Ο πολύς ενθουσιασμός βλάπτει...

Οι προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να υποστηρίξει πως η χώρα αλλάζει σελίδα είναι οι επενδύσεις και είναι μετρήσιμο μέγεθος.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 όταν o μακαρίτης Τζώνης Μαρκόπουλος και άλλοι μεγαλοχρηματιστές της εποχής έφερναν στην Ελλάδα διεθνείς "γκουρού" των αναδυόμενων αγορών, όπως τον Μαρκ Μόμπιους, προκειμένου να επενδύσουν, ενίοτε με το αζημίωτο, και να διαφημίσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάθε φορά που ακούω διθυραμβικές δηλώσεις για τις προοπτικές μας κλείνω το φερμουάρ της τσέπης με το πορτοφόλι...

Η αλήθεια είναι πως οι δηλώσεις του Πρεμ Γουάτσα στη συνέντευξή του στα "Νέα" πως θα εκπλαγούμε με αυτά που θα συμβούν στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια, με χαροποίησαν αλλά και με προβλημάτισαν δεόντως: "Θα εκπλαγείτε από αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια. Η επενδυτική κοινότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι έτοιμη να ποντάρει στο ελληνικό στοίχημα", ανέφερε πριν λίγες μέρες ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής.

Ανέφερε επίσης τα εξής: "Αναμφίβολα τον σημαντικότερο ρόλο έχει παίξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που έχει καταστήσει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα την Ελλάδα έναν εκ των πιο δημοφιλών επενδυτικών προορισμών σε όλον τον κόσμο."

Όλα αυτά, όμως, υπογραμμίζει, δεν θα ήταν εφικτά χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. "Πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή είναι ο καλύτερος Πρωθυπουργός στην Ευρώπη" ανέφερε ο κ. Γουάτσα.

Μήπως ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής "βλέπει" εξελίξεις που εμείς αγνοούμε;

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γουάτσα εκφράζεται ιδιαίτερα θετικά για τις προοπτικές της Ελλάδας.

Με Τσίπρα...

Τον Μάιο του 2015 μετά από συναντήσεις με τον τότε πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, είχε δηλώσει: "Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα. Σε ένα χρόνο από τώρα, το περιβάλλον θα είναι διαφορετικό. Στο νέο περιβάλλον η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει σημαντικά. Η Ελλάδα έχει πλήθος πλεονεκτήματα"...

Ένα μήνα αργότερα έκλεισαν οι τράπεζες και το χρηματιστήριο, μπήκαν capital control και οι τιμές των μετοχών των τραπεζών "εξατμίστηκαν".

Ο ενθουσιασμός του κ. Γουάτσα μου θύμισε τις δηλώσεις του τότε Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Τσακαλώτου το 2017: "Το πρόβλημα της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ότι θα υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από ό,τι θα μπορούμε να απορροφήσουμε. Γι' αυτό το ζήτημα είναι να έχουμε φίλτρα για επενδύσεις που θα επηρεάσουν περισσότερο την οικονομία, συγκεκριμένες περιοχές και την κατάρτιση των εργαζομένων".

Ακόμη και ο κ. Φλαμπουράρης στις αρχές του 2017 δήλωνε πως "Μέσα του 2017 και όλο το 2018 έρχεται μια ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας...".

Δεν ξέρω το λόγο για τον οποίο γίνονται αυτές οι ενθουσιώδεις δηλώσεις αλλά πεποίθησή μου είναι πως δεν αυξάνουν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

Στη στήλη αυτή έχουμε γράψει και παλαιότερα από την εποχή που κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Σαμαράς και πριν από αυτόν ο κ. Γ. Παπανδρέου, πως η άποψή μας ότι κάτι αλλάζει στη χώρα θα αλλάξει όταν οι νέες επενδύσεις θα αρχίσουν να υπερβαίνουν τις αποσβέσεις των παλαιών.

Την Άνοιξη 2019 γράφαμε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες κάποιος θα μπορέσει να υποστηρίξει πως η χώρα έχει αλλάξει σελίδα: "Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της Αlpha Bank για την ελληνική οικονομία: "Σε ετήσια βάση, οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στο 11% του ΑΕΠ το 2018 έναντι 21% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και έναντι 23%-26% που ήταν τα προ κρίσης επίπεδα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 26% του ΑΕΠ το 2007, όταν είχαν φθάσει στο απόγειό τους, και το 17,5% το 2010, όταν μπήκαμε επισήμως στην κρίση και στα μνημόνια...".

