Ο επώδυνος συμβιβασμός με την Τουρκία... και το "Bitcoin"...

Ούτε ένα μήνα μετά την απομάκρυνση Τραμπ από την Προεδρία των ΗΠΑ η Τουρκία του Ερντογάν φαίνεται να επιχειρεί στροφή 180 μοιρών σε σχέση με το φλέγον ζήτημα των S-400.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Ο επώδυνος συμβιβασμός με την Τουρκία...

Ούτε ένα μήνα μετά την απομάκρυνση Τραμπ από την Προεδρία των ΗΠΑ η Τουρκία του Ερντογάν φαίνεται να επιχειρεί στροφή 180 μοιρών σε σχέση με το φλέγον ζήτημα των S-400.

Εκεί που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ανυποχώρητη τώρα εμφανίζεται να συζητά το ενδεχόμενο μιας στροφής που σηματοδοτεί πλήρη υποταγή.

Σε συνέντευξή του στις αρχές της εβδομάδας στην εφημερίδα "Χουριέτ", ο υπουργός άμυνας, Χουλουσί Ακάρ προέκρινε για πρώτη φορά το "μοντέλο της Κρήτης" για το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα S-400.

"Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις στη βάση του μοντέλου που εφαρμόζεται και στους S-300 της Κρήτης. Δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιούμε συνεχώς. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις απειλές που προκύπτουν. Το αποφασίζουμε αυτό".

Τούτο αποτελεί μια αλλαγή πλεύσης στη συμπεριφορά της γείτονος η οποία μέχρι τώρα δεν συζητούσε το θέμα της ακύρωσης της αγοράς των ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Επί της ουσίας αυτό που υπονοεί ο Τούρκος αξιωματούχος είναι πως η Τουρκία αποδέχεται την ακύρωση της χρήσης του συστήματος των S-400 να το παραδεχτεί δημόσια στην κοινή γνώμη της χώρας.

Η στάση αυτή της Τουρκίας απέχει πολύ από εκείνη του περασμένου Φθινοπώρου όταν ο πρόεδρος Ερντογάν στις αμερικανικές αντιδράσεις για τους S-400 δήλωνε πως η Τουρκία δεν δέχεται υπαγορεύσεις και άλλα παρόμοια...

"Το θέμα των S-400 έληξε. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπαναχωρήσουμε σ' αυτή τη συμφωνία", δήλωνε πριν λίγες μέρες στους δημοσιογράφους ο Τούρκος Πρόεδρος στην πτήση της επιστροφής από τη Σενεγάλη.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο ίδιος έλεγε: ""Καμία χώρα δεν μπορεί να καθορίσει τα βήματα που θα κάνουμε στην αμυντική μας βιομηχανία. Αυτό αποτελεί εξ ολοκλήρου δική μας απόφασή"...

Αυτού του είδους η υποχώρηση υπονοεί επίσης πως το ΝΑΤΟ θα αποκτήσει πρόσβαση στη μελέτη του ρωσικού συστήματος αφού αυτό θα βρίσκεται στην κατοχή μιας χώρας μέλους του. Τούτο βέβαια είναι κάτι που θα προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας έναντι της Τουρκίας αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία...

Η προσφορά αυτή μοιάζει δελεαστική για τις ΗΠΑ που έχουν σηκώσει αρκετά τους τόνους σε σχέση με την Τουρκία. Τούτο ενδεχομένως να σημαίνει πως οι ΗΠΑ θα αλλάξουν στάση και θα προσπαθήσουν να επαναπροσεγγίσουν την Τουρκία.

Αναπροσαρμογή στρατηγικής

Αυτό ενδεχομένως αλλάζει τα δεδομένα για τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις διαφορές της με την Τουρκία.

Το αντιτουρκικό μέτωπο στο οποίο συμμετέχει η χώρα μας κυρίως σε σχέση με το Ισραήλ δεν φαίνεται να απειλείται από μια αλλαγή πλεύσης της Τουρκίας. Οι δύο χώρες μαζί με την Κύπρο αντιλαμβάνονται πως αποτελούν έναν μη μουσουλμανικό δυτικό βραχίονα σε μια ευαίσθητη περιοχή για την ασφάλεια της Δύσης. Οι διαφορές με την Τουρκία πλέον έχουν λάβει τον χαρακτήρα πολιτισμικών τριβών και εδράζονται στη στροφή της τουρκικής κοινωνίας προς το ριζοσπαστικό ισλάμ μακριά από την κεμαλική παράδοση.

