Follow us

Ο πράσινος μετασχηματισμός της Σαντορίνης

Η Θήρα, ίσως πρώτη αυτή, να αντιμετωπίσει, τον δικό της Πράσινο Μετασχηματισμό

αχιλλεας κανελόπουλος

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τα προβλήματα που απορρέουν απο τις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον στην Ελλάδα που για διακόσια χρόνια είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό εξηρτημένη από ένα εώς τρία εισαγόμενα καύσιμα (λ.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Το να απεξαρτηθεί η Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά της από το πετρέλαιο η το φυσικό αέριο στην διάρκεια της επόμενης δεκαετίας χωρίς να χαθεί η ομορφιά του γαλάζιου αιγαιοπελαγίτικου τοπίου αποτελεί ένα πολύ δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Η Θήρα, δεχόμενη πάνω από δυο εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, ένας από τους δέκα κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, σε παγκόσμια βάση, και ως η "βιτρίνα" της Ελληνικής Τουριστικής Βιομηχανίας, αλλά και ως πυλώνας της Ελληνικής Οικονομίας, πρέπει, ίσως πρώτη αυτή, να αντιμετωπίσει, τον δικό της Πράσινο Μετασχηματισμό, με μηδενικές εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα. Η εξέταση της λύσης της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, αιολικής, που συνδέεται με συγκροτήματα γιγαντιαίων Μεταλλικών Πύργων, δεν μπορεί σε καμμιά περίπτωση, να αποτελέσει μια λύση για την Θήρα να παράγει την δική της Πράσινη Ενέργεια. Το ίδιο ισχύει, και για τα δάση των Φωτοβολταϊκών Συστοιχιών.

Η παρουσία Υψηλής Ενεργειακής Περιεκτικότητας Γεωθερμίας, είναι γνωστή, για τρεις χιλιετίες. Η εφαρμογή των πιο πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων, σε δυο μη αλλησυνδεόμενους τομείς της Ενεργειακής Τεχνολογίας, αποτελεί μια Πρωτότυπη, Καινοτόμο Εφαρμογή της Θηραϊκής Γεωθερμίας.

Η χρησιμοποίηση ενός ζεύγους Γεωτρήσεων 1000 μέτρων για παραγωγή Πράσινης Ηλεκτρικής Ενεργειας,100 ΜW και άνω, και η αποθήκευση της Ανανεώσιμης Γεωθερμικής Ενέργειας με Ηλεκτρολυτικά παραγόμενο Γαλάζιο Υδρογόνο, είναι η προτεινόμενη λύση.

Ο καινοτόμος συνδυασμός Τεχνολογίας Γεωτρήσεων στα 1000 μετρά η παραπάνω μέχρι 3 με 5 χιλιάδων μέτρων, είναι μια κατάκτηση της νέας χιλιετίας, στην Τεχνολογία Πετρέλαιου και Φυσικού Αερίου , με την οποία, ο προτείνων, έχει μια πρωτοπόρο ενασχόληση στην Βραχομηχανική Τεχνολογία Γεωτρήσεων και Φυσικοχημικών Εφαρμογών στην Μεταλλευτική, εν γένει. Το πλούσιο σε ενέργεια Γεωθερμικό Αέριο, τροφοδοτεί σύγχρονους Περιστροφικούς Ατμοστροβίλους για μια χαμηλού κόστους παραγωγής Καθαρής Κλιματικά, Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η Ηλεκτρική αυτή ενέργεια σε διαδοχικές φάσεις και σκέλη, μπορεί, να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του Νησιού, μέσω του υπάρχοντος η προς αναβάθμιση Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ένα μέρος, ανάλογα με τις παρούσες η μελλοντικές ανάγκες της Θήρας, της Γεωθερμικά Παραγόμενης Ηλεκτρικής Ενέργειας τροφοδοτεί Ηλεκτρολυτικές Μονάδες τύπου PEM-Mεμβρανών για την Παραγωγή Γαλάζιου Υδρογόνου. Το Υδρογόνο αυτό αποθηκεύεται για τις περιόδους υψηλής ενεργειακής ζήτησης μεταφέρεται και διανέμεται για τις στατικές ανάγκες όπως ο κλιματισμός κτηρίων, αφαλάτωση θαλάσσιου νερού, ή κινούμενες εφαρμογές, όπως αυτοκίνητα υικινητα, λεωφορεία, φορτηγά η πλοία η πλοιάρια.

Το κόστος των δυο αυτών μορφών ενέργειας, γεωργικού και υδρογόνου ανά kWh είναι από 7 έως 40 φορές χαμηλότερο από το αντίστοιχο των συμβατικών μέχρι σήμερα πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για κτήρια η κίνηση.

