Ο μεγάλος χαμένος του Κυπριακού

Οι συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού έχουν έναν χαμένο: Την Κύπρο.

Ο μεγάλος χαμένος του Κυπριακού

Οι συζητήσεις στο Όρος του Προσκυνητή στο Μοντ Πελεράν για την επίλυση του Κυπριακού και κυρίως η μη επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων του εδαφικού έχουν έναν χαμένο: την Κύπρο.

Αν και αυτή η προσπάθεια καταλήξει σε αποτυχία πάμε σε μια de facto διχοτόμηση του νησιού η οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να μετατραπεί σε de iure.

Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι οι συζητήσεις κόλλησαν στην επιστροφή 13.000 Ελληνοκυπρίων στις εστίες τους ή ακόμη και στο θέμα της Μόρφου ή στην απαίτηση της Αθήνας να συμφωνηθεί πριν τη διεξαγωγή πολυμερούς το καθεστώς των εγγυήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Όλα τα παραπάνω είναι μεν σοβαρά αλλά συζητήσιμα αν οι συνομιλητές προσέλθουν στο τραπέζι με διάθεση συμφωνίας.

Το πιο πιθανό είναι ότι η Άγκυρα εκτιμά ότι ακόμη κι αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό εκείνη δεν έχει να χάσει τίποτε. Το αντίθετο μάλιστα: θα συνεχίσει να έχει στην κατοχή της το 37% του εδάφους της μεγαλονήσου και φυσικά τον απόλυτο πολιτικό έλεγχό του.

Αποδεικνύεται έτσι για μία ακόμη φορά πως όταν ένα πρόβλημα διαιωνίζεται η επίλυσή του καθίσταται όλο και πιο δύσκολη. Πολλώ δε μάλλον το Κυπριακό όπου πέρασαν 42 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της Τουρκικής εισβολής στο νησί.

Και το ερώτημα είναι απλό: τι κάνουμε τώρα; Οι επιλογές είναι συγκεκριμένες, η εξής μία: Ελλάδα και Κύπρος να προσέλθουν σε μια πολυμερή έχοντας από πριν συμφωνήσει σε μια πρόταση επί των κριτηρίων του εδαφικού και του καθεστώτος των εγγυήσεων, την οποία θα έχουν προηγουμένως κοινωνήσει στον ΟΗΕ.

Μία πρόταση όπου θα καταβάλλεται μία ακόμη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας. Το που μπορεί να κάνουν πίσω Αθήνα και Λευκωσία έχει γραφτεί, δεν παραβιάζουμε κλειστές θύρες. Για παράδειγμα ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία μπορούν να παραμείνουν εγγυήτριες δυνάμεις της νέας οντότητας που θα προκύψει. Μπορούν όμως άλλοι, π.χ. το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ή η Ε.Ε. έδαφος της οποίας άλλωστε θα αποτελεί το νησί. Σε αυτό θα επιμείνω για έναν σοβαρό λόγο: Διότι λόγω της εκ περιτροπής προεδρίας και του δικαιώματος βέτο είναι κεφαλαιώδους σημασία η Άγκυρα και η Ελλάδα να μην έχουν λόγο στη λήψη των αποφάσεων. Αλλιώς θα προκύψει ακυβερνησία.

Για το θέμα των κριτηρίων του εδαφικού αρκεί να θυμηθούμε ότι συζητάμε για ένα ποσοστό της τάξεως του 28,5% υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τη στιγμή που σήμερα η τελευταία κατέχει το 37% του νησιού. Άλλωστε ένας από τους στόχος της επανένωσης του νησιού είναι η όσμωση μεταξύ των κατοίκων να οδηγήσει στην επιστροφή στις εστίες τους όποιων το επιθυμούν. Είναι κάτι που θα το αναλάβει η ζωή και η καθημερινότητα όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Αρκεί οι πολίτες να αφεθούν να αποφασίζουν και να συναποφασίζουν ελεύθεροι και μακριά από σκοπιμότητες, συμφέροντα, εθνικισμούς και άσκοπους και επιζήμιους βερμπαλισμούς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

07 Δεκ 2021 | 09:55

Για ποιον χτυπά πένθιμα η καμπάνα του ΠΑΣΟΚ...

