Ο μακρύς δρόμος της επιστροφής...

Το 95% όσων νοσούν και το 99% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι με βάση τα στοιχεία

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Χρήσιμα τα εμβόλια αλλά ο δρόμος μακρύς...

Το 95% όσων νοσούν και το 99% όσων νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι με βάση τα στοιχεία αλλά και την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών.

Οι δε περιπτώσεις πλήρως εμβολιασμένων που εισήχθησαν σε ΜΕΘ αφορούν περιστατικά ασθενών με βαριά υποκείμενα και καταστάσεις ανοσοκαταστολής που δεν επέτρεψαν στους οργανισμούς να ανταποκριθούν στα ερεθίσματα των εμβολίων.

Κατά τα δεδομένα προκύπτει πως οι εμβολιασμένοι έχουν συντριπτικά γλιότερες πιθανότητες να νοσήσουν αλλά και να μεταδώσουν τον ιό αν έρθουν σε επαφή μαζί του. Αυτό ήταν και το ζητούμενο σε γενικές γραμμές ένα χρόνο νωρίτερα όταν τα εμβόλια αναμένονταν να κυκλοφορήσουν περί τα τέλη του 2020.

Από την άλλη πλευρά ο ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού συνεχίζει να παρουσιάζει κάμψη με το ποσοστό των εμβολιασμένων να ανέρχεται στο 53,4% με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. να φτάνει στο 53,6%.

Μέχρι τον εμβολιασμό του 70-80% που απαιτείται για τη δημιουργία αποτελεσματικού τείχους ανοσίας υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη. Επιπλέον αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως περί το Φθινόπωρο όσοι έχουν κάνει δυο δόσεις του εμβολίου ίσως θα χρειαστούν και μια τρίτη προκειμένου να επεκτείνουν τη χρονική διάρκεια της αποτελεσματικής ανοσίας.

Με βάση τα στοιχεία αυτά και τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ειδικών, το ερχόμενο Φθινόπωρο που θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να έχουμε την κορύφωση του εν εξελίξει 4ου κύματος το οποίο κατά κύριο λόγο θα αφορά τους ανεμβολίαστους. Κατά τις ενδείξεις τα όποια μέτρα αποστασιοποίησης θα αφορούν κυρίως όσους δεν θα έχουν εμβολιαστεί ενώ τους παρέχεται αυτή η δυνατότητα.

Κατά τα φαινόμενα το επόμενο Καλοκαίρι θα βρισκόμαστε σε ακόμη καλύτερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόμαστε σήμερα η οποία είναι εμφανώς καλύτερη από αυτήν που βρισκόμασταν πέρυσι.

Παρά ταύτα η επιστροφή στο 2019 θα αργήσει περισσότερο και κατά μια έννοια δεν θα προκύψει ποτέ καθώς η πανδημία έχει επιφέρει ήδη σημαντικές αλλαγές οι οποίες δεν θα εκλείψουν ακόμη και όταν η πανδημία εξαλειφθεί.

Η τηλεργασία π.χ. ήρθε για να μείνει. Επικεφαλής μεγάλης ΔΕΚΟ ανέφερε πριν λίγο καιρό στη στήλη πως αν και η σχετική οδηγία για το όριο του προσωπικού που πρέπει να απασχολείται από απόσταση έπεσε από το 50 στο 20% η διοίκηση αποφάσισε να συνεχίσει το μισό προσωπικό να τηλε-απασχολείται αφού η αποδοτικότητα της εταιρείας έχει προσαρμοστεί επιτυχώς στα νέα δεδομένα.

Είναι προφανές πως τους επόμενους μήνες όταν θα επιβεβαιωθεί η κατάσταση αποδρομής της πανδημίας και επιστροφής στην κανονικότητα της σχεδίασης των μελλοντικών κινήσεων η παράμετρος της δυνατότητας τηλεργασίας ενός μέρους του προσωπικού θα αξιοποιηθεί παντοιοτρόπως.

Σημαντικές ανατροπές υπάρχουν και σε άλλες μορφές απασχόλησης. Ιδιοκτήτης γυμναστηρίου ανέφερε πόσο δύσκολη είναι η επάνοδος του προ "λοκνταουν" προσωπικού επειδή οι περισσότεροι εξ αυτών κατά τη διάρκεια της επιδημίας προσαρμοζόμενοι στη συγκυρία προσέφεραν υπηρεσίες υπαίθριων ατομικών προπονήσεων.

Ανάλογες αναταράξεις στις εργασιακές σχέσεις αναμένονται και σε άλλους κλάδους που έμειναν πολύ καιρό σε αργία όπως της εστίασης και της ψυχαγωγίας.

Οι αναταράξεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες όταν θα αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης και θα αναδύεται το κόστος των μέτρων που ελήφθησαν τα δυο τελευταία χρόνια.

Για να έχουμε μια εικόνα, σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 υπήρξε απώλεια ΑΕΠ ύψους 15 τρισ. δολ. Οι παρεμβάσεις των Κυβερνήσεων ξεπέρασαν τα 16 τρισ. δολ. και οι ισολογισμοί των Κεντρικών Τραπεζών αυξήθηκαν κατά 7,5 τρισ. δολ.

Το 2020 το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 32 τρισ. δολ. ενώ σημαντική αναμένεται να είναι και η φετινή αύξηση.

Όλα τούτα συνιστούν την προσθήκη σημαντικού επιπλέον βάρους στα εύθραυστα από το ύψος του παγκόσμιου χρέους πόδια της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα εμβόλια είναι χρήσιμα αλλά έχουμε δρόμο ακόμη...

