Ο μεγάλος χαμένος του Κυπριακού

Οι συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού έχουν έναν χαμένο: Την Κύπρο.

Ο μεγάλος χαμένος του Κυπριακού

Οι συζητήσεις στο Όρος του Προσκυνητή στο Μοντ Πελεράν για την επίλυση του Κυπριακού και κυρίως η μη επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων του εδαφικού έχουν έναν χαμένο: την Κύπρο.

Αν και αυτή η προσπάθεια καταλήξει σε αποτυχία πάμε σε μια de facto διχοτόμηση του νησιού η οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να μετατραπεί σε de iure.

Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι οι συζητήσεις κόλλησαν στην επιστροφή 13.000 Ελληνοκυπρίων στις εστίες τους ή ακόμη και στο θέμα της Μόρφου ή στην απαίτηση της Αθήνας να συμφωνηθεί πριν τη διεξαγωγή πολυμερούς το καθεστώς των εγγυήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Όλα τα παραπάνω είναι μεν σοβαρά αλλά συζητήσιμα αν οι συνομιλητές προσέλθουν στο τραπέζι με διάθεση συμφωνίας.

Το πιο πιθανό είναι ότι η Άγκυρα εκτιμά ότι ακόμη κι αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό εκείνη δεν έχει να χάσει τίποτε. Το αντίθετο μάλιστα: θα συνεχίσει να έχει στην κατοχή της το 37% του εδάφους της μεγαλονήσου και φυσικά τον απόλυτο πολιτικό έλεγχό του.

Αποδεικνύεται έτσι για μία ακόμη φορά πως όταν ένα πρόβλημα διαιωνίζεται η επίλυσή του καθίσταται όλο και πιο δύσκολη. Πολλώ δε μάλλον το Κυπριακό όπου πέρασαν 42 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της Τουρκικής εισβολής στο νησί.

Και το ερώτημα είναι απλό: τι κάνουμε τώρα; Οι επιλογές είναι συγκεκριμένες, η εξής μία: Ελλάδα και Κύπρος να προσέλθουν σε μια πολυμερή έχοντας από πριν συμφωνήσει σε μια πρόταση επί των κριτηρίων του εδαφικού και του καθεστώτος των εγγυήσεων, την οποία θα έχουν προηγουμένως κοινωνήσει στον ΟΗΕ.

Μία πρόταση όπου θα καταβάλλεται μία ακόμη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας. Το που μπορεί να κάνουν πίσω Αθήνα και Λευκωσία έχει γραφτεί, δεν παραβιάζουμε κλειστές θύρες. Για παράδειγμα ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία μπορούν να παραμείνουν εγγυήτριες δυνάμεις της νέας οντότητας που θα προκύψει. Μπορούν όμως άλλοι, π.χ. το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ή η Ε.Ε. έδαφος της οποίας άλλωστε θα αποτελεί το νησί. Σε αυτό θα επιμείνω για έναν σοβαρό λόγο: Διότι λόγω της εκ περιτροπής προεδρίας και του δικαιώματος βέτο είναι κεφαλαιώδους σημασία η Άγκυρα και η Ελλάδα να μην έχουν λόγο στη λήψη των αποφάσεων. Αλλιώς θα προκύψει ακυβερνησία.

Για το θέμα των κριτηρίων του εδαφικού αρκεί να θυμηθούμε ότι συζητάμε για ένα ποσοστό της τάξεως του 28,5% υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τη στιγμή που σήμερα η τελευταία κατέχει το 37% του νησιού. Άλλωστε ένας από τους στόχος της επανένωσης του νησιού είναι η όσμωση μεταξύ των κατοίκων να οδηγήσει στην επιστροφή στις εστίες τους όποιων το επιθυμούν. Είναι κάτι που θα το αναλάβει η ζωή και η καθημερινότητα όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Αρκεί οι πολίτες να αφεθούν να αποφασίζουν και να συναποφασίζουν ελεύθεροι και μακριά από σκοπιμότητες, συμφέροντα, εθνικισμούς και άσκοπους και επιζήμιους βερμπαλισμούς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
02 Δεκ 2020 | 08:13

Από το "φιάσκο, φιάσκο" στη βόλτα στην Πάρνηθα

Η αρχή ήταν όντως δύσκολη, αλλά δεν θα μπορούσε ίσως να γίνει και διαφορετικά.

01 Δεκ 2020 | 08:52

Δυστυχώς η χώρα δεν έχει αλλάξει πορεία...

Αυτό που δεν κατάφερε η Ελλάδα τη δεκαετία που πέρασε μετά τη χρεοκοπία του 2010 είναι να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

30 Νοε 2020 | 08:36

Μην κοιτάς τα μαύρα χέρια, κοιτά τα άσπρα στα κεμέρια

Το να σε αποκαλούν "μάστορα" λογιζόταν κάποτε η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση. Είθε να ξαναγίνει.

30 Νοε 2020 | 08:33

Κυριάκο, δεν επιστρέφω...

Η απουσία κάθε είδους και έννοιας αξιολόγησης και ανταμοιβής της προσπάθειας έχει οδηγήσει στον αφελληνισμό της χώρας.

29 Νοε 2020 | 20:05
27 Νοε 2020 | 08:31

Εμαθα με το ζόρι τι σημαίνει αναμονή

Τα ακμάζοντα νιάτα και τα τιμημένα, μεσόκοπα, με τσαγανό, παιδαρέλια αλλά και οι σοφότεροι βράζουν στο ζουμί τους. Όλοι. Κι η ζωή περνά.

27 Νοε 2020 | 08:16

Πού πας, καημένε Πισσαρίδη!

Στην έκθεση τονίζεται ότι η υπέρμετρη επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας από φόρους και εισφορές, ειδικά στη μεσαία εισοδηματική κλίμακα, έχει αρνητικές συνέπειες.

25 Νοε 2020 | 08:45

Πότε τελείωσε η χούντα;

Η προσπάθεια όμως του ΣΥΡΙΖΑ να συνδέσει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη χούντα, δεν αποκαλύπτει πολλά για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

25 Νοε 2020 | 08:43

Μπορεί και να τρίβουμε τα μάτια μας...

Κίνητρα έχουν ήδη ψηφιστεί για εύπορους αλλοδαπούς αλλά και συνταξιούχους από το εξωτερικό που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

24 Νοε 2020 | 08:23

Κίνδυνος για κρατικοποιήσεις...

Υπάρχει ο ορατός κίνδυνος σε λίγα χρόνια να βρεθούμε πιο πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε...

23 Νοε 2020 | 08:59

Η πιο δύσκολη εβδομάδα...

Θα έλεγα λοιπόν ότι τo καθολικό lockdown είναι τοξικό από κάθε άποψη. Είναι μια προσέγγιση του στυλ "Πονάει χέρι, κόβει χέρι", επειδή δεν έχουμε επαρκή αριθμό ΜΕΘ για τους βαριά πάσχοντες.

23 Νοε 2020 | 08:54

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Εκατομμύρια άνθρωποι μπροστά σε εκατομμύρια οθόνες αποχαυνώνονται.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ 22 Νοε 2020 | 13:38

"Κοράκια" made in SYRIZA

Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, "επενδύει" στους θανάτους.