Η τροπή που έλαβαν οι διαδικασίες ανάδειξης της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, μετά και τον θάνατο της Φ. Γεννηματά που φόρτισε συγκινησιακά την κατάσταση, ενδεχομένως να κρύβουν περισσότερες εκπλήξεις απ' όσες προδικάζει η απλή προσθαφαίρεση αριθμών.

06 Δεκ 2021 | 08:27

Η καραμέλα της ενίσχυσης του ΕΣΥ

Κάποιος "προβοκάτορας" θα μπορούσε να αναρωτηθεί, αν πρέπει να ενισχυθεί το ΕΣΥ.

06 Δεκ 2021 | 08:09

Άλφα, Δέλτα, Όμικρον...

Κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει οι 9 στους 10 που χρήζουν νοσηλείας να είναι ανεμβολίαστοι σε έναν πληθυσμό με πάνω από 65% εμβολιασμένους.

06 Δεκ 2021 | 08:04

Ο μ@l@#@ς και ο φασίστας

Χίλιες φορές να ζεις στον καιρό του μαλάκα παρά στην εποχή του φασίστα.

03 Δεκ 2021 | 07:02

Η δύναμη των... Ίντερνετς!

Η χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης του μεγαλύτερου παρόχου υπηρεσιών cloud στον κόσμο Amazon Web Services να εγκαταστήσει βάση υπηρεσιών στην Ελλάδα, ανοίγει πρωτοφανείς προοπτικές για τη χώρα.

03 Δεκ 2021 | 06:57

Ο πιο αδύναμος κρίκος του ευρώ...

Η Ελλάδα μπορεί να έχει με 200% επί του ΑΕΠ μεγαλύτερο χρέος αλλά αυτό ονομαστικά βρίσκεται λίγο πάνω από τα 300 δισ. και ως εκ τούτου ήταν εύκολα διαχειρίσιμο από τους "θεσμούς".

02 Δεκ 2021 | 06:57

"Γουσουφάκια" και "τουρκοφάγοι"...

Η είδηση που μετέδωσαν τα πρακτορεία προχθές ήταν σαφής: "Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Turkstat...".

01 Δεκ 2021 | 06:57

ΠΑΣΟΚ, αχ ωραία χρόνια

Το ερώτημα είναι όμως, αν η επιστροφή στο παρελθόν, η νοσταλγία και η επίκληση των ωραίων χρόνων της δεκαετίας του '80, συνιστούν πολιτική πρόταση.

01 Δεκ 2021 | 06:43

Ο επόμενος πρωθυπουργός…

Η εναλλαγή κομμάτων και προσώπων περιορίζει τα καθεστωτικά φαινόμενα, τη στασιμότητα και καθιστά το σύστημα περισσότερο αξιοκρατικό, ευέλικτο και προσαρμόσιμο στις εξελίξεις.

30 Νοε 2021 | 07:13

Η Τουρκία έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του "φρενοκομείου"...

Η Τουρκία βρίσκεται σε κίνδυνο και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Ο βασικός μισθός στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί από τα 350 στα 200 ευρώ περίπου.

29 Νοε 2021 | 08:21

Κεντροαριστερά: Αμυντικά ή επιθετικά αντανακλαστικά

Τη στιγμή που το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό ήταν παγιωμένο η εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ είναι αντικείμενο ευρύτερων συζητήσεων, πέρα από το στενό ακροατήριό του.

29 Νοε 2021 | 06:59

Ζητείται ηγέτης

Πού αναζήτησε καταφύγιο ο λαός του ΠΑΣΟΚ εκτός από λίγους ορκισμένους, οι οποίοι δεν το εγκατέλειψαν ούτε στις πιο μαύρες ώρες του; Στα αριστερά και στα δεξιά του.

29 Νοε 2021 | 06:53

Το 2021 από την αρχή

Όταν χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας, όπως η Γερμανία, αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς "Covid-19" στο εξωτερικό λόγω πληρότητας των Μονάδων Εντατικής ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει πάλι...