Ο Μητσοτάκης, το κέντρο και οι εκλογές

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Καψής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται στο κέντρο. Ορισμένοι θα πουν ότι εξυπηρετεί εκλογικές σκοπιμότητες. Κάτι ξέρει και η Φώφη Γεννηματά, που βλέπει τα ποσοστά της "νορμάλ κεντροαριστεράς” να παίζουν τσίμα τσίμα με τα ποσοστά του απολιθωμένου -αλλά πάντα "τιμημένου”- ΚΚΕ. Δεν το λες και μεγάλη επιτυχία.

Το πιστοποιούν και τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις για τις κυβερνητικές πολιτικές, όπου οι πολιτικές Μητσοτάκη συναντούν την αποδοχή ενός μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Ακόμα και από ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Εξού και η φιλολογία για τις πρόωρες εκλογές. Λογικό.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτός ήταν και αυτός παραμένει. Εξ απαλών ονύχων. Ένας φιλελεύθερος πολιτικός, όπως άλλωστε και αυτοπροσδιορίζεται.

Το είπε προχθές στην τηλεδιάσκεψη με στελέχη της Young Presidents' Organization:

"Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Δεν πιστεύω ότι οι αγορές έχουν πάντα τη λύση. Πιστεύω ότι το κράτος έχει ρόλο να παίξει, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Και αυτό ακριβώς κάναμε... Ασφαλώς έρχονται καιροί που η κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε δαπάνες για την έξοδο από μια βαθιά ύφεση. Αυτοί είναι καιροί που ευνοούν μια πιο κεϋνσιανή προσέγγιση”.

Η τοποθέτηση στο κέντρο, μακριά από ιδεολογικούς μαξιμαλισμούς και εμμονές, επιβάλλει μια δόση κεϋνσιανής προσέγγισης στην κρίση, μια πραγματιστική αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους Εταίρους, αλλά όχι μόνο. Επιβάλλει και μια ορθολογική αντίδραση στην υγειονομική κρίση των ημερών -όπως και συμβαίνει-, τον σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και μια μετριοπαθή και συναινετική αντιμετώπιση των πολιτικών αντιπάλων. Κυρίως αυτό το τελευταίο, που είναι προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των Θεσμών και του Πολιτεύματος. Έτσι λειτουργεί η φιλελεύθερη Δημοκρατία. Πόσο μάλλον σε καιρούς που αμφισβητείται ακόμα και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως γράφουν οι Steven Levitsky και Daniel Ziblatt στο διάσημο βιβλίο τους "Πώς Πεθαίνουν οι Δημοκρατίες” (εκδόσεις Μεταίχμιο):

"Πυλώνες μιας δημοκρατίας που λειτουργεί ομαλά είναι η αμοιβαία ανοχή και η θεσμική αυτοσυγκράτηση. Η αμοιβαία ανοχή αναφέρεται στην αντίληψη ότι στο μέτρο που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν παραβιάζουν τους συνταγματικούς κανόνες, έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν επί ίσοις όροις την εξουσία καθώς και να την ασκούν. Μπορεί να διαφωνούμε ριζικά μαζί τους, μπορεί να τους αντιπαθούμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους αποδεχόμαστε ως νόμιμους διεκδικητές της εξουσίας, ως πολίτες έντιμους, νομοταγείς που αγαπούν την πατρίδα και σέβονται το Σύνταγμα. Ακόμα και αν πιστεύουμε ότι οι ιδέες των αντιπάλων μας είναι αφελείς ή εσφαλμένες, δεν μπορούμε τους αντιμετωπίζουμε σαν προδότες, υπονομευτές της δημοκρατίας ή απειλή για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Μπορεί να νιώθουμε μεγάλη απογοήτευση όταν αυτοί κερδίσουν τις εκλογές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ήρθε και το τέλος του κόσμου. Με άλλα λόγια, η αμοιβαία ανοχή ισοδυναμεί με την κοινή βούληση των πολιτικών παρατάξεων να συνυπάρχουν, άλλοτε συμφωνώντας και άλλοτε διαφωνώντας”.

Δεν είναι βέβαιον ότι το κόμμα ακολουθεί τον Μητσοτάκη στη μετριοπαθή, κεντρώα, δημοκρατική αντίληψη στην οποία αναφέρονται οι συγγραφείς.

Μια σειρά μικρομεσαίων στελεχών, με φόρα από τις εκλογές, όπου το αίτημα ήταν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ -και οι πιο φωνακλάδες και εριστικοί από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έβρισκαν θέση "πρώτο τραπέζι πίστα” στα τηλεοπτικά πάνελ- συνεχίζουν την πολιτική ως τηλεπερσόνες. Αναζητούν την πιο catchy ατάκα, την πιο εχθρική, επιθετική φράση, για να αντιπαρατεθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιμούνται τον Παύλο Πολάκη στα χειρότερά του. Κυρίως όταν βρίσκονται απέναντί του...

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η παρουσία τους εξυπηρετεί εκλογικές σκοπιμότητες. Είναι η μέθοδος που επιστρατεύθηκε στο πρόσφατο παρελθόν για να εξαερωθούν οι ακροδεξιές, λαϊκίστικες δυνάμεις στα δεξιά της ΝΔ. Μπορεί λοιπόν να χρειαστούν και στο άμεσο μέλλον.

Ενδεχομένως. Όμως οι εκλογές θα κριθούν και πάλι στο κέντρο. Ας το θυμόμαστε.

27 Μαϊ 2020 | 10:17

Το πρόβλημα του Μητσοτάκη είναι ο Τσίπρας...

Η αδυναμία του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει την επάνοδο στην εξουσία έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή τους τελευταίους μήνες και στα στελέχη του.

27 Μαϊ 2020 | 10:07

Τι συνέβη τελικά στον Έβρο;

Σε ποιόν ανήκουν τελικά τα 16 στρέμματα που δημιουργήθηκαν από την αλλαγή του ρου του ποταμού;

27 Μαϊ 2020 | 09:56

Δεν θέλουν άλλους Τσιόδρες, προτιμούν τους Καρανίκες

"Δεν θέλουμε Τσιόδρες να κυβερνούν μια κοινωνία. Η διακυβέρνηση τεχνοκρατικού τύπου έχει χρεοκοπήσει", είπε ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ).

25 Μαϊ 2020 | 09:07

20%! Κόπυ-Πάστε...

Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2013 απ' τους δικαιούχους οι οποίοι όμως, δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση.

25 Μαϊ 2020 | 08:57

Μείζων δε τούτων η Ευρώπη

Αναμφίβολα η ίδια η Ευρώπη φέρει ευθύνη -την κύρια ίσως ευθύνη- για τη σημερινή της παρακμή.

25 Μαϊ 2020 | 08:52

Πριν και μετά το σοκ...

To 2020 είναι ήδη μια χαμένη χρονιά, παρά τις μάχες της οπισθοφυλακής.

22 Μαϊ 2020 | 20:43

Οι μετοχές του επόμενου καπιταλισμού…

Το διογκούμενο χρέος σε συνδυασμό με τη δημογραφική γήρανση των δημοκρατιών της Δύσης απειλούν με ανεξέλεγκτες ανατροπές.

20 Μαϊ 2020 | 08:53

Σκηνές πανικού από το θερινό θρίλερ...

Ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί οι οικονομίες είναι μεγάλη.

20 Μαϊ 2020 | 08:43

Επάγγελμα Παπαδημούλης

Η κατάληξη, είναι απολύτως συνεπής με την αρχική του στάση απέναντι στην πολιτική. Μια επιλογή καριέρας.

18 Μαϊ 2020 | 08:45

Τι προμηνύει η τραπεζική συντριβή...

Σπάνια μετά το 2016 οι τιμές των μετοχών των συστημικών τραπεζών βρέθηκαν πάνω από τα επίπεδα τιμών της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

18 Μαϊ 2020 | 08:41

Οι εν τω ολίγω αναπαυόμενοι

Το ρέμα της Φωκίωνος, το οποίο πήγαζε προφανώς από τα Τουρκοβούνια, μπαζώθηκε πριν γεννηθώ.