Ο Ιάσων & το Χρυσόμαλλο Τέρας

Τι λέει πίσω από τις λέξεις ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσων Σχινάς

Ο Ιάσων & το Χρυσόμαλλο Τέρας

«Οι πρόγονοί μας ήταν σοφοί, ανακάλυψαν την πυρίτιδα αλλά έφτιαχναν μόνο πυροτεχνήματα», ήταν μια από τις ιστορικές φράσεις του Μάο Τσε Τουνγκ. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσων Σχινάς Παπαδόπουλος μάλλον παράλλαξε τη φράση, μετατρέποντας σε «πυροτεχνήματα» τη σοφία των προγόνων του. Την πιο εύστοχη απάντηση σε όσα είπε, σε αυτή την ανίερη επίδειξη τροπαίων αριστερών αγωνιστών, την έχει δώσει ο Μανώλης Αναγνωστάκης αναφερόμενος στο «ορυχείο» της «αντιστασιολογίας».

Εχει ομως σημασία η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μια ψευδοαριστερή γλώσσα, με στοιχεία λεκτικού παληκαρισμού και ενός τσαμπουκά που εδραιώνεται στο περίφημο «δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε».

Οριμένες φράσεις που χρησιμοποιεί είναι χαρακτηριστικές: «Και δούλεψαν και έφτιαξαν οικογένεια και ποτέ δεν ζήτησαν λεφτά ούτε από τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ ούτε από τους δεξιούς. Γιατί είναι αυτοδημιούργητοι και δεν χρωστάνε σε κανέναν και γι αυτό είμαι περήφανος». Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει : «Ο πατέρας μου τόσα χρόνια δουλειά, δουλειά, δουλειά από τα 16 στην οικοδομή κόλλαγε ένσημα, μετά πούλαγε βιβλία για να ζήσει».

Ο λόγος του είναι αποκρουστικά παλαιοκομματικός, ανυπόφορα ξύλινος αλλά πασπαλισμένος με έναν δήθεν «αξιακό γλωσσικό κώδικα»- χαρακτηριστική η αναφορά στην οικοδομή- και τελικά είναι βαθιά διχαστικός. Εμείς και οι άλλοι: Προφανώς κατά το σκεπτικό του γραμματέα πρέπει να ντρέπονται οι απόγονοι ....ΠΑΣΟΚΩΝ και δεξιών, προφανώς πρέπει να απολογηθούν όσων οι γονείς δεν εργάστηκαν σε οικοδομή, σε μια ιδιότυπη αριστερίστικη παραλλαγή της «γονικής ευθύνης». Είχαμε την εντύπωση ότι τουλάχιστον τέτοιοι απαράδεκτοι διαχωρισμοί είχαν ξεπεραστεί, φαίνεται όμως ότι ο «πολιτικός αταβισμός» συνεχίζει να υπάρχει στη γλώσσα και στο μυαλό κάποιων.

Η πολιτική σκοπιμότητα είναι προφανής. Φοβάμαι πως δεν πρόκειται απλά για για το ξέσπασμα ενός οργισμένου νέου αλλά για το γνωστό τέχνασμα της κατασκευής των εσωτερικών εχθρών που υπονομεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης. Σε μια στιγμη που στην πράξη, η πλειονότητα έχει αποδεχθεί το Μνημόνιο, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με τον κατ αυτόν «αντάρτικο» λόγο να στήσει νέα δίπολα με εργαλεία από το παρελθόν. Τι λέει πίσω από τις γραμμές ο Ιάσων Σχινάς; Οτι πρέπει να υπάρξει ενα σύγχρονο ΕΑΜ που θα αντισταθεί «στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού» και στους «Παπαδήμους» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Η πολιτική σκοπιμότητα πρέπει να έχει όμως και όρια ως προς τα εργαλεία που χρησιμοποιεί. Να μην αναστήσουμε κομματικά πάθη και ακρότητες, να μην επιστρέψουμε στον οπαδικό, καφενειακό λόγο που για δεκαετίες πλήγωσε την μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Μπορει αυτη η τακτική στο μυαλό κάποιων να είναι φαντάζει ως το «χρυσόμαλλο δέρας» που θα κρύψει ανεπάρκειες, αστοχίες και θεαματικές πιρουέτες, όμως ο μύθος του Ιάσωνα έχει και μια Μήδεια που τρώει τα παδιά της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

02 Δεκ 2021 | 06:57

"Γουσουφάκια" και "τουρκοφάγοι"...