Είναι πολύ εύκολο να περιγράφουν τα πολλαπλά πλεονεκτήματα του Γεωθερμικού αυτού Προγράμματος σε Συνδυασμό με την παραγωγή και χρήση Γαλάζιου Υδρογόνου, που έχει ήδη προταθεί στην Δράση NESOI, που γίνεται για τον Πράσινο Ενεργειακό Μετασχηματισμό των Νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσέλκυση υψηλής ποιότητας επισκεπτών στην Θήρα, με τον προτεινόμενο χαρακτήρα, με ηλεκτρικά ή υδρογονικά οχήματα και μηδενικές εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα διατηρώντας τα υψηλής αισθητικής χαρακτηριστικά της. Για την χρηματοδότηση της πρότασης αυτής, με κύριο φορέα, την Αυτοδιοίκηση του νησιού, Ευρωπαικές-Ενωσιακές και Διεθνείς Χρηματοδοτικές Πηγές έχει ήδη γίνει με την προκαταρτική μελέτη Οικονομικής Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας, με αρχική δαπάνη κεφαλαίου €27 εκατομμυρίων ευρώ.

O κος ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ είναι ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ CAPE TOWN, ΒΡΑΧΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ/ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ INTERNATIONAL CENTER FOR ADVANCED ENERGY STUDIES (ICAES)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ 25 Σεπ 2022 | 13:26

Σαντορίνη: ''Θα σου κόψω το λαρύγγι, σήμερα θα πεθάνεις'' - Χτύπησε την 30χρονη πρώην του, της έκανε και μήνυση [βίντεο]

Το ανατριχιαστικό ντοκουμέντο με τις απειλές του πρώην συντρόφου της - Τον κατήγγειλε και εκείνος της έκανε... μήνυση.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 25 Σεπ 2022 | 08:12

Εκλογές στην Ιταλία: Γιατί η ακροδεξιά συμμαχία Μελόνι - Σαλβίνι - Μπερλουσκόνι φοβίζει τις Βρυξέλλες

Η Τζόρτζια Μελόνι, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός, δεν θα είναι η πρώτη ευρωσκεπτικίστρια στο τιμόνι της Ιταλίας - Στις Βρυξέλλες υπάρχει ωστόσο έκδηλη ανησυχία.

«ΕΣΠΑΣΑΝ» ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΙΩΠΗ 24 Σεπ 2022 | 17:42

Τελική ευθεία για τις εκλογές στην Ιταλία: Φαβορί η ακροδεξιά Μελόνι - Γιατί την ευνοεί ο εκλογικός νόμος

Η συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς στην Ιταλία δίνει ώθηση στη Τζόρτζια Μελόνι που εμφανίζεται ως φαβορί για την πρωθυπουργία της χώρας.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ 24 Σεπ 2022 | 08:59

Ρεβυθούσα: Το νησί του Σαρωνικού που έγινε η κύρια πύλη εισόδου σε φυσικό αέριο - "Κλειδί" για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σε επίπεδα - ρεκόρ τα πλοία LNG που εξυπηρετεί ο σταθμός της Ρεβυθούσας.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ 23 Σεπ 2022 | 18:42

Φυσικό αέριο: Ποια είναι η χώρα "'εκπληξη" που μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για προμήθεια ενέργειας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 22 Σεπ 2022 | 23:43

"Der Spiegel": Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν από το 2024 και μετά

Η έρευνα του Energy Economics Institute του Πανεπιστημίου της Κολωνίας συνοψίζει πως οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν στο μέλλον ο σημαντικότερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία και την Ευρώπη.

ΥΠΑΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΕ 22 Σεπ 2022 | 07:01

Μπορέλ: Η ΕΕ εξετάζει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας - Και άλλα όπλα στην Ουκρανία

"Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη στρατιωτική βοήθειά μας στην Ουκρανία και θα μελετήσουμε νέα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας", τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ 21 Σεπ 2022 | 15:15

Πόσα θα πληρώσουμε για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο τον Οκτώβριο- Αναλυτικά παραδείγματα ανάλογα με την κατανάλωση

Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι λίγο αυξημένος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ 21 Σεπ 2022 | 12:01

ΥΠΕΝ: 23 τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι

Είκοσι τρεις τρόπους που θα βοηθήσουν τα ελληνικά νοικοκυριά να πετύχουν εξοικονόμηση ενέργειας προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σχετική ανακοίνωσή του.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 21 Σεπ 2022 | 11:39

Πόσο θα είναι η επιδότηση του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά- Καλύπτει το 50% της αύξησης

Οι ανακοινώσεις Σκρέκα για την επιδότηση του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και όχι μόνο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 21 Σεπ 2022 | 10:35

Οι νέες κλίμακες των επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο - Απορροφάται από το 50% ως το 90% της αύξησης

Σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο - Οι ανακοινώσεις από τον Κώστα Σκρέκα.

ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 98,5% 21 Σεπ 2022 | 09:59

Γερμανία: Κρατικοποιείται η Uniper, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου

Σε ποσοστό 98,5% κρατικοποιείται από τη Γερμανία η Uniper, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στη χώρα.

HELLENIQ ENERGY 21 Σεπ 2022 | 09:00

Σιάμισιης: Κατασκεύασμα χωρίς ηθικό ή νομικό έρεισμα η έκτακτη φορολόγηση του κλάδου των πετρελαίων

Ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Energy, αναφέρει πως η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των πετρελαιοειδών είναι κατασκεύασμα χωρίς νομικό έρεισμα.