Follow us

Ο πόλεμος φέρνει επενδύσεις

Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις δημιουργούν ευκαιρίες για την Ελλάδα…

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες αποτελούν μια από τις πλέον τρανές αποδείξεις της αποτυχίας του κρατισμού στη χώρα μας. Για δεκαετίες κραταιές μεταπολεμικές εταιρείες φυτοζωούσαν υπό τη σκέπη του Δημοσίου και τη συνδιοίκηση του πελατειακού και συνδικαλιστικού παρακράτους.

Οι τελευταίες εξελίξεις όμως φέρνουν ανατροπές στον κλάδο.

Η εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία, στην αυλή της Ευρώπης, φαίνεται να ξυπνά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες από τον λήθαργο. Η Γερμανία με τη Γαλλία επιτάχυναν τις συμφωνίες για το σύγχρονο ευρωπαϊκό τεθωρακισμένο όχημα με μια κοινοπραξία που τον πρώτο λόγο θα έχουν οι γερμανικές εταιρείες και το πολεμικό αεροσκάφος 6ης γενιάς όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι Γάλλοι.

Το πρόβλημα με τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες είναι πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 27 χώρες με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς αμυντικούς προϋπολογισμούς. Υπάρχει ποικιλομορφία οπλικών συστημάτων και αλληλοεπικαλύψεων.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις αμυντικές βιομηχανίες. Οι Γάλλοι, οι Ισπανοί, οι Γερμανοί έχουν εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες που αναπτύσσουν και κατασκευάζουν π.χ. τεθωρακισμένα όπως είναι το γερμανικό Λέοπαρντ και το γαλλικό Λεκλέρκ.

Μια ενιαία αμυντική διάταξη όμως χρειάζεται π.χ. έναν τύπο άρματος. Οι γαλλικές, γερμανικές, ισπανικές και λοιπές εταιρείες του κλάδου θα πρέπει να συγχωνευτούν και από κοινού να σχεδιάσουν, αναπτύξουν και παράγουν μια γκάμα νεών τύπων. Αυτό δεν είναι εύκολο γιατί κάποιες μονάδες σε κάποιες χώρες θα πρέπει να κλείσουν, γιατί κάποιες άλλες κάπου αλλού θα αναλάβουν την παραγωγή κάποιου τμήματος.

Οι επιλογές αυτές θα γίνουν φυσικά με πολιτικά και συμπεριληπτικά κριτήρια και τούτο μάλλον ευνοεί χώρες με χαμηλή ανταγωνιστικότητα όπως η Ελλάδα.

Ένα πρώτο δείγμα γραφής αποτελούν οι εξελίξεις περί των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), μιας από τις πλέον διαλυμένες κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Τα ΕΑΣ είχαν δυο μονάδες παραγωγή, μία στον Υμηττό και μία στο Λαύριο.

Πρόσφατα ό,τι έχει απομείνει από τα ΕΑΣ εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 33 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ASAP. Για να γίνει αυτό όμως, αναγκάστηκαν να προσχωρήσουν σε συγχώνευση με την σλοβάκικη MSM. Στο νέο σχήμα η ελληνική πλευρά θα κατέχει το 51% και η σλοβάκικη το 49%.

Η νέα εταιρεία θα παράγει πυρομαχικά, μερικά τμήματα των οποίων θα παράγονται στη Σλοβακία και μερικά στη μονάδα του Λαυρίου.

"Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ των ΕΑΣ, με αυτή την κίνηση ουσιαστικά "σφραγίζεται" το εργοστάσιο της εταιρείας στον Υμηττό, αφού δεν λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό για το A.S.A.P. (ευρωπαϊκή δράση για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών) η δυνατότητα των ΕΑΣ για παραγωγή μεταλλικών μερών μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων και δεν εντάσσεται στον σχεδιασμό η πλήρης μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής. Το άλλο εργοστάσιο της εταιρείας στο Λαύριο θα ελέγχεται πλέον από το κοινοπρακτικό σχήμα, όπου τον έλεγχο της διοίκησης θα έχει η εταιρεία από τη Σλοβακία".

Αυτό που ξεχνούν οι συνδικαλιστές είναι πως στο κοινοπρακτικό σχήμα την πλειοψηφία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έχει η ελληνική πλευρά. Αυτό που τους απασχολεί όμως είναι πως υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση της ΕΕ ο ρόλος συνδιοίκησης και αργομισθιών των συνδικαλιστών μειώνεται δραστικά.

Θεωρείται λογικό και αναμενόμενο πως θα υπάρξουν κάποιες διαμαρτυρίες για το τέλος της μονάδας στον Υμηττό, της οποίας η παρουσία και το μέλλον ήταν όμως προδιαγεγραμμένα εδώ και χρόνια.

Το μοντέλο της συγχώνευσης των ΕΑΣ με την MSM αποτελεί το μοντέλο για τον τρόπο που θα εξελιχθούν εκατοντάδες άλλες συγχωνεύσεις στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα μια χώρα με υψηλές αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ και ουσιαστικά ανύπαρκτη αμυντική βιομηχανία, στα πλαίσια του αμυντικού ανασχεδιασμού της ΕΕ θα αποκτήσει κάποιες ισχυρές μονάδες παραγωγής τμημάτων του ευρωπαϊκού αμυντικού εξοπλισμού.

Μπορεί ο προϋπολογισμός για τα ευρωπαϊκά αμυντικά σχέδια να είναι αστείος, της τάξης των μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά είναι θέμα λίγων χρόνων να φτάσει στις μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις δημιουργούν ευκαιρίες για την Ελλάδα…

Υ.Γ: Η ΕΕ αργότερα ή γρηγορότερα θα αναγκαστεί να θέσει περιορισμούς στις εισαγωγές της πλεονάζουσας κινέζικης παραγωγής. Ένας λογικός συμβιβασμός θα είναι να αναγκάσει τις κινέζικες εταιρείες να προσθέσουν στα προϊόντα τους ένα μέρος ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας. Τούτο θα μπορούσε να σημαίνει πως ένα μέρος θα πρέπει να συναρμολογείται εντός της ΕΕ. Η Ελλάδας με τα λιμάνια της ως εγγύτερη χώρα στην Ασία προσφέρεται για τέτοιες μονάδες. Χρειάζεται όμως ειδικές ζώνες για να τις φιλοξενήσει και ευέλικτο και δυναμικό καθεστώς υποδοχής μεταναστών για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

08 Ιουν 2024 | 10:42

Ανατροπές που θα σοκάρουν

Σπάνια ένα κόμμα που κυβερνά δεν υπόκειται τη φθορά της εξουσίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ 05 Ιουν 2024 | 07:19

Το τέλμα καραδοκεί

Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ πως κάποια κυβέρνηση επιλέγει να περιορίσει την βραχυχρόνια μίσθωση, είναι πως πιέζουν οι ανταγωνιστές, οι ξενοδόχοι....

03 Ιουν 2024 | 07:35

Η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας

Οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας και να γίνουν ανταγωνιστικές έναντι των εισαγωγών αλλά και να πετύχουν εξαγωγές.

30 Μαϊ 2024 | 08:02

Άλλος παρανομεί, άλλος πληρώνει

Η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών της ΕΕ για την ποιότητα λειτουργείας του κράτους δικαίου βρίσκεται πολύ χαμηλά.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ 29 Μαϊ 2024 | 06:52

Ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό μήνυμα

Η πλέον ενδιαφέρουσα εξέλιξη των τελευταίων ετών από πλευράς της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, είναι η ιδιωτικοποίηση και επαναλειτουργία των ναυπηγείων της χώρας.

27 Μαϊ 2024 | 07:54

Ο Κυριάκος, η Ούρσουλα και τα μυστικά της αισχροκέρδειας

Η εμπειρία έχει δείξει πως ο πλέον βιώσιμος τρόπος προστασίας μια κοινωνίας από την αισχροκέρδεια είναι η εξασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού.

22 Μαϊ 2024 | 07:14

Το ελληνικό ενεργειακό Ελντοράντο

Προς το παρόν η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροδότησης φέρνει αστάθεια και ζημιές. Στο μέλλον όμως υπό κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αναδείξει χώρες όπως η Ελλάδα σε ενεργειακό Ελντοράντο των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

20 Μαϊ 2024 | 09:49

Τι προμηνύει η μείωση των εξαγωγών

Η πτώση των ελληνικών εξαγωγών τον Μάρτιο δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο είδος μείωσης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, αλλά στην αλλαγή των γενικότερων διεθνών συνθηκών.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ 15 Μαϊ 2024 | 07:32

Πατριδέμποροι και γιουσουφάκια

Πάγια στάση των συμμάχων και εταίρων σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές διαφορές, είναι η τύπου Πόντιου Πιλάτου σύσταση: "Βρείτε τα".

12 Ιουν 2024 | 07:31

Ο Μακρόν με συνταγή Τσίπρα, Μητσοτάκη

Ο Γάλλος πρόεδρος ποντάρει στην φθορά της παράταξης Λεπέν στα επόμενα 2-3 χρόνια έτσι ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες η ίδια να χάσει τις προεδρικές εκλογές του 2027.

10 Ιουν 2024 | 09:35

Κονιορτοποίηση του πολιτικού σκηνικού

Παλαιότερα τα δυο μεγαλύτερα κόμματα άθροιζαν πάνω από 60-70% τώρα μετά βίας ξεπερνούν το 40%.

08 Ιουν 2024 | 10:42

Ανατροπές που θα σοκάρουν

Σπάνια ένα κόμμα που κυβερνά δεν υπόκειται τη φθορά της εξουσίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ 05 Ιουν 2024 | 07:19

Το τέλμα καραδοκεί

Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ πως κάποια κυβέρνηση επιλέγει να περιορίσει την βραχυχρόνια μίσθωση, είναι πως πιέζουν οι ανταγωνιστές, οι ξενοδόχοι....