Η είδηση που μετέδωσαν τα πρακτορεία προχθές ήταν σαφής: "Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Turkstat...".

01 Δεκ 2021 | 06:57

ΠΑΣΟΚ, αχ ωραία χρόνια

Το ερώτημα είναι όμως, αν η επιστροφή στο παρελθόν, η νοσταλγία και η επίκληση των ωραίων χρόνων της δεκαετίας του '80, συνιστούν πολιτική πρόταση.

01 Δεκ 2021 | 06:43

Ο επόμενος πρωθυπουργός…

Η εναλλαγή κομμάτων και προσώπων περιορίζει τα καθεστωτικά φαινόμενα, τη στασιμότητα και καθιστά το σύστημα περισσότερο αξιοκρατικό, ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις εξελίξεις.

30 Νοε 2021 | 07:13

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

29 Νοε 2021 | 08:21

Κεντροαριστερά: Αμυντικά ή επιθετικά αντανακλαστικά

Τη στιγμή που το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό ήταν παγιωμένο η εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ είναι αντικείμενο ευρύτερων συζητήσεων, πέρα από το στενό ακροατήριό του.

29 Νοε 2021 | 06:59

Ζητείται ηγέτης

Πού αναζήτησε καταφύγιο ο λαός του ΠΑΣΟΚ εκτός από λίγους ορκισμένους, οι οποίοι δεν το εγκατέλειψαν ούτε στις πιο μαύρες ώρες του; Στα αριστερά και στα δεξιά του.

29 Νοε 2021 | 06:53

Το 2021 από την αρχή

Όταν χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας, όπως η Γερμανία, αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς "Covid-19" στο εξωτερικό λόγω πληρότητας των Μονάδων Εντατικής ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πάλι...

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

26 Νοε 2021 | 07:01

Η επιστροφή του περιβάλλοντος δραχμής...

Στις 17 Νοεμβρίου, η United Auto Workers μετά από μεγάλη και δυναμική απεργία, ανακοίνωσε πως 10.000 μέλη της επικύρωσαν μια νέα εξαετή συμφωνία με την Deere & Co.

25 Νοε 2021 | 07:08

Κυριάκο, ιδού η ευκαιρία...

Η αλήθεια είναι πως επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft, της Pfizer και της Amazon, της Cosco ή της Volkswagen στην Αστυπάλαια αποτελούν θετικές εξελίξεις για το οικονομικό προφίλ της χώρας μας, αλλά απέχουν από το να αποτελέσουν ποσοτικά και ποιοτικά κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε τη δεκαετία του ’60.

24 Νοε 2021 | 12:56

Ηθοποιός, αντιεμβολιαστής και νέος "λαϊκός ήρωας"

Ο κ. Σερβετάλης επέλεξε να τερματίσει μια καλλιτεχνική και επιχειρηματική δραστηριότητα, αυτήν μιας θεατρικής παράστασης. Γιατί; Διότι, λέει, δεν θέλει να παίζει μόνο για εμβολιασμένους θεατές αλλά για όλους.

24 Νοε 2021 | 06:58

Οι δημοσκοπήσεις, το ΚΙΝΑΛ και ο ΓΑΠ

Αν έχουν δίκιο οι δημοσκοπήσεις για το ΚΙΝΑΛ, οι εσωκομματικές εκλογές εξελίσσονται σε ένα ντέρμπι ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη και ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται τρίτος.

24 Νοε 2021 | 06:58

Ερντογάν, Τένγκ ή Βαρουφάκης;

Οι χθεσινές εξελίξεις με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας στις αγορές συναλλάγματος καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την επιτάχυνση της φθοράς της τουρκικής οικονομίας.