Ο Μητσοτάκης και το "τείχος" του Βερολίνου

Τα χαρτιά με τα οποία πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Μητσοτάκης και το "τείχος" του Βερολίνου

Η ενημέρωση της γερμανικής Καγκελαρίας με την ατζέντα της αυριανής επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι σαφής: διμερείς σχέσεις, θέματα οικονομικής πολιτικής και ευρωπαϊκό-διεθνή θέματα. Με άλλα λόγια, «Μακεδονικό» και βλέπουμε αν θα πάμε παρακάτω!

Με το «διμερείς σχέσεις» σκεπτόμαστε πρωτίστως το κατοχικό δάνειο. Θα μπορούσε, αλλά καλύτερα να έχουμε στο μυαλό μας την προσωπική χημεία, συνεργασία, αλληλοϋποστήριξη, σεβασμό, πείτε το όπως θέλετε αυτό που συνέδεσε την Α. Μέρκελ για τον Α. Τσίπρα και που ως …τρίτος θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μπει ανάμεσα τους!

Ο Α. Τσίπρας ξεκίνησε τις ελληνογερμανικές σχέσεις ως λαϊκιστής και κατέληξε να θεωρείται πραγματιστής, συνεπής στις δεσμεύσεις του και κυρίως «υποψήφιος» νομπελίστας λόγω Βόρειας Μακεδονίας! Πλέον, η Γερμανία αυτά τα χαρακτηριστικά του Α.Τσίπρα τα θεωρεί κεκτημένα χαρακτηριστικά της ελληνικής πολιτικής και η διατάραξή τους θα ήταν λόγος κακών διμερών σχέσεων.

Από την άλλη, ο Κ. Μητσοτάκης πάει στο Βερολίνο με κάποια χαρτιά, που δεν είναι ορατά με την πρώτη ματιά, αλλά αποτελούν πλεονεκτήματα του. Κατ’ αρχήν, τα μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου. Η ΝΔ για το CDU (το κόμμα της Α. Μέρκελ) και της ομάδας του που υπάγεται στο ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), είναι κόμμα στις παρυφές της δεξιάς με την ακροδεξιά!

Η απάντηση στο «γιατί;» φαίνεται απίστευτη και όμως είναι αληθινή: αρχικά, γιατί είναι το κόμμα που έριξε «μαύρο στην ΕΡΤ», δηλ. στην ενημέρωση! Αυτό το γεγονός σηματοδότησε και την αρχή του τέλους των πολιτικών σχέσεων της Καγκελαρίου με τον Α. Σαμαρά.

Ακολούθως, η ταύτιση της ΝΔ, στις Ευρωεκλογές, με τον Μ. Βέμπερ του, συχνά ακραίου, CSU, την παγίωσε στη θέση του ακραιφνούς δεξιού κόμματος! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχηματίζοντας κυβέρνηση με πολιτικούς που θα μπορούσαν να κρατούν το «λάβαρο της 3ης του Σεπτέμβρη», επανέλαβε την Μέρκελ του 2005: εκλέχθηκε με την δεξιά και τράβηξε το κόμμα της προς την κεντροαριστερά! Στην Μέρκελ απέδωσε. Στον ίδιο, δεν ξέρω. Σίγουρο είναι ότι της αρέσει γιατί δεν ευνοεί τους λαϊκιστές και τους εθνικιστές.

Έτσι, ο πρωθυπουργός έχοντας περιορίσει την δεξιά στα δεξιά του, και καθώς τα περισσότερα μέλη της Κυβέρνησής του είναι υπέρ της «Συμφωνίας των Πρεσπών», δύναται να κάνει την δική του «κυβίστηση» σε διεθνές επίπεδο. (Τι θα συμβεί στο εσωτερικό, είναι δικό του το πρόβλημα και όχι της χώρας.)

Καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δημόσιες παρεμβάσεις του στο εξωτερικό, επικαλείται τις ιστορικές σχέσεις που συνδέουν τους λαούς μεταξύ τους, θα μπορούσε να αναφερθεί σε όσα του δίδαξε η «Συμφωνία 2+4» (1990) με την οποία η Γερμανία πέτυχε την Ενοποίηση της όταν έκλεισε τα συνοριακά της ζητήματα με τους γειτόνους της και συνεπώς αποδέχτηκε πως είναι άλλο πράγμα η ιστορία και άλλο η πραγματικότητα που διαμορφώνει ο ρεαλισμός της τρέχουσας πολιτικής.

