Ο γόρδιος δεσμός...

Κατ’ αρχήν το κλειδί για την άνοδο των τραπεζικών μετοχών το 2021 θα είναι η εξάλειψη της ανάγκης να πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Ο γόρδιος δεσμός...

Η συνηθέστερη ερώτηση των τελευταίων εβδομάδων έχει να κάνει με το ράλι των τραπεζικών μετοχών και τις πιθανότητες αυτό να συνεχιστεί και το 2021, κάτι που θα προεξοφλούσε την επάνοδο της οικονομίας στην κανονικότητα λόγω της τεχνητής ανοσίας στην πανδημία Covid-19 η οποία θα προκύψει περί το θέρος λόγω του εμβολιασμού σημαντικού μέρους του πληθυσμού.

Κατ’ αρχήν το κλειδί για την άνοδο των τραπεζικών μετοχών το 2021 και τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι η εξάλειψη της ανάγκης να πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες στις τρέχουσες αποτιμήσεις θα είναι σε βάρος των παλαιών μετόχων.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει τουλάχιστον το 2020-21 να μην προστεθούν νέα "κόκκινα" δάνεια, δηλαδή χρέη τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Επιπλέον, στους επόμενους μήνες οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία δεν πρέπει να αποδειχτούν τόσο αρνητικές που θα μειώσουν πολύ τις τιμές μεταβίβασης των χαρτοφυλακίων των παλαιών "κόκκινων" δανείων.

Τούτο δεν είναι ακατόρθωτο αλλά δεν είναι και καθόλου εύκολο... Για την ακρίβεια είναι τόσο δύσκολο όσο να αλλάξει κάποιος μηχανές εν πλω σ’ ένα παραφορτωμένο (συνταξιοδοτικό, κρατικές δαπάνες) σαπιοκάραβο (η ελληνική οικονομία δεν είναι ούτε γερμανική, ούτε ιρλανδική) σε περιοχή με "ξέρες" εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής...

Παρ’ όλα αυτά, αν διεθνώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να τυπώνουν τρισεκατομμύρια με τα οποία οι δικαιούχοι επιδομάτων αγοράζουν ακριβές μετοχές σαν "παλαβοί" μέσω πλατφορμών όπως η RobinHood και οι αγορές διατηρήσουν τα τωρινά υπερβολικά υψηλά επίπεδα, οι ελληνικές τράπεζες στους επόμενους μήνες θα μπορούσαν μέχρι και να διπλασιάσουν τις τιμές τους.

Τούτο δεν σημαίνει πως θα έχουν καταφέρει να πετύχουν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το όριο τούτο (ο διπλασιασμός) προκύπτει από τη διαγραμματική εικόνα του Τραπεζικού Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου ο οποίος τα τελευταία χρόνια, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, κινείται εντός πλαγιοκαθοδικού καναλιού όπως φαίνεται στο διάγραμμα.

Ο γόρδιος δεσμός...

Το διάγραμμα αυτό δείχνει επίσης πως ο Τραπεζικός Δείκτης θα μπορούσε να προσεγγίσει ακόμη και τις 800 και πλέον μονάδες χωρίς να ανατραπεί η πλαγιοκαθοδική του κατεύθυνση.

Η σταθεροποίηση πάνω από τις 800-1.000 μονάδες εν προκειμένω θα σηματοδοτούσε πως η αγορά αρχίζει να πιστεύει (και να πληρώνει γι’ αυτό) πως τα χειρότερα για τις τραπεζικές μετοχές είναι πίσω.

Από το σημείο αυτό όμως απέχουμε πολύ...

Προς το παρόν αυτό που συμβαίνει θυμίζει και τις αντίστοιχες ανοδικές εξάρσεις των τραπεζικών μετοχών το 2016, το ’17 και το ’19.

Μια ενδιαφέρουσα και αρκετά αισιόδοξη ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες δημοσιοποίησε τις τελευταίες μέρες ο κ. Γκ. Χαρδούβελης.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το 2021 και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις τραπεζικές εξελίξεις.

