Follow us

Ο "αστέρας των Γρεβενών" Ανδρέας Πάτσης

Είναι να απορείς με την τυφλότητα της Νέας Δημοκρατίας για τα έργα και τις ημέρες του "αστέρα των Γρεβενών".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Μανόλης Καψής

Τελικά ποιο είναι το πρόβλημα με τον Ανδρέα Πάτση; Είναι η αγορά των κόκκινων δανείων με ύποπτο δάνειο από την Τράπεζα; Είναι οι υψηλές αμοιβές από τα ΕΛΤΑ; Είναι η συμμετοχή στο κεφάλαιο off shore εταιρειών; Είναι το Πόθεν Εσχες; Οσο και αν φαίνεται απίθανο και απίστευτο, αλλά είναι όλα αυτά μαζί... Ο πρώην βουλευτής είναι ανοιχτός σε όλα. Σε σημείο που να απορείς με την τυφλότητα της Νέας Δημοκρατίας για τα έργα και τις ημέρες του "αστέρα των Γρεβενών".

Αλλά ίσως και να υπάρχει εξήγηση. Στην Ελλάδα η ξαφνική άνοδος και ο πλουτισμός -ακόμα και αν γίνεται με λαμογιές ή ίσως ειδικά όταν γίνεται με λαμογιές "άσπρου γιακά"- προκαλεί θαυμασμό για την καπατσοσύνη και την ικανότητα του πρωταγωνιστή, για τις καλές του διασυνδέσεις και το khnow how και προσθέτει φίλους, κοινωνικό κύρος και επιρροή. Η κατάκτηση έδρας στη Βουλή είναι η φυσική κατάληξη.

Για παράδειγμα η αγορά των κόκκινων δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς, με δάνειο που πήρε ο αστέρας των Γρεβενών από την ίδια την Τράπεζα το 2009. Είναι νόμιμο; Παράνομο ίσως δεν είναι, αλλά σίγουρα δεν είναι η συνήθης πρακτική. Οι Τράπεζες πουλάνε αυτά τα χαρτοφυλάκια σε επενδυτικά κεφάλαια που έχουν ειδίκευση στην αγορά και όχι σε ιδιώτες. Και επίσης δεν συνηθίζεται να δανειοδοτούν τους αγοραστές χαρτοφυλακίων, αφού γνωρίζουν ότι με τις εισπράξεις από τα δάνεια θα πληρώσει ο έξυπνος το δανειό του. Πώς τα κατάφερε ο Πάτσης; Προφανώς είχε τις σωστές διασυνδέσεις. Στην τράπεζα όμως...

Οι υψηλές αμοιβές από τα ΕΛΤΑ; Εδώ δεν υπάρχει αμφιβολία για τη σκαστή παρανομία, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο Ανδρέας Πάτσης ήταν συνεργάτης διεθνούς Νομικού Γραφείου -μάλλον όμως κι εδώ είχε τις σωστές διασυνδέσεις...- που είχε αναλάβει υπόθεση των ΕΛΤΑ στο Τμήμα Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Σύνταγμα πάντως στο άρθρο 57, είναι σαφές:

"Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή μέλους ΔΣ επιχείρησης που αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο”. Τελεία. Και είναι αδύνατον να μην το ήξερε ο βουλευτής. Δικηγόρος είναι, το Σύνταγμα τουλάχιστον το ξέρει.

Το Πόθεν Εσχες; Κι εδώ ανοιχτός. Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής φαίνεται ότι δεν έχει δηλώσει στο Πόθεν Εσχες του 2018 -και να δούμε και τι άλλο θα προκύψει από τον εκ των υστέρων έλεγχο-, τη συμμετοχή του σε τουλάχιστον 5 εταιρείες. Αντε τη μία να την ξέχασε. Και τις 5 τις ξέχασε; Μάλλον αδύνατον. Γεγονός βέβαια που οφείλει μεταξύ άλλων να μας προβληματίσει και για τη σκοπιμότητα όλων αυτών των ελέγχων που δήθεν γίνονται στο Πόθεν Εσχες των βουλευτών. Αν οι ορκωτοί λογιστές που υποτιθεται ήλεγξαν τη δήλωση, δεν μπορούν να κάνουν τον έλεγχο ας τον καταργήσουμε. Τουλάχιστον να μην τους πληρώνουμε τζάμπα.

Η συμμετοχή σε off shore εταιρείες; Σκαστή παρανομία και εδώ. Ο νόμος του 2013 που τροποποιήθηκε το 2016, απαγορεύει σε βουλευτές να συμμετέχους στο κεφάλαιο off shore εταιρειών. Και αν δεν κάνω λάθος ο νόμος προβλέπει και ποινή φυλάκισης και αυστηρό πρόστιμο.

Εδώ ο αστέρας των Γρεβενών έχει γράψει ιστορία. Αλλά δεν την διάβασε κανείς στη Νέα Δημοκρατία. Προτιμούν τα μυθιστορήματα.

Ηδη από τον Μάιο του 2020 ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης -τι σύμπτωση, ο δημοσιογράφος που βρέθηκε στο στόχαστρο ύποπτων παρακολουθήσεων, όχι απαραίτητα ή όχι μόνο από την ΕΥΠ...- είχε καταγγείλει τον βουλευτή, ότι έχει μέσω εξωχώριας εταιρείας επενδύσει 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία συμμετοχών Lyktos. (Με έναν περίεργο τρόπο επιστρέφουμε στο περιβάλλον της Τράπεζας Πειραιώς, έστω και υπό άλλη διεύθυνση...) Ουδείς τον άκουσε. Η μάλλον άρχισαν να ακούνε το κινητό του.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οπως προέκυψε από τις αποκαλύψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ o δικηγόρος-επιχειρηματίας-βουλευτής και αστέρας των Γρεβενών, φαίνεται να έχει συστήσει τουλάχιστον άλλες 3 εταιρείες με έδρα την Κύπρο. (Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πού ακριβώς δραστηριοποιούνται.)

