Ο νέος δικομματισμός, ενωμένος, δυνατός

Ο πάλαι ποτέ «επάρατος» δικομματισμός επέστρεψε και μάλιστα για τα καλά.

SHARE THIS
0
SHARES

Ουδείς εξεπλάγη χθες το βράδυ με την καθαρή και άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές. Η τάση που αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές, αλλά και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν μη αναστρέψιμη και οδήγησε σε μια αναμενόμενη πολιτική αλλαγή μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτό όμως που έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία είναι ότι για πρώτη φορά καταγράφεται με τρόπο ξεκάθαρο το μεταμνημονιακό πολιτικό σκηνικό. Ο πάλαι ποτέ «επάρατος» δικομματισμός επέστρεψε και μάλιστα για τα καλά. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσαν από κοινού περίπου 71% και αποτελούν επισήμως τους δύο βασικούς παίκτες του πολιτικού συστήματος για τα επόμενα χρόνια. 

Η ΝΔ είναι η μεγάλη κερδισμένη. Μετά από μερικά χρόνια στην αντιπολίτευση και απανωτές εκλογικές ήττες την περίοδο 2014 - 2015, η συντηρητική παράταξη επιστρέφει δριμύτερη, συμπιέζοντας εκλογικά την ακροδεξιά και κερδίζοντας μεγάλο τμήμα του ψηφοφόρων του Κέντρου. Αυτός είναι και ο λόγος που «ξεκόλλησε» από το 30% της περιόδου Σαμαρά και πέτυχε να αγγίξει το 40%, ποσοστό που θυμίζει επιδόσεις προ μνημονίων. 

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με περίπου 8 μονάδες διαφορά, αλλά ουσιαστικά είναι κερδισμένος. Με έναν χαρισματικό αρχηγό μόλις 45 ετών, το απερχόμενο κυβερνητικό κόμμα αύξησε σημαντικά το ποσοστό των ευρωεκλογών (31,5% έναντι 24%) και απέδειξε ότι σε αντίθεση με άλλα κόμματα την περίοδο των Μνημονίων, ήρθε για να μείνει. Το ποσοστό αυτό του δίνει τη δυνατότητα μιας ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που με την κατάλληλη ανασυγκρότηση και τον αναγκαίο «μετασχηματισμό», θα μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία στις επόμενες εκλογές.  

Μέτριες επιδόσεις καταγράφηκαν για τους άλλους δύο παραδοσιακούς παίκτες του κομματικού συστήματος. Το Κίνημα Αλλαγής πέτυχε να διατηρήσει την τρίτη θέση, όπως και στις ευρωεκλογές, αύξησε ελαφρά το ποσοστό του, παρά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ωστόσο δεν πέτυχε διψήφιο ποσοστό, όπως ήλπιζαν πολλά στελέχη του, ούτε κατάφερε να καρπωθεί σημαντικά οφέλη από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Το 8,1% το καθιστά εκ των πραγμάτων συμπληρωματική δύναμη στο νέο σκηνικό και πλέον θα έχει να αντιμετωπίσει την διακηρυγμένη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να επεκταθεί σε όλο τον χώρο που δέσποζε το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ. 

Στασιμότητα και στις τάξεις του ΚΚΕ που διατήρησε οριακά τους 15 βουλευτές του με ένα ποσοστό 5,3%. Αναμφισβήτητα κερδισμένος στις τάξεις της «αντισυστημικής» Αριστεράς το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που κατάφερε να μπει στη Βουλή. 

Αλλαγή φρουράς και στο χώρο της ακροδεξιάς, καθώς μετά το ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή η σκυτάλη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης περνάει στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Η υπόδικη νεοναζιστική οργάνωση έμεινε μετά από επτά χρόνια εκτός Βουλής, ενώ και η δίκη της πλησιάζει προς το τέλος. 

Συμπερασματικά, το πολιτικό σκηνικό δείχνει τάσεις επιστροφής στην κανονικότητα. Απομένει να συμβεί το ίδιο στην καθημερινότητα και στο εισόδημα των πολιτών.

Εκεί, άλλωστε, κρίθηκαν οι προηγούμενοι, εκεί θα κριθούν και οι επόμενοι. 

 

 

 

 

 

 

------

Στην ιστοσελίδα μας φιλοξενούνται όλες οι απόψεις που σέβονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την αισθητική. Οι γνώμες των αρθρογράφων είναι ενυπόγραφες και προσωπικές και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την άποψη του TheToc.gr.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook