Ο πράσινος μετασχηματισμός της Σαντορίνης

Η Θήρα, ίσως πρώτη αυτή, να αντιμετωπίσει, τον δικό της Πράσινο Μετασχηματισμό

αχιλλεας κανελόπουλος

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τα προβλήματα που απορρέουν απο τις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον στην Ελλάδα που για διακόσια χρόνια είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό εξηρτημένη από ένα εώς τρία εισαγόμενα καύσιμα (λ.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Το να απεξαρτηθεί η Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά της από το πετρέλαιο η το φυσικό αέριο στην διάρκεια της επόμενης δεκαετίας χωρίς να χαθεί η ομορφιά του γαλάζιου αιγαιοπελαγίτικου τοπίου αποτελεί ένα πολύ δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Η Θήρα, δεχόμενη πάνω από δυο εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, ένας από τους δέκα κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, σε παγκόσμια βάση, και ως η "βιτρίνα" της Ελληνικής Τουριστικής Βιομηχανίας, αλλά και ως πυλώνας της Ελληνικής Οικονομίας, πρέπει, ίσως πρώτη αυτή, να αντιμετωπίσει, τον δικό της Πράσινο Μετασχηματισμό, με μηδενικές εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα. Η εξέταση της λύσης της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, αιολικής, που συνδέεται με συγκροτήματα γιγαντιαίων Μεταλλικών Πύργων, δεν μπορεί σε καμμιά περίπτωση, να αποτελέσει μια λύση για την Θήρα να παράγει την δική της Πράσινη Ενέργεια. Το ίδιο ισχύει, και για τα δάση των Φωτοβολταϊκών Συστοιχιών.

Η παρουσία Υψηλής Ενεργειακής Περιεκτικότητας Γεωθερμίας, είναι γνωστή, για τρεις χιλιετίες. Η εφαρμογή των πιο πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων, σε δυο μη αλλησυνδεόμενους τομείς της Ενεργειακής Τεχνολογίας, αποτελεί μια Πρωτότυπη, Καινοτόμο Εφαρμογή της Θηραϊκής Γεωθερμίας.

Η χρησιμοποίηση ενός ζεύγους Γεωτρήσεων 1000 μέτρων για παραγωγή Πράσινης Ηλεκτρικής Ενεργειας,100 ΜW και άνω, και η αποθήκευση της Ανανεώσιμης Γεωθερμικής Ενέργειας με Ηλεκτρολυτικά παραγόμενο Γαλάζιο Υδρογόνο, είναι η προτεινόμενη λύση.

Ο καινοτόμος συνδυασμός Τεχνολογίας Γεωτρήσεων στα 1000 μετρά η παραπάνω μέχρι 3 με 5 χιλιάδων μέτρων, είναι μια κατάκτηση της νέας χιλιετίας, στην Τεχνολογία Πετρέλαιου και Φυσικού Αερίου , με την οποία, ο προτείνων, έχει μια πρωτοπόρο ενασχόληση στην Βραχομηχανική Τεχνολογία Γεωτρήσεων και Φυσικοχημικών Εφαρμογών στην Μεταλλευτική, εν γένει. Το πλούσιο σε ενέργεια Γεωθερμικό Αέριο, τροφοδοτεί σύγχρονους Περιστροφικούς Ατμοστροβίλους για μια χαμηλού κόστους παραγωγής Καθαρής Κλιματικά, Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η Ηλεκτρική αυτή ενέργεια σε διαδοχικές φάσεις και σκέλη, μπορεί, να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του Νησιού, μέσω του υπάρχοντος η προς αναβάθμιση Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ένα μέρος, ανάλογα με τις παρούσες η μελλοντικές ανάγκες της Θήρας, της Γεωθερμικά Παραγόμενης Ηλεκτρικής Ενέργειας τροφοδοτεί Ηλεκτρολυτικές Μονάδες τύπου PEM-Mεμβρανών για την Παραγωγή Γαλάζιου Υδρογόνου. Το Υδρογόνο αυτό αποθηκεύεται για τις περιόδους υψηλής ενεργειακής ζήτησης μεταφέρεται και διανέμεται για τις στατικές ανάγκες όπως ο κλιματισμός κτηρίων, αφαλάτωση θαλάσσιου νερού, ή κινούμενες εφαρμογές, όπως αυτοκίνητα υικινητα, λεωφορεία, φορτηγά η πλοία η πλοιάρια.

Το κόστος των δυο αυτών μορφών ενέργειας, γεωργικού και υδρογόνου ανά kWh είναι από 7 έως 40 φορές χαμηλότερο από το αντίστοιχο των συμβατικών μέχρι σήμερα πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για κτήρια η κίνηση.

Είναι πολύ εύκολο να περιγράφουν τα πολλαπλά πλεονεκτήματα του Γεωθερμικού αυτού Προγράμματος σε Συνδυασμό με την παραγωγή και χρήση Γαλάζιου Υδρογόνου, που έχει ήδη προταθεί στην Δράση NESOI, που γίνεται για τον Πράσινο Ενεργειακό Μετασχηματισμό των Νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσέλκυση υψηλής ποιότητας επισκεπτών στην Θήρα, με τον προτεινόμενο χαρακτήρα, με ηλεκτρικά ή υδρογονικά οχήματα και μηδενικές εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα διατηρώντας τα υψηλής αισθητικής χαρακτηριστικά της. Για την χρηματοδότηση της πρότασης αυτής, με κύριο φορέα, την Αυτοδιοίκηση του νησιού, Ευρωπαικές-Ενωσιακές και Διεθνείς Χρηματοδοτικές Πηγές έχει ήδη γίνει με την προκαταρτική μελέτη Οικονομικής Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας, με αρχική δαπάνη κεφαλαίου €27 εκατομμυρίων ευρώ.

O κος ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ είναι ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ CAPE TOWN, ΒΡΑΧΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ/ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ INTERNATIONAL CENTER FOR ADVANCED ENERGY STUDIES (ICAES)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 03 Μαρ 2021 | 16:31

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μέχρι το 2023 "τουλάχιστον" η χαλάρωση των κανόνων για τα ελλείμματα

Απαιτούνται αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

"Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΑΠΟ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ" 02 Μαρ 2021 | 16:41

Κομισιόν: Στηριζόμαστε στον EMA για τα εμβόλιά μας - Για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

"Το θέμα δεν είναι ότι η στρατηγική έχει καταρρεύσει", είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, καθώς οι χώρες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα για δικούς τους προμηθευτές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 01 Μαρ 2021 | 11:56

Φον ντερ Λάιεν: Τον Μάρτιο η πρόταση για το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

"Όσο για το θέμα του πώς θα μοιάζει το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο, θα υποβάλουμε μια νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο", δήλωσε η φον ντερ Λάιεν για το πιστοποιητικό του εμβολιασμού.

"ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ" 28 Φεβ 2021 | 19:04

"Άστραψε και βρόντηξε" ο Χαρδαλιάς: "Κρατήστε κάποιοι τις κατάρες και τους εξυπνακισμούς"

Γιατί ο Νίκος Χαρδαλιάς επιτέθηκε δριμύτατα σε δήθεν αναλυτές. Ο χάρτης που παρουσίασε.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ EMA 28 Φεβ 2021 | 18:48

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου οι πρώτες δόσεις στην Ευρώπη, λέει η Γαλλία

Στόχος είναι η παράδοση 600 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου αυτού στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 26 Φεβ 2021 | 16:00

Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη δεύτερη μέρα των εργασιών της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ 26 Φεβ 2021 | 15:05

Bloomberg: Στις 11 Μαρτίου η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ε.Ε.

Ο EMA θα γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις 11 Μαρτίου σύμφωνα με το Bloomberg - Θα είναι το τέταρτο που θα αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε.

"Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ" 26 Φεβ 2021 | 13:01

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, ενώ συγχρόνως ανέφερε πως η Ελλάδψα θα ήθελε η ΕΕ να είναι πιο αυστηρή έναντι της Τουρκίας.

ΕΦΕΡΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Φεβ 2021 | 07:27

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Κερδίζει και την Μέρκελ η πρόταση Μητσοτάκη - Το παρασκήνιο της Συνόδου

Τα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των "27" και οι επιφυλάξεις Μακρόν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΤΟΣ ΕΕ 25 Φεβ 2021 | 16:45

DW: Θα εισαχθεί πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού; Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Άλλα θέματα η παράδοση εμβολίων και ο συντονισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 25 Φεβ 2021 | 09:42

Συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Μάχη μεταξύ χωρών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιείται σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των 27 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ.

ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ 23 Φεβ 2021 | 20:43

Δυσάρεστη εξέλιξη: Λιγότερα από τα μισά εμβόλια θα παραδώσει στην Ευρώπη η Astrazeneca

Η AstraZeneca ενδέχεται να παραδώσει λιγότερα από τα μισά εμβόλια για τα οποία έχει δεσμευτεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους

ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 23 Φεβ 2021 | 13:35

Χούντα στη Μιανμάρ: ΟΙ G7 καταδικάζουν τη βία κατά διαδηλωτών - Κυρώσεις από την ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καταδίκασαν τη βία που διαπράχθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ.