O λογαριασμός του φθινοπώρου και η σπίθα…

Ο Ιούνιος δεν θυμίζει σε τίποτα τον περσινό Ιούνιο ή έστω την προ επιδημίας εποχή.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Προχθές δημοσιοποιήθηκαν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το α' τρίμηνο. Την ίδια μέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων μηνών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη περί το 4,5% με τις μετοχές του αδύναμου κρίκου της ελληνικής αγοράς και οικονομίας των τραπεζών να πρωταγωνιστούν. Ο τραπεζικός Δείκτης την ίδια μέρα έκλεισε με κέρδη περί το 7,22%.

Η εικόνα του χρηματιστηρίου δεν έχει καμιά σχέση με τα στοιχεία πορείας του προϋπολογισμού που είναι στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν άνετα να κάνουν οποιονδήποτε να χάσει τον ύπνο του γιατί, ασχέτως των αιτιών, θυμίζουν 2009, τη χρονιά που οδήγησε στη χρεοκοπία του 2010.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου παρουσιάζεται έλλειμμα 7,445 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 2,512 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 4,795 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 43 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 2,663 δισ. ευρώ ή κατά 14,2% έναντι του στόχου, ενώ οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν αυξημένες κατά 2,271 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της δαπάνης αποζημίωσης ειδικού σκοπού και της επιδότησης τόκων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (συνολικά 2,5 δισ. ευρώ).

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος δεινός γνώστης των οικονομικών για να καταλάβει πως και ο Ιούνιος δεν θυμίζει σε τίποτα τον περσινό Ιούνιο ή έστω την προ επιδημίας εποχή.

Τα στοιχεία των πρώτων ημερών του Ιουνίου ήδη αντανακλούν τις συνέπειες του κλειδώματος της οικονομίας που προηγήθηκε και την απουσία τουριστικής κίνησης. Με δεδομένο το γεγονός πως φέτος η τουριστική κίνηση θα είναι κατακόρυφα μειωμένη, η επίδραση στην οικονομία άρα και τα έσοδα αναμένεται να είναι αντίστοιχη.

Με απλά λόγια μοιάζει απίθανο να καλυφθεί το κενό του πενταμήνου από την εκτίναξη της οικονομικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες.

Ας υποθέσουμε πως από τον Ιούνιο και μετά θα καταφέρουμε να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό και δεν θα προστεθεί στο πρωτογενές ούτε ένα επιπλέον ευρώ έλλειμμα, τα 4,8 δισ. του πενταμήνου και τα 6 περίπου δισ. των τόκων που πρέπει να καταβληθούν αθροίζουν ένα έλλειμμα της τάξης των 10-11 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί περί το 6% του ΑΕΠ του 2019. Τώρα αν το ΑΕΠ φέτος μειωθεί κατά 6-10% θα μιλάμε για ένα έλλειμμα της τάξης του 6,5-7% τους ΑΕΠ.

Αυτά βέβαια με το σχετικά θετικό σενάριο για το υπόλοιπο έτος χωρίς να υπολογίζονται οι συνέπειες ενός πιθανού δεύτερου κύματος της επιδημίας το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα.

Το σχετικά θετικό σενάριο δεν λαμβάνει υπόψη την ολοκλήρωση των συνεπειών του κλειδώματος της οικονομίας κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της επιδημίας. Όποιος κυκλοφορεί εύκολα αντιλαμβάνεται πως μια σημαντική μερίδα επιχειρήσεων που φυτοζωούσε και επιβιώνει χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις λόγω "κορονοϊού" απλά έχει αναβάλει την ημερομηνία κατεβάσματος των ρολών.

Η εκτίμηση αυτή προσθέτει ακόμη ένα βάρος στο φορτίο του Φθινοπώρου που έρχεται...

Η παράδοξη ανοδική κίνηση του χρηματιστηρίου την ημέρα που δημοσιοποιούνταν τα ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία οφείλεται στην αντίστοιχη κίνηση των διεθνών αγορών μετά την κίνηση της FED να αυξήσει την αγορά αμφιβόλου ποιότητας εταιρικού χρέους από την δευτερογενή αγορά…

Τουτέστιν μετά την κίνηση να αυξήσει τις ποσότητες καύσιμης ύλης στον κατάξερο κάμπο που περιμένει την πρώτη σπίθα…

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

07 Μαϊ 2021 | 06:20

Τα παράπλευρα οφέλη της Ελλάδας...

Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ενθουσιασμού παντού στον Πλανήτη πως το τέλος της επιδημίας μαζί με τις ριζοσπαστικές αποφάσεις της Προεδρίας του Τζο Μπάιντεν τροχιοδρομούν τις ΗΠΑ και την Παγκόσμια Οικονομία σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης...

06 Μαϊ 2021 | 06:30

Η "εξάτμιση" του Αλέξη...

Εκτός από τις ελεύθερες εκλογές που εξασφαλίζουν την εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στην εξουσία, οι δημοκρατίες χαρακτηρίζονται από διασπορά της εξουσίας σε αυτονομημένες εστίες οι οποίες διαθέτουν δικό τους ανεξάρτητο θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο.

05 Μαϊ 2021 | 06:20

Τα χειρότερα είναι πίσω...

Ας μην έχουμε αυταπάτες, οι μονάδες "Εστίασης και Ψυχαγωγίας" αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της "παρασιτικής" οικονομίας μας και κατά συνέπεια και της απασχόλησης.

29 Απρ 2021 | 06:46

Μετά τη "φούσκα"...

"Δεν νομίζω ότι το bitcoin θα γίνει ένα μέσο συναλλαγών για τον κόσμο. Είναι πολύ ασταθές για να χρησιμεύσει ως μέσο συναλλαγών".

28 Απρ 2021 | 06:55

Η επέλαση της "αριστεράς"...

Η ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την ενίσχυση του κόμματος των "Πρασίνων" στη Γερμανία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για σημαντικές ανατροπές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και κατά συνέπεια τον κόσμο ολόκληρο.

27 Απρ 2021 | 06:57

Τα εμβόλια αποτελούν λύση, όχι πανάκεια...

Η ανάσχεση της πανδημίας στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύει πως μετά τα μέτρα "καραντίνας" που περιόρισαν την ανεξέλεγκτη έκρηξη της διασποράς, τα εμβόλια εξελίσσονται στην πλέον αποτελεσματική λύση.

26 Απρ 2021 | 06:21

Τι σημαίνει το "αρμένικο" χαστούκι στον Ερντογάν...

Το περασμένο Σάββατο στις 24 Απριλίου την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προχώρησε στην αναγνώριση του συμβάντος ως "Γενοκτονία"...

23 Απρ 2021 | 08:17

Το εμβόλιο θα αργήσει...

Οι "ανόητοι" δεν εμβολιάζονται αυξάνοντας το ρίσκο να πάνε σαν "το σκυλί στο αμπέλι" αν νοσήσουν πριν τα εμβόλια ή ο φυσικός κύκλος της πανδημίας καταφέρει να δημιουργήσει το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

22 Απρ 2021 | 07:35

Η απειλή του "ραγιαδοκρατικισμού"...

Θα ήταν αφύσικο 400 χρόνια τουρκοκρατίας να μην έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη συνείδησή μας ως έθνος.

21 Απρ 2021 | 07:48

Τα "καλύτερα" έπονται, Ταγίπ...

Η ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ στη θέση του Ντόναλντ Τραμπ έχει αλλάξει άρδην τη στάση της υπερδύναμης απέναντι στην Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν...

20 Απρ 2021 | 08:15

Οι προλετάριοι έχουνε ελπίδα...

Με καθυστέρηση δεκαετιών η Ελλάδα προσανατολίζεται να προσαρμόσει το εργασιακό περιβάλλον στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και εργοδοτών.

19 Απρ 2021 | 08:35

O Ερντογάν βρήκε τοίχο αλλά...

Οι ηγεσίες της Δύσης θεωρούν την Τουρκία σαν το απαραίτητο "κλειδί" για τη λύση πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δύση.

ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΧΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ; 16 Απρ 2021 | 09:44

Το πώς το ξέρουμε, το πότε δεν γνωρίζουμε...

Πώς θα καταλήξει αυτή η φρενήρης ευρωστία με δανεικά που επιδεικνύει η παγκόσμια οικονομία; Αν το και "Πώς" μοιάζει βέβαιο το ζητούμενο είναι το "Πότε".