Follow us

Ο παθός μαθός;

Τα όσα επιχειρήθηκαν κατά την πενταετία 2015-2019, η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος, το μοίρασμα της πίττας σε "φίλους επιχειρηματίες", η κατασκευή σκανδάλων που θα καθήλωναν τους πολιτικούς αντιπάλους στο εδώλιο των κατηγορουμένων, έχουν ασφαλώς ξανασυμβεί.

Χρηστος Χωμενιδης

Το one man show του Παύλου Πολάκη και η ενόχληση των πιο νουνεχών μέσα στο ίδιο του το κόμμα... Η "δημοκρατική πανστρατιά" που σαλπίζει ο υπόδικος Κώστας Βαξεβάνης και καταλήγει σε μια οικογενειακή φωτογραφία εμπρός στον Άρειο Πάγο... Οι ατέρμονες συζητήσεις για το συνέδριο, η πρόταση προσωπικής επιβίωσης του Αλέξη Τσίπρα να αναδεικνύεται ο αρχηγός από τη βάση... Η πικρόχολη στάση απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη... Οι κούφιες προκλήσεις στον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές... Η αγωνία τους να πολιτικοποιήσουν, να μοχλοποιήσουν προς ίδιον όφελος οτιδήποτε συγκλονίζει την κοινωνία, ακόμα και το ειδεχθές περιστατικό στο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης... Δεν συνιστούν όλα ετούτα συντεταγμένη, στρατηγική αντιπολίτευση. Ουδέ καν επαναστατική γυμναστική. Σπασμούς θυμίζουν άρρωστου οργανισμού που ψήνεται και εξαντλείται από τον πυρετό του.

"Δεν χαίρεσαι" θα ρωτήσετε "που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδράμει; Που μέρα με τη μέρα στενεύει ο ορίζοντάς του, που μοιάζει όλο και πιο παρωχημένος;"

"Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο" έλεγε η μάνα μου. Ας το χαρούν το κρύο πιάτο εκείνοι που έπεσαν θύματα της αντιμνημονιακής απάτης. Που πίστεψαν ότι η "Πρώτη Φορά Αριστερά" θα έκανε τη Μέρκελ να τρέμει σαν κλαράκι, τις διεθνείς αγορές να χορεύουν στον ρυθμό της. Οι καλοί άνθρωποι που διονυσιάζονταν στο Σύνταγμα το βράδυ του δημοψηφίσματος ενώ, στο Μέγαρο Μαξίμου, η ηγεσία τους έκανε τον θρίαμβο γαργάρα. Προσέφερε γη και ύδωρ στην κυριολεξία για να μην μάς αποβάλουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμένα άλλο με νοιάζει. Άλλο αναρωτιέμαι. Κατά πόσον η ιλαροτραγωδία ΣΥΡΙΖΑ έδρασε ως εμβόλιο για τους Έλληνες. Εάν τους προσέφερε μια -προσωρινή έστω, μερική τουλάχιστον- ανοσία απέναντι "στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα". Τα οποία αδίστακτα ξεφουρνίζει ο κάθε θεομπαίχτης για να δρέψει ψηφαλάκια. Ανεξαρτήτως τού ιδεολογικού προσήμου του.

Δεν αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Αριστεράς η άνευ ορίων δημαγωγία - ιστορικά μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Ασφαλώς δε, μετά τη χρεοκοπία του 2010, θα έπρεπε να παραμεριστούν τα παλιά κόμματα εξουσίας, να απαξιωθούν οι τιμονιέρηδες που έριξαν το εθνικό σκάφος στα βράχια. Ο τόπος είχε τότε επείγουσα ανάγκη από μια καινούργια αρχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά αντελήφθη το κέλευσμα των καιρών. Και το αξιοποίησε κατά τον χείριστο δυνατό τρόπο.