Οι μουσουλμανικές χώρες που συμμετέχουν στο αντιτουρκικό μέτωπο έχουν λόγους που αφορούν τον ανταγωνισμό με την Τουρκία για την επιρροή στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς των σουνιτών στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως και να έχει όμως μια αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ θα χαλαρώσει τις πιέσεις που δέχεται η Τουρκία, ενώ η Ελλάδα θα δεχτεί πιέσεις προκειμένου οι δύο χώρες να καταλήξουν σε κάποια συμβιβαστική λύση σε σχέση με τις διαφορές τους...

Το ποιος μπορεί να είναι ο συμβιβασμός τον περιγράφει ένα πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία παραπέμπει σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Ιδρύματος Μελετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Südosteuropa-Gesellschaft) με τίτλο "Κλιμάκωση στη Μεσόγειο":

"Η αλληλεγγύη την οποία δικαίως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, δεν μπορεί επ' ουδενί να σημαίνει ότι οι εταίροι θα πρέπει να συστρατευθούν με ελληνικούς στόχους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο".

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη "θα μπορούσε να επικρίνει πιο πειστικά τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της γείτονος χώρας, εάν δεν διατύπωνε και η ίδια από την πλευρά της μαξιμαλιστικές θέσεις".

Όπως αναφέρεται, αυτό ισχύει κυρίως για τις ελληνικές αξιώσεις περί κοινής και εφαπτόμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Η Αθήνα ισχυρίζεται ότι μια τέτοια ζώνη υπάρχει μπροστά στις ακτές της Τουρκίας και πως στοιχειοθετείται από τη μικρή νήσο Καστελόριζο"...

Σε γενικές γραμμές η λύση που προκρίνει το γερμανικό ίδρυμα είναι η προσφυγή των δυο χωρών στο διεθνές δικαστήριο το οποίο εκτιμά πως θα αποφασίσει μεν με βάση το διεθνές δίκαιο πως τα νησιά έχουν δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες αλλά δίνοντας επήρεια και στις τουρκικές ακτές. Μια λύση δηλαδή που δεν ικανοποιεί μεν την Τουρκία σε σχέση με την έκταση των επιδιώξεών της που έφταναν μέχρι τη Νότια Κρήτη και τη Λιβύη, αλλά ενδεχομένως φέρει και την ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση με βάση τις εντυπώσεις που έχουν καλλιεργηθεί σε μια μερίδα της κοινής γνώμης.

Εικάζεται πως μια συμβιβαστική λύση θα στερεί την επαφή της ελληνικής ΑΟΖ με την Κυπριακή. Το σενάριο αυτό ενισχύει και η διστακτικότητα της Αιγύπτου να προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα στις αμφισβητούμενες περιοχές.


Οι δηλώσεις για το ενδεχόμενο ακύρωσης των "S-400" από την Άγκυρα καταδεικνύουν ενδεχομένως το αδιέξοδο της Τουρκίας και η επιστροφή στο "μαντρί" του ΝΑΤΟ βάζουν τέλος στα σχέδια για ανάδειξη της γείτονος σε περιφερειακή δύναμη. Τούτο όμως έχει εξελιχθεί σε βασικό συστατικό του μεγαλοϊδεατισμού του Ερντογανικού συστήματος.

Το περιβάλλον εξελίσσεται σε ιδιαίτερα ρευστό...

2) To "Bitcoin" έχει αποτύχει...

Η αξία του Bitcoin τις τελευταίες μέρες καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά μετά την ανακοίνωση του Elon Musk της Tesla πως η εταιρεία θα τοποθετήσει περί το 1,5 δισ. στο "κρυπτονόμισμα" το οποίο θα αποδέχεται στις συναλλαγές της.

Η ιδέα ενός "νομίσματος" η αξία και η λειτουργία του οποίου θα βασίζεται όχι σε κάποια Κεντρική ή Εμπορική Τράπεζα, αλλά σε μια "αλυσίδα" συμμετεχόντων σε αυτό είναι επαναστατική και μπορεί να μεταμορφώσει το κόσμο...

Το "Bitcoin" όμως δεν μπορεί να είναι αυτό.

Ένα "κρυπτονόμισμα" παρέχει στον καθένα τη δυνατότητα να διατηρεί περιουσιακά στοιχεία μακριά από τα συστήματα ελέγχου της κάθε εξουσίας. Υπό αυτή την έννοια ένα "κρυπτονόμισμα" προσφέρεται ως μέσο προστασίας περιουσιακών στοιχείων.

Αν υπήρχαν "κρυπτονομίσματα" π.χ. στην εποχή της κατάληψης της εξουσίας από τους μπολσεβίκους, πολλοί Ρώσοι θα μπορούσαν να είχαν διαφυλάξει μέρος των περιουσιακών στοιχείων τους από τις κατασχέσεις... Όσοι είχαν μετατρέψει τα περιουσιακά στοιχεία σε χρυσό δεν μπορούσαν να το μεταφέρουν εκτός συνόρων ακόμη έστω και αν κατάφεραν οι ίδιοι να δραπετεύσουν.

To "Bitcoin" θα αποτύχει σαν μέσο αποθησαυρισμού γιατί έχει δύο τρωτά σημεία.

Α) Το πρώτο αφορά τις μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις. Κανένας δεν πρόκειται να αποταμιεύσει ένα σημαντικό μέρος των περιουσιακών του στοιχείων, προκειμένου να το εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα σε ένα μέσον η ισοτιμία του οποίου σε λίγους μήνες μπορεί να χάσει το 30, το 50 ή το 90% της αξίας του.

Toν Δεκέμβριο του 2017 η αξία του "Bitcoin" ξεπέρασε τα 19.000 δολ., ένα χρόνο αργότερα ήταν στα 3.500. Τον Ιούνιο του 2019 ήταν κοντά στα 12.000 δολ. και τον Μάρτιο του ’20 είχε πέσει στα 5.000, μετά πήγε στα 9.000 μετά ξανά στα 5.000 και τώρα είναι στα 47.000 δολάρια.

Κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα αποταμίευε σε ένα νόμισμα με αυτές τις διακυμάνσεις.

Ο επώδυνος συμβιβασμός με την Τουρκία... και το "Bitcoin"...

Β) Η αρχή της σταθερότητας της αξίας του "Bitcoin" βασίζεται στο κλασικό νομισματικό αξίωμα του ορίου της ποσότητας του νομίσματος που μπορεί να κυκλοφορήσει.

Αν υπήρχε μόνο ένα "κρυπτονόμισμα" τούτο θα μπορούσε να έχει κάποια σημασία. Ο δυνητικός παγκόσμιος πλούτος που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε αυτό είναι συγκεκριμένο μέγεθος. Διαιρούμενος δια της ποσότητας των "Bitcoin" που θα "εξορυχθούν" μας κάνει μια ισοτιμία συγκεκριμένη.

Στον βαθμό όμως που μπορεί να υπάρξουν χιλιάδες "κρυπτονομίσματα" ως εναλλακτικές επιλογές, το μέγεθος του παγκόσμιου πλούτου που μπορεί να αποθησαυριστεί σε αυτά ποικίλει και δεν μπορεί να αποτυπώσει κάποια αντιπροσωπευτική αξία...

Οι "αδυναμίες" αυτές δεν θα επιτρέψουν στο "Bitcoin" να μακροημερεύσει και να εξελιχθεί σαν "ψηφιακό χρυσό".

Τον ρόλο αυτό θα παίξει στο μέλλον κάποιο "κρυπτονόμισμα" η αξία του οποίου θα είναι σταθερότερη μακροπρόθεσμα και θα συναρτάται των διακυμάνσεων πολλών παραγόντων και οικονομικών δεικτών. Ο δείκτης Big Mac π.χ. του Economist έχει μεγαλύτερη αξία από την ισοτιμία του "Bitcoin" που όσο περνά ο καιρός μοιάζει με κερδοσκοπική "φούσκα" τύπου Gamestop...

Το "Bitcoin" έχει αποτύχει ήδη λοιπόν αλλά η επανάσταση του "blockchain" όχι...

Η επανάσταση του "blockchain" στον βαθμό που συνιστά μια ψηφιακή κοινότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για θεσμούς όπως το έθνος κράτος, οι κεντρικές τράπεζες, οι θρησκείες, τα παραδοσιακά κόμματα κλπ.

Πηγή: Capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΟ "ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ" 11 Απρ 2021 | 14:02

Ιταλία: Εξαλλος ο Ερντογάν "παγώνει" την αγορά ιταλικών ελικοπτέρων μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Η Αγκυρα αποφάσισε να "παγώσει" την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία, σε "αντίποινα" για τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ 11 Απρ 2021 | 12:25

Φρίκη στο Λος Άντζελες: Τρία νεκρά παιδιά βρέθηκαν μαχαιρωμένα – Συνελήφθη η μητέρα

Το LAPD συνέλαβε την μητέρα των τριών παιδιών, την 30χρονη Λιλιάνα Καρίγιο, ως τη μοναδική ύποπτη για την μακάβρια υπόθεση.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 10 Απρ 2021 | 15:06

Τουρκικό παραλήρημα: Καταφύγιο τρομοκρατών η Ελλάδα- "Απαράδεκτα μυθεύματα" απαντά η Αθήνα

Η Άγκυρα παρουσιάζει την Ελλάδα ως καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις. Έντονη αντίδραση από το ΥΠΕΞ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 10 Απρ 2021 | 14:27

Σαρλ Μισέλ: Δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας

Ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι "εδώ και κάποιους μήνες οι εντάσεις στη Μεσόγειο μας έχουν ανησυχήσει πολύ".

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ 10 Απρ 2021 | 09:16

ΗΠΑ - FDA: Δεν έχουμε διαπιστώσει συνάφεια μεταξύ θρομβώσεων και του εμβολίου της Johnson & Johnson

Τι ανακοίνωσε ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΧΙΠ-ΧΟΠ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ '90 09 Απρ 2021 | 20:33

ΗΠΑ: Πέθανε σε ηλικία 50 ετών ο γνωστός ράπερ DMX - Νοσηλευόταν με έμφραγμα

Ο DMX εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή μετά το έμφραγμα που υπέστη κατά τη διάρκεια υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών.

"ΔΕΝ ΕΧΩ ΥΠΕΡΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ" 09 Απρ 2021 | 15:39

Δένδιας: Εάν η Τουρκία κρατήσει καλή συμπεριφορά θα πάω στην Άγκυρα και ελπίζω σε επανέναρξη συνεννόησης

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του σημείωσε πως εάν η Τουρκία κρατήσει μια καλή συμπεριφορά θα πάω στην Άγκυρα.

ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ 09 Απρ 2021 | 12:39

Τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στο Αιγαίο

Ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων συνετρίβη στο Αιγαίο κοντά στη Σμύρνη.

09 Απρ 2021 | 07:54

Ευκαιρία ή απειλή;...

Οι λάτρεις της ιστορίας αναζητούν ομοιότητες της κινεζικής αναβάθμισης της ισχύος με την άνοδο των αναθεωρητικών δυνάμεων πριν τον Β’Π.Π. που συγκρότησαν τον Άξονα και ξεκινήσαν τον πόλεμο...

ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΩΜΗ-ΑΓΚΥΡΑ 08 Απρ 2021 | 23:25

"Πόλεμος" Ντράγκι - Ερντογάν για το "Sofagate": "Είσαι δικτάτορας" - "Είσαι διορισμένος πρωθυπουργός"

Η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι για τον "δικτάτορα Ερντογάν" - "Είναι εκλεγμένος πρόεδρος, όχι διορισμένος πρωθυπουργός" απάντησε ο Τσαβούσογλου

ΝΕΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 08 Απρ 2021 | 19:41

"Φουντώνει" η κόντρα Σημίτη με Καραμανλή: Ολες οι κυβερνήσεις - και η δική του - συζητούσαν για τα χωρικά ύδατα

Κόντρα Σημίτη - Καραμανλή για την στρατηγική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας και της Συμφωνίας του Ελσίνκι.

Η ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 08 Απρ 2021 | 15:48

Ανάλυση: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο και πώς ερμηνεύεται η απρέπεια Ερντογάν στην Φον ντερ Λάιεν

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε κενά και ασάφειες του πρωτόκολλο και προχώρησε στην απρεπή συμπεριφορά εις βάρος της Φον Ντερ Λάειν, γράφει ο Κωνσταντίνος Φουτζόπουλος

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 08 Απρ 2021 | 14:02

Ανάλυση Capital Economics: Δεν σώζουν την Τουρκία ούτε τα capital controls

Γιατί τα capital controls δεν θα είναι αποτελεσματικά στην περίπτωση της Τουρκία, σύμφωνα με την Capital Economics