Αλλά όπως λέει, κανείς δεν του είπε τι προβλέπει ο νόμος… Σωστό. Αν ρωτούσε και έναν δικηγόρο ίσως να μην έμπλεκε. Και στη Νέα Δημοκρατία όμως αν ρωτούσαν την πιάτσα, ίσως να μην έμπλεκαν.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

22 Μαϊ 2024 | 07:14

Οι VIP ασθενείς του Στέφανου

Ο πρόεδρος κατάλαβε ότι η ανάλγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη, βρήκε ευκαιρία με τον τελικό του Conference League, να προσφέρει σε όσους μένουν στην Μεγάλη Βρετανία άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες του Ευαγγελισμού, στερώντας τη σειρά προτεραιότητας στους υπολοίπους...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 21 Μαϊ 2024 | 13:10

Ανδρουλάκης από την Καρδίτσα: Στη Θεσσαλία αποδείχθηκε περίτρανα η ανικανότητα του επιτελικού κράτους της ΝΔ

"Στη Θεσσαλία αποδείχθηκε περίτρανα η ανικανότητα του επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας", σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Καρδίτσα.

ΑΝΑΛΥΣΗ 21 Μαϊ 2024 | 07:29

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις: Γιατί η μεγάλη αποχή μπορεί να τινάξει στον αέρα τις προβλέψεις

Στο… θεριό της αποχής επικεντρώνουν τα βλέμματα στο Μέγαρο Μαξίμου, αποκηρύσσοντας τη χαλαρή ψήφο που μπορεί να ρίξει πιο κάτω τον πήχη του 33% που έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Μαϊ 2024 | 11:53

Κεχαγιά: Θέλει ή δεν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών;

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για πατριδοκαπηλία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 20 Μαϊ 2024 | 10:50

Βορίδης: Σοφότατο που δεν έχουμε κυρώσει τα μνημόνια με τη Β. Μακεδονία - Δικαιώνεται απολύτως ο Μητσοτάκης

Για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Βορίδης θύμισε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας κατά το παρελθόν,ενώ επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και "πατριώτες του καναπέ".

ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 16 Μαϊ 2024 | 11:31

Ακραία ρητορική από υποψήφια της ΝΔ: "Γνωστοί ανθέλληνες στον ΣΥΡΙΖΑ - Συγγνώμη αν σας προσέβαλα"

Η ακραία ρητορική της υποψήφιας ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Ωραιοζήλης Κουτσουπιά έφερε αναταραχή στο πάνελ. Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως "γνωστούς ανθέλληνες".

MRB 16 Μαϊ 2024 | 07:03

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: Οι "γαλάζιες" ελπίδες, η μάχη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και ο παράγων Βελόπουλος

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει - όσο φθάνει η κρίσιμη ώρα της κάλπης- να πλησιάζει τον στόχο που έβαλε πρώτος δημόσια ο πρωθυπουργός, αγγίζοντας το 33%. Στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ 15 Μαϊ 2024 | 20:04

MRB: Κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερά τρίτο το ΠΑΣΟΚ - Πώς κατανέμονται οι έδρες για τις ευρωεκλογές

Τα ποσοστά των κομμάτων - Πώς μοιράζονται με βάση το εύρος των ποσοστών οι έδρες που θα πάρουν τα κόμματα - Πώς θα ψηφίσουν οι Ελληνες στις ευρωεκλογές

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΔ 15 Μαϊ 2024 | 10:55

Συρεγγέλα από το Women in Law Conference: Με κυβέρνηση Μητσοτάκη οι νόμοι εφαρμόζονται

Η κ. Συρεγγέλα ανέφερε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΟΞΥΤΑΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 15 Μαϊ 2024 | 09:13

Αρπάχτηκαν Γλαβίνας και Βούλτεψη στον αέρα: "Μην μου ξαναφέρεις πιτσιρικάδες στην εκπομπή" [βίντεο]

"Μην μου ξαναφέρεις πιτσιρικάδες στην εκπομπή". Καβγάς στον τηλεοπτικό αέρα με Θανάση Γλαβίνα (ΠΑΣΟΚ) και Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ).

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 07:34

Μην μας πάρουν και την Μπουμπουλίνα

Αν μας πάρουν και την Μπουμπουλίνα οι Αλβανοί, μετά το σπληνάντερο, δεν ξέρω τι θα μείνει πλέον όρθιο...

ΣΤΙΣ 9ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 14 Μαϊ 2024 | 17:46

Ευρωεκλογές: Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των Ευρωεκλογών με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 14 Μαϊ 2024 | 10:15

Δημοσκόπηση Interview: Φρένο στην πτώση της ΝΔ - Ποια ονόματα προηγούνται στα ευρωψηφοδέλτια

Η ΝΔ κυριαρχεί στις ευρωεκλογές - Ο ΣΥΡΙΖΑ "κλειδώνει" τη δεύτερη θέση καθώς τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ μένουν καθηλωμένα - ΚΚΕ και Ελληνική Λύση "κονταροχτυπιούνται" για την τέταρτη θέση.