O Ερντογάν βρήκε τοίχο αλλά...

Οι ηγεσίες της Δύσης θεωρούν την Τουρκία σαν το απαραίτητο "κλειδί" για τη λύση πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δύση.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

O Ερντογάν βρήκε τοίχο αλλά...

Ο τρόπος που αντιμετώπισε ο ξένος τύπος τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ του κ. Δένδια και του κ. Τσαβούσογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών στην Άγκυρα αν μη τι άλλο, θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Την ώρα που η ελληνική κοινή γνώμη και ο Τύπος αποθέωνε τη στάση του κ. Δένδια τα περισσότερα έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης προσέδιδαν αρνητική χροιά στην τροπή που πήραν τα πράγματα με υπαιτιότητα και της ελληνικής πλευράς...

"Ελλάδα και Τουρκία κατέφυγαν στην έχθρα σε μια συνάντηση που στόχευε να χτίσει δεσμούς", ανέφερε το Bloomberg.

Κατά το ίδιο μέσο: "Tο τετ α τετ των δύο ΥΠΕΞ, που επρόκειτο να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ δύο αποξενωμένων γειτόνων, πήρε δραματική τροπή, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας τσακώθηκαν σε ζωντανή σύνδεση στην τηλεόραση για μερικά από τα σημαντικά ζητήματα που χωρίζουν τις χώρες τους.

Αντί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους, η 'θερμή' συνέντευξη Τύπου αντανακλούσε αντίθετες θέσεις σε όλα, από τις έρευνες έως τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη μετανάστευση", αναφέρεται στο δημοσίευμα...

To Associated Press έγραψε πως "οι ΥΠΕΞ εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας συναντιούνται να βελτιώσουν τις σχέσεις των δύο κρατών αλλά προχώρησαν σε αλληλοκατηγορίες".

Για "σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κλιμάκωση στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών μπροστά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης" έκανε λόγο το γερμανικό Spiegel.

"Εάν δεν ήταν κάτι σοβαρό, θα μπορούσε κανείς να πει άνετα: οι κυβερνήσεις Τουρκίας-Ελλάδας δεν θα είναι πλέον φίλες. Αλλά το θέμα είναι σοβαρό. Οι διπλωματικοί παρατηρητές δεν έχουν δει τέτοια σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό", σχολιάζει η Deutsche Welle...

"Λεκτική σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα", ήταν ο τίτλος της γαλλικής Le Figaro.

"Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας διαφώνησαν μπροστά στις κάμερες για τα θαλάσσια σύνορα, τους μετανάστες και τη μεταχείριση των μειονοτήτων"...

Ο κ. Δένδιας έπραξε το αυτονόητο εξέφρασε δημοσίως τις βασικές θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την Τουρκία.

Επιπλέον οι απαιτήσεις και "κόκκινες γραμμές" που θέτει η Ελλάδα στηρίζονται κατά κύριο λόγο στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και άλλες διεθνείς συμφωνίες. Κατά συνέπεια η τήρηση ίσως αποστάσεων απέναντι σε έναν διαρρήκτη και το υποψήφιο θύμα μιας κλοπής δεν συνάδει με τις αρχές που διέπουν τις δυτικές κοινωνίες και τα μέσα ενημέρωσής τους.

Προς τι λοιπόν η έχουσα αρνητική χροιά έκπληξη;

Τα περισσότερα από τα διεθνή δημοσιεύματα εκφράζουν τις επιθυμίες της κοινής γνώμης και των πολιτικών ηγεσιών των χωρών στις οποίες απευθύνονται.

Τούτο δείχνει πως οι ηγεσίες και οι κοινωνίες της Ευρώπης και της Δύσης συνολικότερα εκφράζουν την επιθυμία να κλείσει όπως-όπως η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή.

Οι ηγεσίες της Δύσης θεωρούν την Τουρκία σαν το απαραίτητο "κλειδί" για τη λύση πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δύση. Μερικά από αυτά είναι οι εξής:

Η Τουρκία είναι μια σημαντική στρατιωτική και οικονομική δύναμη σε μια περιοχή κομβικής σημασίας για τη γεωπολιτική και ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 4 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες και παίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς τη Δύση. Το πλέον ρεαλιστικό σχέδιο ελέγχου της μετανάστευσης από τη Δύση είναι η ανάσχεσή της εκτός των συνόρων της.

Η απώλεια της Τουρκίας για τη Δύση θα ενισχύσει την παρουσία ανταγωνιστικών δυνάμεων όπως η Ρωσία ή η Κίνα στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης.

