Ο παραλογισμός των εκλογών

Αλήθεια, τι συμπέρασμα βγήκε αυτή τη φορά; Για ποιον λόγο κάναμε, τις εκλογές;

SHARE THIS
0
SHARES

Ο σοφός ελληνικός λαός μίλησε για άλλη μια φορά – ίσως και να ήταν περισσότερο εύγλωττος από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Τώρα, ήρθε η ώρα για το προσκλητήριο των συμπερασμάτων.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, ο Τσίπρας αποδεικνύεται ως ο μεγάλος κερδισμένος. Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να γίνει κατανοητό το πώς ακριβώς κατάφερε να πείσει τόσους πολλούς να τον ψηφίσουν ξανά. Παρά την «κυβίστηση» σε σχέση με τα όσα είχε υποσχεθεί προ εκλογών της 25ης Ιανουαρίου περί Μνημονίου, παρά τα capital controls, πέρα και έξω από το τρίτο (σκληρότερο) Μνημόνιο. Όλα αυτά -και όχι μόνο- θα πρέπει να τα εξετάσουν εις βάθος τα υπόλοιπα κόμματα. Οι ψηφοφόροι δεν επηρεάστηκαν από την κυβερνητική κολεγιά με τον Καμμένο, δεν προσμέτρησαν το ότι βούιξε ο τόπος από διορισμούς «δικών μας παιδιών». Ούτε καν το τελευταίο σενάριο με την εργολαβία δεν τους άγγιξε – το αντίθετο συνέβη: Έδωσαν εντολή κυβέρνησης στον Τσίπρα, επειδή, προφανώς, στο μυαλό τους δεν υπήρχε κάποιος άλλος που θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία. Ίσως επειδή θεωρούν πως κάποια επαχθή και επονείδιστα κομμάτια του Μνημονίου -Χριστέ μου, ξύπνησε η Ζωή μέσα μου- τελικά θα εφαρμοστούν χωρίς αιχμηρές «γωνίες», θα «λειανθούν» δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως, όπως πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν, τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές μας θα αντικατασταθούν από κάποια «έξυπνα» ισοδύναμα – που εννοείται ότι θα πρέπει να εφευρεθούν, δεν υπάρχουν. 

Σε αυτές τις εκλογές, επίσης, τελείωσε -δίχως χάπι εντ- το παραμύθι περί μετακίνησης ψηφοφόρων στη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινή εκτίμηση έλεγε πως όσοι ψήφιζαν δαγκωτό ΠΑΣΟΚ έριξαν -στις 25 Γενάρη- δοκιμαστική ψήφο στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Όπως έδειξε, τελικά, το αφήγημα (sic) ήρθαν για να μείνουν. Στα σίγουρα, οι νεόκοποι-πρώην ΠΑΣΟΚ-οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν ασχολήθηκαν με την... αστική ευγένεια του Μεϊμαράκη. Η Νέα Δημοκρατία, μαζί με το Ποτάμι, συγκαταλέγονται στους μεγάλους ηττημένους των εκλογών – έστω κι αν αυτό συνέβη για διαφορετικούς λόγους. Αντίστοιχα, η Φώφη χαμογελά. 

Κι αν θέλουμε να επικεντρώσουμε στην ντροπή της Δημοκρατίας, μένω άφωνος από την άνοδο της Χ.Α. Έτσι, άλλο ένα παραμύθι καταρρέει, εκείνο τού «δεν ξέραμε τι κόμμα είναι». Όλοι γνωρίζουν, πια, τα έργα και τις ημέρες αυτού του μορφώματος, αλλά αρκετοί δεν διστάζουν να το ψηφίσουν. 

Το μεγαλύτερο συμπέρασμα, το άφησα για το τέλος: Οι εκλογές έγιναν -και ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα- για να μην έχουμε, πια, Ζωή και Λαφαζάνη, αλλά να διαθέτουμε Βασίλη Λεβέντη. Αυτό είναι, όπως ακριβώς το βλέπεις γραμμένο. 

Και να μην τα πολυλογώ, κάπως έτσι κύλησε και αυτή η Κυριακή των εκλογών, όπου και πάλι μίλησε ο σοφός ελληνικός λαός...

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook