Ο Κολόμπο και οι δημοσκοπήσεις της "Αυγής"...

Ο καλύτερος τρόπος να διαβάζει κάποιος ενίοτε τις δημοσκοπήσεις είναι η μέθοδος του "Επιθεωρητή Κολόμπο".

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Ο Κολόμπο και οι δημοσκοπήσεις της "Αυγής"...

Οι δημοσκοπήσεις, όπως τα περισσότερα στατιστικά δείγματα, σπάνια λένε ευθαρσώς την αλήθεια. Ακόμη σπανιότερα όμως λένε ψέματα.

Ο καλύτερος τρόπος να διαβάζει κάποιος ενίοτε τις δημοσκοπήσεις είναι η μέθοδος του "Επιθεωρητή Κολόμπο" (δημοφιλής αστυνομική τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’70 με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Φολκ).

Όταν εξετάζουμε τη σκηνή ενός εγκλήματος, έλεγε ο Κολόμπο, παρατηρούμε ποια πράγματα από το σκηνικό δεν βρίσκονται στη θέση στην οποία έπρεπε να βρίσκονται. Μετά ερευνούμε το πού και το γιατί μπορεί να βρίσκονται...

Υπό αυτή την έννοια η δημοσκόπηση που δημοσίευσε προχθές η "Αυγή" μάλλον είναι ενδεικτική του κλίματος που εισπράττει αυτή την περίοδο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανέφερε λοιπόν η σχετική ανάλυση της δημοσκόπησης της Palmos Analysis: "Η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στις πυρκαγιές αποτυπώνεται στο πενιχρό 22% που, στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκαν, συμφωνεί με την κυβερνητική άποψη πως "έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει".

"Έτσι ακριβώς το είχε πει και ο πρωθυπουργός: "Έγινε το ανθρωπίνως δυνατόν".

Στην ίδια ερώτηση το 38% απαντά ότι η κυβέρνηση "μπορούσε να τις αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα", ενώ πλειοψηφική με 39% είναι η απορριπτική απάντηση "απέτυχε πλήρως στην αντιμετώπισή τους"”...

Η άποψη της στήλης είναι πως η κυβέρνηση έκανε τραγικά λάθη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάτι που παραδέχθηκε άλλωστε και η ίδια με την απομάκρυνση του κ. Χαρδαλιά και την αναδόμηση του μηχανισμού αντιμετώπισής έκτακτων καταστάσεων.

Η διαπίστωση "απέτυχε πλήρως στην αντιμετώπισή τους" που αποδέχεται το 39% έχει διπλή ανάγνωση καθώς αν συμβαίνει αυτό, το 61% δεν πιστεύει πως απέτυχε πλήρως.

Η απάντηση, "η κυβέρνηση θα μπορούσε να τις αντιμετωπίσει καλύτερα" μοιάζει με μπαλαντέρ. Θα μπορούσε να αθροιστεί και με το 39% και με το 22%.

Βλέπε: Δημοσκόπηση Palmos Analysis για "Α" / Δεν πείθουν ούτε τους ψηφοφόρους τους

Και συνεχίζει η ανάλυση της "Αυγής" για τη δημοσκόπηση που ανέθεσε η ίδια και δημοσίευσε επιλεκτικά μόνο αποσπάσματα από αυτήν: "Τέλος, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την πάνδημη, όπως φαίνεται από τη σχετική ερώτηση, απαίτηση να παρέμβει στο κύμα ακρίβειας και στις αυξήσεις στο ηλεκτρικό. Μόνο ένα πενιχρό 12% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη θέση ότι η κυβέρνηση "πρέπει να αφήσει την αγορά να αυτορυθμιστεί", θέση που έρχεται σε συμφωνία με τα πιστεύω της Ν.Δ. και όλων των νεοφιλελεύθερων. Αντιθέτως, το συντριπτικό 83% λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει "να λάβει κάθε δυνατό μέτρο προστασίας του εισοδήματος των καταναλωτών"…”.

Όποιος παρακολουθεί την ειδησεογραφία θα έχει διαπιστώσει πως η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά έχει αφήσει την αγορά να αυτορυθμιστεί. Αν προκύπτει κάποιο ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι αν πρέπει να λάβει μέτρα, αλλά ποιος θα πληρώσει το κόστος των μέτρων που λαμβάνονται. Εκεί βρίσκεται το αδύνατο σημείο της κυβέρνησης. Εφαρμόζει μια αριστερή πολιτική επιδομάτων που θυμίζει το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν".

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας που δημοσιεύει η "Αυγή" πέρα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία που επέλεξε να δημοσιεύσει είναι τα στοιχεία που δεν δημοσίευσε.

Κανένας δεν πιστεύει πως παραγγέλθηκε και πληρώθηκε η διεξαγωγή μιας έρευνας για την πολιτική συγκυρία και δεν υπήρχαν σε αυτή ερωτήσεις για την πρόσθεση ψήφου των ερωτώμενων, για την παράσταση νίκης και τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών.

Αν συνέβη τούτο μοιάζει σαν κάποιος να πήγε σε ένα εστιατόριο, να πλήρωσε για ένα πλήρες δείπνο και να έφαγε μόνο τα ντακάκια με ελαιόλαδο του καλωσορίσματος.

Η μη δημοσίευση αυτών των στοιχείων ίσως να αποτελεί και την είδηση που έχει σημασία σε αυτή τη έρευνα.

Η βιασύνη της αντιπολίτευσης να απαντήσει σε κάποιες πρώιμες, σε σχέση με τη δημοσκοπικά "νεκρή" Καλοκαιρινή περίοδο, δημοσκοπήσεις που έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται αντί να βελτιώσει την εικόνα της την επιδεινώνει.

Η εκτίμηση της στήλης συντάσσεται με όσους υποστηρίζουν πως καθώς τα αποτυπώματα των πυρκαγιών και του κωμικοτραγικού ανασχηματισμού είναι νωπά, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για να αποκτήσουμε μια εικόνα των τάσεων που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα.

Αν ισχύουν τα όσα λέει και κυρίως όσα δεν λέει η δημοσκόπηση που δημοσίευσε η "Αυγή" η φθορά της κυβέρνησης είναι μικρότερη της αναμενόμενης όπως άλλωστε φαίνονται πως είναι και τα κέρδη της αντιπολίτευσης.

2) Τέλος επιτηδεύματος...

Κ. Στούπα καλημέρα σας,

Παρά τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη για τη σταδιακή μείωση και τελική κατάργηση του φασιστικού μέτρου του τέλος επιτηδεύματος και σε αυτή τη ΔΕΘ δεν ακούσαμε τίποτα. Θα ήθελα παρακαλώ τη γνώμη σας επί του θέματος για δύο λόγους.

α) ως οικονομικός δημοσιογράφος θα ξέρετε ίσως κάτι περισσότερο γιατί δεν συνέβη και

β) γιατί το θέμα ως πολύ σοβαρό δεν πρέπει να παραγκωνίζεται από την τρέχουσα οικονομική ατζέντα της ενημέρωσης.

Σας ευχαριστώ πολύ

Αθανάσιος Γουδουσάκης

Απάντηση: Δεν γνωρίζω κάτι… Δημοσιεύω το ερώτημα όμως μήπως απαντήσει κάποιος αρμοδιότερος εμού..

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΤΟ ΚΑΡΦΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ 22 Οκτ 2021 | 15:27

"Στάζει μέλι" η Ελενα Ακρίτα για τον Ανδρέα Λοβέρδο: Αν χάσει υπάρχει πάντα το ψηφοδέλτιο Επικράτειας της ΝΔ

Ο Α. Λοβέρδος σε ανάρτηση του αρνείται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η Έλενα ΑΚρίτα δεν την άφησε ασχολίαστη

ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ 22 Οκτ 2021 | 13:59

Παπαχρήστος εναντίον Καρτερού στα δικαστήρια- Για το άρθρο " Ο Γάμα, η αθλιότητα της δημοσιογραφίας"

Εκδικάστηκε η αγωγή του Γιώργου Παπαχρήστου κατά του Θανάση Καρτερού και της "ΑΥΓΗΣ" για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή της προσωπικότητάς του.

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΙΑΤ 21 Οκτ 2021 | 18:02

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Ας αφήσει τα κλισέ κι ας απαντήσει στον πρέσβη των ΗΠΑ που δηλώνει "έκπληκτος"

"Είναι όπως τα μνημόνια. Πρώτα θα τα έσκιζαν και στη συνέχεια έγιναν οι καλύτεροι μαθητές" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 14:02

Πρώτο καρφί Λοβέρδου σε Παπανδρέου: Οχι σε κυβερνητική συνεργασία ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ - Βαρουφάκη

Σε ανάρτησή του, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, ο κ. Λοβέρδος εκφράζει κατηγορηματικά τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:19

Ο Πάιατ "κάρφωσε" τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία με τις ΗΠΑ- Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου και τα καρφιά από τη ΝΔ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις- Όλα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε…

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ 20 Οκτ 2021 | 21:07

Τζέφρι Πάιτ: "Μένω έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ" - Ενδεχόμενο βάσεων και σε άλλα νησιά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν στο μέλλον να δημιουργήσουν βάσεις στα ελληνικά νησιά, λέει ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20 Οκτ 2021 | 18:15

Υπουργείο Πολιτισμού: Fake news του ΣΥΡΙΖΑ τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη

Το ΥΠΠΟΑ κάνει λόγο για fake news του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με "πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη που προκάλεσε η καταιγίδα Μπάλλος"

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 20 Οκτ 2021 | 13:41

ΣΥΡΙΖΑ: Αφού σφύριξε τη λήξη της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τον κ. Τσιόδρα

Μετά την πίεση Τσίπρα και αφού σφύριξε τη λήξη της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης, θυμήθηκε τους επιστήμονες και τον κ. Τσιόδρα, σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 20 Οκτ 2021 | 09:20

Νέο χτύπημα Καρανίκα: Υμνεί το... ΠΑΣΟΚ για τη νίκη του '81 - Κατηγορεί τους επικριτές του για "αριστερίστικες βλακείες"

"Θα θυμίσω σε μερικές και μερικούς κάποια έργα του ΠΑΣΟΚ γιατί με αφορμή την διεύρυνση που δεν έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγονται διάφορες ανιστόρητες αριστερίστικες βλακείες", λέει ο κ. Καρανίκας.

Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 11:51

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Διπλή εξεταστική για ΜΜΕ και γκάλοπ αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να "δραπετεύσει"

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για διπλή Εξεταστική Επιτροπή για την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.