Οι αισιοδοξούντες διατείνονται προς τα 32 δισ. ευρώ (περίπου 13 δισ. δάνεια και 19 δισ. ευρώ επιδοτήσεις) από το πρόγραμμα NextGeneration είναι αρκετά, μαζί με την ανάλογη μόχλευση, να βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη στα επόμενα χρόνια αλλά κυρίως να συμβάλλουν στην αλλαγή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.

Σίγουρα το πακέτο αυτό αποτελεί μια καλή αφετηρία εκκίνησης, αλλά μάλλον δεν αρκεί...

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως πως το κρατικό χρέος ξεπερνά τα 350 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστίθεται ένα ιδιωτικό χρέος πάνω από 150 δισ. ευρώ, συν πάνω από 140 δισ. χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα 32 δισ. όμως μπροστά στα 650 που είναι το άθροισμα όλων των παραπάνω χρεών μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό.

Αισιοδοξία λοιπόν αλλά με μέτρο. Ο γόρδιος δεσμός που έχουμε μπροστά μας δεν λύνεται εύκολα.

Υ.Γ. Όσο για τους φερέλπιδες επενδυτές και κερδοσκόπους τέτοιου είδους μετοχές σε τέτοιες συγκυρίες δεν ενδείκνυνται για αρχάριους ή περιστασιακούς, αλλά για περισσότερο πεπειραμένους.

2) Πράσινο φως" από τη διϋπουργική σε 4 έργα ΑΠΕ ύψους 2 δισ. ευρώ

Κ. Στούπα καλημέρα,

Φανατικός αναγνώστης της στήλης σας και πραγματικά εκτιμώ την ψυχρή και απόλυτη μετάφραση των τεκταινόμενων στην Ελληνική και Παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Διαβάζοντας άρθρα σαν το παρακάτω πραγματικά εκπλήσσομαι από το ύψος των επενδύσεων με σχεδόν μηδενικό αντίκτυπο στην καταπολέμηση της ανεργίας. Εάν αυτά τα 2 δισ. κατευθύνονταν στην υποστήριξη και χρηματοδότηση Ελληνικών εταιρειών παραγωγής ανεμογεννητριών τότε σίγουρα το όφελος για την Ελληνική Οικονομία θα ήταν πολλαπλάσιο. Ακόμη και σαν καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μόνο αυξήσεις βλέπουμε, τελευταίο παράδειγμα οι αυξήσεις στην Kwh ημέρας και νύχτας κατά 30% από τη σημερινή κυβέρνηση για να σωθεί η ΔΕΗ, αλλά και σαν μικροί παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έπεσε χαράτσι για να κλείσει το έλλειμα του ΕΛΑΠΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εμείς οι πολίτες τελικά χρηματοδοτούμε όλα αυτά τα έργα ΑΠΕ με μηδενικό αντίκρισμα στην ανεργία .

Είναι ανάπτυξη αυτή για τους Έλληνες πολίτες;

Ευχαριστώ πολύ

Δημήτριος Κιαχίδης

Απάντηση: Πράγματι αυτές οι επενδύσεις δημιουργούν πολύ λίγες θέσεις εργασίας. Αν αδιαφορήσουμε όμως ή τις διώξουμε δεν θα κερδίσουμε κάτι παραπάνω. Αντιθέτως τα κρατικά ταμεία θα χάσουν έσοδα από τη φορολογία και στο εμπορικό ισοζύγιο οι εισαγωγές θα χάσουν κάμποσους πόντους απέναντι στις εξαγωγές.

Η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σημαίνει και αυξημένη παραγωγή ενέργειας αλλά λιγότερες εισαγωγές και περισσότερες εξαγωγές. Ένα καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο σημαίνει καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Το ζήτημα δεν είναι να διώξουμε αυτές, αλλά πώς θα προσελκύσουμε και άλλες με μεγαλύτερο αποτύπωμα στην απασχόληση και συνολικότερη ευημερία.

Πηγή Capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ REUTERS 27 Ιαν 2021 | 13:10

Ο Μπιλ Γκέιτς για τα εμβόλια και το τσιπάκι: Πραγματικά, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν αυτές τις ανοησίες;

Ο Μπιλ Γκέιτς παίρνει θέση για τις θεωρίες συνομωσίας πως "δημιούργησε με τον Φάουτσι την πανδημία για να ελέγχει τους ανθρώπους"

ΤΣΟΥΧΤΕΡΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ 27 Ιαν 2021 | 10:46

Κρήτη: Άνοιξε παράνομα το γυμναστήριό του αλλά το πλήρωσε με πρόστιμο 5.000 ευρώ

Στην επιχείρηση στην Κρήτη βεβαιώθηκε πρόστιμο είναι της τάξης των 5.000 ευρώ.