Στα επίπεδα αυτά οι επενδύσεις, όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις, είναι μικρότερες από τις αποσβέσεις και αυτό σημαίνει ότι η οικονομία παρά την πρόσκαιρη και συγκυριακή μικρή ανάκαμψη συνεχίζει να κινείται σε καθοδικό σπιράλ…".

Βλέπε: Μια τρύπα στο νερό…

Οι προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να υποστηρίξει πως η χώρα αλλάζει σελίδα είναι οι επενδύσεις και είναι μετρήσιμο μέγεθος.

Βέβαια τα τελευταία δύο χρόνια η πανδημία έχει ανατρέψει τα δεδομένα. Οι αριθμοί όμως είναι αριθμοί. Ας τους αναρτήσει η ΕΛΣΤΑΤ και ούτω βοήσωμεν...

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

26 Νοε 2021 | 07:01

Η επιστροφή του περιβάλλοντος δραχμής...

Στις 17 Νοεμβρίου, η United Auto Workers μετά από μεγάλη και δυναμική απεργία, ανακοίνωσε πως 10.000 μέλη της επικύρωσαν μια νέα εξαετή συμφωνία με την Deere & Co.

25 Νοε 2021 | 07:08

Κυριάκο, ιδού η ευκαιρία...

Η αλήθεια είναι πως επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft, της Pfizer και της Amazon, της Cosco ή της Volkswagen στην Αστυπάλαια αποτελούν θετικές εξελίξεις για το οικονομικό προφίλ της χώρας μας, αλλά απέχουν από το να αποτελέσουν ποσοτικά και ποιοτικά κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε τη δεκαετία του ’60.

24 Νοε 2021 | 06:58

Ερντογάν, Τένγκ ή Βαρουφάκης;

Οι χθεσινές εξελίξεις με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας στις αγορές συναλλάγματος καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την επιτάχυνση της φθοράς της τουρκικής οικονομίας.

23 Νοε 2021 | 06:08

Επίταξη της ανοησίας χρειαζόμαστε...

Χιλιάδες εργαζόμενοι (γιατροί, νοσοκόμοι, καθαρίστριες, διοικητικοί...) θα απαιτηθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

22 Νοε 2021 | 06:55

Καλά Χριστούγεννα ή καλό Καλοκαίρι…

Τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να φτάσουμε σε απώλειες και διασωληνωμένους τα υψηλά επίπεδα του περσινού Χειμώνα.

19 Νοε 2021 | 07:06

Η επόμενη κρίση σε 9 εικόνες…

Αυτή η ψευδαίσθηση συνοψίζεται στη φράση "η νέα εποχή".

18 Νοε 2021 | 06:52

Η Τουρκία βρίσκεται υπό επίθεση…

Οι επόμενοι μήνες και ειδικότερα ο Χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι δύσκολοι για τις περισσότερες οικονομίες και χώρες λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων και άλλων βασικών ειδών.

17 Νοε 2021 | 06:59

Δρομολογούνται ανατροπές...

H πανδημία φαίνεται πως εξελίσσεται σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων καθώς οι τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης αποκαλύπτουν μια εικόνα που θα 'πρεπε να σημάνει συναγερμό στα επιτελεία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

16 Νοε 2021 | 08:16

Δυστυχώς ο Ερντογάν δείχνει τον δρόμο...

Αναμφίβολα η ενέργεια αποτελεί το βασικότερο συστατικό μιας οικονομίας και του σύγχρονου τρόπου ζωής.

12 Νοε 2021 | 06:55

Στην παγίδα του Πούτιν και Ερντογάν...

Δεν γνωρίζω αν οι στόχοι για το 2030 και το 2050 είναι επιτεύξιμοι και με πιο κόστος ή αν οι συνθήκες που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή είναι αναστρέψιμες...

11 Νοε 2021 | 07:17

Λεφτά υπάρχουν...

Με βάση μια μελέτη του ESM η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε σχέση με το κόστος των μέτρων στήριξης που έλαβε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας.

10 Νοε 2021 | 07:01

Τι εννοούν "Θα απαντήσουμε στο πεδίο";

Είθισται ο πόλεμος και οι υποτιμήσεις να μην προαναγγέλλονται αλλά οι "τουρκολόγοι" έχουν διαφορετική άποψη καθώς υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα συνηθίζει να προαναγγέλλει τις επιδιώξεις και μελλοντικές της κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα...

09 Νοε 2021 | 07:18

Συριζαίοι με γραβάτα Νο2...

Αρκετοί περιμένουν πως ο νέος πτωχευτικός νόμος είναι ικανός να καθαρίσει την "Κόπρο Του Αυγεία" που έχει συσσωρευτεί στην ελληνική οικονομία και να πυροδοτήσει ένα μακροπρόθεσμο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης.