Ο Ερντογάν και τα φληναφήματα της Αριστεράς...

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολες καθιστά τις επιδιώξεις της η παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και για αυτό προσπαθεί να την απομονώσει εκεί, υποστηρίζοντας πως βλάπτει τα συμφέροντα της Ε.Ε.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Ο Ερντογάν και τα φληναφήματα της Αριστεράς...

"Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα...". Αν και μοιάζει με copy paste, δεν πρόκειται για απόσπασμα προκήρυξης πλουσιοπάροχα αμειβόμενης ηγεσίας κάποιου ΚΚ ή κρατικοδίαιτης συνδικαλιστικής οργάνωσης καπιταλιστικής χώρας η οποία προσπαθεί να χρυσώσει το "χάπι" κάποιας ήττας προκειμένου να διατηρήσει την ισχύ των προνομίων της...

Πρόκειται για απόσπασμά μιας από τις αρχικές δηλώσεις του Τουρκικού Υπουργείου των εξωτερικών σε σχέση με την ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Αναλυτικά στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως: "Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας και για εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι ένα κενό όνειρο, ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ...

...Αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθειά της να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία, είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα".

Με το να κόπτεται η Τουρκία για την ενότητα και την ισχύ του ΝΑΤΟ, μετά τους S-400 και την πρόσδεσή της στο άρμα του Πούτιν, είναι σαν να ενδιαφερόταν ο Τούρκος ναύαρχος για την κατάσταση του ευρωπαϊκού στόλου πριν τη ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Το ίδιο ισχύει και για την περιφερειακή ειρήνη όταν η ίδια έχει παρουσία σε όλα τα "θερμά" μέτωπα της ευρύτερης περιοχής αλλά και για την ενότητα της Ε.Ε.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολες καθιστά τις επιδιώξεις της η παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και για αυτό προσπαθεί να την απομονώσει εκεί, υποστηρίζοντας πως βλάπτει τα συμφέροντα της Ε.Ε.

Η αντεπίθεση...
Την αμέσως επομένη η Τουρκία πέρασε στην αντεπίθεση καθώς αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Με νέα επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ η Τουρκία υποστήριξε πως από τη στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε συγκεκριμένα νησιά, χάνει τα δικαιώματα που απορρέουν γι' αυτά από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισιού.

Με απλά λόγια η Τουρκία συνδέοντας την αποστρατικοποίηση με την ελληνική κυριαρχία αμφισβητεί πλέον ευθέως αυτήν.

Αν παρατηρήσουμε όμως τη συνέχεια της τουρκικής επιχειρηματολογίας, η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία φαίνεται πως απλώς επιτάχυνε την εξέλιξη των τουρκικών επιδιώξεων.


Η Τουρκία από καιρό επεδίωκε τη διχοτόμηση του Αιγαίου θεωρώντας πως επειδή τα ελληνικά νησιά έτυχε να βρίσκονται στη λάθος πλευρά θα προωθούσε κατ’ αρχήν γι’ αυτά ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας. Στη συνέχεια είναι σίγουρο πως η Τουρκία θα επεδίωκε κάποιο ειδικό καθεστώς ουδετερότητας (ανεξαρτησίας) των νησιών υπό την εγγύηση κάποιας νεοθωμανικής οντότητας στην οποία φιλοδοξεί να εξελιχτεί η ίδια.

Η Τουρκία του Ερντογάν και των σχεδίων ανάδειξής της σε Ευρασιατική περιφερειακή δύναμη με παρουσία στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια χρειάζεται ζώνες επιρροής με κράτη υποτελείς.

Σε πρώτη φάση απαιτείται η "Φιλανδοποίηση" των χωρών αυτών. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να μειωθεί η (οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική) ισχύς που εξασφαλίζει την ανεξαρτησία τους.

Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία αλλάζει την ισορροπία των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο και τη Ν.Α. Μεσόγειο και ανατρέπει τα σχέδια αυτά. Η ελληνογαλλική συμφωνία αλλάζει ισορροπίες στο πεδίο εκτός διεθνούς δικαίου και δικαίου θαλάσσης με το οποίο η Τουρκία επεδίωκε να λύσει τις διαφορές με την Ελλάδα.

Σε λίγα χρόνια με τις νέες φρεγάτες και κορβέτες, τα Ραφάλ και τα αναβαθμισμένα F-16 η Ελλάδα θα διαθέτει από μόνη της ικανότερη αποτρεπτική ισχύ, η οποία όμως σε συνδυασμό με τη συμπόρευση με τη Γαλλία ως βραχίονα της Ε.Ε. εξασφαλίζουν μια ισχυρή προβολή ισχύος των ευρωπαϊκών συμφερόντων στη Ν.Α. Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όπου επιδιώκει η Τουρκία να ενισχύσει την παρουσία της.

