Ο Ιάσων & το Χρυσόμαλλο Τέρας

Τι λέει πίσω από τις λέξεις ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσων Σχινάς

Ο Ιάσων & το Χρυσόμαλλο Τέρας

«Οι πρόγονοί μας ήταν σοφοί, ανακάλυψαν την πυρίτιδα αλλά έφτιαχναν μόνο πυροτεχνήματα», ήταν μια από τις ιστορικές φράσεις του Μάο Τσε Τουνγκ. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσων Σχινάς Παπαδόπουλος μάλλον παράλλαξε τη φράση, μετατρέποντας σε «πυροτεχνήματα» τη σοφία των προγόνων του. Την πιο εύστοχη απάντηση σε όσα είπε, σε αυτή την ανίερη επίδειξη τροπαίων αριστερών αγωνιστών, την έχει δώσει ο Μανώλης Αναγνωστάκης αναφερόμενος στο «ορυχείο» της «αντιστασιολογίας».

Εχει ομως σημασία η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μια ψευδοαριστερή γλώσσα, με στοιχεία λεκτικού παληκαρισμού και ενός τσαμπουκά που εδραιώνεται στο περίφημο «δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε».

Οριμένες φράσεις που χρησιμοποιεί είναι χαρακτηριστικές: «Και δούλεψαν και έφτιαξαν οικογένεια και ποτέ δεν ζήτησαν λεφτά ούτε από τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ ούτε από τους δεξιούς. Γιατί είναι αυτοδημιούργητοι και δεν χρωστάνε σε κανέναν και γι αυτό είμαι περήφανος». Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει : «Ο πατέρας μου τόσα χρόνια δουλειά, δουλειά, δουλειά από τα 16 στην οικοδομή κόλλαγε ένσημα, μετά πούλαγε βιβλία για να ζήσει».

Ο λόγος του είναι αποκρουστικά παλαιοκομματικός, ανυπόφορα ξύλινος αλλά πασπαλισμένος με έναν δήθεν «αξιακό γλωσσικό κώδικα»- χαρακτηριστική η αναφορά στην οικοδομή- και τελικά είναι βαθιά διχαστικός. Εμείς και οι άλλοι: Προφανώς κατά το σκεπτικό του γραμματέα πρέπει να ντρέπονται οι απόγονοι ....ΠΑΣΟΚΩΝ και δεξιών, προφανώς πρέπει να απολογηθούν όσων οι γονείς δεν εργάστηκαν σε οικοδομή, σε μια ιδιότυπη αριστερίστικη παραλλαγή της «γονικής ευθύνης». Είχαμε την εντύπωση ότι τουλάχιστον τέτοιοι απαράδεκτοι διαχωρισμοί είχαν ξεπεραστεί, φαίνεται όμως ότι ο «πολιτικός αταβισμός» συνεχίζει να υπάρχει στη γλώσσα και στο μυαλό κάποιων.

Η πολιτική σκοπιμότητα είναι προφανής. Φοβάμαι πως δεν πρόκειται απλά για για το ξέσπασμα ενός οργισμένου νέου αλλά για το γνωστό τέχνασμα της κατασκευής των εσωτερικών εχθρών που υπονομεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης. Σε μια στιγμη που στην πράξη, η πλειονότητα έχει αποδεχθεί το Μνημόνιο, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με τον κατ αυτόν «αντάρτικο» λόγο να στήσει νέα δίπολα με εργαλεία από το παρελθόν. Τι λέει πίσω από τις γραμμές ο Ιάσων Σχινάς; Οτι πρέπει να υπάρξει ενα σύγχρονο ΕΑΜ που θα αντισταθεί «στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού» και στους «Παπαδήμους» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Η πολιτική σκοπιμότητα πρέπει να έχει όμως και όρια ως προς τα εργαλεία που χρησιμοποιεί. Να μην αναστήσουμε κομματικά πάθη και ακρότητες, να μην επιστρέψουμε στον οπαδικό, καφενειακό λόγο που για δεκαετίες πλήγωσε την μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Μπορει αυτη η τακτική στο μυαλό κάποιων να είναι φαντάζει ως το «χρυσόμαλλο δέρας» που θα κρύψει ανεπάρκειες, αστοχίες και θεαματικές πιρουέτες, όμως ο μύθος του Ιάσωνα έχει και μια Μήδεια που τρώει τα παδιά της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
02 Δεκ 2020 | 08:15

"Μερσεντές" ή "Ντάτσουν";

Αν και το κλίμα εναντίον της Τουρκίας έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν πρέπει να περιμένουμε δραστική αλλαγή της στάσης απέναντι στην Τουρκία.

02 Δεκ 2020 | 08:13

Από το "φιάσκο, φιάσκο" στη βόλτα στην Πάρνηθα

Η αρχή ήταν όντως δύσκολη, αλλά δεν θα μπορούσε ίσως να γίνει και διαφορετικά.

01 Δεκ 2020 | 08:52

Δυστυχώς η χώρα δεν έχει αλλάξει πορεία...

Αυτό που δεν κατάφερε η Ελλάδα τη δεκαετία που πέρασε μετά τη χρεοκοπία του 2010 είναι να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

30 Νοε 2020 | 08:36

Μην κοιτάς τα μαύρα χέρια, κοιτά τα άσπρα στα κεμέρια

Το να σε αποκαλούν "μάστορα" λογιζόταν κάποτε η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση. Είθε να ξαναγίνει.

30 Νοε 2020 | 08:33

Κυριάκο, δεν επιστρέφω...

Η απουσία κάθε είδους και έννοιας αξιολόγησης και ανταμοιβής της προσπάθειας έχει οδηγήσει στον αφελληνισμό της χώρας.

29 Νοε 2020 | 20:05
27 Νοε 2020 | 08:31

Εμαθα με το ζόρι τι σημαίνει αναμονή

Τα ακμάζοντα νιάτα και τα τιμημένα, μεσόκοπα, με τσαγανό, παιδαρέλια αλλά και οι σοφότεροι βράζουν στο ζουμί τους. Όλοι. Κι η ζωή περνά.

27 Νοε 2020 | 08:16

Πού πας, καημένε Πισσαρίδη!

Στην έκθεση τονίζεται ότι η υπέρμετρη επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας από φόρους και εισφορές, ειδικά στη μεσαία εισοδηματική κλίμακα, έχει αρνητικές συνέπειες.

25 Νοε 2020 | 08:45

Πότε τελείωσε η χούντα;

Η προσπάθεια όμως του ΣΥΡΙΖΑ να συνδέσει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη χούντα, δεν αποκαλύπτει πολλά για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

25 Νοε 2020 | 08:43

Μπορεί και να τρίβουμε τα μάτια μας...

Κίνητρα έχουν ήδη ψηφιστεί για εύπορους αλλοδαπούς αλλά και συνταξιούχους από το εξωτερικό που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

24 Νοε 2020 | 08:23

Κίνδυνος για κρατικοποιήσεις...

Υπάρχει ο ορατός κίνδυνος σε λίγα χρόνια να βρεθούμε πιο πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε...

23 Νοε 2020 | 08:59

Η πιο δύσκολη εβδομάδα...

Θα έλεγα λοιπόν ότι τo καθολικό lockdown είναι τοξικό από κάθε άποψη. Είναι μια προσέγγιση του στυλ "Πονάει χέρι, κόβει χέρι", επειδή δεν έχουμε επαρκή αριθμό ΜΕΘ για τους βαριά πάσχοντες.

23 Νοε 2020 | 08:54

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Εκατομμύρια άνθρωποι μπροστά σε εκατομμύρια οθόνες αποχαυνώνονται.