Ο μέγας απών

Η συζήτηση στη Βουλή, ο "Διεθνής παράγων" και ο πρώην πρωθυπουργός.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Από σήμερα, η Ελλάδα βαδίζει και επισήμως σε έναν δρόμο διπλά ναρκοθετημένο για δεκαετίες: Με τη σφραγίδα της Βουλής, το 4ο Μνημόνιο τίθεται, πλέον, σε εφαρμογή, ενώ η απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση ενεργοποιεί τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό. Με άλλα λόγια, ξεκινά μία αλυσίδα οικονομικών μέτρων «μακράς διάρκειας», που ξεκινούν με την απώλεια τριών συντάξεων και ενός μισθού ετησίως, κλιμακώνονται με τη διατήρηση υψηλών φόρων και εισφορών έως το 2023 και ολοκληρώνονται με το ενέχυρο της δημόσιας περιουσίας έως το 2115. Και, σε ένα άλλο επίπεδο, εκκινούν «διαβουλεύσεις κατά δόσεις» με τα Σκόπια οι οποίες, αν και με απροσδιόριστο το τέλος τους, έχουν ήδη παραγάγει αποτέλεσμα: Οι γείτονές μας παρέλαβαν το διαβατήριο προς ΝΑΤΟ και Ευρώπη, ενώ εμείς δεν διαθέτουμε, πια, αυτό που, μέχρι χθες, ήταν το μείζον διπλωματικό πλεονέκτημα της Αθήνας.

Η πολύωρη κοινοβουλευτική διαδικασία, στις δύο απανωτές συζήτησεις της περασμένης εβδομάδας, ανέδειξαν τις θέσεις κομμάτων για τα δύο μεγάλα ζητήματα. Και οι παρόντες στη Βουλή δοκίμασαν την επάρκειά τους στα επιχείρηματα που ανέπτυξαν και στη ψήφο που τελικά κατέθεσαν. Την παράσταση, ωστόσο, έκλεψαν …δύο απόντες. Δύο πλευρές που, αν και δεν βρίσκονταν στην αίθουσα …όλοι μιλούσαν γι αυτές! Δύο συντελεστές, οι οποίοι, χωρίς οι ίδιοι να ανοίξουν το στόμα τους, όλοι οι άλλοι …επικαλούνταν τα λόγια τους! Δύο πρωταγωνιστές, που έλειπαν από το προσκήνιο, αλλά η σκιά τους …ήταν εκεί! Και το όνομα αυτών; «Διεθνής Παράγων» και Κώστας Καραμανλής! Οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και ο διεθνής Τύπος που, εν χορώ, άνοιξαν -αίφνης- τον ασκό των ύμνων για την οικονομική πρόοδο(!) της Ελλάδας. Και ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος -το ίδιο ξαφνικά- έγινε είδωλο του ΣΥΡΙΖΑ(!) για τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό.

Οι αντιδράσεις του πρώτου απόντος-παρόντος εύκολα, βεβαίως, ερμηνεύονται: Από το τέλος Αυγούστου, βλέπετε, οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να απολογούνται στους πολίτες τους για τη φτηνή χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η αποπληρωμή των όσων κόστισε το 3ο Μνημόνιο Τσίπρα-Καμένου έχει εξασφαλιστεί με τις δεσμεύσεις του 4ου. Και αν η Αθήνα επέλεξε το δρόμο των φόρων και των εισφορών, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε το Βερολίνο πρέπει να ανησυχούν, καθώς είναι αποκλειστικά οι Έλληνες που θα πληρώνουν τον λογαριασμό. Όσο για το Σκοπιανό, η οποιαδήποτε λύση θα ήταν καλή στο εξωτερικό . Για τις Η.Π.Α και την Ε.Ε, άλλωστε, το πρόβλημα δεν υπήρξε ποτέ το Σύνταγμα, το όνομα ή ο αλυτρωτισμός των γειτόνων. Η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ ήταν -και αυτή εξασφαλίζεται! Τα δωρεάν «μπράβο» και «εύγε», λοιπόν, μπορούν τώρα να διατυπώνονται άκοπα και στην αγγλικη και στη γερμανική γλώσσα...