Οι διαφορές της Τουρκίας με την Ελλάδα χρησιμοποιούνται σαν αφορμή από τη γείτονα προκειμένου να επιβάλει ένα καθεστώς "φιλανδοποίησης" στη χώρα μας.

Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία αποτελεί την ουσιαστικότερη αντίδραση που θα μπορούσε να πετύχει η χώρα μας (μια χώρα 10 εκατ. κατοίκων και 180 δισ. ΑΕΠ απέναντι σε μια χώρα με οκταπλάσιο πληθυσμό, υπερτριπλάσιο ΑΕΠ και τετραπλάσιες αμυντικές δαπάνες).

Η Γαλλία διαθέτει τετραπλάσιο ΑΕΠ και τριπλάσιες αμυντικές δαπάνες σε σχέση με την Τουρκία. Διαθέτει πυρηνικά όπλα και στρατιωτική τεχνολογία για την οποία ακόμη και με το πλέον επιτυχημένο σενάριο εξέλιξης των τουρκικών σχεδίων θα χρειαστεί δεκαετίες για να την πλησιάσει.

Η ελληνογαλλική συμφωνία, πρωτίστως σε συνδυασμό με την ελληνοαμερικανική συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που έπεται, αλλά και με το πλέγμα των συμμαχιών της Ελλάδας και της Κύπρου με Ισραήλ, Αίγυπτο, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία δημιουργούν ένα ισχυρό πλέγμα ασφάλειας γύρω από τη χώρα.

Η μη ψήφιση της συμφωνίας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί κατ΄αρχήν ένα ισχυρό πλήγμα για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, ο οποίος δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τη συγκυρία της γεωπολιτικής ρευστότητας στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως δεν έχει καταφέρει να απεγκλωβιστεί από τα ταξικά, αντιπολεμικά και αντιμπεριαλιστικά "φληναφήματα" της άκρας αριστεράς όπου ανδρώθηκε πολιτικά...

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Οκτ 2021 | 07:28

Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις...

Είναι προφανές πως κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράζει "φιλική" μεταχείριση από τα Μέσα Ενημέρωσης και να παρουσιάζει τις δημοσκοπήσεις όπως τη βολεύουν.

20 Οκτ 2021 | 06:50

Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ: Ασφαλείς ή αφελείς...

Αρκετοί αναρωτιούνται αν οι συμφωνίες αυτές μπορούν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα αλλά και την αποτροπή των τουρκικών σχεδίων σε αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...

19 Οκτ 2021 | 07:36

Γιατί τόση αισιοδοξία;

Κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος αν λαός και πολιτική ηγεσία είχαν καταλάβει εγκαίρως τι και γιατί συνέβη το 2010 και στη χειρότερη περίπτωση μετά από 2-3 χρόνια η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια, είχε εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και είχε υπερκαλύψει τις απώλειες.

18 Οκτ 2021 | 07:10

Γιατί να είναι καλύτερο το 2022;

Το έλλειμμα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021 περιορίστηκε στα 10,1 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 13 δισ. και 12,5 δισ. ευρώ στο 7μηνο.

15 Οκτ 2021 | 06:14

Το ενεργειακό Βατερλό Νο 2...

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά" που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών.

14 Οκτ 2021 | 06:59

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

13 Οκτ 2021 | 06:51

Σε δίνη αλλεπάλληλων εκλογών

Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έκπληξη καθώς λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την έλευση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αδιαμφισβήτητο φαβορί.

11 Οκτ 2021 | 07:07

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και απελπισίας Ερντογάν...

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τη μετεκλογική περίοδο στη Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικών προκλήσεων για την Ελλάδα τουλάχιστον για τους αμέσως επόμενους μήνες...

07 Οκτ 2021 | 06:51

Γιατί σηκώνει τους τόνους ο Βενιζέλος...

Έκπληξη προκάλεσαν σε αρκετούς τις τελευταίες μέρες οι ηχηρές αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο για ζητήματα που αφορούν την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας όσο και την τροπή που έχει λάβει το τέταρτο κύμα της πανδημίας...

06 Οκτ 2021 | 06:37

Απλή αναλογική και ηλεκτρισμός...

Το καλύτερο σενάριο των μελλοντικών εξελίξεων θέλει από το 2023 να επανέρχονται σταδιακά τα μέτρα του συμφώνου σταθερότητας που έχουν ανασταλεί λόγω επιδημίας.

05 Οκτ 2021 | 07:06

Ο πολύς ενθουσιασμός βλάπτει...

Οι προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να υποστηρίξει πως η χώρα αλλάζει σελίδα είναι οι επενδύσεις και είναι μετρήσιμο μέγεθος.

04 Οκτ 2021 | 06:42

Ο Ερντογάν ήταν δώρο για την Ελλάδα...

Το πρόσφατο δημοσίευμα του έγκυρου Foreign Policy περί μιας πιθανής ασθένειας του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να κρύβει για την Ελλάδα μεγαλύτερη σημασία από αυτή που του έχουμε αφιερώσει.