2) Bitcoin και αρνητικές αποδόσεις...

Η αξία του bitcoin τους τελευταίους μήνες έχει προσγειωθεί από τα 60 περί τα 30 δολ. Η συσχέτιση του "βασιλιά" των κρυπτονομισμάτων με τη νομισματική πολιτική και τα αρνητικά επιτόκια υπάρχει αλλά μοιάζει συγκυριακή κατά περιόδους. Ενδιαφέρον θα έχει τις επόμενες εβδομάδες αν η αύξηση της ποσότητας των ομολόγων που διαπραγματεύονται με αρνητικά επιτόκια συνοδευτεί με αύξηση της τιμής του Bitcoin ή θα εκληφθεί σαν ευκαιρία εξόδου...

Ο μακρύς δρόμος της επιστροφής...

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

22 Σεπ 2021 | 07:09

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο...

Η φράση αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν ήταν πρωθυπουργός την περίοδο της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαΐου του 1963.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 21 Σεπ 2021 | 17:36

Κορονοϊός: Πάνω από 3.000 τα νέα κρούσματα σήμερα - 333 διασωληνωμένοι και 42 θάνατοι

Σήμερα Τρίτη ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 3.040 νέα κρούσματα, 333 διασωληνωμένοι και 42 θάνατοι.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 21 Σεπ 2021 | 15:21

Αγώνας καρτ: Κορυφώνεται η αγωνία - Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις του 6χρονου Φώτη που βρίσκεται σε καταστολή στην Πάτρα

Οι γιατροί του 6χρονου Φώτη δηλώνουν αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των νευρολογικών εξετάσεων και ο μικρός ανταποκρίνεται θετικά.

21 Σεπ 2021 | 07:03

Γιατί δεν ανακάμπτει...

Μια από τις περικοπές της ομιλίας του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, η οποία με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, είναι αυτή που αφορά στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΜΕΘ ΚΑΙ ΑΠΛΕΣ ΚΛΙΝΕΣ 20 Σεπ 2021 | 14:54

Στοιχεία - σοκ: Ανεμβολίαστοι και οι 54 νεκροί από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα

Σοκάρουν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τους θανάτους ανεμβολίαστων από κορονοϊό, την τελευταία εβδομάδα, σε 14 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 20 Σεπ 2021 | 08:53

Καπραβέλος: Στη ΜΕΘ ένας μπαίνει, άλλος βγαίνει - Φόβοι ακόμη και για οριζόντια μέτρα

Την ανησυχία του για την πανδημία του κορονοϊού εξέφρασε o διευθυντής της Β' ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

20 Σεπ 2021 | 06:49

Είναι νωρίς για πανηγύρια...

Η εικόνα των άδειων ραφιών σε κάποια σούπερ-μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θυμίζει εποχές της αλήστου μνήμης της "Σοβιετίας", προς το παρόν είναι σποραδική και οι περισσότεροι αρμόδιοι εκτιμούν πως θα είναι παροδική.

ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 17 Σεπ 2021 | 14:19

Απίστευτη ιστορία σε ΜΕΘ κορονοϊού: Μητέρα και κόρη νοσηλεύονταν δίπλα δίπλα χωρίς να το ξέρουν- Τι έγινε όταν ξύπνησε η μητέρα

Ορισμένες από τις συγκλονιστικότερες ιστορίες που εκτυλίσσονται στις ΜΕΘ covid των νοσοκομείων. Ο πατέρας που δεν πρόλαβε να δει το νεογέννητο παιδί του...

17 Σεπ 2021 | 06:52

Απρέπειας Μπογδάνου παραλειπόμενα...

Ο πατήρ Λεπέν πριν πολλά χρόνια το είχε θέσει σε πιο ωμή αλλά και ρεαλιστική βάση: Η Δύση πρέπει να βρει τρόπο να μειώσει τους πληθυσμούς εκεί που αυτοί αυξάνονται ταχύτερα.

16 Σεπ 2021 | 16:45

Θεσσαλονίκη: Το συγκλονιστικό βίντεο υπέρ του εμβολιασμού από Διευθυντές ΜΕΘ - "Δεν έχω ξαναδεί τέτοια πάθηση"

Σοκάρουν οι εμπειρίες των διευθυντών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης - Το μήνυμά τους για τον κορονοϊό και την ανάγκη εμβολιασμού.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Β' ΜΕΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 16 Σεπ 2021 | 11:44

Συγκλονίζει ο Καπραβέλος: Ξέρετε το αίσθημα να μην σου φτάνει ο αέρας; Να φωνάζουν οι ασθενείς για λίγο οξυγόνο;

Συγκλονίζει ο εντατικολόγος-πνευμονολόγος, Νίκος Καπραβέλος, περιγράφοντας τα όσα βλέπει στη ΜΕΘ όπου οι ασθενείς με κορονοϊό αγωνίζονται για να αναπνεύσουν.

15 Σεπ 2021 | 06:50

Τα... μυστήρια του Κυριάκου

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού, μεταξύ πολλών άλλων στη ΔΕΘ, για κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές μέχρι το ποσό των 800 χιλ., προκάλεσε ποικίλες και αντιφατικές αντιδράσεις.

"ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;" 14 Σεπ 2021 | 18:37

Αμετανόητος ο Στάθης Αγγελόπουλος: 13 μέρες στη ΜΕΘ με κορονοϊό αλλά δεν εμπιστεύεται το εμβόλιο [βίντεο]

Ο Στάθης Αγγελόπουλος αρρώστησε τόσο σοβαρά από τον κορονοϊό που έναν μήνα μετά τη ΜΕΘ κάνει ακόμη φυσιοθεραπείες.