόσο πολύ στη λήψη μέτρων, ώστε και το φαινόμενο του αποπληθωρισμού να αφήσει να εγκατασταθεί, αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομία να κυλήσει στη στασιμότητα.

Σε ότι αφορά τώρα στην αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις. Είναι γνωστό, ότι για να επιτύχει ένα μέτρο οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να λαμβάνεται τη σωστή χρονική στιγμή και στη σωστή δοσολογία. Μάλιστα, όσο άκαιρα λαμβάνεται τόσο μεγαλύτερη είναι αναγκαστικά και η δόση.

Δυστυχώς η ΕΚΤ καθυστέρησε τόσο πολύ στη λήψη μέτρων, ώστε και το φαινόμενο του αποπληθωρισμού να αφήσει να εγκατασταθεί, αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομία να κυλήσει στη στασιμότητα.

Τώρα, μετά τα μηδενικά επιτόκια, την αποτυχία της αγοράς ενυπόθηκων δανείων ABS και η ποσοτική χαλάρωση, το ισχυρότερο όπλο άσκησης νομισματικής πολιτικής, κινδυνεύει επίσης να πέσει στο κενό, αφού οι συνθήκες έχουν αλλάξει.

Ήδη ολόκληρη η Ευρώπη, εκτός Ελλάδος, δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια ενώ οι τράπεζες διαθέτουν σημαντικά αδιάθετα κεφάλαια, αφού δεν υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση από την πλευρά των επιχειρήσεων για να απορροφηθούν.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε φάση απομόχλευσης μειώνοντας την έκθεσή τους στο δανεισμό. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας διάχυτης άποψης, ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι, ο κίνδυνος τα κεφάλαια αυτά αντί να προωθηθούν στην πραγματική οικονομία να καταλήξουν στις αδηφάγες αγορές κεφαλαίου για κερδοσκοπία, είναι μεγάλος.

Η Ελλάδα έχει προς το παρόν αποκλεισθεί, επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα, ενώ αναμένεται η αξιολόγησή του. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Αφού τελειώσει η αξιολόγηση και αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τότε θα μπορούν να γίνουν συμπληρωματικές αγορές για να καλυφθεί το όριο των 33% που έχει τεθεί για κάθε εκδότη. Καλό Σεπτέμβρη λοιπόν.

Σε μια περίοδο, που η ΕΚΤ πλημμυρίζει με ρευστότητα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων τις ευρωπαϊκές τράπεζες, χωρίς προφανή ανάγκη, αρνείται να ενισχύσει με ρευστότητα την ελληνική οικονομία, επικαλούμενη τους τύπους που η ίδια παραβιάζει. Ποσοτική χαλάρωση που ήταν επιθυμία της Γαλλίας και της Ιταλίας, παράταση προσαρμογής στο δημοσιονομικό σύμφωνο επίσης για τις δυο μεγάλες χώρες. Σωστές αποφάσεις, αν επεδείκνυε ταυτόχρονα και την ίδια κατανόηση και στα προβλήματα των μικρότερων χωρών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφυξίας.

*Ο Χαράλαμπος Γκότσης είναι καθηγητής οικονομικών Πανεπιστημίου Πειραιά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΡΥΔΙ 12 Απρ 2021 | 09:10

Ανάλυση Κώστα Ράπτη για την Τουρκία: Ποιες οι πιθανότητες να ανατραπεί ο Ερντογάν

Μία ημέρα πριν υποδεχθεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σάρλ Μισέλ, ο Ερντογάν είχε ήδη αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η ανάλυση του Κώστα Ράπτη στο capital.gr.

ΜΕΤΑ ΤΟ "ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ" 11 Απρ 2021 | 14:02

Ιταλία: Εξαλλος ο Ερντογάν "παγώνει" την αγορά ιταλικών ελικοπτέρων μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Η Αγκυρα αποφάσισε να "παγώσει" την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία, σε "αντίποινα" για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΩΜΗ-ΑΓΚΥΡΑ 09 Απρ 2021 | 11:41

Sofagate: Ο "δικτάτορας" Ερντογάν και ο Ντράγκι ως Μουσολίνι- Ενταση στις σχέσεις Ιταλίας- Τουρκίας

Πώς σχολιάζουν τα ξένα μέσα το "Ψυχροπολεμικό" κλίμα ανάμεσα σε Ιταλία και Τουρκία, με αφορμή την επίθεση Ντράγκι στον Ερντογάν

ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΩΜΗ-ΑΓΚΥΡΑ 08 Απρ 2021 | 23:25

"Πόλεμος" Ντράγκι - Ερντογάν για το "Sofagate": "Είσαι δικτάτορας" - "Είσαι διορισμένος πρωθυπουργός"

Η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι για τον "δικτάτορα Ερντογάν" - "Είναι εκλεγμένος πρόεδρος, όχι διορισμένος πρωθυπουργός" απάντησε ο Τσαβούσογλου

ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 08 Απρ 2021 | 21:29

Επίθεση Ντράγκι σε Ερντογάν για το "Sofagate": "Είναι δικτάτορας - Ταπείνωσε τη Φον ντερ Λάιεν"

"Λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που υπέστη η Φον ντερ Λάιεν - Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν μιλάμε για τέτοιος δικτάτορες" είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφερόμενος στον Ερντογάν

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 07 Απρ 2021 | 14:14

Κορονοϊός: Οι Ιταλοί θα μπορούν να εμβολιαστούν στο χώρο εργασίας τους

Συμφωνία κυβέρνησης - επιχειρήσεων για εμβολιασμούς για τον κορονοϊό στους χώρους εργασίας, στην Ιταλία

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ 06 Απρ 2021 | 17:12

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ντράγκι στη Λιβύη - Τι συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι στη Λιβύη

ΣΤΗ ΡΩΜΗ 30 Μαρ 2021 | 19:20

Μάριο Ντράγκι: Ακολούθησε το... παράδειγμα Σημίτη - Υπομονετικά στην ουρά μαζί με τη γυναίκα του για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ντράγκι μαζί με τη σύζυγό του είναι 73 ετών και εμβολιάστηκαν με βάση τη σειρά της ηλικιακής τους ομάδας.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ 29 Μαρ 2021 | 15:59

Ιταλία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς - Τα "τιμωρητικά" μέτρα που εξετάζει ο Ντράγκι

Η κυβέρνηση της Ρώμης ετοιμάζει νέο νομοθετικό διάταγμα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για γιατρούς και νοσηλευτές, παρά το χαμηλό ποσοστό άρνησης.

«ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΣΤΕ» 26 Μαρ 2021 | 17:19

Ντραγκι: Ο Μπάιντεν έκανε σαφές ότι η Ευρώπη είναι ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ- Υπάρχουν βασικές διαφορές με την Τουρκία

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην παρέμβαση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην χθεσινή διαδικτυακή σύνοδο της ΕΕ

19 Απρ 2021 | 08:42

Ατελέσφορο το στρατήγημα "η μη λύση είναι λύση"

Η αποτίμηση της εξωτερικής πολιτικής απαιτεί ψύχραιμη αξιολόγηση, ανάλυση σε βάθος και εύστοχη ερμηνεία.

19 Απρ 2021 | 08:35

O Ερντογάν βρήκε τοίχο αλλά...

Οι ηγεσίες της Δύσης θεωρούν την Τουρκία σαν το απαραίτητο "κλειδί" για τη λύση πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δύση.

19 Απρ 2021 | 08:32

Συγκοινωνούντα δοχεία

Ο Νίκος Δένδιας στάθηκε απέναντι στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αυτοπεποίθηση, με παρρησία και με φλέγμα.