Η στάση του πρώην πρωθυπουργού, ωστόσο, εγείρει ερωτήματα. Δεν είναι, δα, και τόσο σύνηθες να μην μιλάς στη Βουλή, όταν το κόμμα σου ασκεί το κορυφαίο αντιπολιτευτικό του δικαίωμα με πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ούτε και να επιτρέπεις η πορεία και το ίδιο σου το όνομα να γίνονται κάπηλο επιχείρημα των εχθρών της παράταξής σου. Η τελική του απόφαση, μάλιστα, τα έκανε χειρότερα: Εμφανίστηκε όχι ο ίδιος, αλλά ... το Γραφείο του(!) και μέσω μιας δήλωσης 40(!) μόλις λέξεων! Για να πει τι; Ότι η δική του πολιτική είχε «ουσιώδεις διαφορές από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης». Ναι, τόσο σκληρός εμφανίστηκε κατά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο Καραμανλής. Και με τέτοια βαριά λόγια θέλησε να κατατροπώσει τους υβριστές της Ν.Δ. Αυτή την ένταση είχε το δικό του «όχι» στο 4ο Μνημόνιο και στη Συμφωνία Τσίπρα -Ζάεφ. Και, βεβαίως, τόση ήταν και η στήριξή του προς τον εκλεγμένο από την βάση αρχηγό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι δραματικές εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας σφραγίζουν, πλέον, καθοριστικά τη ζωή της χώρας, αλλά και την πορεία των Ελλήνων προς τις εκλογές. Και με δεδομένο ότι ο μεν «Διεθνής Παράγων» δεν ψηφίζει, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί ακόμη κάποιον ρόλο στο δρόμο προς τις κάλπες, δύο παλαιότερες δηλώσεις γίνονται απειλητικά επίκαιρες: Η πρόβλεψη-ευχή του Νίκου Βούτση ότι «το Σκοπιανό θα φέρει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού». Και, βέβαια, η τολμηρή εκείνη διαπίστωση-προειδοποίηση του Βαγγέλη Βενιζέλου ότι «στη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου υπάρχει και ένας τρίτος, αφανής εταίρος». Αμφότερες, ας μείνουν ενεργές στη φαρέτρα του προβληματισμού μας. Διότι μπορεί να αποβούν κρίσιμα «κλειδιά» για την ερμηνεία όσων ακολουθήσουν...

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 28 Φεβ 2020 | 16:31

Ο Τσίπρας καλεί την Κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

"Να εγγυηθεί η Ε.Ε την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας ή να εκπονηθεί εναλλακτικό σχέδιο", λέει η Κουμουνδούρου.

28 Φεβ 2020 | 14:07

Σε εφαρμογή το σχέδιο θωράκισης της Βουλής για κοροναϊό - Αναλυτικά τι προβλέπει

Σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα το σχέδιο για τη θωράκιση της Βουλής από τον κοροναϊό

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ 27 Φεβ 2020 | 19:43

Συναγερμός και στη Βουλή για ύποπτα κρούσματα κοροναϊού

Υπάλληλοι είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό και θα υποβληθούν σε εξετάσεις.

ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΡΡΟΗ 27 Φεβ 2020 | 19:07

Novartis: Νέα άρνηση Τουλουπάκη να αποστείλει στη Βουλή τα απόρρητα έγγραφα του FBI

Η απάντηση Τουλουπάκη έρχεται μετά από χθεσινό έγγραφο της επιτροπής προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς, η οποία ζητά την διαβίβαση έξι συγκεκριμένων εγγράφων της Ομοσπονδιακής Αρχής των ΗΠΑ

«ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΘΑ ΦΕΡΝΑΤΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ» 27 Φεβ 2020 | 14:25

Τσίπρας σε κυβέρνηση: Έχετε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του χάους

Ευθύνες για καταστάσεις "χάους" και "ανασφάλειας" επέρριψε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΑΣΟΥΛΑ 27 Φεβ 2020 | 13:28

Κοροναϊός: Θωρακίζεται και η Βουλή - Σε ειδικό χώρο ο έλεγχος πιθανών κρουσμάτων

Διαμόρφωση ενός  ειδικού χώρου που θα υποδέχεται και θα ελέγχονται από ειδικούς όσοι εμφανίζουν συμπτώματα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Φεβ 2020 | 11:02

Στο πλευρό των νησιωτών ο ΣΥΡΙΖΑ - Αποστάσεις από τις βιαιότητες

"Η βία δεν μπορεί να απαντηθεί με βία" λέει η Κουμουνδούρου και ζητά παραίτηση Χρυσοχοίδη.

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ 25 Φεβ 2020 | 15:03

Ο Μητσοτάκης μέτρησε πόσες φορές ο Τσίπρας είπε τη λέξη "πολίτης" και πόσες τη λέξη "Αριστερά"

Πέραν των όλων των άλλων, ένα σημείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

25 Φεβ 2020 | 14:08

Κόντρα στη Βουλή για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ στη Λέσβο

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η ένταση από τα νησιά λόγω της έναρξης κατασκευής των κλειστών κέντρων.

NOVARTIS 25 Φεβ 2020 | 12:16

Νέα ένταση στην προανακριτική: Η Τουλουπάκη κρύβει έγγραφα από τους βουλευτές

H κ. Τουλουπάκη αρνήθηκε να αποστείλει συγκεκριμένα σημαντικότατα έγγραφα που σχετίζονταν με την αλληλογραφία που είχε με το FBI.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 24 Φεβ 2020 | 20:13

Τσίπρας: Σχέδιο της κυβέρνησης η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει μία συζήτηση συνολικά αλλά και για τα επιμέρους θέματα της κλιματικής αλλαγής