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 27 Ιαν 2021 | 10:37

Κορονοϊός: Το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron λειτουργεί σαν παθητικό εμβόλιο

Η Regeneron επεσήμανε ότι μέσα σε μία μόνο εβδομάδα υπήρξε περίπου 50% μείωση στις συνολικές μολύνσεις, τόσο συμπτωματικές όσο και ασυμπτωματικές.

ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 27 Ιαν 2021 | 10:16

Ταξικός ο κορονοϊός: Οι περισσότερες φτωχές χώρες δεν θα πετύχουν μαζική ανοσία ούτε έως το 2024

Οι οικονομικές ανισότητες φέρνουν ελλείψεις στα εμβόλια με θύματα τις φτωχές χώρες.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ 27 Ιαν 2021 | 10:01

Θεσσαλονίκη: Πουλήθηκαν τριάντα εκατομμύρια μάσκες μέσα σε εναν χρόνο - Το 95% χειρουργικές

Τα κρούσματα της πανδημίας κινητοποίησαν τους Θεσσαλονικείς οι οποίοι αγόρασαν 30.000.000 μάσκες σε έναν χρόνο.

27 Ιαν 2021 | 08:44

Τα άχρηστα SMS στο 13033

Τη στιγμή που οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι από αυτοκίνητα και κόσμο, μια ψηφιακή γραφειοκρατία λανσάρεται ως τεχνολογική και πολιτική καινοτομία.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Ιαν 2021 | 20:51

Μητσοτάκης: "Προσεκτικό το άνοιγμα, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε προσαρμογή στη στρατηγική μας"

Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ψηφιακή κοπή πίτας της Νέας Δημοκρατίας

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ 26 Ιαν 2021 | 15:56

Κορονοϊός - ΠΟΥ: Η δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna μπορεί να γίνεται και με διαφορά 6 εβδομάδων

Οι ειδικοί του ΠΟΥ συνέστησαν σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε δύο δόσεις και με διαφορά έξι εβδομάδων

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 26 Ιαν 2021 | 15:31

Μετά από αφόρητη πίεση, η AstraZeneca υπόσχεται να επισπεύσει τις παραδόσεις του εμβολίου στην Ε.Ε.

Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η AstraZeneca προσφέρθηκε χθες, Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ 26 Ιαν 2021 | 11:44

Γώγος: Η επιτροπή επέτρεψε συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα μετά από ερώτημα της πολιτείας

Ο κ. Γώγος συμπλήρωσε πως, στη διάρκεια της πανδημίας, για "πρώτη φορά επιτρέπονται μέχρι 100 άτομα".

ΠΩΣ ΞΕΓΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ 26 Ιαν 2021 | 10:06

Κορονοϊός: Με αυτόν τον τρόπο στήνονται τα κορονοπάρτι - Το μεγάλο κόλπο μέσω Αirbnb

Κρυφά πάρτι μέχρι τις πρωινές ώρες με αλκοόλ και χωρίς μέτρο προστασίας διοργανώνονται το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη σε μισθωμένα σπίτια και βίλες μέσω Airbnb.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ 26 Ιαν 2021 | 09:48

Κορονοϊός: Ένας στους οκτώ ασθενείς εμφανίζουν την πρώτη ψυχιατρική διαταραχή μέσα σε έξι μήνες

Μέσα σε ένα εξάμηνο από την αρχική διάγνωση της λοίμωξης Covid-19, σχεδόν το 34% των ασθενών είχαν εμφανίσει κάποια ψυχιατρικό ή νευρολογικό πρόβλημα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 26 Ιαν 2021 | 08:09

Βατόπουλος: Δεν αποκλείω τρίτο lockdown - Πιθανόν να επικρατήσει η μετάλλαξη του κορονοϊού σε σχέση με τον αρχικό

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα. Για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, είπε ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής.