Follow us

Ο κόσμος ξαναμοιράζεται...

Η κρατούσα πεποίθηση μεταξύ σημαντικών διεθνών αναλυτών είναι πως η άνοδος των επιτοκίων θα οδηγήσει στον έλεγχο του πληθωρισμού χωρίς να προκύψει ύφεση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κώστας Στούπας

1) Ο κόσμος να ξαναμοιράζεται...

Τα χρηματιστήρια από τα ιστορικά υψηλά που σημείωσαν στα τέλη του 2021 γράφουν απώλειες περί το 20% και αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν οι τιμές στα παρόντα επίπεδα αποτελούν ευκαιρίες για τοποθετήσεις.

Η κρατούσα πεποίθηση μεταξύ σημαντικών διεθνών αναλυτών είναι πως η άνοδος των επιτοκίων θα οδηγήσει στον έλεγχο του πληθωρισμού χωρίς να προκύψει ύφεση.

Να θυμίσουμε πως η πεποίθηση που ήταν κυρίαρχη πέρυσι, υποστήριζε πως ο πληθωρισμός είναι παροδικός και πως από φέτος θα είχαμε επιστρέψει στην ευημερούσα κανονικότητα των... ποσοτικών χαλαρώσεων και των χρηματιστηριακών ρεκόρ...

Η άποψη της στήλης εδώ και αρκετά χρόνια ταυτίζεται με μια μειοψηφία αναλυτών που υποστηρίζουν πως βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας δομικής κρίσης, ανάλογης με το κραχ του ’29 ή έστω την περίοδο στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του ’70.

Επιπλέον, διάγουμε μια φάση τεράστιων γεωπολιτικών ανακατατάξεων με τη Δύση να χάνει μερίδιο της παγκόσμιας ισχύος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί έναν από τους πρώτους κρίκους μιας γεωπολιτικής αναμέτρησης που έχει ξεκινήσει μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Από τη μία πλευρά είναι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Αυστραλία, η Ιαπωνία κλπ και από την άλλη ένας άξονας αναθεωρητικών δυνάμεων όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν κλπ.

To 2022 λοιπόν οι κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν να αυξάνουν τα επιτόκια προκειμένου να ελέγξουν τον πληθωρισμό ο οποίος πλησιάζει πλέον διψήφια ποσοστά.

Τα βασικά αίτια της ανόδου του πληθωρισμού είναι οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι αχαλίνωτες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές μετά το κραχ του 2008 και η υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης.

Θα χρειαστεί σημαντική και μακρά προσπάθεια προκειμένου να μαζευτούν οι συνέπειες των αχαλίνωτων νομισματικών πολιτικών. Τούτο δεν θα γίνει χωρίς πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις. Ο πληθωρισμός πέφτει με οικονομική ύφεση και ύφεση σημαίνει ανεργία, χρεοκοπίες και αναπροσαρμογή των κοινωνιών και οικονομιών σε νέα δεδομένα.

Οι πληθωριστικές πιέσεις της δεκαετίας του ’70 που εκδηλώθηκαν με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση και εκμηδενίστηκαν από τη νεοφιλελεύθερη επανάσταση του Ρήγκαν και της Θάτσερ που άλλαξαν το μεταπολεμικό οικονομικό υπόδειγμα.

Σημαντικό ρόλο στη συνέχεια έπαιξε η ένταξη των εξαθλιωμένων από την κομμουνιστική λαίλαπα χωρών της Αν. Ευρώπης και της Κίνας στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Το εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό τους πλημμύρισε τις δυτικές αγορές με φθηνά προϊόντα επιδρώντας αποπληθωριστικά στις δυτικές οικονομίες. Η αποπληθωριστική δύναμη ήταν τέτοια που υπήρξαν ακόμη και αρνητικά επιτόκια και τεράστια προγράμματα ποσοτικών χαλαρώσεων και δημοσιονομικών υπερβάσεων χωρίς να "ξυπνήσει" ο πληθωρισμός.

Τώρα όμως "ξύπνησε" και αυτό επιφέρει αλυσιδωτές αλλαγές.

Τούτο σημαίνει πως ένα σημαντικό μέρος των μελλοντικών πληθωριστικών πιέσεων θα οφείλεται στο τέλος της Παγκοσμιοποίησης με τις προσπάθειες απεξάρτησης της Δύσης από τις φθηνές εισαγωγές από την Ασία.

Η πανδημία ανέδειξε τον κίνδυνο της εξάρτησης από ανταγωνιστικές γεωπολιτικές δυνάμεις. Τώρα βιώνουμε την αντιστροφή των αλλαγών των δεκαετιών του ’80 και του ΄90.

Αν πολλές επιχειρήσεις υπέστησαν φέτος ζημιές από τη διακοπή των δραστηριοτήτων στη Ρωσία, υποθέστε τι θα μπορούσε να συμβεί, αν μετά από μια επιθετική ενέργεια της Κίνας στην Ταιβάν ή αλλού, η Δύση αποφασίσει να επιβάλει μέτρα ανάλογα με αυτά της Ρωσίας στην Κίνα.