Αλλά το τρίτο και καλύτερο χαρτί του είναι το μεταναστευτικό! Παρά την κριτική για τους χώρους φιλοξενίας των μεταναστών, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο γερμανικός τύπος διάκεινται θετικά απέναντι στην Ελλάδα. Μας αναγνωρίζουν τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που δεχτήκαμε και την μεγαλοψυχία των απλών ανθρώπων απέναντι τους. Σε αυτό το θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει με κεκτημένη τη γερμανική στήριξη. Είναι στο χέρι του οι πρακτικές του να μην του τη γυρίσουν μπούμερανγκ.

Όσο για τα οικονομικά ζητήματα, ε! δεν θα τα λύσουμε όλα με την πρώτη. Άλλωστε, αυτά είναι ευρωπαϊκά θέματα.

*Η Ξένη Μπαλωτή είναι ιστορικός, απόφοιτος του πανεπιστημίου της Σορβόννης. Στις τελευταίες ευρωεκλογές ήταν υποψήφια με το Ποτάμι.

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 05 Ιουν 2020 | 12:51

Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος: Η ώρα της φύσης - Τα μηνύματα ΟΗΕ, Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διαμηνύει πως "για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουμε τη φύση".

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 05 Ιουν 2020 | 09:36

Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα κίνητρα για τα ηλεκτρικά ΙΧ - Η ανακοίνωση έκπληξη για ένα νησί [βίντεο - εικόνες]

"Ο εθνικός μας στόχος είναι ένα στα τρία νέα οχήματα στην Ελλάδα το 2030 να είναι ηλεκτρικά", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ 04 Ιουν 2020 | 20:15

Μητσοτάκης για τουρισμό: Διαφορετικό το φετινό καλοκαίρι - Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια

"Η καμπάνια αναδεικνύει "την εικόνα μιας χώρας, η οποία μπορεί να συνδυάζει τη λογική με το συναίσθημα, τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό"

04 Ιουν 2020 | 12:57

Επιστολή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα

Ξεκαθαρίζει ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ 2Ο ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΥΜΑ 04 Ιουν 2020 | 07:23

Σε τεντωμένο σχοινί τα ελληνοτουρκικά – Σχέδιο Μητσοτάκη για διεθνή απομόνωση της Άγκυρας – Κινητικότητα στον Εβρο

Η Τουρκία δείχνει να θέλει να επαναλάβει τα όσα έγιναν τον προηγούμενο Μάρτιο προκαλώντας νέα ένταση στην περιοχή του Έβρου.

03 Ιουν 2020 | 18:54

Μητσοτάκης: Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις - ΠτΔ: Οι εντάσεις συνεχίζονται από την πλευρά της Τουρκίας

"Η στήριξη της Ευρώπης στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη", τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ 03 Ιουν 2020 | 17:28

Μητσοτάκης: Στο Ισραήλ το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού μετά την πανδημία

Συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός του Ιουνίου

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ 03 Ιουν 2020 | 11:40

Στο "κόκκινο" οι τουρκικές προκλήσεις με χάρτες γεωτρήσεων - Η Αθήνα προειδοποιεί: Ενίοτε δείχνουμε και τα δόντια μας

Φωτιά για τις γεωτρήσεις δίπλα σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Κρήτη και σε σημεία ανατολικά της Κύπρου - Ηχηρή προειδοποίηση της Αθήνας μέσω του υπουργού Άμυνας.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 02 Ιουν 2020 | 15:40

ΣΥΡΙΖΑ: "Μετά το πρωτοφανές μπάχαλο στον τουρισμό ο Μητσοτάκης να στείλει σπίτι του τον Θεοχάρη"

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως ο υπουργός Τουρισμού συνεχίζει με σπασμένα τα φρένα να διασύρει τη χώρα

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 02 Ιουν 2020 | 11:54

Μητσοτάκης για Αμαλία Μεγαπάνου: Αποχαιρετώ με συγκίνηση μία άξια Ελληνίδα

"Την θυμάμαι να κάνει στενή παρέα με τους γονείς μου, στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορίας", σημειώνει ο Πρωθυπουργός στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

ΒΟΥΛΗ 02 Ιουν 2020 | 11:06

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα υιοθετήσετε τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι διατεθειμένος να υιοθετήσει μέτρα για τη στήριξη της εργασίας.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 01 Ιουν 2020 | 17:41

Απίθανος μικρός μαθητής: "Λιποθύμησε" μόλις είδε τον Μητσοτάκη στο σχολείο του [βίντεο]

"Ξέρετε ποιος είναι ο κύριος;" είπε η δασκάλα στους μαθητές του 2ου Δημοτικού Καλλιθέας όταν εμφανίστηκε μπροστά τους ο κ. Μητσοτάκης

ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 01 Ιουν 2020 | 14:45

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα νησιά, ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού

Στο επίκεντρο η υγειονομική κάλυψη στα νησιά.