Τα όσα επιχειρήθηκαν κατά την πενταετία 2015-2019, η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος, το μοίρασμα της πίττας σε "φίλους επιχειρηματίες", η κατασκευή σκανδάλων που θα καθήλωναν τους πολιτικούς αντιπάλους στο εδώλιο των κατηγορουμένων, έχουν ασφαλώς ξανασυμβεί. Συμβαίνουν από καταβολής νεότερης Ελλάδας. Συνηθίζονταν και στην αρχαιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει επειδή λειτούργησε σπασμωδικά, άξεστα. Τιμωρητικά προς ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, την περίφημη μεσαία τάξη, που θα μπορούσε να την έχει προσεταιριστεί. Τη βουλιμία του πληρώνει και τον ερασιτεχνισμό του. Για αυτό εκδιώχθηκε άπαξ -και διά παντός μάλλον- από την εξουσία.


Ωρίμασαν ωστόσο ουσιαστικά οι συμπολίτες μας; Ή στην επόμενη κιόλας κρίση (το μόνο σίγουρο, ότι αργά ή γρήγορα θα ξανασφίξουν τα γάλατα) θα υποκύψουν στη σαγήνη όποιου παρουσιαστεί ως Σωτήρας τάζοντας τους λαγούς με πετραχήλια;

Η μνήμη είναι βραχεία. Και καλώς. Ειδάλλως θα διήγαμε αιχμάλωτοι του παρελθόντος. Θα επαναπαυόμασταν ισόβια στις νεανικές μας δάφνες, θα ξύναμε εμμονικά τα τραύματά μας, δεν θα τα αφήναμε να επουλωθούν ποτέ. Οι άνθρωποι σπανίως συγχωρούν συνειδητά, μεγαλόψυχα. Λησμονούν όμως. Οι ήρωες αναγκάζονται να υπενθυμίζουν διαρκώς τους ηρωισμούς τους. Οι εγκληματίες λουφάζουν απλώς για ένα εύλογο διάστημα για να επανέλθουν έπειτα ως αθώες περιστερές. "Ήσουν κι εσύ στο κότερο! Κι εσύ συνέτριψες ψυχικά τον Μιχάλη Ασλάνη!" θα καταγγείλει κάποιος τους σημερινούς τιμητές. "Ποιο κότερο;" θα απορήσει το πόπολο. "Ποιος Ασλάνης;" Περσινά, ξινά, σταφύλια…

Η ουσιαστική πρόοδος, η πρόοδος στις αντιλήψεις, στη νοοτροπία, είναι πολύ αργή. Όχι ευθύγραμμη. Σπειροειδής. Θα ζήσουμε -σημαίνει- ξανά και ξανά τα ίδια και τα ίδια. Και τα ίδια. Θα μείνουμε επανειλημμένα μεταξεταστέοι ώσπου να αρχίσουμε κάτι να καταλαβαίνουμε. Κάτι να διδασκόμαστε.

"Σοφός είναι εκείνος που κάνει κάθε φορά καινούργια λάθη" είχε πει κάποιος. Απέχουμε παρασάγγας από μια τέτοια σοφία.

Ο παθός μαθός; Δεν είμαι διόλου αισιόδοξος.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Απρ 2022 | 09:13

Θα έχουμε πάντα το Παρίσι

Μετά τη δεύτερη θητεία του, ο Μακρόν δεν θα έχει δικαίωμα επανεκλογής. Τι θα συμβεί το 2027; Ποια έκφανση του "αντισυστημισμού" θα πολιορκήσει τα Ηλύσια Πεδία; Και ποιος θα ευθύνεται εάν τα αλώσει;

16 Μαϊ 2022 | 08:44

Έχω έναν καφενέ που ακούει όλο τα ίδια

Τίποτα λάθος -για να το μεμφθείς ή να το κοροϊδέψεις- δεν βρίσκω εγώ στην κυριακάτικη ανοιχτή ψηφοφορία που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

09 Μαϊ 2022 | 07:15

Ένας Μιχάλης

Είναι πολύ ενδιαφέρον πώς οι άνθρωποι, πάντα και παντού, τείνουν να αντιλαμβάνονται την Ιστορία σαν ταινία ή σαν μυθιστόρημα, όπου δεν κυριαρχούν οι κοινωνικές συγκρούσεις και τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλά οι χαρακτήρες -τα πάθη κυρίως- των πρωταγωνιστών.

03 Μαϊ 2022 | 07:02

...Ο Θεός δεν βάζει κρίση

Η υποκρισία, η σεμνοτυφία, τα χρηστά ανηδονικά ήθη, που ο δυτικός κόσμος τα πέταξε με τις κλωτσιές από την πόρτα στα χρόνια της σεξουαλικής επανάστασης -στα 1960ς και στα 1970ς- ξαναμπαίνουν στις μέρες μας από το παράθυρο.

26 Απρ 2022 | 09:13

Θα έχουμε πάντα το Παρίσι

Μετά τη δεύτερη θητεία του, ο Μακρόν δεν θα έχει δικαίωμα επανεκλογής. Τι θα συμβεί το 2027; Ποια έκφανση του "αντισυστημισμού" θα πολιορκήσει τα Ηλύσια Πεδία; Και ποιος θα ευθύνεται εάν τα αλώσει;

19 Μαϊ 2022 | 08:02

Ο "έρωτας" με τον Ερντογάν...

Αυτό που υποστηρίζει ο κ. Σκουρλέτης με απλά λόγια είναι πως οι Αμερικάνοι και η υπόλοιπη υφήλιος δεν κατάλαβαν για τον αναθεωρητισμό ποιων ομιλούσε ο κ. Μητσοτάκης και πως οι μόνοι που το αντελήφθησαν είναι οι Τούρκοι.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 19 Μαϊ 2022 | 07:55

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πιστοποιείται, με μια έγκυρη διεθνή συνθήκη η κοινή βούληση Ελλάδας και ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας απέναντι σε κάθε απειλή

18 Μαϊ 2022 | 07:40

Ελλάδα-Τουρκία σημειώσατε 1

Στον τομέα της ασφάλειας η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία και πλέον απραξίας η οποία την είχε αφήσει πολύ πίσω εξοπλιστικά έναντι της Τουρκίας, έχει αποκτήσει πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

18 Μαϊ 2022 | 07:38

Ξανά στις επάλξεις οι υπερήφανοι συνδικαλιστές

Οι συνδικαλιστές- όπως ακριβώς έκαναν και με τη δική τους αξιολόγηση- δεν θέλουν να αποκαλυφθούν τα χάλια μας, γιατί φυσικά όταν οι μαθητές υστερούν, προφανώς κάτι δεν πάει καλά και με τους καθηγητές που τους διδάσκουν.

17 Μαϊ 2022 | 07:43

Δύο στα τρία για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά…

Μετά από δεκαπέντε χρόνια στην ηγεσία του κόμματός του, τα μαλλιά του κάποτε νεαρού προέδρου του ΣΥΝ έχουν αρχίσει να γκριζάρουν. Για πολλούς, το ίδιο και οι απόψεις του.

16 Μαϊ 2022 | 08:45

Η επάνοδος των χρεοκοπιών...

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όπως και αρκετοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές πως επίκειται ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν λόγω των απειλητικών διαθέσεων του πληθωρισμού.

16 Μαϊ 2022 | 08:44

Έχω έναν καφενέ που ακούει όλο τα ίδια

Τίποτα λάθος -για να το μεμφθείς ή να το κοροϊδέψεις- δεν βρίσκω εγώ στην κυριακάτικη ανοιχτή ψηφοφορία που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

16 Μαϊ 2022 | 08:38

Τα κόμπλεξ της μεταπολίτευσης

Η ελληνική αριστερά, όταν η ανάλυση πάσχει, ανακαλύπτει προβοκάτορες.