Ναι λοιπόν. Οι χρηματιστηριακές αγορές μοιάζει να έχουν ελκυστικές αποτιμήσεις αλλά αυτές υπολογίζονται με τα κέρδη που εξασφάλισε η περίοδος της ζήτησης που προέκυψε από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και της παγκοσμιοποίησης. Δηλαδή τα κέρδη προκύπτουν και από την παραγωγή των περισσότερων προϊόντων στην Ασία με ελκυστικά περιθώρια αλλά και τις εξαγωγές και πωλήσεις στις ανερχόμενες μεσαίες τάξεις των χωρών αυτών.

Αν η παγκοσμιοποίηση όπως την γνωρίσαμε μετά το ’90 υποχωρήσει το σκηνικό θα αλλάξει.

Όταν αναπροσαρμοστούν τα παραπάνω δεδομένα τα κέρδη και τα περιθώρια θα προσαρμοστούν ανάλογα. Είναι δύσκολο λοιπόν για οποιονδήποτε να υπολογίσει μετά από ποιο ποσοστό πτώσης οι αγορές θα καταστούν ελκυστικές μακροπρόθεσμα.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως κάποτε θα καταστούν ελκυστικές. Κάποια στιγμή όπως τη δεκαετία του ’80 με τους Ρήγκαν, Θάτσερ κλπ ή Δύση θα αναπροσαρμόσει τις οικονομίες της οι οποίες παραμένουν ευέλικτες και θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα συνδιαμορφώνοντάς τα.

Η πιθανή ύφεση λοιπόν που θα πυροδοτήσει η άνοδος των επιτοκίων λογικά θα προκύψει κάπου στο επόμενο 12μηνο. Οι αγορές προς το παρόν φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει ένα μέρος της.

Αν παρά την ύφεση για τους παραπάνω λόγους, ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα κάποιες μετοχές θα αρχίσουν να διαφοροποιούνται θετικά. Κυρίως θα είναι οι μετοχές των εταιρειών με προϊόντα ανελαστικής ζήτησης. Δηλαδή, αυτές που μπορούν να μετακυλήσουν την αύξηση του κόστους στις τιμές των προϊόντων.

Η πτώση του χρυσού αυτή την περίοδο αποδίδεται στην άνοδο των επιτοκίων και στην ισχυροποίηση της ισοτιμίας του δολαρίου. Λογικά θα "αναπνεύσει" μόλις το δολάριο αρχίσει να υποχωρεί όταν π.χ. η ΕΚΤ προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωζώνης.

Παρεμπιπτόντως σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον αλλά και σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών ανακατατάξεων και συγκρούσεων ο χρυσός ευνοείται. Η περίοδος αυτή μόλις έχει ξεκινήσει...

Οι τιμές των ακινήτων έχουν ευνοηθεί από τις αχαλίνωτες νομισματικές πολιτικές και την περίοδο της ευημερίας με δανεικά. Ενόψει ύφεσης θα υποχωρήσουν αλλά αν συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις θα ανέβουν.

Διεθνώς σε σχέση με τα ακίνητα θα μπορούσε να συμβεί αυτό που συνέβη στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Περί το 2012 οι τιμές ήταν στα "τάρταρα" και το 2022 στον έβδομο ουρανό.

Υπό το πρίσμα αυτό η διασπορά σε περιουσιακά στοιχεία που επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στην ύφεση και τον πληθωρισμό και αναδιαρθρώσεις χρεών μοιάζει λογική. Η κρίση θα έχει φτάσει στο μέσον όταν δούμε χρεοκοπίες.

Συγκυρίες σαν και αυτή που διανύουμε επωάζουν μεγάλες ανακατατάξεις και μετασχηματισμούς. Οι μεγάλες ανακατατάξεις δημιουργούν μακροπρόθεσμες μεγάλες ευκαιρίες. Επιπλέον, έχουν ενδιαφέρον γιατί αναγκάζουν τους ανθρώπους να βγουν από τη "ρουτίνα" της γραμμικής επανάληψης.

Η τράπουλα ξαναμοιράζεται και κάποιοι "ψηλοί" κονταίνουν ενώ κάποιοι "κοντοί" ψηλώνουν.

2) Προστασία περιουσιακών στοιχείων...

Το σημερινό άρθρο είναι μια προσπάθεια απάντησης στην παρακάτω ηλεκτρονική επιστολή.

"Κύριε Στούπα, τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε να πέφτουν οι τιμές των πάντων πλην των ακινήτων προς το παρόν. Εκτός από την πτώση των χρηματιστηριακών αγορών, βλέπουμε να πέφτει και ο χρυσός. Οι μετοχές ορυχείων μάλιστα συναγωνίζονται σε πτώση τις μετοχές τεχνολογίας. Το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα έχουν καταρρεύσει. Από ασφαλές καταφύγιο έχει μετατραπεί σε στόχο σε πεδίο βολής...

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται αλλά υστερούν σημαντικά έναντι του πληθωρισμού.

Πως μπορεί να διαφυλάξει κάποιος την περιουσία του η να επωφεληθεί σ΄αυτή τη συγκυρία.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Σεπ 2022 | 07:54

Είναι ψεύτες...

Ακόμη και οι λειτουργικά αναλφάβητοι σε αυτή τη χώρα γνωρίζουν πως η αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς και όχι στις κερδοσκοπικές προθέσεις της ΔΕΗ.

19 Σεπ 2022 | 06:47

"Θα έρθουν μια νύχτα Πέμπτης ξαφνικά..."

Διανύουμε μια περίοδο όπου ενώ οι προβλέψεις γίνονται όλο και περισσότερο αρνητικές, οι τρέχουσες επιδόσεις της οικονομίας αποδεικνύονται καλύτερες των αναμενομένων.

15 Σεπ 2022 | 08:42

O δύσκολος Χειμώνας του ’22

Το 2022 βιώνουμε ένα πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που έμοιαζε αδιανόητο πέρυσι. Επίσης, ζούμε ένα πληθωριστικό σοκ και αυξήσεις επιτοκίων που γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές.

14 Σεπ 2022 | 07:21

Ελληνοτουρκικά: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα...

Το πρόβλημα είναι πως το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς αν χάσει τις επόμενες εκλογές, που είναι το πιθανότερο, θα αντιμετωπίσει τις διώξεις αυτών που καταδιώκει σήμερα.

07 Σεπ 2022 | 07:13

Η επιτυχία και ο συναγερμός

Ο διπλασιασμός των εξαγωγών σαφώς αποτελεί σημαντική επιτυχία. Η παραμονή του ΑΕΠ όμως μετά από 11 χρόνια σε ένα επίπεδο περί το 25% χαμηλότερα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο...

05 Σεπ 2022 | 07:28

Το "μέρισμα" της αποφυγής του πολέμου...

Η ΕΣΣΔ δεν μπορούσε να ακολουθήσει από οικονομική σκοπιά τα εξοπλιστικά προγράμματα της Δύσης, με αιχμή του δόρατος τον πόλεμο των άστρων του Ρόναλντ Ρέιγκαν.

28 Σεπ 2022 | 07:46

Θα δούμε πολλά αυτόν τον Χειμώνα...

Διάγουμε μια εποχή λοιπόν που οι δεξιοί μειώνουν τους φόρους αλλά όχι τις δαπάνες με αποτέλεσμα να δημιουργούν ελλείμματα και οι αριστεροί αυξάνουν τις δαπάνες εκτινάσσοντας πάλι τα ελλείμματα και το χρέος...

28 Σεπ 2022 | 07:44

Ελλάδα-Τουρκία: Ας ετοιμαστούμε για τα χειρότερα

Οι καθημερινές επιθέσεις, οι προσβλητικές αναφορές, τα "θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά", οι αναφορές στη Σμύρνη και στην Καταστροφή, πρέπει να μας κάνουν σαφές ότι είμαστε σε άλλη φάση.

27 Σεπ 2022 | 10:09

Siemens: Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και... αθώους

Τι έμεινε λοιπόν στην κοινή γνώμη και από αυτή την -τεράστια- υπόθεση; Για άλλη μια φορά η αίσθηση της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης.

26 Σεπ 2022 | 07:19

Μια νέα πραγματικότητα

Αυτή η νέα πραγματικότητα, η οποία σχηματίζεται πλέον στην περίπτωση της (εξαιρετικά πιθανής) νίκης του ακροδεξιού συνασπισμού, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την συνοχή και πρόοδο της Ενωμένης Ευρώπης, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

26 Σεπ 2022 | 07:14

Ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει…

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αναμένεται να προκαλέσουν κραδασμούς στην Ευρώπη καθώς η Ένωση δεν αντέχει μετά το Brexit και μια προβληματική σχέση με μια χώρα του μεγέθους της γείτονος...

26 Σεπ 2022 | 07:13

Μια Μάχσα που τη φώναζαν Τζίνα

Ποια ήταν εκείνη η Μάχσα Αμινί, που τη φώναζαν -χαϊδευτικά;- Τζίνα, που είχε γεννηθεί το φθινόπωρο του 1999 και εικοσιτρία χρόνια αργότερα δολοφονήθηκε, χτυπήθηκε μέχρι θανάτου, από τους μπάτσους "των ηθών";

21 Σεπ 2022 | 07:54

Οποιος χάσει τις πρώτες εκλογές...

Εφόσον ο Μητσοτάκης πάντως κερδίσει με αέρα τις πρώτες εκλογές, όπως είναι και τα πιθανότερο, ξέρουμε τη συνέχεια. Θα πάει σε δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη και θα ελπίζει για την αυτοδυναμία.