Η Τουρκία είναι μια χώρα φθηνού εργατικού δυναμικού στην οποία η Ευρώπη μπορεί να μεταφέρει μέρος της οχληρής παραγωγικής διαδικασίας ιδίως αν χρειαστεί να περιορίσει τις εισαγωγές από την Ασία.

Η Τουρκία μέχρι πρότινος αποτελούσε τη μουσουλμανική χώρα πρότυπο ενσωμάτωσης των δυτικών δημοκρατικών αξιών κάτι που απονεύρωνε την εικόνα μιας θεμελιώδους σύγκρουσης Δύσης και Ισλάμ στα πλαίσια ενός οιονεί πολιτισμικού πολέμου.

Η Δύση κάνει λάθος

Δυστυχώς όμως φαίνεται πως η Δύση κάνει λάθος. Η Τουρκία από "κλειδί" για τα προβλήματα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα στρατηγικά της προβλήματα το οποίο θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει λίαν συντόμως.

Στο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και να αποδυναμώσει την Ευρώπη ελέγχοντας και κατευθύνοντας αυτές...

Τα τελευταία χρόνια με τις ροές προς τα ελληνικά νησιά προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και την Ε.Ε. Η περσινή προσπάθεια υβριδικής εισβολής από τον Έβρο σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπούσε.

Η Τουρκία του Ερντογάν αντιλαμβάνεται τον εαυτό της σαν κληρονόμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ηττήθηκε και διαμελίστηκε από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις της χριστιανικής Δύσης. Θεωρεί πως μπορεί να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου και επαναφέρει τα όρια της ισχύος της κοντά στην Κεντρική Ευρώπη από τη μια πλευρά και ενδεχομένως την Ιβηρική από την άλλη.

Για τον σκοπό αυτό επιχειρεί να κυκλώσει την Ευρώπη από τα Βαλκάνια, μέχρι τη Βόρεια και Κεντρική Αφρική ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει εσωτερικά τις ευρωπαϊκές κοινωνίες με την απόκτηση επιρροής στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που διαβίουν σε αυτήν.

Η Γαλλία που λόγω των πληθυσμών από τις πρώην αποικίες αντιμετώπισε νωρίτερα από άλλες χώρες το πρόβλημα, εντόπισε και αντέδρασε νωρίτερα στις προσπάθειες διείσδυσης της τουρκικής επιρροής.

Στη Δύση αφελώς πιστεύουν πως μόλις αποχωρήσει ο Ερντογάν η Τουρκία θα επιστρέψει στη θέση που βρισκόταν τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Ερντογάν όταν μιλάει εναντίον της Δύσης ή όταν αφήνει τις γυναίκες να στέκονται... όρθιες λέει αυτά που θέλει να ακούσει η τουρκική κοινωνία.

Ο δημογραφικός δυναμισμός και η ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της Τουρκίας έχει αλλάξει τους προσανατολισμούς της τουρκικής κοινωνίας.

Η Δύση αντιμετωπίζει την Τουρκία από θέση οικονομικής ισχύος "κατευναστικά". Θεωρεί πως προσφέροντας οικονομικά ανταλλάγματα μπορεί να την ελέγχει. Με ανάλογο τρόπο νουθετεί και την Ελλάδα να προσαρμόσει τη στάση της.

Οι δυτικές δημοκρατίες φαίνεται πως κάνουν λάθος όπως έκαναν και με τον Χίτλερ όταν με τη συμφωνία του Μονάχου θεώρησαν πως έλυσαν το πρόβλημα.

Η περίοδος που η Ελλάδα ήλπιζε πως μπορεί μέσω της ενταξιακής προσαρμογής να συγκρατήσει τις τουρκικές φιλοδοξίες έχει περάσει, μαζί με την εποχή που η Τουρκία ονειρευόταν να γίνει δυτική κοινωνία και να εισέλθει στην Ε.Ε. ως ισότιμο μέλος.

O "αντικειμενικός" τρόπος που ο δυτικός τύπος αντιμετώπισε τις δηλώσεις Δένδια στην Άγκυρα πρέπει να μας προβληματίσει.

Πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι όπως κατά την υβριδική εισβολή στον Έβρο, το Τουρκολυβικό μνημόνιο και την "επακούμβηση" αλλά χωρίς να χρεωθούμε την ευθύνη μιας κατάστασης που θα ξεφύγει του ελέγχου.

Η Τουρκία για άλλη μια φορά εξελίσσεται σε υπαρξιακό ζήτημα για τον απανταχού ελληνισμό.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΛΗΝ ΗΜΩΝ» 17 Μαϊ 2021 | 19:54

Απίθανος Ερντογάν: Δεν φεύγει ο στρατός μας από την Κύπρο γιατί παρενοχλείται από τους ελληνοκύπριους

Στα κατεχόμενα θα βρίσκεται εκτός απροόπτου στις 20 Ιουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«ΔΙΑΨΕΥΣΑΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ» 17 Μαϊ 2021 | 15:14

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο Έβρος δεν "πέφτει" - Ήμασταν προετοιμάσμένοι πέντε μήνες νωρίτερα για ενδεχόμενη εισβολή [Βίντεο]

H Ελληνική Κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί πέντε μήνες νωρίτερα για μία ενδεχόμενη εισβολή στον Έβρο, δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΕΙΧΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 17 Μαϊ 2021 | 13:57

Ο Ερντογάν ζητά να τιμωρηθεί με κυρώσεις το Ισραήλ - Τι είπε στον Πάπα Φραγκίσκο

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Ερντογάν ζήτησε να τεθεί τέλος στη "σφαγή" των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

ΣΤΗ YENI SAFAK 17 Μαϊ 2021 | 10:38

Νέο παραλήρημα του Τούρκου υφΥΠΕΞ, Κιράν: Η μειονότητα στη Θράκη είναι τουρκική

"Η μειονότητα είναι "τουρκική" και έχει αυτονομία για την εκπαίδευση και τη θρησκεία", είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΥΕΝΙ SAFAK 17 Μαϊ 2021 | 09:38

Τουρκία: Χάρτης αποκαλύπτει βλέψεις για μνημόνιο με Παλαιστίνη - "Το Ισραήλ κάνει εθνοκάθαρση" λέει ο Tσαβούσογλου

Σε έναν νέο χάρτη που παρουσιάζεται, η Τουρκία ενώνεται με τη Λιβύη και έχει βλέψεις να κάνει το ίδιο και με την Παλαιστίνη - "Η Τουρκία θέλει να ηγηθεί στον Ισλαμικό κόσμο" λέει ο Τσαβούσγλου.

17 Μαϊ 2021 | 07:19

Η επιδημία ήρθε για να μείνει...

Από σήμερα επιταχύνεται η επιστροφή στην κανονικότητα καθώς αίρονται και τυπικά τα περισσότερα από τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του Covid-19.

16 Μαϊ 2021 | 16:21

Κύπρος: Την λύση των δύο κρατών προκρίνει η τουρκική πλευρά - "Όχι" από τον πρόεδρο Αναστασιάδη

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε στο Νίκο Αναστασιάδη το ζήτημα λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ 15 Μαϊ 2021 | 14:00

Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τον Έβρο: "Η Ελλάδα δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν"

" Η Ελλάδα δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν", δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

ΣΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΧΩΡΑ 15 Μαϊ 2021 | 13:30

Εξαλλοι οι Τούρκοι με τον Ερντογάν: Απόλυτη ελευθερία κινήσεων για τους τουρίστες - Σε lockdown οι ντόπιοι

Διακοπές στην Τουρκία με τους ντόπιους να βρίσκονται σε αυστηρό lockdown - Εξοργισμένοι οι Τούρκοι με τον Ερντογάν

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ 15 Μαϊ 2021 | 11:45

Αυστηρό μήνυμα Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία:"Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται"

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία σχετικά με το θέμα της αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ 14 Μαϊ 2021 | 20:57

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Επαναλαμβάνει πως "δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας για τους S-400"

Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια επαναλαμβάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 14 Μαϊ 2021 | 18:20

Ερντογάν: Αποκάλεσε πάλι "κράτος-τρομοκράτη" το Ισραήλ – Καλεί τον ΟΗΕ να παρέμβει

Ο πρόεδρος Ερντογάν καλεί τον ΟΗΕ και τις μουσουλμανικές χώρες να παρέμβουν - Αποκάλεσε και πάλι "κράτος-τρομοκράτη" το Ισραήλ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 14 Μαϊ 2021 | 14:01

Δένδιας: Στην συνάντηση με τον Τσαβούσογλου θα προετοιμάσουμε τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

"Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, βεβαίως θα συναντηθώ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ποτέ δεν έχω κρύψει πως είναι φίλος μου", είπε ο Νίκος Δένδιας.